wtorek, 30 sierpnia 2011
PESTO Z LIŚCI RZODKIEWKI I GRILLOWANE POMIDORY

Liście rzodkiewki są zdrowym, smacznym i oryginalnym dodatkiem do posiłków... pod pewnymi warunkami oczywiście, jeśli: pochodzą z uprawy własnej (zakładam, że uprawiane dla siebie warzywa nie są traktowane żadnym świństwem) lub innej ekologicznej. Liści z półek sklepowych nie radziłabym spożywać. W dzisiejszych czasach opryski chemiczne stały się nieodzownym atrybutem upraw, a coś co jest trucizną dla szkodników z pewnością nie działa dobroczynnie na nasz organizm, tylko kogo to obchodzi, skoro sami wolimy wybrać piękne warzywa bez skazy...

liście rzodkiewki

Rzodkiewki z mojej uprawy nie mają wszystkich idealnych liści, ale udało mi się zebrać dużą ich garść i ukręcić pesto, na które inspirację znalazłam u Ani ze "Strawberries from Poland". U mnie wersja ze słonecznikiem, z dodatkiem natki pietruszki, serdecznie polecam.

pesto z liści rzodkiewki

PRZEPIS WEGAŃSKI

Składniki

spora garść liści rzodkiewki (bez ogonków)

garstka natki pietruszki

3 czubate łyżki uprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika

2 duże ząbki czosnku

oliwa

sól

 

Wykonanie

Liście rzodkiewki i natkę płuczę, suszę papierowym ręcznikiem, wstępnie kroję, wrzucam do blendera razem ze słonecznikiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem i blenduję. W trakcie dolewam stopniowo oliwę, w rezultacie ma jej być tyle by uzyskać konsystencję smarownej pasty lub sosu (w zależności od tego, do czego chcecie użyć "mazidła"), na koniec dosmaczam solą (niecała płaska łyżeczka). Przekładam gotowe pesto do pojemnika/ słoiczka i zalewam kilkoma łyżkami oliwy.

Takiego pesto możecie użyć do zupy, makaronu, na kanapkę, u mnie świetnie się sprawdziło na grillu, jako dodatek do pieczonych w węglu ziemniaków, pycha!

pesto z liści rzodkiewki

Grillowane pomidory, to kolejny ciekawy i smaczny dodatek, którym możecie urozmaicić grilla. Wystarczy odrobina oliwy, sól i czosnek :)

ostatnie pomidory

PRZEPIS WEGAŃSKI

Składniki

10 średnich pomidorów

6 łyżek oliwy

3 ząbki czosnku

sól, pieprz

Wykonanie

W dużej misce rozcieram czosnek z oliwą, wkładam do niej wypłukane i osuszone pomidory, przekrojone na pół, z wyciętymi drewnianymi środkami. Mieszam miską tak, by marynata pokryła pomidory. Wykładam je na tacę do grillowania najpierw rozcięciem do góry, posypuję kilkoma szczyptami soli, po kilku minutach przewracam je i grilluję do czasu, aż się lekko przypalą.

grillowane pomidory

grillowane pomidory

Teraz należy posmakować i dosmaczyć ewentualnie solą i pieprzem. Mile widziana posypka w postaci posiekanych liści bazylii, u mnie po prostu natka pietruszki :) Smacznego!

grillowane pomidory

wtorek, 24 sierpnia 2010
GRILLOWANE ZIEMNIAKI HASSELBACK

Jeśli ktoś z Was nie zna ziemniaków Hasselback, musi koniecznie to nadrobić, pyszne opieczone, chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Wyglądają również dość niezwykle, jak na ziemniaki oczywiście ;). O tej metodzie pisała między innymi Nigella w książce "Lato w kuchni przez okrągły rok", gdzie najpierw się je podsmaża na maśle z oliwą, następnie piecze w piekarniku. Ja zapragnęłam ziemniaków grillowanych, innych niż te, które zazwyczaj goszczą u mnie pieczone w grillowym węglu owinięte folią (klik klik) i pomyślałam, że właśnie takie mocno nacięte i trochę podgotowane będą idealne. Bingo! Polecam :) U mnie w tym sezonie pojawiły się na grillu po raz trzeci.


grillowane ziemniaki hasselback

Sposób nacinania może wydać się pracochłonny, ale po nacięciu kilku sztuk nabiera się wprawy, dobrym patentem jest położenie każdej sztuki do nacięcia na drewnianej łyżce, dzięki temu warzywa będą przecięte odpowiednio głęboko i nie popsute całkowitym przecięciem.

