czwartek, 09 lutego 2012
PALUSZKI Z POLENTY

Niezbyt często robię polentę, a to taki wdzięczny "materiał" :). Najbardziej przyjęła się u nas w formie chrupiących paluszków usmażonych po zastygnięciu masy. Dwie uwagi: polentę robię z gładkiej mąki kukurydzianej, a tą gotuję (czy raczej zaparzam) w bulionie; nie ponoszę odpowiedzialności za zastosowanie mojego przepisu z udziałem kaszy kuku, a co do bulionu- możecie użyć też wody, ale z bulionem- takim ugotowanym na szybko- wyjdzie dużo smaczniej. Jeśli będziecie gotować na wodzie, należy użyć proporcji: 1:2, gdzie 1 to mąka, a 2- woda, którą należy zagotować, dodać płaską łyżeczkę soli oraz łyżeczkę oliwy/ oleju i stopniowo dodawać mąkę energicznie mieszając rózgą lub drewnianą łyżką; dalsze etapy- jak w przepisie poniżej.


paluszki z polenty

 

PRZEPIS WEGAŃSKI

Składniki

na bulion: 1 większa marchew, 1 mała pietruszka, kawałek selera korzeniowego, pełna łyżeczka soli, 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela laurowego, 4,5 szklanki wody, 1 średnia cebula

na paluszki

(dla  4 osób )

1,5 szklanki gładkiej mąki kukurydzianej

1 łyżeczka oleju + olej do późniejszego smażenia

3 czubate łyżki wiórek kokosowych (ważne!)

1/2 łyżeczki startej na drobnej tarce gałki muszkatołowej (ważna!)

2 duże ząbki czosnku (ważne!)

listki z 3- 4 gałązek tymianku lub spora szczypta suszonego lub inne lubiane zioła- opcja :)

Wykonanie

Najpierw bulion: obieram marchew, pietruszkę i seler, kroję na mniejsze (ale nie na małe) kawałki, wrzucam do garnka, zalewam 4,5 szkl wody, zagotowuję, dodaję sól, cebulę w całości, kładę uchyloną pokrywkę i gotuję ok 30 min; w trakcie dodaję listki i ziele angielskie. Po tym czasie wyrzucam zawartość na sitko postawione na innym garnku, odciskam, stawiam garnek z powrotem na palnik, dodaję tymianek i łyżeczkę oleju. Jak zawrze ponownie, zmniejszam gaz na jak najmniejszy, wsypuję stopniowo mąkę mieszając energicznie drewnianą łyżką. Teraz podgrzewam masę stale mieszając łyżką ok 10 minut: powstanie bardzo gęsty budyń, który przy mieszaniu będzie odstawał od ścianek garnka. Dodaję startą gałkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i wiórki, porządnie mieszam.

Wylewam gorącą masę na wysmarowaną zimną wodą stolnicę (można też użyć jakiegoś naczynia- żaroodpornego czy blaszki), warstwa masy powinna mieć grubość ok 1 cm, raczej nie grubsza. Przy rozprowadzeniu i wyrównaniu masy przyda się wałek zmoczony zimną wodą, można też to zrobić zwilżonymi dłońmi, ale z wałkiem będzie lepiej.

zastygająca polenta

Zostawiam masę w spokoju na pół godziny, można też ją przygotować dzień wcześniej i po przestudzeniu włożyć na noc do lodówki.

Teraz wycinam nożem paluchy, mogą być inne kształty i można je wyciąć szklankami, kieliszkami lub foremkami do ciastek- pełna dowolność :)

 

zastygnięta polenta

 

Smażę na niewielkiej ilości oleju rozgrzanego na patelni po kilka minut z obu stron na złoty kolor. Wykładam na chwilę na ręcznik kuchenny, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Takie paluchy możecie przygotować na imprezkę (najlepiej smakują na ciepło!), zjeść jako przegryzkę lub z dodatkiem sosu i surówki skonsumować na obiad :) U mnie tym razem wystąpiły na obiedzie właśnie, do tego sos warzywny z przecierem pomidorowym i soczewicą i surówka z kapusty, marchwi i jabłka, smacznego :)

paluszki z polenty

środa, 08 lutego 2012
ZIEMNIAKI PIECZONE ZE SKÓRKĄ

Ostatnio "tu i ówdzie" pokazały się wyniki badań mówiące o tym, że Polacy jedzą najwięcej warzyw spośród innych narodowości z 19- stu krajów... prawda czy fałsz? Nie wiem, ale gdyby to była prawda, zastanowiłabym się, na którym miejscu uplasowalibyśmy się, gdyby pominąć ziemniaki. Owszem, jemy dużo surówek, dużo zup, ale wciąż w wielu domach nie ma dnia bez kartofli.


