niedziela, 21 czerwca 2009
CHIPSY NORI

Bardzo smaczna i fajna przekąska z papieru ryżowego i listków alg morskich. Hit imprezowy!

 


Składniki

3 opakowania papieru ryżowego (po ok 10 szt.)

2 opakowanie nori (po 5 listków)

2 jajka

sól

cayenne


Wykonanie

Jajka roztrzepuję, przyprawiam solą i ostrym pieprzem. Moczę placek papieru ryżowego chwilę w letniej wodzie, kładę na talerz, smaruję jajkiem i wykładam porwane kawałki nori (to jakiej wielkości czy kształtu są kawałki nie ma żadnego znaczenia), zwijam dość ściśle w rulon i odkladam.

 


 

 

 

 

 

Kiedy już wszystkie rulony gotowe, kroję każdy na 3 części, smażę na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano. Wykładam na papierowe ręczniki kuchenne by odsączyć od nadmiaru tłuszczu.

 




17:04, wegetarinka , POGRYZANKI
Link Dodaj komentarz »
PIEPRZNE TRUSKAWKI W AMARETTO

 

Weekendowo lubimy się zrelaksować przy czymś procentowym, tym razem padło szlachetnie- na Amaretto, a jako, że sezon truskawkowy w pełni, wykorzystaliśmy truskawki.

 

 

Przepis przygotowany w ramach akcji:  SEZON TRUSKAWKOWY

 

 

Sezon Truskawkowy 2009

 

Składniki

likier amaretto

świeże truskawki

świeżo mielony pieprz czarny, ew. zielony dla łagodniejszego efektu ;)

lód


Wykonanie

Truskawki myję i kroję w kawałki, wrzucam do kieliszków. Pieprzę 3 przekręceniami młynka (jak pieprznie to pieprznie!), wlewam Amaretto do 3/4 poziomu owoców i odstawiam na ok pół godziny.


 

 

 

W tym czasie truskawki puszczą sok, dopełnią poziom i smak trunku. Przed samym podaniem posypuję wierzch kruszonym lodem.



 

Truskawki wyjadamy łyżeczką ;)  Na zdrowie! :-)

16:44, wegetarinka , ALKOHOLOWO
Link Komentarze (1) »
czwartek, 18 czerwca 2009
POTRAWKA SOJOWA W SOSIE GRECKIM


Nie często używam proteiny sojowej (kostka sojowa, kotlety), ale jest to sposób na szybki, łatwy obiad, warto zadbać o to by był też smaczny.

 

 

 

Składniki
opakowanie kotletów sojowych lub kostki sojowej
3 cebule
4 ząbki czosnku
1 papryka czerwona
3 marchewki
pietruszka
seler korzeniowy
1 duża puszka pomidorów pelati
4 łyżki masła

sól
pieprz
papryka slodka
3 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego

 

Wykonanie
W garnku zagotowuję wodę, wsypuję płaską łyżkę soli, wrzucam 1 cebulę w całości, 2 ząbki czosnku, listek laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, gotuję parę minut.
Wrzucam kotlety/ kostkę. Gotuję chwilkę,  aby tylko soja lekko zmiękła i zabrała smaki przypraw. Wyrzucam na sitko. Jeśli są to kotlety proponuję pociąć w paski. Następnie smażę na patelni na rozgrzanych 2 łyżkach masła do zrumienienia.

 

 

Marchewkę, pietruszkę i seler obieram, trę na tarce o grubych oczkach. Paprykę kroję w kostkę, cebule w talarki.
W garnku rozgrzewam 2 łyżki masła, wrzucam warzywa, mieszam, dodaję 1/2 szklanki wody i duszę pod przykryciem 20 minut.

 

 

Następnie dodaję pomidory z zalewą, dzielę je już w garnku łopatką (można pokroić przed wrzuceniem do garnka), dodaję 2 listki laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, doprawiam solą, pieprzem, papryką słodką, wciskam 2 ząbki czosnku i trzymam na ogniu ok 10 min by sos zgęstniał.
Na koniec dodaję usmażoną soję i chwilę jeszcze trzymam razem na ogniu mieszając by soja przeszła smakiem sosu.

 

 

Pasuje do ziemniaków, kasz, ryżu, makaronu i kromki chleba :)


wtorek, 16 czerwca 2009
PIEROGI Z SOCZEWICĄ

 

 

 

 

CIASTO NA PIEROGI

Ciasto pierogowe przygotowuję według sprawdzonego znakomitego przepisu zamieszczonego tutaj

FARSZ Z SOCZEWICY
Jesli robię farsz z samej soczewicy, wykorzystuję sposób podpatrzony lata temu u Cintamani.

