niedziela, 02 sierpnia 2009
ZIELONY NAPÓJ PIETRUSZKOWO- CYTRYNOWY

Receptura przywieziona przez moich rodziców z jednej z ich podróży. Napój zadziwiająco smaczny i pięknie zielony :)

 

zielony napój pietruszkowo- cytrynowy


PRZEPIS WEGAŃSKI

Składniki

garść natki pietruszki (ja użyłam pietruszki naciowej, jest smaczna i piękna ;-), ale jestem przekonana, że ze zwykłą natką też będzie ok)

1 cytryna

ok litra wody mineralnej bardzo mocno schłodzonej (może być zwykła, mineralizowana, będzie też pasowała cytrynowa)

miód (może być cukier, też będzie smacznie, choć mniej zdrowo)

(można też dodac kilka listków mięty)


Wykonanie

Cytrynę w całości przelewam wrzątkiem, kroję w kawałki, odrzucam pestki. Natkę myję i wrzucam razem z cytryną do malaksera. Miksuję 2-3 min na wysokich obrotach. Dodaję wodę i miodu tyle, by smakowo mi odpowiadało. Przed podaniem wrzucam kostki lodu. Całość można przecedzić, ale mi drobinki cytryny i pietruchy bardzo odpowiadają.


niedziela, 26 lipca 2009
SMOOTHIE: TRUSKAWKA, BANAN, ARBUZ

Smoothie to zmiksowane mrożone owoce, przede wszystkim. Z dodatkiem wody, soku owocowego, niektórzy dodają kefir, jogurt, mleko. Bardzo orzeżwiający, bardzo optymistyczny, bardzo na lato, bardzo zdrowy, bardzo szybko się go robi :) Ze składnikami można oczywiście działać wg własnych upodobań jeśli chodzi o rodzaj owoców i o przeważający smak koktajlu. Ja tym razem użyłam truskawek, bananów i arbuza.


smoothie truskawki, banany arbuz

Składniki

(na 4-6 porcji w zależności od wielkości szklanek)

1,5 szklanki mrożonych truskawek

2 mrożone banany (zamrożone bez skórki, pokrojone na kawałki)

ćwiartka małego arbuza z lodówki

2 łyżki miodu

0,5-1 szklanka cytrynowej wody mineralnej (w zależności od tego jaką konsystencję ma mieć koktajl).


Wykonanie

Owoce kroję, wrzucam do blendera i miksuję na gładko 2-3 minuty. Dodaję miód i wody tyle by konsystencja była zadowalająca. Mieszam, przelewam do szklanek, można dorzucić lód w kostkach. Wypijać słomką i delektować ambrozją w gorące dni :)

wtorek, 30 czerwca 2009
DOMOWA HERBATA Z IMBIREM

Świeży imbir znany jest ze swych zbawiennych właściwości na organizm ludzki: poprawia krążenie krwi, trawienie, zalecany jest kobietom w ciąży jako środek przeciwdziałający wymiotom, pomaga przy przeziębianiach i bólach gardła.

Herbata, ktorą robię świetnie nadaje się na zimowe wieczory, wtedy znakomicie rozgrzewa; latem natomiast gasi pragnienie i pobudza ;-)

 

 

 


Składniki

ok. 70- 80 gram korzenia imbiru

1 cytryna

1 pomarańcza

ewentualnie cukier brązowy lub miód do słodzenia

 

 

 

 


Wykonanie

 


Korzeń obieram przy samej skórce lub porządnie myję, kroję na cienkie kawałki. Zagotowuję 1,5 litra wody w garnku, wrzucam imbir i gotuję go do miękkości: 15-20 min. Przecedzam płyn przez sito, przez nie też wyciskam sok z cytrusów. Gotowe :) Zimą pijemy ją na gorąco, latem przestudzoną z plasterkiem cytryny. Jest bardzo aromatyczna i piecze nieco w język ;-) ja to lubię, nie pijam herbat słodzonych, ale można ją posłodzić cukrem brązowym lub miodem. Świetnie nada się także do niej świeża mięta.


O autorze
Zakładki:
INNE BLOGI BEZMIĘSNE PL
NIEKONIECZNIE WEGE, ALE RÓWNIEŻ INSPIRUJĄCO
POMÓŻMY DZIECIOM
TUTAJ TEŻ ZAGLĄDAM
WARTO ZAJRZEĆ
WEGETARIAŃSKO ZA GRANICĄ
ZAGRANICZNE
Tagi
KONTAKT:przepisybajki@vp.pl
WAŻNE !!!!
Wszystkie zdjęcia oraz przepisy, w których nie podaję źródła inspiracji, są MOJĄ WŁASNOŚCIĄ i NIE ZGADZAM SIĘ NA ICH KOPIOWANIE BEZ MOJEJ ZGODY, zwłaszcza w celach komercyjnych! (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

ZABAWKI DLA DZIECI: Zabawki dla dzieci

EMPATIA DLA ZWIERZĄT I BLOGI WEGE: empatia, dla zwierząt i wege blogi

BLOGI KULINARNE: Durszlak.pl