PRZEPIS WEGAŃSKI

Składniki

10 mniejszych młodych ziemniaków

kilka łyżek oliwy

3 duże ząbki czosnku

łyżka posiekanego świeżego koperku

sól

ewentualnie pieprz

Wykonanie

Ziemniaki porządnie myję (jeśli są starsze, trzeba je obrać), robię pionowe nacięcia ostrym nożem co 2mm, wrzucam do zagotowanej w garnku wody i gotuję 10 minut (czas gotowania może ulec zmianie w zależności od wielkości ziemniaków, powinny być miękkie, najlepiej sprawdzić nożem, który swobodnie powinien wchodzić w warzywa, ale trzeba uważać by nie przesadzić z czasem, gdy będą za miękkie- cała praca z nacinaniem pójdzie na marne) . Studzę, smaruję oliwą, kładę bezpośrednio na ruszt nacięciami do dołu, grilluję ok 10 minut aż się przypieką, odwracam nacięciami do góry, smaruję wierzch porządnie oliwą wymieszaną z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i koperkiem. Posypuję solidnie solą. Kiedy druga strona się zrumieni, ziemniaki są gotowe do konsumpcji. Smacznego.

niedziela, 25 lipca 2010
GRILLOWANE PORY

Zadziwiająco dobre, choć na grillowanie porów nigdy nie wpadłam. Pomysł od Włochów, prosty i smaczny. Gorąco polecam, pyszne na ciepło i na zimno, teraz robiłam je na patelni grillowej, wcześniej na prawdziwym grillu, obie wersje super! Warunkiem jest niezbyt rozbuchany podkład, by warzywa zmiękły i nie popaliły się i młode pory. Jeśli wyjdą za włókniste można je pokroić i dodać np. do sałatki, na którą przepis podam niżej lub zjeść po prostu z kromką chleba. Najpierw grillowane pory.

grillowane pory


Składniki

pory

oliwa z oliwek

ocet balsamiczny (bardzo ważny), na 4 sztuki potrzebna łyżka

sól

pieprz

Wykonanie

Pory czyszczę, obrywam wierzchnie liście i odcinam końce. Przecinam je wzdłuż zostawiając 1-2 cm podstawy nieprzeciętej. Smaruję solidnie oliwą, grilluję ok 8 minut, w tym czasie raz odwracam. Zdejmuję, smaruję octem balsamicznym, posypuję solą i pieprzem. Gotowe!

przecięte pory

Sałatka z grillowanymi porami

polecam, wszystkim bardzo smakowała

sałatka z grillowanymi porami

Składniki

4 nieduże  grillowane pory*

ok 500g pieczarek

2 szklanki zielonego mrożonego groszku lub 1 puszka konserwowego

2 większe ogórki małosolne

1 większa zielona papryka

3 czubate łyżki majonezu (użyłam wegańskiego kupnego, ale można użyć innego)

3 łyżki posiekanego koperku

sól

pieprz

Wykonanie

Pieczarki czyszczę, kroję na plasterki i gotuję w osolonej wodzie ok 15 minut, osączam na sicie. Groszek gotuję kilka minut w niewielkiej ilości osolonej wody i również wyrzucam na sitko.

Ogórki, paprykę i pory kroję, łączę z pieczarkami i groszkiem, posypuję solą, pieprzem i mieszam. Majonez mieszam z posiekanym koperkiem i łączę z sałatką. Gotowe, smacznego!

* do sałatki można użyć również pokrojonych porów usmażonych w niewielkiej ilości oliwy

wtorek, 11 maja 2010
SZPARAGI GRILLOWANE

Czy jest coś bardziej smacznego na grillu niż grillowane warzywa? Czy jest coś bardziej smacznego po zimie niż pierwsze, tak długo oczekiwane szparagi? Łączę obie przyjemności, pychotka, smakowały wszystkim. Zielone są smaczniejsze moim zdaniem i nie trzeba ich z reguły obierać, wybierajcie jędrne sztuki, nie drewniane, te pierwsze młodziutkie można zjadać na surowo :)

Przy okazji podłączam się do zabawy międzyblogowej Przytulanki "co na grilla"

i akcji szparagowej organizowanej przez blue_megi

grillowane szparagi

PRZEPIS WEGAŃSKI

Składniki

pęczek zielonych szparagów

5 łyżek oliwy z oliwek

1 łyżka soku z cytryny lub octu balsamicznego

kilka szczypt grubej soli

3 ząbki czosnku

kilka szczypt ulubionych suszonych ziół lub w sezonie świeżych

można dodać pieprz, u mnie bez

przyjemnym dodatkiem będzie również prażony sezam


Wykonanie

Łamię końce szparagów (kilka cm), które są drewniane, łamcie łamcie, nie żałujcie. Płuczę warzywa pod bieżącą wodą i kładę na ściereczkę.

