Wpisy z tagiem: dynia hokkaido

piątek, 12 listopada 2010
ZUPA- KREM Z DYNI Z CIECIERZYCĄ

Istny prywatny festiwal zup! :) Taka pora roku... dzisiaj zupa z dyńki zaprawiona masalą, dodatek ciecierzycy jest konieczny by bez czarowania zjadła ją córka, a mi ten dodatek bardzo odpowiada. Poniżej przedstawiam bazę, masalą można się zabawić dodając zestaw przypraw, który Wam najbardziej odpowiada, dodatkowo, dodanie mleka kokosowego (nawet małej puszki) lub czubatej łyżki masła orzechowego będzie ciekawym urozmaiceniem zupy.

zupa krem z dyni z ciecierzycą

PRZEPIS WEGAŃSKI

Składniki

1 kg dyni lub trochę więcej (u mnie mieszanka 2 odmian- prowansalskiej i hokkaido)

2 marchewki

średnia pietruszka

kawałek selera

3 łyżki oleju

łyżeczka zmielonego kuminu

czubata łyżka przyprawy curry

łyżka startego na drobnej tarce korzenia imbiru

3 listki laurowe

3 ziarenka ziela angielskiego

sól pieprz

3 ząbki czosnku

ok 2 szklanek ciecierzycy

1,5- 2 l wody (w zależności od tego jakiej konsystencji zapragniecie)

garść natki pietruszki

opcjonalnie olej z pestek dyni do polania

Wykonanie

Ciecierzycę moczę na noc, następnego dnia gotuję bez dodatku soli ok godziny- aż zmięknie.

W szerokim garnku o grubym dnie rozgrzewam olej, sypię zmielony kumin i curry, smażę minutę, wrzucam imbir, a po chwili dynię (obraną, mpokrojoną w kostkę z usuniętymi pestkami i włóknami, jeśli używamy hokkaido- nie trzeba jej obierać). Smążę kilka minut, dolewam wodę, proponuję na początek dodać litr, półtora, potem dolewać do uzyskania pasującej nam konsystencji i smaku. Po ok 20 minutach dodaję startce na tarce o grubych oczkach: marchew, seler i pietruszkę, wrzucam, listki, ziele angielskie i łyżkę soli, gotuję kolejne 20 minut. Wyciągam przyprawy, wciskam przez praskę czosnek, miksuję zupę na krem, teraz trzeba skosztować i ocenić konsystencję, ewentualnie podlać wody, stawiam ponownie na gaz, dodaję ciecierzycę i podgrzewam kilka chwil, przyprawiam solą i pieprzem, dodaję posiekaną pietruszkę. Rozlane już porcje zupy można polać oleje z pestek dyni.

zupa krem z dyni z ciecierzycą

wtorek, 26 października 2010
KOKOSOWA KASZA JAGLANA ZE SZPINAKIEM I DYNIĄ

Taką kokosową kaszę ze szpinakiem robię dość często, jest to świetny patent na szybki, pyszny i wartościowy posiłek, to mój ulubiony sposób na jaglankę. Podstawową recepturą można się zabawić, zrobić bardziej płynną lub odparowujęc płyn- bardziej gęstą, wyjdzie wtedy świetny farsz do warzyw, makaronu czy naleśników, z podobnej kombinacji (chociaż bez mleka) można upiec pyszny pasztet (klik klik). Dzisiaj baza wzbogacona o pieczoną dynię. Taką kaszę zjada chętnie również moja siedmioletnia córa, choć w tym przypadku dynia niestety była wyskubywana :/

kokosowa kasza jaglana ze szpinakiem i dynią

Przepis bierze udział w "Festiwalu dyni"

PRZEPIS WEGAŃSKI

Składniki

200 g mrożonego szpinaku lub podwójna ilość świeżego

3/4 szklanki kaszy jaglanej

2 łyżki oleju/ oliwy

1 łyżeczka żółtej pasty curry lub przyprawa curry w proszku

1/2 łyżeczki gałki muszkatolowej

1 puszka mleka kokosowego

1 duży ząbek czosnku

sól

kawałek pokrojonej w kostkę i wysmarowanej oliwą upieczonej dyni (u mnie hokkaido)

