czwartek, 01 marca 2012
SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY, Z MARCHEWKĄ, JABŁKIEM I SŁONECZNIKIEM

W tym roku królową jesienno- zimowych surówek jest u mnie czerwona /czyli fioletowa ;)/ kapusta.


surówka z czerwonej kapusty, z jabłkiem, marchewką i prażonym słonecznikiem

 

Robię z niej tak zwaną "surówkę pałowaną" ;) Po pokrojeniu kapusty, posypaniu szczyptą soli i wymieszaniu z niewielką ilością oliwy, ubijam ją pałką przez kilka minut, aż białe części nabiorą jasnofioletowej barwy.

 

surówka z czerwonej kapusty, z jabłkiem, marchewką i prażonym słonecznikiem

 

"Pałowanie" odpowiednio zmiękcza kapustę, staje się ona bardziej soczysta i pyszna :) Spróbujcie, od kiedy "odkryłam" ten sposób, nikt mnie nie przekona do obgotowywania tego warzywa ;)

Bazą każdej tak przygotowanej kapusty jest u mnie- podobnie jak w surówkach marchewkowych (klik)- słodkie jabłko starte na tarce o dużych oczkach, zmieszane z sokiem z cytryny, do tego oczywiście sól.

 

podstawa surówki z czerwonej kapusty

Dalsze dodatki wg upodobań, dzisiaj pyszna wersja z dodatkiem marchewki, musztardy i prażonego słonecznika, polecam :)

PRZEPIS WEGAŃSKI

Składniki

(dla 4 osób)

ok 400 g czerwonej kapusty

1 średnie słodkie jabłko

3 łyżki soku z cytryny

1 średnia marchewka

4 łyżki oliwy

czubata łyżeczka musztardy

2- 3 czubate łyżki uprażonego na suchej patelni słonecznika


Wykonanie

Kapustę szatkuję, wrzucam do miski, posypuję szczyptą soli, mieszam z 2 łyżkami oliwy i ubijam pałką do momentu, aż białe części zmienią kolor na jasnofioletowy.

Obrane jabłko ścieram na tarce o dużych oczkach, mieszam z sokiem z cytryny, łączę z kapustą, dodaję startą na grubej tarce marchew. Pozostałą oliwę mieszam z musztardą, dodaję do surówki, dosmaczam solą, dorzucam uprażone pestki, Smacznego :)


surówka z czerwonej kapusty, z jabłkiem, marchewką i prażonym słonecznikiem

niedziela, 12 lutego 2012
SURÓWKI Z MARCHEWKĄ

Wstawienie jednego przepisu na prostą surówkę wydaje mi się czasami trywialne, ale warto zapisywać nawet te najprostsze przepisy; idąc tym tokiem zebrałam kilka przepisów surówkowych z udziałem marchewki i dzisiaj "polecę" hurtem ;)


marchewki


Surówki z marchewki są chyba u nas najbardziej popularne /obok tych z kapusty i buraków oczywiście ;)/, najczęściej w wersji najprostszej, ale pojawiają się również wariacje i dzisiaj chciałam się nimi z Wami podzielić :)

Wersja podstawowa /najprostsza- najlepsza? :)/, czyli marchewka i jabłko, standard, który zna chyba każdy, jednak zapewne w różnych proporcjach i z innymi dodatkami. Ta surówka to jednocześnie moja baza, którą stosuję do innych surówek.


SURÓWKA Z MARCHEWKI I JABŁKA


surówka z marchewki i jabłka

PRZEPIS WEGAŃSKI

Składniki

(po uczciwej porcji dla 4 osób)

ok 500 g marchewki

2 średnie słodkie jabłka

3 łyżki soku z cytryny

4 łyżki oliwy/ oleju

spora szczypta soli


Wykonanie

Obrane jabłka ścieram na tarce o grubych oczkach, mieszam z sokiem z cytryny, dodaję startą na grubej tarce marchew, oliwę, sporą szczyptę soli, mieszam.

