piątek, 31 lipca 2009
BÓB PYSZNOŚCIOWY

Kocham bób całym sercem i czekam z utęsknieniem, kiedy w sezonie będę mogła cieszyć nim swoje podniebienie niemal codziennie :) Uwielbiam zjadać go, po uprzednim krótkim ugotowaniu w wodzie z dodatkiem soli i koperku, gdy jeszcze gorący lub przynajmniej ciepły :)

Jest wiele ciekawych i na pewno wyśmienitych smakowo patentów z bobem w skórce, ale ja- zlinczujcie mnie dowoli- bób obieram, po prostu muszę zedrzeć z niego skórkę i mieć pewność , że jem właśnie to, co myślę, że jem, ot taka przypadłość :)

Wracając do patentów, mam również swój na obrany bób na ciepło podany jako dodatek do obiadu lub solo w miseczce do zimnego piwka np.


bób pysznościowy

Składniki

0,5 kg bobu

sól

koperek

1-2 ząbki czosnku

1-2 łyżki oliwy lub masła

Wykonanie

Bób gotuję w osolonej wodzie ok 15 minut, do gotowania wrzucam również kilka gałązek koperku, spróbujcie- efekt wyśmienity :)

Wyrzucam na sitko, przelewam wodą i obieram /tak, obieram:)/. Na patelni rozgrzewam oliwę, ewentualnie masło. Dorzucam garstkę posiekanego koperku, za chwilę bób, mieszam. Wszystko trwa chwilę, żadne wielkie smażenie, podgrzanie i połączenie smaków. Przed wyjęciem z patelni dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i szczyptę grubej soli. Zjadam od razu- na ciepło. Uwielbiam tak przygotowany bób i jestem pewna, że z pietruszką czy rozmarynem jest równie pyszny, ale zawsze mam pod ręką koperek, a to mój sprawdzony pysznościowy patent z bobem :)

bób pysznościowy

21:17, wegetarinka , DODATKI
Link Komentarze (5) »
wtorek, 28 lipca 2009
TORTILLA ŚNIADANIOWA

Farsz na zimno z białym serem, zawijany w placki tortilla lub w naleśniki.Sposób na lekkie, smaczne i przyjemne śniadanie :)

 

tortilla na śniadanie

Składniki

3 tortille

1 serek naturalny 125 g

1-2 pomidory

mała cebula czerwona

garstka posiekanego koperku

garstka posiekanego szczypiorku lub dymki

szczypta soli

szczypta pieprzu


Wykonanie

Pomidory oczyszczam z nasionek i kroję miąższ w kostkę, cebulkę też drobno. Mieszam skladniki nadzienia, przyprawiam. Każdy placek przed posmarowaniem kładę na minutę na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, by był bardziej elastyczny, nie łamał się. Wykładam na talerz, smaruję farszem, zwijam w rulon, kroję na pół i każdą połówkę przewiązuję szczypiorkiem.

tortilla śniadaniowa

poniedziałek, 27 lipca 2009
MARYNOWANE GRILLOWANE BAKŁAŻANY

Moja ulubiona wersja bakłażanów to grillowane plastry, marynowane później w lodówce w ziołowo- czosnkowym sosie. Zjadane potem jako dodatek do pieczywa, sałatek. Są wyśmienite i to jest bezdyskusyjne ;)


grillowane bakłażany

Składniki

3 bakłażany

ok 0,5 szklanki oliwy

ok 0,3 szklanki octu balsamicznego

sól

pieprz

5 ząbków czosnku

garść ulubionych ziół (ostatnio dodawałam oregano i natkę pietruszki, ale może być też bazylia, rozmaryn)


Wykonanie

Bałażany myję, odrzucam końce, kroję w ok 1-cm krążki, solę solidnie i odstawiam na sitku by pozbyć się goryczki. Pluczę i osuszam. Wykładam na ruszt i grilluję do zbrązowienia z obu stron.