Wykonanie

Kaszę wrzucam na gęste sitko, przelewam wrzątkiem i płuczę, wrzucam do garnka, zalewam 1,5 szklanki wody, zagotowuję, zmniejszam gaz, dodaję ok 1/2 łyżeczki soli i gotuję do odparowania wody. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam pastę curry i rozcieram ją, dorzucam rozmrożony szpinak (jeśli świeży- drobno posiekany) i smażę parę minut mieszając. Zdejmuję na chwilę z ognia, dodaję mleko kokosowe (przed użyciem porządnie wstrząsnąć), kaszę, gałkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszam wszystko dokładnie (teraz trzeba doprawić, ja dodałam jeszcze kilka sczypt soli, ale można dodać również ulubione indyjskie przyprawy czy zaostrzyć smak pieprzem). Dodaję dynię i stawiam na ogień na kilka chwil by danie było ciepłe. Pycha, smacznego :)

kokosowa kasza jaglana ze szpinakiem i dynią

poniedziałek, 25 października 2010
ORZECHOWA SAŁATKA Z QUINOA I HOKKAIDO

Przyznam, że hokkaido, choć jest twarda, smakuje mi również na surowo :) ma fajny posmak świeżego zielonego groszku, a pieczona ma cudowny orzechowy posmak, nawet nie potrzebuje przyprawiania, wystarczy posmarowanie oliwą. Taką dynią można zajadać się bez końca, ale żeby nie było zbyt monotonnie- dzisiaj w towarzystwie quinoa wylądowała w sałatce. Zrobienie jej trwa tyle co upieczenie dyni, polecam!

Przepis bierze udział w "Festiwalu dyni"

orzechowa sałatka z quinoa i hokkaido

PRZEPIS WEGAŃSKI

Składniki

kawałek dyni hokkaido (powiedzmy połowa małej, ale jak upieczecie więcej to i tak się nie zmarnuje, upieczoną można pogryzać bez dodatków), może być też inna dynia o dość zwartym i dobrym (!) miąższu

3/4 szklanki quinoa

3/4 szklanki orzechów włoskich

1 czubata łyżka posiekanej natki

1 czubata łyżka posiekanego koperku

3 łyżki oliwy (+ oliwa do pieczenia dyni)

2 łyżki octu balsamicznego

1 duży ząbek czosnku

sól

1 łyżeczka uprażonego na suchej patelni maku (opcja, ale polecam)

Wykonanie

Dynię kroję w kostkę, smaruję oliwą i piekę w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ok 30 min w 200 st C.

Quinoa płuczę zalewam 1,5 szklanki wody, zagotowuję, zmniejszam płomień, dodaję ok 1/2 łyżeczki soli i gotuję do wyparowania wody. W tym czasie łamię orzechy i prażę przez kilka minut na suchej patelni, studzę. W oliwie rozcieram przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaję ocet i zieleninę, mieszam z orzechami. Teraz łączę zaprawę orzechową z quinoa i dokładam dynię, na koniec całość posypuję uprażonym makiem. Gotowe, smacznego! :)

orzechowa sałatka z quinoa i hokkaido

niedziela, 17 października 2010
OSWAJAMY TOFU, PODSUMOWANIE CZĘŚĆ 1

Dwutygodniowa tofu- akcja dobiegła końca i wybaczcie 'capsy', ale muszę to napisać wielkimi literami, wszystkim biorącym udział w przerabianiu tofu- ogromnie DZIĘKUJĘ.

Pokazaliśmy, jak różnorodnie można je podać, choć nie wszyscy się z nim oswoili :) ale imponujący zbiór przepisów i wiadomości o tofu niech będzie inspiracją dla nich i nas wszystkich :)


Chcę również podkreślić, że moja akcja miała na celu nie tylko propagowanie tofu, ale również PYSZNYCH dyń. Dynia dyni nie jest równa, zarówno jeśli chodzi o zwartość miąższu, kolor, a przede wszystkim smak. Mierzi mnie bardzo kiepski wybór (a raczej brak wyboru) w naszych sklepach. Dynia hokkaido, którą zaproponowałam do wygrania jest dla mnie hitem, nie trzeba jej obierać, wystarczy pokroić na kawałki, posmarować oliwą i upiec (ok 30 min w ok 200stC), zajadać ze smakiem, IMO nie trzeba jej nawet przyprawiać, jest przepyszna sama w sobie z cudownym orzechowym posmakiem, idealna do sałatek z dodatkiem orzechów włoskich, które podkreślą jej smak, ale u nas często zjadana jest zwyczajnie, po prostu- upieczona. Można oczywiście ją posolić i dodać ulubionych przypraw, dla mnie wystarczy samo posmarowanie oliwą :)

Ugotowanie jej do gulaszu czy zupy dyniowej da cudowny smak i przepiękny pomarańczowo- czerwony kolor!