 

 

Składniki
500g zielonej soczewicy
2-3 cebule
3 łyżki masła
1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka kolendry mielonej (jeśli nie możesz jej dostać użyj kolendry w ziarnach i utłucz je tłuczkiem)
sól, ew. pieprz

 

Wykonanie

Soczewicę płuczę, wsypuję do garnka zalewam wodą (ok. 3 objętości soczewicy), wsypuję płaską łyżkę soli i gotuję pod przykryciem na wolnym ogniu.

 

 

Po 20- 30 minutach soczewica powinna być ugotowana, zdejmuję pokrywkę i intensywnie mieszam by woda odparowała nie przypalając garnka, a ziarna się nieco rozpadły, nie zamierzam ich przekręcać przez maszynkę.

 

 

Rozgrzewam na patelni łyżkę masła, rozpuszczam, wrzucam po łyżeczce papryki, kolendry i curry, trzymam chwile na wolnym ogniu przez kilka sekund mieszając aż poczuję puszczony przez nie aromat.
Dorzucam do soczewicy.
Na pozostałej części masła smażę cebulę pokrojoną w kostkę do zrumienienia, dorzucam do soczewicy.
Wszystko intensywnie mieszam.Doprawiam jeśli trzeba. Nie przekręcam farszu przez maszynkę, używam w takiej postaci. Pierogi jemy okraszone podsmażoną cebulą lub świeżym masłem.

 


Dzieciaki oczywiście najbardziej lubią odsmażane :)

 

 

Taki farsz można wykorzystać do pierogow, naleśnikow, pyz. Możesz go oczywiście urozmaicać dodając smażone pieczarki, gotowane jajka, jednak ja często robię własnie taki z soczewicą wzbogaconą aromatem przypraw i cebulą.
Jeśli mi go trochę zostanie, używam jako pasty na kanapki z dodatkiem ogórków kiszonych i  surowej pokrojonej cebuli :-)

 


CIASTO NA PIEROGI

Na temat ciasta pierogowego jest już chyba tyle debat i przepisów co na ciasto na pizzę. Nie będę się zbytnio wymądrzała w tym temacie, nadmienię jedynie, że wszystkie dodatki poza mąką i CIEPŁĄ wodą są właściwie zbędne lub prawie zbędne ;-). Sól dodaję do wody, więc ciasta już nie solę, a odrobina tłuszczu sprawia, że jest bardziej wilgotne i miękkie. Nie uznaję jajek w takim przepisie, bo przez to ciasto robi się twarde.

 

 

 

Składniki
1/2 kg mąki typ 500
CIEPŁA woda (ponad szklanka)
łyżka oliwy, oleju lub masła
sól



Wykonanie

Mąkę wspuję do miski, wlewam niepełną szklankę ciepłej wody (właściwie gorącej, ale takiej by nie parzyła rąk) i wyrabiam ciasto...

 

 

 

Po kilku minutach dorzucam tłuszcz, w razie potrzeby dolewam wody. Męczę ciasto aż stanie się elastyczne.

 

 

Ciasto podane z tych proporcji dobrze się wałkuje, skleja, nie rozpada podczas gotowania, a przede wszystkim smakuje.
Warto zagnieść je szybko, póki ciepłe i podczas wałkowania porcji przykryć ściereczką by nie wyschło. Wałkuję i wycinam kubkiem krążki, wkładam łyżkę farszu, sklejam, gotuję 5 min w osolonym wrzątku.

13:16, wegetarinka , DODATKI
Link Komentarze (7) »
czwartek, 11 czerwca 2009
GOŁĄBKI Z FARSZEM ZIEMNIACZANYM

 

Gołąki z tartymi ziemniakami  smakują wyśmienicie, idealnie pasuje do nich śmietana, dlatego pod koniec, dodaję ją do wywaru, w którym gotuję gołąbki. Poezja :)




Składniki:
główka białej kapusty
2 kg ziemniaków
4 cebule
pęczek włoszczyzny
natka pietruszki
3 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz
2-3 ząbki czosnku
spora łyżka masła
mały kubek śmietany 12-18 %



Kapustę obgotowuję w osolonym wrzątku. Oddzielam liście, wycinam twarde części.
Obrane ziemniaki ścieram na tarce o drobnych oczkach, wrzucam na gęste sitko by pozbyć się płynów (można też użyć gazy).
Cebulę kroję w kostkę, smażę, dodaję do odciśniętych ziemniaków. Przyprawiam masę solą i pieprzem.

 

 

 

Zawijam ściśle farsz w liście, jak do gołąbków.

 

 

Szeroki rondel wykładam pozostałymi liśćmi kapusty, układam ściśle paczuszki z farszem zawinięciem do dołu, podsypuję pokrojoną w kostkę włoszczyzną (marchewka, pietruszka seler).
Wrzucam ziele angielskie i liście laurowe, trochę soli. Do wywaru dodaję również jeśli mam zielone części pora i selera, sprawdzony sposób wzbogacający smak, sprawdza się tez przy zupach.