Z octu, oliwy, przeciśniętego przez praskę czosnku, ziół, soli i pieprzu robię sos. Zalewam nim bakłażany i wstawiam do lodówki przynajmniej na kilka godzin. Podobne bakłażany można przygotować smażąc je na patelni lub w piekarniku... podobne :-)


grillowane bakłażany



19:14, wegetarinka , DODATKI
Link Komentarze (2) »
OGÓRKI Z PAPRYKĄ I KIEŁKAMI W MLECZKU KOKOSOWYM

Nowe połączenie, czyli to co lubię, oryginał pochodzi z dodatku do Gazety Wyborczej: Majówka z gazetą, sałatki i przekąski, przerobiony nieco przeze mnie :)


sałatka z ogórkiem i kiełkami


Składniki

2 ogórki wężowe

3 łodygi selera naciowego

1 czerwona papryka

2 garści kiełków słonecznika (można użyć innych, ale te są moim zdaniem najsmaczniejsze)

1 łyżka miodu

2 łyżki mleczka kokosowego

szczypta soli

pieprz

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki oliwy


Wykonanie

Ogórki myję, obieram, kroję w kostkę. Łodygi selera oczyszczam z włókien, kroję dość drobno, dodaję do ogórków, to samo z papryką. Dodaję mleczko, sok z cytryny i przyprawy, mieszam, wstawiam do lodówki. Przed podaniem mieszam sałatkę z kiełkmi.

09:12, wegetarinka , SAŁATKI
Link Komentarze (1) »
niedziela, 26 lipca 2009
SMOOTHIE: TRUSKAWKA, BANAN, ARBUZ

Smoothie to zmiksowane mrożone owoce, przede wszystkim. Z dodatkiem wody, soku owocowego, niektórzy dodają kefir, jogurt, mleko. Bardzo orzeżwiający, bardzo optymistyczny, bardzo na lato, bardzo zdrowy, bardzo szybko się go robi :) Ze składnikami można oczywiście działać wg własnych upodobań jeśli chodzi o rodzaj owoców i o przeważający smak koktajlu. Ja tym razem użyłam truskawek, bananów i arbuza.


smoothie truskawki, banany arbuz

Składniki

(na 4-6 porcji w zależności od wielkości szklanek)

1,5 szklanki mrożonych truskawek

2 mrożone banany (zamrożone bez skórki, pokrojone na kawałki)

ćwiartka małego arbuza z lodówki

2 łyżki miodu

0,5-1 szklanka cytrynowej wody mineralnej (w zależności od tego jaką konsystencję ma mieć koktajl).


Wykonanie

Owoce kroję, wrzucam do blendera i miksuję na gładko 2-3 minuty. Dodaję miód i wody tyle by konsystencja była zadowalająca. Mieszam, przelewam do szklanek, można dorzucić lód w kostkach. Wypijać słomką i delektować ambrozją w gorące dni :)

GRILLOWANA KUKURYDZA

grillowana kukurydza

 

Składniki

6 kolb kukurydzy
ok 100 gr masła
2 łyżki soku z cytryny
łyżeczka soli
szczypta pieprzu cayenne

łyżeczka ulubionych ziół

Wykonanie
Składniki sosu dokładnie mieszam. Oczyszczone kolby grilluję ok 10 minut, przewracając w razie potrzeby. Gdy zaczyna się rumienić, zdejmuję, wcieram w kolby na gorąco przygotowany sos.

13:17, wegetarinka , DODATKI
Link Komentarze (2) »
piątek, 24 lipca 2009
PIEROGI ZE SZPINAKIEM I ŻÓŁTYM SEREM

Dużo jest u mnie szpinaku, kocham go nad życie :-), a w sezonie wykorzystuję maksymalnie kulinarne fantazje szpinakowe, póki mam dostęp do świeżego.