Wracając do akcji, w przedsięwzięciu wzięło udział ponad 20 osób :), zabraliśmy w sumie 60 (!!!)  przepisów i wiadomości o tofu , które pogrupowałam w kategorie, niektóre wpisy rozbiłam tak, żeby całość była sensownie ułożona. Musiałam też podsumowanie rozbić na 2 notki, z całością blox mnie nie wpuścił w jednym wpisie.

A oto kolaż naszych tofu- pyszności :)

oswajamy tofu kolaz

PODSUMOWANIE


Wiadomości o tofu, jego produkcji i okarze

Ogólnie o tofu, odmianach i domowej produkcji, Kuchnia wegetariańska

Domowe Tofu tradycyjne, tofu i okara z z soi jasnej i soi czarnej, Kuchnia Alicji

Ciasto sojowe z okary, Kuchnia Alicji

Domowe tofu jedwabiste, Kuchnia Alicji

Tofu mrożone, Kuchnia wegetariańska

Jak poznać dobrej jakości tofu, Kuchenka internetowa

Ratunku! Boję się tofu; tofowe FAQ, Śmierć kanapkom!

Kiełbaski z seitanu i okary, pulpeciki oraz zrazy z bazylią i suszonymi pomidorami Kuchnia Alicji

 

cdn...

sobota, 02 października 2010
AROMATYCZNY GULASZ Z DYNI I TOFU

Pyszny, aromatyczny, rozgrzewający i treściwy. Zrobiłam go z dynią hokkaido- absolutny hit pośród dyń, smakowita sama w sobie, z pysznym orzechowym posmakiem, motyle w brzuchu podczas konsumpcji! Bardzo polecam, jeśli ktoś nie ma do niej dostępu- może ją wygrać biorąc udział w akcji oswajamy tofu (klik klik) :)


gulasz z dyni i tofu

Tofu w potrawie wypada genialnie, moja córa wyjadała głównie tofu :)

Przepis podłączam do akcji "OSWAJAMY TOFU"

PRZEPIS WEGAŃSKI

Składniki

1 kg dyni hokkaido

1 mały kalafior

1 kostka tofu naturalnego (ok 300 g)

4 szklanki przecieru pomidorowego lub soku (lub więcej, zależy jaką konsystencję lubicie)

3 łyżki oliwy/ oleju + odrobina do posmarowania dyni

1 płaska łyżeczka garam masala

1 łyżka startego na tarce korzenia imbiru

1 łyżeczka curry

1/2 łyżeczki zmielonego kuminu

1 łyżeczka soli

garść natki pietruszki

Wykonanie

Dynię czyszczę z nasion i kroję w 1-2 cm kostkę (można obrać, hokkaido nie trzeba i ja nie obieram), wrzucam do żaroodpornego naczynia jedną warstwą i smaruję oliwą, piekę w 200 st C ok 30 min (aż zmięknie i nieco się przypiecze).

W tym czasie w szerokim garnku o grubym dnie rozgrzewam oliwę, wrzucam curry, kumin, garam masalę i prażę minutkę, dorzucam imbir, po chwili odciśnięte w papierowym ręczniku i pokrojone w nizbyt dużą kostkę tofu, mieszam by tofu pokryło się masalą. Dodaję kalafior starty na grubej tarce lub podzielony na różyczki (u mnie część w różyczkach, część starta), zalewam przecierem pomidorowym, zagotowuję, zmniejszam płomień i gotuję pod przykryciem ok 15 minut (w zależności od tego jaki lubicie kalafior, ja wolę lekko chrupki).

Połowę upieczonej dyni miksuję w blenderze, dorzucam do garnka, dodaję dynię w kawałkach, dodaję sól i podgrzewam jeszcze parę chwil, na koniec wrzucam posiekaną pietruszkę. Gotowe, smacznego! :)

środa, 15 września 2010
OSWAJAMY TOFU~~ AKCJA Z NAGRODAMI !!

Kochani :), wraz z firmą Polsoja trudniącą się w produkcji i sprzedaży tofu oraz wegetariańskich produktów gotowych, pragnę zaprosić Was do akcji "OSWAJAMY TOFU".