ziemniaki pieczone w obierkach


Frytki, placki, ziemniaki gotowane w całości, odsmażane, puree na różne sposoby, farsz do pierogów i gołąbków, kluski na 100 sposobów, babki ziemniaczane, sałatki, ziemniaki na grillu, na ognisku.


ziemniaki pieczone w obierkach


Tarty ziemniaczane, pizze z ziemniakami, zapiekanki, pasztety, a nawet pączki z ziemniaków i gofry. Możliwości ogromne, nawet upiec można je na wiele sposobów. Kiedyś sama piekłam ziemniaki niemal codziennie: w całości lub krojone, obgotowane lub nie, w oliwie i soli, w ziołach, w papryce w proszku, w kurkumie, kminku, w mące i uważałam się za wielce różnorodną kucharkę ;) Oczywiście, nie jestem zwolenniczką codziennego zapychania się ziemniakami, lubię urozmaicone jedzenie: dzisiaj kasza, jutro ryż, pojutrze makaron, a potem? Ziemniaki! Na przykład pieczone ze skórką w oliwie, z dodatkiem soli i rozmarynu, chrupkie na zewnątrz, miękkie i kremowe w środku, mniamniam :)


ziemniaki pieczone w obierkach

 

PRZEPIS WEGAŃSKI

 

Składniki

(dla  4 osób spokojnie )

2 kg ładnych małych ziemniaków /mniej nie opłaca się piec :)/

6 łyżek oliwy/ oleju

sól

igły z dwóch gałązek świeżego rozmarynu lub kilka szczypt suszonego (mogą być inne lubiane zioła)


Wykonanie

Ziemniaki porządnie myję, szoruję szczoteczką, płuczę i suszę: ręcznikami papierowymi lub naturalnie. Kroję je na ćwiartki (jeśli macie większe to na ósemki), polewam oliwą, sypię płaską łyżeczkę soli, posypuję pokrojonymi igiełkami rozmarynu, wstrząsam porządnie miską, można też wetrzeć marynatę w warzywa.


ziemniaki do piekarnika

 

Wykładam jedną warstwą na dwóch dużych blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i wkładam do piekarnika nagrzanego do ok 200 st C. Piekę ok 1,5 h, w zależności od własnych preferencji czas można nieco wydłużyć lub skrócić, ja lubię ziemniaki bardziej zapieczone. Po wyjęciu z pieca posypuję jeszcze szczyptą soli, zjadamy gorące (!), po przestudzeniu są zdecydowanie mniej smaczne.


ziemniaki pieczone w obierkach

czwartek, 05 stycznia 2012
BRUKSELKA W MUSZTARDZIE (Z PATELNI LUB PIEKARNIKA)

Jakiś czas temu padło pytanie o lubiany sposób na brukselkę i dzisiaj będzie o nim. Nie sięgam po te warzywa zbyt często, bo choć sama je lubię, to reszta domowników już niekoniecznie. Brukselki konsumujemy po przymrozkach, wybieramy mniejsze warzywa o zielonych liściach.

 brukselka

Osobiście lubię je podgotowane przez kilka minut na parze, następnie podsmażone lub upieczone w oliwie, czosnku, soli i musztardzie. Brukselka i musztarda to idealny duet, spróbujcie koniecznie, może dzięki temu oswoicie te niezbyt popularne warzywa?

