wtorek, 13 lipca 2010
ORZEŹWIAJĄCY NAPÓJ CHABROWY

Zrobiłam tę miksturę z ciekawości koloru i smaku jaki oddadzą chabry. Wygląda powalająco, niezwykłe też były etapy nabierania tego odcienia. Na koniec płatki bławatka wyglądały jak miejscami zaróżowione, blado- liliowe pierze skąpane w zachodzących promieniach słońca. Niezwykle! Absolutnie!

Przez 4 dni zacierałam łapki widząc jak lemoniada nabiera obiecującego odcienia, pachniało początkowo też dobrze, potem lekki ferment, dalej odrzucający wręcz i nie wyrzuciłam mikstury tylko dlatego, że żal było mi koloru, cudnego, współgrającego z zachodem słońca!
Przepis ląduje oczywiście w Klubie kwiatożerców :)

orzeźwiający napój z chabrów


Lemoniadę zrobiłam na podstawie wpisu Łukasza Łuczaja (klik klik), zrobiłam go z syropem z agawy.

Składniki

2 niepełne słoiki litrowe płatków chabrów (ciężko stwierdzić z ilu kwiatów, myślę, że było ok 500)

1,5 l wody

ok 150 ml syropu z agawy

2 łyżki soku z cytryny


chaber bławatek

Wykonanie

Płatki płuczę kilkakrotnie, wsypuję do szklanego słoja, zalewam wodą wymieszaną z agawą i sokiem z cytryny. Mieszam, zakręcam słój i stawiam przy nasłonecznionym oknie. Wg przepisu, płatki trzeba było dusić 9 dni, ja trzymałam 7. Po tym czasie przefiltrowałam dwukrotnie: najpierw przez gęste sito, potem przez złożoną kilkakrotnie gazę. Choć zapachowo lemoniada nie pasowała mi zbytnio, z dodatkiem dużej ilości lodu, limonką i odrobiną alkoholu, smakowała rewelacyjnie i orzeźwiająco w te palące dni. Polecam :)


orzeźwiający napój z chabrów

piątek, 14 sierpnia 2009
DOMOWY CIOCIOSAN

Nie ma jak winko domowej roboty ;-) potrzeba trochę cierpliwości, ale zaręczam, że warto czekać. W tej chwili mamy w domu nastawione 4 gąsiorki na wina owocowe i 2 nalewki :), a Ciociosanu zostały z zeszłego roku 3 butelki i jest coraz smaczniejsze, słodkie, cudnie aromatyczne.

domowy ciociosan

PRZEPIS WEGAŃSKI

Składniki

7 l wody

3 kg cukru

1 kg ryżu białego

20 g drożdży

100 g rodzynek

2 listki laurowe

3 cytryny

10 goździków

10 ziaren ziela angielskiego

10 ziaren pieprzu

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

1 łyżeczka imbiru

1 łyżeczka tymianku



Wykonanie

Wodę zagotowuję z cukrem, studzę. Rodzynki płuczę, ryż również, cytryny przelewam wrzątkiem, kroję w ćwiartki i jeszcze raz na pół (tak, żeby potem nie było problemu z wydostaniem cząstek z gąsiorka). Wszystkie składniki wrzucam do gąsiorka, zamykam i wkładam rurkę fermentacyjną, wlewam do niej trochę wody. Pozostawiam na 6 tygodni w ciepłym miejscu, choć u nas w zeszłym roku ładnie pracowało przez 2 miesiące i tyle trzymaliśmy je w tej pierwszej fazie. Po tym czasie zlewam je przecedzając przez sito, odcedzony płyn ponownie przelewam do umytego gąsiora i pozostawiam na kolejne 2 miesiące. Wino przelewam do butelek i pozwalam im leżakować parę miesięcy, choć nie jest to łatwe ;-)


domowy ciociosan

00:55, wegetarinka , ALKOHOLOWO
Link Komentarze (8) »
niedziela, 21 czerwca 2009
PIEPRZNE TRUSKAWKI W AMARETTO

 

Weekendowo lubimy się zrelaksować przy czymś procentowym, tym razem padło szlachetnie- na Amaretto, a jako, że sezon truskawkowy w pełni, wykorzystaliśmy truskawki.

 

 

Przepis przygotowany w ramach akcji:  SEZON TRUSKAWKOWY

 

 

Sezon Truskawkowy 2009

 

Składniki

likier amaretto

świeże truskawki

świeżo mielony pieprz czarny, ew. zielony dla łagodniejszego efektu ;)

lód


Wykonanie

Truskawki myję i kroję w kawałki, wrzucam do kieliszków. Pieprzę 3 przekręceniami młynka (jak pieprznie to pieprznie!), wlewam Amaretto do 3/4 poziomu owoców i odstawiam na ok pół godziny.


 

 

 

W tym czasie truskawki puszczą sok, dopełnią poziom i smak trunku. Przed samym podaniem posypuję wierzch kruszonym lodem.



 

Truskawki wyjadamy łyżeczką ;)  Na zdrowie! :-)

16:44, wegetarinka , ALKOHOLOWO
Link Dodaj komentarz »
O autorze
Zakładki:
INNE BLOGI BEZMIĘSNE PL
NIEKONIECZNIE WEGE, ALE RÓWNIEŻ INSPIRUJĄCO
POMÓŻMY DZIECIOM
TUTAJ TEŻ ZAGLĄDAM
WARTO ZAJRZEĆ
WEGETARIAŃSKO ZA GRANICĄ
ZAGRANICZNE
Tagi
KONTAKT:przepisybajki@vp.pl
WAŻNE !!!!
Wszystkie zdjęcia oraz przepisy, w których nie podaję źródła inspiracji, są MOJĄ WŁASNOŚCIĄ i NIE ZGADZAM SIĘ NA ICH KOPIOWANIE BEZ MOJEJ ZGODY, zwłaszcza w celach komercyjnych! (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

ZABAWKI DLA DZIECI: Zabawki dla dzieci

EMPATIA DLA ZWIERZĄT I BLOGI WEGE: empatia, dla zwierząt i wege blogi

BLOGI KULINARNE: Durszlak.pl