OSWAJAMY TOFU
Tytuł nie bez kozery, gdyż wiem, że wiele osób, zwłaszcza spoza środowiska wegetariańskiego albo nie miało styczności z tofu albo miało złą styczność.
Ja tofu uwielbiam, o czym pisałam tu wielokrotnie i oto jest szansa by Ci, którzy podzielają moje zdanie, pochwalili się swoimi sposobami na smakowite połączenia z tofu, a inni poznali się z nim na nowo, zaprzyjaźnili może? Tofu jest pyszne, trzeba tylko dać mu szansę i umiejętnie zagrać smakami.
Możliwości jest tak wiele, że nie sposób je wymienić: na cieplo, na zimno, słodko lub wytrawnie, marynowanie, pieczenie, suszenie, smażenie, miksowanie, gotowanie... może ktoś podzieli się z nami ulubioną marynatą lub zrobi tofu domowym sposobem?
Do wyboru każdy rodzaj tofu jaki dostaniecie.
Aby Was zachęcić do wspólnej zabawy, wraz z firmą POLSOJA przygotowaliśmy nagrody dla biorących udział- 3 zestawy (książka + bardzo ceniona dynia Hokkaido):

oswajamy tofu nagrody
- książka M.Białołęckiej "Zaskakujące tofu", jedna z najlepszych pozycji na naszym rynku, autorka pokazuje jak wykorzystać tofu w kombinacjach pierwszodaniowych, zupach, słodkościach, sałatkach i udowadnia, że tofu jest rzeczywiście zaskakujące! Całość przyjemnie wydana, opatrzona smakowitymi zdjęciami.
Osobiście nie poznałam negatywnych opinii na temat prezentowanych tam potraw. Sama również ją posiadam i jestem przekonana, że warto ją mieć.

zaskakujące tofu
- dynia Hokkaido, jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych odmian królowej jesieni. Z pewnością przyda się do przygotowania rozgrzewającej zupy w jesienno- zimowe dni lub do przyrządzenia jakiejś wspaniałej propozycji na "FESTIWAL DYNI", który zapewne lada dzień zainauguruje Bea :)

dynia hokkaido
Myślę więc, że gra jest warta świeczki!

Zasady są następujące:

1. Akcja trwa od 1 do 14 października 2010r. włącznie. W tym czasie należy przygotować danie z udziałem tofu (można oczywiście przygotować wcześniej :) i opublikować w podanych widełkach czasowych), przepis podać na stronie swojego bloga z banerem lub linkiem do naszej akcji.
2. Do udziału w akcji zaproszone są również osoby spoza blogosfery, nie posiadające własnych stron, w takiej sytuacji proszę o przesyłanie swoich propozycji na adres przepisybajki@vp.pl (zdjęcie potrawy, składniki i sposób wykonania).
3. Bardzo proszę o przedstawianie tylko i wyłącznie POTRAW WEGETARIAŃSKICH, uczulam, że wszelkie żyjątka mórz czy jezior nie są składnikami kuchni wege.
4. Jedna osoba może przysłać kilka propozycji (im więcej, tym większa szansa na wygraną).
5. Przyznanie nagród odbędzie się drogą losowania (na losach będą zapisane przepisy), dodam również, że choć będę akcję wspierała, moje propozycje nie będą brały udziału w losowaniu. W przypadku gdy wylosowane zostaną 2 przepisy jednego autora, losowanie zostanie powtórzone.


Po zakończeniu akcji przedstawię listę nagrodzonych osób, zamieszczę podsumowanie i zgrupuję propozycje w postaci e-książki do ściągnięcia.

Serdecznie zapraszam! Mam ogromną nadzieję, że przepisów będzie więcej niż nagród :D

Baner do akcji:


O autorze
Zakładki:
INNE BLOGI BEZMIĘSNE PL
NIEKONIECZNIE WEGE, ALE RÓWNIEŻ INSPIRUJĄCO
POMÓŻMY DZIECIOM
TUTAJ TEŻ ZAGLĄDAM
WARTO ZAJRZEĆ
WEGETARIAŃSKO ZA GRANICĄ
ZAGRANICZNE
Tagi
KONTAKT:przepisybajki@vp.pl
WAŻNE !!!!
Wszystkie zdjęcia oraz przepisy, w których nie podaję źródła inspiracji, są MOJĄ WŁASNOŚCIĄ i NIE ZGADZAM SIĘ NA ICH KOPIOWANIE BEZ MOJEJ ZGODY, zwłaszcza w celach komercyjnych! (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

ZABAWKI DLA DZIECI: Zabawki dla dzieci

EMPATIA DLA ZWIERZĄT I BLOGI WEGE: empatia, dla zwierząt i wege blogi

BLOGI KULINARNE: Durszlak.pl