Będąc w Niemczech zajadałam się również brukselką ze słoika, była tak pyszna, że wciągnęłam samodzielnie cały słoik ;) Spróbuję niebawem przygotować ją w podobny sposób w domu, jeśli się uda, na pewno napiszę Wam o tym :)

BRUKSELKA W MUSZTARDZIE

PRZEPIS WEGAŃSKI

Składniki

(dla 4 osób)

1 kg brukselki

5 łyżek oleju/ oliwy

3 większe ząbki czosnku

2 czubate łyżeczki lubianej musztardy

1/2 szklanki wody/ bulionu

sól, ewentualnie pieprz

Wykonanie

Z brukselki odrywam pierwsze listki, odcinam końcówki głąbów, kroję na pół, płuczę pod bieżącą wodą, wrzucam do metalowego sitka, które wstawiam do garnka z gotującą się wodą (wody powinno być poniżej poziomu włożonego sitka), nakrywam metalową miską i paruję przez ok 10 min- aż warzywa nabiorą żywej zielonej barwy i lekko zmiękną.

brukselka

Dalej jedna z dwóch wersji /w każdej brukselka wychodzi smakowita..., no może wersja piekarnikowa jest odrobinę smaczniejsza :)/ :

Z patelni

Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam brukselki i smażę często mieszając, aż się nieco zabrązowią, w trakcie dodaję kilka szczypt soli. Dorzucam przeciśnięty przez praskę czosnek i rozrobioną w 1/2 szklanki wody musztardę, mieszam, podgrzewam przez ok 2 minuty. Po wyłączeniu gazu dosmaczam jeszcze solą i pieprzem.

brukselka z patelni w musztardzie

Z piekarnika

Do miseczki z odmierzonym olejem wciskam przez praskę czosnek i lekko rozcieram, polewam brukselkę i porządnie mieszam, posypuję kilkoma szczyptami soli, przekładam do piekarnika nagrzanego do ok 200 st C i piekę przez ok 40 min (+/- trzeba sprawdzać jaki stopień upieczenia Wam odpowiada), co 10 minut mieszam warzywa. Na 5 minut przed końcem pieczenia polewam brukselkę musztardą rozrobioną w 1/2 szklanki wody. Po wyjęciu z piekarnika dosmaczam jeszcze solą i pieprzem.

poniedziałek, 10 października 2011
MARCHEWKA DADA

Ciekawa forma marchewki podana w postaci jarzynki do obiadu. Przepis podała kiedyś Sowa na grupie dyskusyjnej prk, potem zobaczyłam ją u Karoliny (klik) i okazało się, że ma nawet swoją nazwę, "Marchewka Dada" :-), niech będzie.

marchewka dada

 

PRZEPIS WEGAŃSKI

 

Składniki

 

(dla 2-3 osób)

600 g marchewki

8 dużych ząbków czosnku

4 łyżki oliwy

sól, pieprz

opcjonalnie posiekana natka pietruszki

Wykonanie

Obraną marchewkę kroję na skośne kilkumilimetrowe plasterki, wrzucam na rozgrzaną na patelni oliwę i smażę często mieszając na średnim ogniu, aż warzywa zaczną lekko brązowieć (ok 12 min), dodaję pokrojony na plasterki czosnek i smażę jeszcze kilka minut aż czosnek zbrązowieje (od momentu wrzucenia czosnku, mieszać trzeba cały czas, łatwo o przypalenie). Posypuję kilkoma szczyptami soli i pieprzu oraz posiekaną natką, mieszam.

czwartek, 07 października 2010
SOS Z NERKOWCÓW I SILKEN TOFU

Właściwie ostatnio, silken (jedwabiste) tofu dodaję niemal do wszystkiego, ale ten sos wyjątkowo nam posmakował. Robiłam go również bez nerkowców, z mniejszą ilością mleka- sos ma wtedy bardziej jedwabistą konsystencję, ale z nerkowcami jest lepszy. Proste, dobre i szybkie, pomijając moczenie orzechów.