Były naleśniki ze szpinakiem, kluski gnocchi z białym serem, był sos szpinakowy i szpinak w odsłonie indyjskiej. Dzisiaj w pierogach, a farsz szpinakowy urozmaiciłam żółtym serem i soczystymi pomidorami.


pierogi ze szpinakiem i żółtym serem

Składniki

ciasto na pierogi wykonane według sprzwdzonego przepisu (klik klik)

Farsz szpinakowy
ok. 2 kg świeżego szpinaku
3 cebule
3-4 ząbki czosnku
3 pomidory
4 łyżki ostrego żółtego sera startego na tarce jarzynowej
2 łyżki masła
sól
pieprz
starta gałka muszkatołowa



Wykonanie
Szpinak myję, odrzucam grubsze łodygi. Kroję niezbyt drobno- jak sałatę. Cebule obieram, kroję w kostkę. W rondlu rozgrzewam masło, wrzucam cebulę i smażę mieszajac, aż się zeszkli. Dorzucam partiami szpinak, po paru minutach pomidory- przelane gorącą wodą, obrane ze skórki z odrzuconymi nasionkami i miąższem pokrojonym w kostkę. Przyprawiam:  sól, pieprz, gałka; solidnie! Przeciśnięty przez praskę czosnek dodaję na samym końcu. Zdejmuję z ognia, jak nieco przestygnie dokładam żółty ser.

Wałkuję ciasto pierogowe na podsypanym mąką blacie, wykrawam kubkiem kółka, kładę farsz i sklejam pierogi. Gotuję kilka minut w osolonym wrzątku. Gorące obkładam kawałkami masła, można okrasić smażoną cebulką lub innym lubianym dodatkiem.

pierogi ze szpinakiem



czwartek, 23 lipca 2009
SAŁATKA KOKOSOWO- CYNAMONOWA Z ORZECHAMI I RODZYNKAMI

Czasami chodzą za mną pewne smaki, które mam chęć połączyć, choć wczśniej nie łączyłam. Tak było tym razem, kokos, cynamon, orzechy... i tak powstała sałatka :)


sałatka kokosowo- cynamonowa

Składniki

szklanka orzechów włoskich

szklanka rodzynek sułtańskich

2 słoiki selera w zalewie

3/4 szklanki mleczka kokosowego

2 płaskie łyżeczki startego cynamonu

2 łyżki wiórków kokosowych

1 łyżka cukru brązowego


Wykonanie

Seler wyrzucam na sitko i porządnie odsączam z zalewy, orzechy kroję niezbyt drobno. Rodzynki można pomoczyć w rumie lub herbacie rumowej.

Mleczko, cukier i cynamon mieszam, trzeba spróbować smakowo czy odpowiada nam smakowo dodany cukier i cynamon.

Seler, orzechy i rodzynki mieszam w misce, zalewam 3/4 ilość mleczka, mieszam i wstawiam do lodówki na min. pół godziny. Przed podaniem polewam pozostałym mleczkiem i posypuję wiórkami kokosowymi.

Taka fantazja na słodko :) gościom bardzo smakowała, więc polecam :)

12:39, wegetarinka , SAŁATKI
Link Komentarze (6) »
wtorek, 21 lipca 2009
PALAK PANIR

Skoro był panir, to teraz będzie PALAK PANIR, jeden ze szlagierów kuchni indyjskiej, czyli szpinak (palak), ser biały (paneer) i całe mnóstwo przypraw, których z reguły nie używamy na codzień, ale nie ma już dzisiaj problemu z ich dostępnością. Czasami robię w domu dzień kuchni indyjskiej, tak jak dzisiaj :)

Wariacji na temat tej potrawy jest wiele, przedstawiam taką, która najbardziej odpowiada mi smakowo.


palak panir

Składniki

ser panir (instrukcja klik klik)

1 kg świeżego szpinaku (jeśli mrożony- 1/2 kg)

2-3 ząbki czosnku

2 cebule

2 pomidory

łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)

