poniedziałek, 31 sierpnia 2009
KRUCHE ROGALIKI Z BIAŁEGO SERA

Do zrobienia tych rogalików zainspirowało mnie opowiadanie na blogu 100% masła w maśle. Robiłam je 4 razy i dopiero teraz udało się pstryknąć fotkę, znikają natychmiast po zrobieniu. Robiłam ją z domowym nadzieniem owocowym, z czekoladą, można też zrobić z nadzieniem orzechowym, z makiem, a nawet z nadzieniem niesłodkim- co uczynię przy nastepnym podejściu.

Są pyszne, kruche, ciasto przyjemnie się zagniata i wałkuje, zdecydowanie polecam :)


kruche rogaliki

Składniki

250 g masła

250 g twarogu

250 g mąki (1,5 szklanki, chociaż mi zawsze zabiera ok 2 szklanek)

cukier waniliowy

1 jajko

(dodatkowo dalam szczyptę soli)

cukier puder do posypania

 


Wykonanie

Twaróg rozgniatam widelcem, wkrajam masło, dodaję jajko, cukier waniliowy i mąkę. Zagniatam ciasto i wstawiam do lodówki (na godzinę). Nastepnie na podsypanym mąką blacie rozwałkowuję i wycinam prostokąty, następnie trójkąty. Przy podstawie trójkąta kładę nadzienie i zwijam formując rogaliki. Piekę w rozgrzanym piekarniku na wysmarowanej tłuszczem blaszce, aż się nieco zezłocą. Na koniec sypię cukrem pudrem.


czwartek, 27 sierpnia 2009
KOTLETY Z TOFU I KASZY GRYCZANEJ

Miałam robić dziś hreczniaki, ale okazalo się, że nie ma twarogu, więc postanowiłam zastąpić ser biały tofu i wyszły superanckie kotlety obiadowe. Zależało mi tym razem na wegańskiej formie kotleta, obeszło się więc bez jajek.

kotlety z tofu i kaszy

PRZEPIS WEGAŃSKI

Składniki

kostka sera tofu

100 g kaszy gryczanej

2 garści płatków owsianych

1 cebula

sól

sos sojowy

pieprz

płaska łyżka curry

ulubiona zielenina, ja dodałam natkę pietruszki


Wykonanie

Kaszę do miękkości gotuję w osolonej wodzie. W tym czasie przygotowuję tofu: rozdrabniam je widelcem bardzo drobno- tak jak do tofucznicy (klik klik) i przyprawiam: sosem sojowym, pieprzem, curry, dodaję posiekaną zieleninę. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażam na niewielkiej ilości tłuszczu, studzę, kaszę wrzucam na sitko. Dorzucam do sera, dodaję płatki, mieszam dokladnie, przyprawiam jeszcze jeśli trzeba. Na patelni rozgrzewam tłuszcz, z masy formuję niewielkie kotleciki i smażę na złoto z obu stron. Wyszły smaczne, do tego pieczarki złociste (klik klik) i kwaszunki obowiązkowo :)


PIECZARKI ZŁOCISTE

Pieczarki obiadowe to u mnie najczęściej albo w śmietanie (klik klik) albo złote właśnie, również bardzo smaczne :)

pieczarki zlociste

Składniki

500 g małych pieczarek (jeśli nie mam małych kroję większe na części, ale nie drobno- na pół lub na ćwiartki)

sól

pieprz

2 ząbki czosnku

2 łyżki masła


Wykonanie

Pieczarki myję, wrzucam do gotującej się w garnku osolonej wody. Gotuję ok 15 minut. Wyrzucam na sitko, jak trochę odciekną, rozpuszczam maslo na patelni, wrzucam pieczarki i smażę na złoto na średnim ogniu mieszając, podsypuję solą i pieprzem. Pod koniec smażenia wciskam przez praskę czosnek. Niby nic wielkiego, dla mnie uczta godna króla, uwielbiam je w takiej formie :) Świetne do kaszy gryczanej czy ziemniaków z dodatkiem warzyw na gorąco lub po prostu ulubionej surówki. Często robię podobnie różyczki brokuła, do tego piuree ziemniaczane, pychotka :)


20:42, wegetarinka , DODATKI
Link Komentarze (5) »
SURÓWKA Z MARCHEWKI

Ulubiona, nasmaczniejsza o tej porze, kiedy marchew jest świeża i słodka. Postawowa wersja to: marchew, jabłko i odrobina oliwy; czasami (jeśli dzieci jej nie jedzą) dodaje kawałek poszatkowanego pora, czasami pietruszkę lub seler korzeniowy.