U mnie danie podwójnie sojowe- użyłam tu gotowców- tortellini z wędzonym tofu (z ciekawości smaku i składników), co prawda w składzie jest też bułka i nie piszą jaka, ale produkt oznaczony jest jako wegański. Z tortellini sos sprawdził się bardzo dobrze, ale będzie pasował też do 'normalnego' makaronu.

sos z nerkowców i silken tofu

Przepis oczywiście bierze udział w akcji "OSWAJAMY TOFU"

 

Składniki

użyłam 1 opakowanie totellini i sosu z podanych proporcji dla 3 niezbyt głodnych osób /w tym jednej małej ;)/, jeśli ktoś chciałby uraczyć 4 dorosłe osoby, proponuję użyć podwójnej porcji i tortellini i składników sosu

1/2 opakowania silken tofu

1/ 2 szklanki  nerkowców

ok szklanki mleka ryżowego (lub więcej)

1 czubata łyżeczka płatków drożdżowych

sól

1 płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku

1 łyżeczka przyprawy curry (zwykłej)

1 czubata łyżka posiekanego koperku

czubata szklanka mrożonego groszku


Wykonanie

Orzechy moczę w wodzie na noc lub min 4 godziny, płuczę i miksuję w blenderze jak najdrobniej, dodaję stopniowo tofu i miksuję, dolewam ok 3/4 szklanki mleka ryżowego, miksuję jeszcze chwilkę, dodaję płatki drożdżowe, sól (proponuję dodać na początek 1/2 łyżeczki, potem jeszcze doprawić po podgrzaniu).

Tortellini gotuję z dodatkiem soli ok 10 min, groszek również /oddzielnie ;)/ w niewielkiej ilości wody.

Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy, dodaję curry i paprykę, podgrzewam na niewielkim ogniu minutę, dodaję masę nerkowcową, porządnie mieszam, doprawiam solą (jeśli konsystencja wyda się Wam za gęsta, można teraz podlać jeszcze mleka) , dorzucam tortelini, groszek i koperek, podgrzewam tylko tyle by było ciepłe. Na talerzach, dla rozweselenia posypałam jeszcze szczyptą papryki. Gotowe, smacznego :)

sos z nerkowców i silken tofu

piątek, 07 maja 2010
SMAŻONE KOSZYCZKI KWIATOWE MNISZKA

Mniszek pospolity jest jadalny w całości: korzenie, listki, z jego kwiatów można sporządzić pyszny miód, wino lub syrop. I chociaż ani listki ani korzeń nie przypadły mi za bardzo do gustu, to nierozwinięte koszyczki kwiatowe wrzucam do kategorii przysmaków!


mniszek pospolity

Dla jasności, nie chodzi o koszyczki przekwiatające czy takie, które wieczorem chowają się, a o zamknięte beczułki, które jeszcze nie rozkwitły.


nierozwinięte koszyczki kwiatowe mniszka

Dzisiaj sporządziłam je na sposób najprostszy z możliwych, chciałam poczuć ten smak, ale bardzo dobrze będą pasowały do potraw typu curry, będą ciekawym uzupełnieniem sałatek, potraw z ryżu, kaszy, makaronu. Dodatek prażonych orzechów piniowych, włoskich czy sezamu również będzie przyjemnie współgrał z ich smakiem.

Jak smakują? Słyszałam opinię, że ich smak to połączenie brukselki i szparagów i muszę przyznać, że rzeczywiście smakują szparagowo (posmak zielonych szparagów) z odrobiną goryczki. Pyszne polecam :)

Należy ścinać/ zrywać same koszyczki, ja także po kilkukrotnym opłukaniu pozrywałam listki znajdujące się bezpośrednio pod koszyczkami, z kilku względów: estetycznych, higienicznych i smakowych: mogą nadać gorzki smak. Można je zrywać rękoma lub ściągać nożykiem.


Przy okazji podłączam się do wspaniałej akcji Pinkcake

"Klub kwiatożerców"


smażone koszyczki mniszka

PRZEPIS WEGAŃSKI

Składniki

ok 3 szklanek nierozwiniętych koszyczków kwiatowych mniszka

3 ząbki czosnku

3 łyżki oliwy

ok 3 łyżek bulionu warzywnego lub wody

sól lub sos sojowy

ewentualnie pieprz (ja nie użyłam)