 

Kolejna surówka od poprzedniej różni się tym, że przed dodaniem oliwy do marchwi i jabłka, mieszam ją najpierw z musztardą- 1 czubata łyżeczka, reszta jak w przepisie powyżej. Musztarda- dowolna lubiana :)


SURÓWKA Z MARCHEWKI Z DRESSINGIEM MUSZTARDOWYM


surówka z marchewki z dressingiem musztardowym


Kolejna surówka bardziej rześka i soczysta od wersji podstawowej dzięki dodatkowi soku z pomarańczy i odrobiny startego imbiru, wzbogacona o element chrupiący w postaci pokruszonych orzechów włoskich. Zmniejszam ilość dodanego jabłka, ze względu na słodycz i soczystość jaką dodaje surówce sok pomarańczowy.


SURÓWKA Z MARCHEWKI Z DRESSINGIEM POMARAŃCZOWYM



surówka z merchewki z dressingiem pomarańczowym

 

PRZEPIS WEGAŃSKI

Składniki

(po uczciwej porcji dla 4 osób)

ok 500 g marchewki

1 średnie słodkie jabłko

3 łyżki soku z cytryny

sok wyciśnięty z połowy średniej pomarańczy

1 łyżeczka startego na drobnej tarce korzenia imbiru

2 łyżki oliwy/ oleju

garść obranych orzechów włoskich

spora szczypta soli

 

Wykonanie

Obrane jabłko ścieram na tarce o grubych oczkach, mieszam z sokiem z cytryny, dodaję startą na grubej tarce marchew. Oliwę mieszam z sokiem z pomarańczy (jeśli przy wyciskaniu wpadnie do niego trochę miąższu- to oczywiście nie zaszkodzi) i startym imbirem, dodaję do marchwi i jabłka, mieszam, dosmaczam solą, posypuję połamanymi orzechami.


Na koniec wersja z porem. Składniki jak w wersji podstawowej, do tego 1 większy por, a właściwie jego biała i jasnozielona część. Kroję ją na pół, płuczę, wytrząsam nadmiar wody, każdą połówkę przekrajam jeszcze raz na pół i kroję na cienkie paseczki. Polewam 4 łyżkami oliwy, posypuję szczyptą soli, mieszam. Reszta jak w surówce- bazie, już bez dalszego dodatku oliwy.


surówka z marchewki, jabłka i pora


Jest jeszcze ciekawa surówka z dodatkiem chrzanu, ale napiszę o niej innym razem :)

piątek, 27 stycznia 2012
SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY Z KISZONYMI OGÓRKAMI

Na rozgrzewkę po krótkiej przerwie* w blogowaniu pyszna surówka z czerwonej kapusty. Czy mi się tylko wydaje, czy po czerwoną kapustę sięgamy bardzo rzadko? W kuchni śląskiej funkcjonuje "modro kapusta"; w skrócie jest to obgotowana poszatkowana kapusta z dodatkiem podsmażonej i (lub) surowej cebuli, jabłka i boczku. Robiłam jej własne wersje z dodatkiem wędzonego tofu, innym razem z prażonymi ziarnami słonecznika i dyni, jednak surowa kapusta, ubita, najlepiej pałką, z określonymi dodatkami jest moim zdaniem najsmaczniejsza :)


surówka z czerwonej kapusty z kiszonymi ogórkami

PRZEPIS WEGAŃSKI

Składniki

(dla 3 osób na 2 dni )

ok 500 g czerwonej kapusty

2 średnie słodkie jabłka

3 średnie kiszone ogórki (lub więcej)

4 łyżki oliwy/ oleju

sól, odrobina pieprzu

Wykonanie

Kapustę szatkuję w miarę cienko, posypuję szczyptą soli, dodaję oliwę i ubijam pałką lub ugniatam tylną stroną drewnianej łyżki by nieco zmiękła. Ogórki kroję w drobną kostkę, jabłka obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach, mieszam z ogórkami. Dodaję do kapusty, mieszam, przyprawiam solą i pieprzem. Surówkę zjadamy od razu lub wstawiamy do lodówki na godzinkę- dwie. Smacznego!