 

 

 

Zalewam wszystko wrzatkiem do ok 3/4 wysokości gołąbków, wsypuję trochę soli, przykrywam wszystko resztakimi liści jakie mi pozostały i gotuje na wolnym ogniu ok. godziny pod przyjryciem.
Na 10 min. przed końcem wrzucam posiekaną natkę, ząbki czosnku w całości i masło. Gdy już prawie gotowe, odlewam trochę wywaru i hartuję w nim smietanę, następnie wlewam do garnka i pozwalam całości zagotować się.
Tak przygotowane gołąbki jemy polane sosem "wywarowo- śmietanowym" ;).

 

 

Gołąbki przed ugotowaniem można podsmażyć, ale szczerze, mi do przepisu jaki tu podałam niczego więcej nie brakuje, pełnia smaku :)

SAŁATKA OPTYMISTYCZNA

Sałatka, która spośród wielu powtarzanych w moim domu, zajmuje szczególne miejsce. Soczysta, kolorowa, smaczna i szybka w przygotowaniu. Czego chcieć więcej :)

 

 

 

 

Składniki

10 kiwi
1 puszka kukurydzy
1 duża czerwona papryka
łyżka soku z cytryny
1-2 ząbki czosnku
szczypta soli i pieprzu

oliwa z oliwek
pęczek koperku

 

 

Wykonanie
Kiwi obieram, kroję w kostkę, paprykę również, kukurydzę odsączam z zalewy, wrzucam do miski, sypię szczyptę soli i pieprzu. W oddzielnym naczyniu mieszam sok z cytryny, oliwę z oliwek, poszatkowany koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Polewam sałatkę i mieszam.
Polecam na wiosnę i lato, również na spotkania przy grillu.

 


16:17, wegetarinka , SAŁATKI
Link Komentarze (2) »
środa, 10 czerwca 2009
MŁODA KAPUSTA Z WARZYWAMI I KOPERKIEM


Młoda kapusta jest jedną z wielu, na które z niecierpliwością czekam cały rok, a najlepsza jest oczywiście ta od mamy :) dlatego z przyjemnością podzielę się przepisem, dzięki któremu powracam do smaków domu rodzinnego.


Składniki
1 duża główka kapusty
młoda włoszczyzna: 3-4 marchewki,1-2 pietruszki, seler
1 łyżka soli
1 łyżka majeranku
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
3 łyżki masła lub oleju
1 łyżka octu lub soku z cytryny
2 łyżki mąki pszennej
spora garść koperku


mloda kapusta

Wykonanie

Kapustę szatkuję, warzywa ścieram na tarce o grubych oczkach, wkładam do garnka, zalewam wodą do poziomu warzyw, dodaję sól, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek i gotuję na wolnym ogniu około 20 min.Warzywa, w szczególności kapusta p owi nny być miękkie, ale się nie rozpadać. Pod koniec gotowania dodaję sok z cytryny lub ocet i posiekany koperek.
Czas na zasmażkę. Na patelni rozgrzewam tłuszcz, wsypuje mąkę
i energicznie mieszam. Masę można rozrzedzić wlewając powoli wodę z gotowanej kapusty sz y bko mieszając żeby nie powstały kluski. Wlać do kapusty, dokładnie wymieszać i zagotować. Można doprawić pieprzem jak ktoś lubi.

Uwielbiam taką kapustę, niebo w gębie, jest jeszcze dobra opcja ze śmietaną, ale o tym innym razem.


1 ... 41 , 42 , 43
 
O autorze
Zakładki:
INNE BLOGI BEZMIĘSNE PL
NIEKONIECZNIE WEGE, ALE RÓWNIEŻ INSPIRUJĄCO
POMÓŻMY DZIECIOM
TUTAJ TEŻ ZAGLĄDAM
WARTO ZAJRZEĆ
WEGETARIAŃSKO ZA GRANICĄ
ZAGRANICZNE
Tagi
KONTAKT:przepisybajki@vp.pl
WAŻNE !!!!
Wszystkie zdjęcia oraz przepisy, w których nie podaję źródła inspiracji, są MOJĄ WŁASNOŚCIĄ i NIE ZGADZAM SIĘ NA ICH KOPIOWANIE BEZ MOJEJ ZGODY, zwłaszcza w celach komercyjnych! (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

ZABAWKI DLA DZIECI: Zabawki dla dzieci

EMPATIA DLA ZWIERZĄT I BLOGI WEGE: empatia, dla zwierząt i wege blogi

BLOGI KULINARNE: Durszlak.pl