Wykonanie

Umyte i oczyszczone koszyczki wrzucam na rozgrzaną na patelni oliwę, smażę 5-10 minut aż zaczną oddawać przyjemny aromat. Dorzucam kilka szczypt grubej soli, przeciśnięty przez praskę czosnek, podgrzewam chwilę i by pozostały wilgotne dodaję kilka łyżek bulionu warzywnego. Po wymieszaniu z makaronem całość polałam jeszcze odrobiną oliwy. Gotowe, smacznego :)

wtorek, 13 października 2009
CHLEBEK NAAN

Naan to rodzaj indyjskiego płaskiego chleba wypiekanego z drożdży, mąki pszennej, ghee, jogurtu i dodatków np.: czarnuszka, czosnek, cebula, można dodac ulubione zioła, warzywa. W internecie mozna znaleźć wiele wariacji, niektórzy nie dodają drożdży, a w zamian proszek do pieczenia, jogurt zastępują mlekiem, ghee masłem zwykłym lub innym tłuszczem.


chlebek naan

U mnie zamiast ghee- oliwa z oliwek, część chlebków upiekłam z czarnuszką, część z czosnkiem, a część bez dodatków, wyszły przepyszne.

Składniki

(na 8 dużych chlebków)

6 szklanek mąki pszennej

20 g drożdży świeżych

2 łyżeczki soli

2 łyżeczki cukru

2 jajka

400 ml jogurtu (temperatura pokojowa)

1/2 szklanki ciepłej wody

dodatki, u mnie czarnuszka i czosnek


Wykonanie

Drożdże kruszę w talerzu, dodaję ciepłą wodę, mieszam, posypuję szczyptą cukru i mąki odstawiam na 10-15 minut.

Do dużej miski lub na deskę do wyrabiania ciasta przesiewam mąkę, dodaję sól, cukier, mieszam. Wlewam rozczyn drożdżowy, rozbełtane jajka i dodając jogurt wyrabiam ciasto aż stanie się elastyczne, dodaję oliwę i jeszcze chwilę wyrabiam.

Dzielę ciasto na części (tym razme podzieliłam na 8, można zrobić więcej mniejszych) i formuję kilkumilimetrowe placki /oryginalnie powinny być zbliżone kształtem do kropli, co oczywiście nie jest wymogiem ;-)/, kładę na podsypanym mąką blacie i przykrywam ściereczką, zostawiam na pół godziny.

Po tym czasie czas na dodatki- posypuję czarnuszką i przciśniętym przez praskę czosnkiem chlebki i wwałkowuję (wklepuję) je w ciasto.

Piekę w rozgrzanym piekarniku ok 12 minut. Świetne zamiast zwykłego pieczywa lub do obiadowych dań mokrych- zamiast ziemniaków czy ryżu. Na ich bazie można też zmontować pizzę ;-)


naan


10:20, wegetarinka , DODATKI
Link Komentarze (12) »
czwartek, 27 sierpnia 2009
PIECZARKI ZŁOCISTE

Pieczarki obiadowe to u mnie najczęściej albo w śmietanie (klik klik) albo złote właśnie, również bardzo smaczne :)

pieczarki zlociste

Składniki

500 g małych pieczarek (jeśli nie mam małych kroję większe na części, ale nie drobno- na pół lub na ćwiartki)

sól

pieprz

2 ząbki czosnku

2 łyżki masła


Wykonanie

Pieczarki myję, wrzucam do gotującej się w garnku osolonej wody. Gotuję ok 15 minut. Wyrzucam na sitko, jak trochę odciekną, rozpuszczam maslo na patelni, wrzucam pieczarki i smażę na złoto na średnim ogniu mieszając, podsypuję solą i pieprzem. Pod koniec smażenia wciskam przez praskę czosnek. Niby nic wielkiego, dla mnie uczta godna króla, uwielbiam je w takiej formie :) Świetne do kaszy gryczanej czy ziemniaków z dodatkiem warzyw na gorąco lub po prostu ulubionej surówki. Często robię podobnie różyczki brokuła, do tego piuree ziemniaczane, pychotka :)


20:42, wegetarinka , DODATKI
Link Komentarze (5) »
wtorek, 18 sierpnia 2009
GROSZEK Z MARCHEWKĄ

Dzisiaj pochwała prostoty, smak dzieciństwa i smak lata, bo latem właśnie gdy warzywa są młode i świeże jarzynka z marchewką i groszkiem smakuje najlepiej.


groszek z marchewką

Świetna jako dodatek do obiadu z puree z młodych ziemniaków i kotletem, pasuje również do klusek śląskich lub leniwych.