 


*protesty protestami, ogromne wzburzenie i niepokoje w społeczeństwie, a rząd gra po swojemu, BARDZO ŹLE. Mam nadzieję, że tak to się nie skończy. Postawa premiera zmroziła mnie okrutnie, tak się nie zachowuje Premier, tak się nie zachowuje mężczyzna...
I nie dajmy sobie wmówić, że protest w sprawie ACTA jest protestem młodych ludzi (tylko młodych) i hakerów i że Warszawa była manifestacją kilkuset osób (haha!). Ja hakerką nie jestem, nie jest też hakerem pan Jacek Żakowski (klik) czy Wojciech Cejrowski (klik), ale może się mylę? ACTA to nie tylko muzyka Zbyszka Hołdysa czy interes dużych koncernów fonograficznych, polecam zapoznanie się z zapisami również w kontekście nasion i leków i przemyśleniami odnośnie podniesienia kosztów i cen w wielu obszarach (hasło wyborcze PO "by żyło się lepiej" nabiera zupełnie nowego wymiaru...). Nie pozwólmy na to, proszę Was o podpis w sprawie referendum (klik).

wtorek, 10 stycznia 2012
SURÓWKA Z BURAKÓW W SOKU Z KISZONYCH OGÓRKÓW

Surowe buraki można pozbawić ziemistego smaku zostawiając je na kilka godzin (najlepiej całą noc) w zaprawie z octu balsamicznego, jak do carpaccio (klik) lub w zalewie z kiszonych ogórków. Dzięki temu uzyskamy bazę do surówki obiadowej bez gotowania z zachowaniem cennych wartości odżywczych, których niepozorny burak ma przecież sporo. Następnego dnia wystarczy dodać starte jabłko, domieszać oliwę z czosnkiem, sypnąć nieco soli i mamy pyszną chrupiącą surówkę.

surówka z buraków w soku z kiszonych ogórków

Składniki

(dla 4 osób)

500 g buraków

szklanka zalewy z kiszonych ogórków

1 duże słodkie jabłko

3 łyżki oliwy

1 większy ząbek czosnku

sól, ewentualnie pieprz

Wykonanie

Buraki myję, obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach, wrzucam do miski, zalewam zalewą z ogórków, mieszam, przykrywam ściereczką lub talerzem i zostawiam na noc. Następnego dnia dodajemy lubiane składniki do skomponowania surówki, u mnie sprawdza się taka: obrane jabłko ścieram na tarce o grubych oczkach, dodaję do buraków; w małej miseczce rozcieram przeciśnięty przez praskę czosnek w oliwie, dodaję do warzyw, dosmaczam kilkoma szczyptami soli, mieszam; smak można zaostrzyć pieprzem, dodać kawałek pokrojonej w drobną kostkę cebuli, odrobinę startego na drobnej tarce imbiru, zieleninę w postaci natki pietruszki czy koperku jeśli jest dostępna, eksperymentujcie :). Smacznego !

surówka z buraków w zalewie z kiszonych ogórków

niedziela, 11 września 2011
SURÓWKA Z POREM I ŚLIWKAMI

Dość oryginalna w smaku :) Słodko- kwaśna, dodatek sporej ilości soku z cytryny i otartej z niej skórki, sprawia, że jest przyjemnie orzeźwiająca. Nie obawiajcie się, dodatek słodkiego jabłka i śliwek doskonale równoważy kwaśny smak.

Inspirację znalazłam w książce Hanny Szymanderksiej "Kuchnia Polska. Potrawy regionalne". Moje modyfikacje: pominęłam czosnek, szczypior i cukier, a dodałam czerwoną paprykę.

surówka ze śliwkami

 

PRZEPIS WEGAŃSKI

Składniki

(jako dodatek do obiadu dla 4 osób- dzielimy składniki na pół)