Do miski wciskam przez praskę czosnek, wlewam oliwę i rozcieram go w niej. Dodaję sok z cytryny, kilka szczypt soli i rozkruszone między palcami zioła, mieszam. Smaruję solidnie warzywa z obu stron, wykładam bezpośrednio na kratkę rozgrzanego grilla. Grillując smaruję jeszcze z 2 razy "bejcą" szpargi i trzymam je aż zaczną nieco brązowieć, a szpikulec wbity w warzywo wchodzi w nie bez oporu. Po zdjęciu z grilla smaruję jeszcze pozostałą marynatą i posypuję sezamem jeśli mam.

szparagi grillowane w cieście

Robiłam też takie grillowane w cieście, ale zdecydowanie bardziej smakują solo, pyszności!

wtorek, 18 sierpnia 2009
PIECZARKI GRILLOWANE

Pieczarki lubię chyba w każdej formie :), świetny dodatek na grilla, jak mam więcej czasu na przygotowanie- grilluję faszerowane kapelusze, ale tym razem grill był bardzo spontaniczny i pieczarki zrobiliśmy w prosty szybki sposób.

 

grillowane pieczarki

PRZEPIS WEGAŃSKI

Składniki

500 g pieczarek

sól

pieprz

2 łyżki octu balsamicznego

6 łyżek oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku

1-2 łyżki rozmarynu

 

grillowane pieczarki

Wykonanie

Pieczarki myję i suszę. Z Oliwy, octu, soli, pieprzu, przecisniętego przez praskę czosnku robię sos, wrzucam pieczarki, porządnie potrząsam. Dobrze, jeśli jest czas na to by pieczarki pomarynowały się trochę w sosie. Wykładam na ruszt i grilluję przewracając aż rumiane, w trakcie smaruję je dodatkowo pozostałą marynatą.

I mały żart na koniec ;-)

grillowane pieczarki

poniedziałek, 17 sierpnia 2009
ZIEMNIAKI PIECZONE NA GRILLU

Są młode ziemniaki i warto z tego korzystać. Uwielbiam ziemniaki pieczone na ognisku lub w węglu grillowym, zwłaszcza że pieką się w czasie grillowania innych potraw :)


ziemniaki z grilla

 

Przepis bierze udział w akcji "Wielkie grillowanie"

Wielkie grillowanie

Składniki

średniej wielkości ziemniaki

masło lub oliwa

kilka ząbków czosnku

sól

zioła, u mnie tym razem rozmaryn

folia aluminiowa


Wykonanie

Ziemniaki porządnie myję i suszę. Układam każdy na kawałku folii, nacinam kilka pasków na wierzchu nożem, układam na nacięciu kawałki masła lub polewam oliwą, solę, sypię zioła i wkładam po kilka plasterków czosnku. Zawijam całość w folię i wkładam do rozgrzanego węgla tak aby ziemniaki były nim otoczone z każdej strony. Po pół godzinie można sprawdzić szpikulcem lub nożem, jeśli wchodzi z łatwością- pyszne ziemniaczki gotowe :) Można zjadać ze skórką lub sam miąższ- jak kto lubi.

ziemniaki z grilla

12:24, wegetarinka , GRILLOWANIE
Link Komentarze (6) »
wtorek, 04 sierpnia 2009
GRILLOWANE BOCZNIAKI

Są świetne, koniec, kropka! Tyle tytułem wstępu ;)

grillowane boczniaki

PRZEPIS WEGAŃSKI

Składniki
500- 600 g boczniaków

5 łyżek oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku

sól

pieprz

posiekana zielenina mile widziana, typu pietruszka lub koperek

ocet balsamiczny


Przepis bierze udział w akcji "Wielkie grillowanie"

Wielkie grillowanie

 

Wykonanie

Przygotowuję sos z oliwy, przeciśniętego przez praskę czosnku, soli,  pieprzu i zieleniny, wkładam do niego grzyby (opłukane i wysuszone) i warto, żeby pomarynowały się w nim przynajmniej pół godziny. Wykładam grzyby kapeluszami do dołu na rozgrzany ruszt, grilluję kilka minut z jednej i z drugiej strony. Po zdjęciu z grilla spryskuję grzyby octem balsamicznym /mam taki w spray'u, bardzo przydatna rzecz na gilla :D/


21:10, wegetarinka , GRILLOWANIE
Link Komentarze (4) »
O autorze
Zakładki:
INNE BLOGI BEZMIĘSNE PL
NIEKONIECZNIE WEGE, ALE RÓWNIEŻ INSPIRUJĄCO
POMÓŻMY DZIECIOM
TUTAJ TEŻ ZAGLĄDAM
WARTO ZAJRZEĆ
WEGETARIAŃSKO ZA GRANICĄ
ZAGRANICZNE
Tagi
KONTAKT:przepisybajki@vp.pl
WAŻNE !!!!
Wszystkie zdjęcia oraz przepisy, w których nie podaję źródła inspiracji, są MOJĄ WŁASNOŚCIĄ i NIE ZGADZAM SIĘ NA ICH KOPIOWANIE BEZ MOJEJ ZGODY, zwłaszcza w celach komercyjnych! (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

ZABAWKI DLA DZIECI: Zabawki dla dzieci

EMPATIA DLA ZWIERZĄT I BLOGI WEGE: empatia, dla zwierząt i wege blogi

BLOGI KULINARNE: Durszlak.pl