Zimą trzeba by było traktować warzywa przyprawami, ale ja wtedy raczej nie robię tej surówki, wolę delektować sie nią teraz.

 

surówka z marchewki

PRZEPIS WEGAŃSKI

Składniki

4 marchewki

1 jabłko

oliwa z oliwek

(ewentualnie kawałek pora, korzeń pietruszki lub selera)


Wykonanie

Warzywa obieram, ścieram na tarce jarzynowej (jesli por- pokrojony na 2 lub 4 słupki w zależności od średnicy i posiekany), mieszam, polewam oliwą. Gotowe :)


13:56, wegetarinka , SURÓWKI
Link Komentarze (4) »
środa, 26 sierpnia 2009
CHRUPIĄCE CIASTECZKA Z MASŁEM ORZECHOWYM

Przepis pochodzi stąd i tak jak często dodaję cos od siebie w przepisach, z których korzystam, tak tutaj wszystko pasowało mi na tyle, że nie zmieniłam prawie nic.

Ciacha smaczne, chrupkie, z wyczuwalnym posmakiem orzechów i pysznym fistaszkowym nadzieniem; przy tym nie są "zamulające" tak jak IMO samo masło na kromce chleba.


ciastka z masłem orzechowym


Składniki

1,5 szklanki mąki pszennej

4 czubate łyżki kakao

1 łyżeczka sody

szczypta soli

1/2 kostki masła

1/2 szklanki cukru białego

1/2 szklanki cukru brązowego w kryształkach

1 jajko

kilka kropli aromatu waniliowego

słoiczek masła orzechowego (350g)

1/2 szklanki cukru pudru

cukier w kryształkach do posypania


Wykonanie

W misce mieszam składniki sypkie: mąkę, kakao, sodę, sól. W drugiej misce mikserem rozcieram na gładko masło zwykłe z połową masła orzechowego, cukrem białym w kryształkach i brązowym, dodaję aromat i wciąż miksując podsypuję składniki sypkie do czasu póki mikser działa prawidłowo ;) Potem trzeba mieszać łyżką, kiedy ciasto jednolicie wymieszane robię nadzienie: pozostałą część masła orzechowego miksuję z cukrem pudrem na gładko.

Nie jestem aż na tyle zatwardziala w kuchni by lepić kulki z 1 i 2 masy kuleczki, choć wiem, że łatwiej byłoby rozparcelować nadzienie w cieście i ciasteczka byłyby równej wielkości; jeśli ktos ma chęć na to: proszę bardzo; ja zrobiłam tak: ciasto ciemne podzieliłam na 4 części, z każdej z nich odrywałam po 8-9 kawałków mniej więcej równej wielkości, formowałam kulkę, spłaszczalam w dłoniach na placek, wkładałam na to łyżeczką masę z masła orzechowego, zamykałam ją w cieście, formowałam kulkę i lekko spłaszczałam.

Układam na blaszce wysmarowanej tłuszczem w kilkucentymetrowych odstępach, posypuję wierzch odrobiną cukru w kryształkach i piekę ok 15 minut w nagrzanym piekarniku. Gotowe :)

ciasteczka z masłem orzechowym


RACUCHY Z BAKŁAŻANEM

Dzisiejszy przepis z szufladki "potrzeba matką wynalazków" ;) udanych zresztą. Być może widziałam gdzieś taki przepis... w książce, telewizji, a może coś mi się przyśniło ;). W każdym razie, bakłażan dobrze przyprawiony i zanurzony w cieście drożdżowym zagościł dziś na naszym stole.


racuchy z bakłażanem

Składniki

ciasto na racuchy robię według sprawdzonego przepisu (klik klik) bez cukru, jedynie szczypta do rozczynu i o pół szklanki mąki mniej żeby ciasto było luźniejsze

2 średnie bakłażany

6 łyżek oliwy z oliwek

2 łyżki octu balsamicznego

sól

pieprz

2 ząbki czosnku

ulubione zioła, u mnie rozmaryn i tymianek, może być również majeranek

Dodatkowo

tłuszcz do głębokiego smażenia

2 kulki sera mozzarella, 2 większe pomidory (pokrojone w plasterki)


Wykonanie

W czasie gdy ciasto drożdżowe rośnie przygotowuję bakłażany: myję, odrzucam końce, kroję w niezbyt grube plastry (cieńsze niż 1 cm), jest to ważna uwaga :). Przygotowuję "bejcę" ;-) oliwę mieszam z octem, wciskam przez praskę czosnek, dodaję sól, pieprz, zioła. Nacieram miksturą bakłażany i wstawiam do lodówki.