łyżeczka mielonej kolendry

łyżeczka mielonego kardamonu

płaska łyżka obranego i startego na drobnej tarce imbiru

sól

pieprz

oliwa do smażenia

mały kubek kwaśnej śmietany


Wykonanie

Zacznę od przypraw, powinny być zmielone, jeśli nie macie młynka, należy utłuc je w foliowej torebeczce np. wałkiem. Cebulę kroję w kostkę. Wrzucam na patelnię z rozgrzaną oliwą, smażę do zeskrzlenia. Dorzucam partiami umyty i pokrojony szpinak, po kilku minutach przyprawiam (wszystkie przyprawy suche zmielone): sól, kmin, kardamon, kolendra pieprz, starty imbir (można dodać też curry, ale uważam że taki zestaw przypraw zdecydowanie wystarcza do jednego dania). Mieszam, po kilku minutach dorzucam pomidory (sparzone, obrane ze skórki z odrzuconymi nasionkami i miąższem pokrojonym w kostkę). Zdejmuję z ognia i przekładam do miksera (malaksera) i miksuję do czasu, aż szpinak jest drobno posiekany. Z reguły nie jestem specjalnie za "papkami", ale tutaj papka zdecydowanie ma sens ;)

Panir (paneer) można dodać w formie "czystej" do szpinaku, ja wolę smażony. Kroję zatem ser w kostkę i podsmażam na złoto na rozgrzanej patelni, wykładam na papierowy ręcznik.

Masę szpinakową przekładam z powrotem na patelnię, dopiero teraz wciskam przez praskę czosnek, dodaję panir i śmietanę, parę minut i wyłączam gaz.

U mnie z ryżem z wody, można również z makaronem czy kromką chleba.



palak panir

poniedziałek, 20 lipca 2009
SMAŻONA CIECIERZYCA Z KIEŁKAMI

Już od jakiegoś czasu "chodziła" za mną ciecierzyca połączona z ziołami i kiełkami. Kiedy zobaczyłam ten przepis, od razu wiedziałam, że muszę go wykorzystać :) Wprowadziłam drobne modyfikacje i co prawda nie ma tam kiełków, ale bardzo fajnie połączyły się z pozostałymi składnikami.



smazona ciecierzyca z kiełkami

Składniki

2,5 szklanki ciecierzycy ugotowanej i odsączonej

3 młode pory

20 gałązek kolendry

czerwona cebula

2 ząbki czosnku

garść ulubionych kiełków (ja akurat miałam rzeżuchę, ale bardziej by mi pasował słonecznik)

sok z cytryny

oliwa z oliwek

sól

łyżeczka curry

kilka łyżek naturalnego jogurtu

ostra papryka w proszku


Wykonanie

Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy i wrzucam ciecierzycę. Smażę parę minut, aż się zaczną złocić. Dodaję pokrojone pory i smażę razem kilka minut, przyprawiam szczyptą soli i cayenne i odstawiam by nieco przestygło.

Dodaję pokrojoną drobno cebulę, poszatkowaną kolendrę, wciskam przez praskę czosnek, dodaję sok z cytryny i mieszam wszystko. Jogurt mieszam z curry, oblewam sałatkę, wstrząsam nią, by jogurt oblał całość. Na koniec dodaję kiełki. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe. Pyszne :) nawet moja sześcioletnia córka zajadała nie patrząc na cebulę ;)

smażona ciecierzyca z kiełkami

17:57, wegetarinka , SAŁATKI
Link Komentarze (3) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
O autorze
Zakładki:
INNE BLOGI BEZMIĘSNE PL
NIEKONIECZNIE WEGE, ALE RÓWNIEŻ INSPIRUJĄCO
POMÓŻMY DZIECIOM
TUTAJ TEŻ ZAGLĄDAM
WARTO ZAJRZEĆ
WEGETARIAŃSKO ZA GRANICĄ
ZAGRANICZNE
Tagi
KONTAKT:przepisybajki@vp.pl
WAŻNE !!!!
Wszystkie zdjęcia oraz przepisy, w których nie podaję źródła inspiracji, są MOJĄ WŁASNOŚCIĄ i NIE ZGADZAM SIĘ NA ICH KOPIOWANIE BEZ MOJEJ ZGODY, zwłaszcza w celach komercyjnych! (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

ZABAWKI DLA DZIECI: Zabawki dla dzieci

EMPATIA DLA ZWIERZĄT I BLOGI WEGE: empatia, dla zwierząt i wege blogi

BLOGI KULINARNE: Durszlak.pl