500 g pora

200 g jędrnych śliwek węgierek

1 mała czerwona papryka

1 duże słodkie jabłko

sok z jednej średniej niewoskowanej cytryny i starta z niej skórka (tylko żółta wierzchnia warstwa); jeśli nie macie dostępu do cytryny eko, to należy ją porządnie wyszorować szczoteczką i sparzyć, ewentualnie pominąć skórkę, ale IMO szkoda by było

5 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy

sól, pieprz

garść natki pietruszki

Wykonanie

Z porów odrzucam kilka pierwszych liści, ścinam części z zielonymi liśćmi i korzeniem, przecinam wzdłuż na pół i tak płuczę pod bieżącą wodą. Kroję na dość cienkie półplasterki, mieszam z olejem. Jabłko obieram, kroję na ćwiartki, wycinam gniazda nasienne, kroję w kostkę, mieszam z sokiem z cytryny i jej skórką. Wypestkowane śliwki kroję w cienkie paseczki, paprykę pozbawioną gniazd nasiennych- w kostkę. Łączę składniki, dodaję posiekaną natkę, 3 spore szczypty soli, odrobinę pieprzu, mieszam. Gotowe, smacznego!

śliwki

wtorek, 14 czerwca 2011
SAŁATA Z DRESSINGIEM TRUSKAWKOWYM

Truskawki najlepiej smakują na surowo zerwane prosto z krzaczka :) lub zmiksowane i wypite w formie koktajlu/ drinka, moim zdaniem oczywiście, ale jest jeszcze jeden świetny patent: truskawki + ocet balsamiczny. Jeśli ktoś z Was nie próbował tego połączenia, niech koniecznie to nadrobi :) Nie wiem, kto pierwszy wpadł na ten pomysł, na pewno promowała go Nigella Lawson, ocet balsamiczny wspaniale wyciąga słodycz truskawek i można je w takiej formie zjeść solo lub dodać do sałaty, np takiej:

sałata z dressingiem truskawkowym

 

PRZEPIS WEGAŃSKI

Składniki

2 spore garści sałaty lub miksowanki zielonych liści (u mnie sałata masłowa, liście rukoli i szpinaku)

2 garści bardzo dojrzałych truskawek

2 łyżki octu balsamicznego

1 łyżka oliwy

kilka szczypt soli

można dodać szczypior, posiekaną natkę pietruszki, prażone ziarna słonecznika lub sezamu

robiłam również podobną z dodatkiem łyżeczki syropu z agawy, ale wyszła za słodka, jeśli ktoś lubi bardziej słodkie potrawy- może próbować


Wykonanie

Zieleninę płuczę, wytrząsam nadmiar wody, sałatę rwę na kawałki, pozostałe listki- jeśli małe zostawiam w całości- jeśli większe- można pokroić.

Truskawki płuczę, odrzucam szypułki, a owoce kroję na ćwiartki, zalewam octem balsamicznym wymieszanym z oliwą, delikatnie mieszam. Zalewam truskawkami sałatę, delikatnie mieszam podsypując kilka szczypt soli. Gotowe, smacznego :)

środa, 06 kwietnia 2011
SURÓWKA Z SUROWYM BURAKIEM

Dzień dobry, ja znowu z burakami ;) tym razem w surówce. Surowe buraki mają... hmmmmmm... ziemny (?) posmak, ale starte i połączone z marchewką i jabłkiem wypadają naprawdę nieźle! Polecam :) Zaletą takiej surówki jest to, że jest przygotowana z surowych warzyw /Nobel się należy wegetariance! ;)/, no ale, czy nie często bywa tak, że mamy ochotę na buraka i zniechęca nas myśl o długim gotowaniu lub jeszcze dłuższym pieczeniu? A tu proszę: obrać, zetrzeć, domieszać oliwy, sypnąć soli i gotowe :)


surówka z surowym burakiem

Składniki

1 mały burak

2 średnie marchewki

średnie słodkie jabłko

3 większe kiszone ogórki

kawałek pora (jasna część) lub mała cebula

3-4 łyżki oliwy

sól

Wykonanie

Warzywa obieram (oprócz ogórka) i ścieram na tarce o grubych oczkach, por i ogórki drobno kroję, dodaję oliwę, mieszam, przyprawiam kilkoma szczyptami soli. Gotowe, smacznego!