Gdy ciasto wyrośnięte zanurzam w nim po kilka krążków bakłażana z obu stron i wrzucam na rozgrzany na patelni tłuszcz. Smażę na złoto z jednej i drugiej strony. Na jeszcze gorące kładę po plasterku mozzarelli i pomidora, posypuję grubą solą i pieprzem.

W pierwszej fazie produkcji racuchów przedobrzyłam i smażyłam połączone bakłażany z serem i pomidorem, co nie było najszczęśliwszym pomysłem, potem się opamiętałam i zrobiłam tak jak podałam wyżej: na gorące plaster sera, na ser pomidor. Wyszło pysznie :)

racuchy z bakłażanem


wtorek, 25 sierpnia 2009
BAJADERKA

Właściwie bajaderka kombinowana ;) ale nie gromadzę resztek ciast i uwielbiam formy deserowe bez pieczenia. Przepis od kolezanki, u której jadłam to ciasto, porządnie przeze mnie zmodyfikowany, na korzyść IMO :)

bajaderka

Składniki

(na dużą blaszkę)

55 herbatników

15 krakersów

3/4 kostki masła

1/4 szklanki cukru

1 cukier waniliowy

1/2 szklanki mleka

3 czubate łyżki kakao

1 słoiczek niskosłodzonego dżemu z czarnej porzeczki (280 g)

1,5 szklanki ulubionych bakalii (u mnie pokruszone orzechy włoskie i rodzynki)

kilka kropli aromatu rumowego (mozna dodać rum, odrobinę spirytusu)

Polewa

każda ulubiona, u mnie tym razem z czekolady

tabliczka (100g) gorzkiej czekolady

7 łyżek kremówki

4 łyżki masła

+ ewentualnie posypka, u mnie 2 krakersy zgniecione na miazgę i łyzka wiórek kokosowych


Wykonanie

Blaszkę wykładam 20 herbatnikami. W garnuszku mieszając podgrzewam cukry z tłuszczem, mlekiem i kakao, jak tłuszcz z cukrem roztopione, zestawiam z ognia. Dodaję dżem, bakalie, aromat i ciastka- krakersy (ok 15) + herbatniki (ok 15) pokruszone w rękach tak, że częściowo są połamane, częściowo roztarte na miazgę. Wykładam wymieszaną masę na herbatniki, wyrównuję, kładę drugą warstwę herbatników i obciążam ją (mój sprawdzony sposób to blacha takich samych rozmiarów jak ta, która wykorzystuję do ciasta spodem do dołu, a na to deseczki). W tym czasie przygotowuje polewę.

Czekoladę łamię w kawałki do miski. Masło ze śmietanka podgrzewam w garnku mieszając. Nie gotować, ma być gorące, a tłuszcz rozpuszczony. Zdejmuję z ognia i polewam czekoladę, mieszam aż sie rozpuści. Polewam ciasto, sypię rozgniecione krakersy i wiórki. Wstawiam na noc do lodówki.

11:04, wegetarinka , NA SŁODKO
Link Komentarze (15) »
niedziela, 23 sierpnia 2009
CUKINIA W SEZAMIE

Kolejny mój patent na smaczną cukinię jest taki: pociąć ją w słupki odrzucając miąższ z pestkami, wrucić do gotującej się osolonej wody, po 3 minutach wyrzucic na sitko, wrzucić na rozgrzane na patelni masło i chwilkę potrzymać, wyjąć i posypac grubą solą. Uwielbiam :) Dzisiaj wersja z sezamem, równiez pyszna.