Składniki

5 średnich marchewek

1- 1,5  szklanki zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)

sól

pieprz

2 ziarenka ziela angielskiego

1 listek laurowy

można dodać garść posiekanej natki pietruszki, majeranku lub tymianku

2 łyżki masła

1 łyżka mąki


Wykonanie

Marchew obieram, kroję w kostkę, wrzucam do garnka, wlewam wody do poziomu warzyw, dodaję ziele angielskie, listek laurowy, łyżeczkę soli i gotuję pod przykryciem aż zmięknie. Dodaję pokrojoną natkę, zielony groszek, gotuję parę minut aż zmięknie (jeśli mrożony, trzeba dodac go wczesniej). Z masła i mąki robię zasmażkę, dodaję do warzyw, doprawiam. Tak robiła moja mama, z zasmażką właśnie, jeśli nie chcecie w ten sposob wystarczy pod koniec duszenia dodać jedynie masło, bez mąki, daje przyjemny posmak i tłuszcz, którego marchewka potrzebuje; a zagęścić np śmietaną, bo musi być gęste :)

groszek z marchewką


20:45, wegetarinka , DODATKI
Link Komentarze (6) »
czwartek, 06 sierpnia 2009
KWIATY CUKINII NADZIEWANE RICOTTĄ

Pisałam już o smażonych kwiatach cukinii w najprostszy sposób- maczanych w cieście naleśnikowym (klik klik) i uważam, że każdy, kto chciałby posmakować tych delicji powinien zacząć właśnie od tej podstawowej receptury, by poznać ich wspaniały delikatny smak niezgłuszony innymi.

U mnie tym razem kwiaty nadziewane ricottą domowej roboty :-) i kilkoma innymi drobiazgami.


kwiaty cukinii nadziewane ricottą


Składniki

(na ok. 12 średniej wielkości kwaitów)

Farsz

200 g sera ricotta

3 łyżki startego ostrego żółtego sera

15-20 większych listków bazylii, posiekanych

łyżka soku z cytryny

sól

pieprz

papryka słodka w proszku

gałka muszkatołowa


Ciasto

ok szklanki mąki

woda

1 jajko

sól

tłuszcz do smażenia


Wykonanie

Kwiaty myję, nacinam w jednym miejscu wzdłuż, wycinam słupki, odkładam na papierowy ręcznik do wyschnięcia. Z mąki, wody, jajka i soli przygotowuję ciasto nieco gęstsze niż na naleśniki.

Przygotowuję farsz. Ricottę rozgniatam w misce, mieszam z pozostałymi składnikami, przyprawiam odpowiednio.

Do każdego z kwiatów wkładam farsz (niezbyt dużo, po łyżeczce, by ich nie obciążyć) uważając by ich nie uszkodzić. Zanurzam każdy w cieście nalesnikowym i smażę na złoto na rozgrzanej patelni.

Właściwie taka przystawka, ale również idealne danie na obiad z sałatką z pomidorów, cebuli, bazylii, czosnku i ulubionych przypraw.


08:59, wegetarinka , DODATKI
Link Komentarze (4) »
 
1 , 2
O autorze
Zakładki:
INNE BLOGI BEZMIĘSNE PL
NIEKONIECZNIE WEGE, ALE RÓWNIEŻ INSPIRUJĄCO
POMÓŻMY DZIECIOM
TUTAJ TEŻ ZAGLĄDAM
WARTO ZAJRZEĆ
WEGETARIAŃSKO ZA GRANICĄ
ZAGRANICZNE
Tagi
KONTAKT:przepisybajki@vp.pl
WAŻNE !!!!
Wszystkie zdjęcia oraz przepisy, w których nie podaję źródła inspiracji, są MOJĄ WŁASNOŚCIĄ i NIE ZGADZAM SIĘ NA ICH KOPIOWANIE BEZ MOJEJ ZGODY, zwłaszcza w celach komercyjnych! (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

ZABAWKI DLA DZIECI: Zabawki dla dzieci

EMPATIA DLA ZWIERZĄT I BLOGI WEGE: empatia, dla zwierząt i wege blogi

BLOGI KULINARNE: Durszlak.pl