poniedziałek, 21 marca 2011
SURÓWKA Z OGÓRKÓW KISZONYCH I JABŁKA

W moim domu bardzo popularna w okresie jesienno- zimowym. Szybka do przyrządzenia i smaczna, nawet młoda bez grymasów ją zajada, czego chcieć więcej? :) Podstawa to dobre, jędrne ogórki i słodkie twarde jabłko, fajnym urozmaiceniem będzie dodatek uprażonych na suchej patelni orzechów włoskich. Mile widziana również posiekana natka pietruszki i/ lub koperek.


surówka z kiszonych ogórków

PRZEPIS WEGAŃSKI

Składniki

(dla 4 osób)

4 średnie jędrne kiszone ogórki

1 duże słodkie jabłko (lub 2, musicie popróbować)

1 średnia czerwona cebula

szczypta soli

3 łyżki oliwy

Wykonanie

Ogórki kroję w kostkę, dorzucam obrane pokrojone jabłko, od razu mieszam by jabłka nie ciemniały, dokładam pokrojoną cebulę, sypię szczyptę soli, polewam oliwą i mieszam. Zjadać można od razu lub wstawić na 30 min do lodówki.


czwartek, 10 lutego 2011
SURÓWKA Z JARMUŻU

Czy ja już pisałam, że surówki z jarmużu są pyszne? No nie pisałam, za to było coś zupełnie odwrotnego, uznałam surowy jarmuż za mało atrakcyjny dla podniebienia. Moja pierwsza surówka powstała z myślą o wpisie goscinnym u blogowej koleżanki Zieleniny (klik klik), ale się nie udało. Jarmuż mimo iż marynowany w dressingu i potraktowany jak trzeba okazał się gumowaty, ciężki do przegryzienia. I trzeba było przekonać się na własnej skórze, że jak piszą wszędzie, że jarmuż do surówek ma być przemrożony, to nie zgrywać mądrzejszego od reszty świata i posłuchać większości. No cóż, czasami trzeba wydać się głupkiem by stać się mądrzejszym. I tą mądrością dzisiaj dzielę się z Wami: JARMUŻ DO SURÓWEK MUSI BYĆ PRZEMROŻONY, do zup już niekoniecznie, robiłam zupę z jarmużu przed przymrozkami i wyszła niezła (klik klik). W opcji dla niecierpliwych, jeśli będziecie mieli chęć na jarmuż przed przymrozkami- można posiekany zamrozić w zamrażarce po prostu.

surówka z jarmużu

Wracając do surówek, jest jeszcze kilka ważnych rzeczy jeśli chodzi o jarmuż: powinien być dość drobno posiekany oraz przemacerowany w marynacie. Warto po dolaniu dressingu wmasować go rękoma w liście jarmużu. Dodatkowo surówka czy sałatka powinna być zrobiona na kilka godzin przed konsumpcją a najlepiej jak postoi w lodówce przez noc. Smak takiej surówki dojrzewa, a liście jarmużu marynując się w towarzystwie oliwy, soku z cytryny i soli stają się bardziej miękkie i nabierają odpowiedniego smaku.

Jeszcze jedno, na koniec tego przydługiego wpisu: surowy jarmuż nie będzie smakował każdemu, nawet tak potraktowany jak napiszę niżej, trzeba po prostu lubić zieleninę :)

Podstawą takiej surówki jest oczywiście jarmuż i dressing, dodatki dowolne, mogą być owoce, ziarna, orzechy, ja dodałam paprykę cebulę i orzechy włoskie.


surówka z jarmużu

PRZEPIS WEGAŃSKI

Składniki

ok 10 średnich liści jarmużu

5 łyżek oliwy z oliwek

3 łyżki soku z cytryny

2 ząbki czosnku sól

1 średnia czerwona papryka

1 średnia czerwona cebula

2 spore garście orzechów włoskich (uprażonych na suchej patelni i połamanych)