cukinia w sezamie

Składniki

1 średnia cukinia

sól

2 garści sezamu (ja użyłam białego i czarnego)

masło


Wykonanie

Cukinię myję (można obrać), tnę w słupki odrzucając miąższ. Wrzucam do garnka z osoloną wodą. Gotuje na wolnym ogniu ok 3 minut, wyrzucam na sitko. Na patelni rozpuszczam masło, słupki cukinii zanurzam w sezamie i smażę chwilkę w maśle. Po wyjęciu posypuję grubą solą. Pyszne do ziemniaków z ulubioną surówką.

cukinia w sezamie


sobota, 22 sierpnia 2009
FASOLKA SZPARAGOWA Z SIEMIENIEM LNIANYM I CZOSNKIEM

Pewnie się narażę, ale nie lubię fasolki szparagowej smażonej z tartą bułką :] serwowanej w wielu domach (również w moim). Dzisiaj postanowiłam, że będzie zdrowo i tak było i smacznie :)

fasolka szparagowa z siemieniem lnianym i czosnkiem

PRZEPIS WEGAŃSKI

Składniki

500 g fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej)

2 łyżki zmielonego siemienia lnu

3-4 łyżki dobrej jakości oliwy

2 ząbki czosnku

sól


Wykonanie

Fasolkę gotuję do miękkości w osolonej wodzie. W tym czasie przygotowuję sos. Siemię prażę przez chwile na suchej patelni, zdejmuję z palnika. Do oliwy wciskam przez praskę czosnek, dodaję siemię i szczyptę soli grubej, mieszam. Mozna dorzucic ulubione poszatkowane zioła.

Gdy fasolka ugotowana, przelewam ją przez sitko, przekładam do miski, polewam sosem, potrząsam trochę, by sos rozprowadził się na całości i gotowe. Do tego ziemniaczki, ulubiona surowka i obiad gotowy :-)


piątek, 21 sierpnia 2009
KLUSKI LENIWE

Nie lubię klusek na słodko, nie taplam ich też w smażonej bułce, nie wiem też skąd wzięla się nazwa zamienna "pierogi leniwe", dla mnie to są białe kopytka :) Na gorące wrzucam masło lub oliwę (masło) zmieszaną z czosnkiem, świeżymi ziołami i szczyptą soli. Takie leniwe uwielbiam i takie dzisiaj prezentuję.

kluski leniwe

Składniki

500 g półtłustego twarogu

3 łyżki prawdziwego masła

1 jajko

sól (ok 2 łyżeczek)

ok 1,5 szklanki mąki pszennej

(wiem, że niektórzy dodają kilka utłuczonych ziemniaków lub 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej, ja nie)


Wykonanie

Twaróg kruszę widelcem [można przekręcić przez maszynkę jak ktoś ma chęć i czas, moje leniwe są bardzo leniwe ;)], mieszam z masłem i roztrzepanym jajkiem, dodaję sól, podsypując mąkę wyrabiam ciasto, które da się formować.

Zagotowuję wodę w garnku z solą. Z masy serowej na podsypanym mąką blacie formuję wałek jak na kopytka, spłaszczam i odcinam kluski.

Wrzucam do gotującej się wody partiami, gotuję 2-3 minuty od wypłynięcia. Wyrzucam łyżką cedzakową na talerze, polewam oliwą (masłem) zmieszaną z przecisniętym czosnkiem, poszatkowanymi ziołami (rozmaryn, tymianek, natka) i szczyptą soli. Pyszności :)

kluski leniwe

 
1 , 2 , 3 , 4
O autorze
Zakładki:
INNE BLOGI BEZMIĘSNE PL
NIEKONIECZNIE WEGE, ALE RÓWNIEŻ INSPIRUJĄCO
POMÓŻMY DZIECIOM
TUTAJ TEŻ ZAGLĄDAM
WARTO ZAJRZEĆ
WEGETARIAŃSKO ZA GRANICĄ
ZAGRANICZNE
Tagi
KONTAKT:przepisybajki@vp.pl
WAŻNE !!!!
Wszystkie zdjęcia oraz przepisy, w których nie podaję źródła inspiracji, są MOJĄ WŁASNOŚCIĄ i NIE ZGADZAM SIĘ NA ICH KOPIOWANIE BEZ MOJEJ ZGODY, zwłaszcza w celach komercyjnych! (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

ZABAWKI DLA DZIECI: Zabawki dla dzieci

EMPATIA DLA ZWIERZĄT I BLOGI WEGE: empatia, dla zwierząt i wege blogi

BLOGI KULINARNE: Durszlak.pl