Wykonanie

Jarmuż płuczę i zanurzam w dużej ilości zimnej wody, zostawiam na ok 20 min by go odpiaszczyć. Wytrząsam nadmiar wody, odcinam i odrzucam główne nerwy, a listki drobno siekam. Do oliwy wciskam przez praskę czosnek, rozcieram, dodaję sok z cytryny, polewam miksturą jarmuż, sypię kilka szczypt soli i nacieram listki marynatą (jest to dość istotne). Wstawiam do lodówki w zamkniętym pudełku na kilka godzin, najlepiej na noc. Dodatki (pokrojoną paprykę, cebulę i orzechy) dodałam następnego dnia, by było co pochrupać ;), mieszam, dosmaczam solą jeśli potrzeba. Gotowe, smacznego!

poniedziałek, 31 stycznia 2011
SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ

Ostatnio zdałam sobie sprawę z tego jak rzadko pojawiają się tu surówki, a jemy ich całkiem sporo. Dbam o to, by każdy dostał solidną porcję surówki z dokładkami /chcianymi bądź nie ;)/ i chociaż niektóre są bardzo zwyczajne, postanowiłam i tu częściej o nich pisać.

Dzisiaj propozycja z kapustą pekińską, jest to jedna z wariacji- bardzo lubiana w moim domu- czasami zamiast kukurydzy dorzucam startą marchewkę i słodkie jabłko, dodaję czerwoną paprykę. Dobra surówka to dla mnie połączenie smaków słodkich, słonych, kwaśnych i ostrych; dodatkowo musi być wilgotna i smaczna oczywiście :) oto wersja, która łączy w sobie wymienione cechy.

surówka z kapustą pekińską, kukurydzą i ogórkiem

PRZEPIS WEGAŃSKI

Składniki

kapusta pekińska (ok 500g)

kawałek zielonego ogórka

puszka kukurydzy

1 średnia czerwona cebula

ok 6 łyżek oliwy z oliwek

2 średnie ząbki czosnku

3 łyżki soku z cytryny

czubata łyżka lubianej musztardy (u mnie przeważnie mieszanka z dodatkiem francuskiej)

po 3 czubate łyżki natki pietruszki i koperku (z mrożonki aktualnie)

sól i pieprz ziołowy/ lub inny/ do smaku

Wykonanie

Kapustę kroję na pół, myję, wytrząsam wodę i kroję w dość cienkie paseczki, końce odrzucam. Dodaję obrany, pokrojony w półplasterki ogórek, cebulę pokrojoną w kostkę i odsączoną na sitku kukurydzę.

W miseczce rozcieram czosnek z oliwą, dodaję sok z cytryny i musztardę, mieszam z posiekaną zieleniną. Polewam dressingiem sałatkę, mieszam, posypuję kilkoma szczyptami soli i pieprzu ziołowego. Surówka przed konsumpcję powinna postać ok 20 min, wtedy smaki się przegryzają, ogórek puszcza sok, dzięki temu jest bardziej wilgotna, rześka.

To wszystko, smacznego! :)

 
1 , 2
O autorze
Zakładki:
INNE BLOGI BEZMIĘSNE PL
NIEKONIECZNIE WEGE, ALE RÓWNIEŻ INSPIRUJĄCO
POMÓŻMY DZIECIOM
TUTAJ TEŻ ZAGLĄDAM
WARTO ZAJRZEĆ
WEGETARIAŃSKO ZA GRANICĄ
ZAGRANICZNE
Tagi
KONTAKT:przepisybajki@vp.pl
WAŻNE !!!!
Wszystkie zdjęcia oraz przepisy, w których nie podaję źródła inspiracji, są MOJĄ WŁASNOŚCIĄ i NIE ZGADZAM SIĘ NA ICH KOPIOWANIE BEZ MOJEJ ZGODY, zwłaszcza w celach komercyjnych! (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

ZABAWKI DLA DZIECI: Zabawki dla dzieci

EMPATIA DLA ZWIERZĄT I BLOGI WEGE: empatia, dla zwierząt i wege blogi

BLOGI KULINARNE: Durszlak.pl