wtorek, 30 czerwca 2009
DOMOWA HERBATA Z IMBIREM
Świeży imbir znany jest ze swych zbawiennych właściwości na organizm ludzki: poprawia krążenie krwi, trawienie, zalecany jest kobietom w ciąży jako środek przeciwdziałający wymiotom, pomaga przy przeziębianiach i bólach gardła. Herbata, ktorą robię świetnie nadaje się na zimowe wieczory, wtedy znakomicie rozgrzewa; latem natomiast gasi pragnienie i pobudza ;-)
Składniki ok. 70- 80 gram korzenia imbiru 1 cytryna 1 pomarańcza ewentualnie cukier brązowy lub miód do słodzenia
Wykonanie
Korzeń obieram przy samej skórce lub porządnie myję, kroję na cienkie kawałki. Zagotowuję 1,5 litra wody w garnku, wrzucam imbir i gotuję go do miękkości: 15-20 min. Przecedzam płyn przez sito, przez nie też wyciskam sok z cytrusów. Gotowe :) Zimą pijemy ją na gorąco, latem przestudzoną z plasterkiem cytryny. Jest bardzo aromatyczna i piecze nieco w język ;-) ja to lubię, nie pijam herbat słodzonych, ale można ją posłodzić cukrem brązowym lub miodem. Świetnie nada się także do niej świeża mięta.
poniedziałek, 29 czerwca 2009
KLUSKI SZARE, PRZECIERAKI
Zależnie od regionu nazywane kluskami szarymi lub "przecierakami", wyglądają ponuro, smakują wyśmienicie, receptura babcina i banalna :)
Składniki surowe ziemniaki mąka pszenna sól Wykonanie Ziemniaki trę na tarce o drobnych oczkach (lub wygodniej w maszynce ;) ), odstawiam, odlewam płyn który się wydzieli. Dodaję mąki tyle /uwaga, rada babci :-)/ by łyżka włożona pionowo do miski stała, dodaję trochę soli. W garnku zagotowuję wodę, solę, nabieram łyżką masę i rzucam do wrzątku, gotuję parę minut. Podaję okraszone cebulką, z usmażoną kiszoną kapustą lub kapuśniakiem.
PIECZARKI SMAŻONE W WAFLU
Bardzo lubię wszelkie innowacje kulinarne, coś znanego, lubianego podanego w inny, ciekawy sposób. Kiedy koleżanka powiedziała mi o kotletach mielonych w waflu, zaraz przerobiłam to na swoją modłę, wyszło znakomicie i smacznie :) Można je podac do obiadu lub na imprezkę jako "finger food".
Składniki 3 duże wafle 600 gr pieczarek 3 cebule masło do smażenia pieczarek sól pieprz dużo koperku 3 spore łyzki kwaśnej smietany 3 jajka bułka tarta olej do smażenia Wykonanie Pieczarki myję, kroję drobno, ale bez przesady. Cebulę kroję w kostkę. Rozgrzewam masło na patelni, gdy się rozpuści dodaję cebulę, smażę do zeszklenia, dodaję pieczarki, nastawiam najwyższy płomień i trzymam je tak, od czasu do czasu mieszając, aż woda powstała podczas smażenia odparuje i grzyby zaczną rzeczywiście się smażyć. Wtedy zmniejszam płomień, solę, pieprzę, dorzucam poszatkowany koperek. Zestawiam z ognia, dodaję śmietanę. Mieszam wszystko. To jest mój ulubiony sposob na pieczarki /oprócz drobnego krojenia ;)/.
Bierzemy się za wafle. Wykladam jeden z nich, rozsmarowuję połowę farszu pieczarkowego na całej powierzchni, przykrywam drugim waflem, dociskam; wykładam drugą porcję farszu, rozsmarowuję na całej powierzchni, kładę 3 wafel, dociskam. Kroję całość na kwadraty: 3 razy wzdłuż, 3 razy wszerz, a kwadraty na pół w trójkąty. Noż musi być ostry, a ciąć trzeba ostrzem od góry żeby całość trzymała formę, a farsz nie wyszedł bokami ;-)
Jajka roztrzepuję w misce, można je dodatkowo przyprawić w lubiany sposób. Rozgrzewam olej na patelni, trójkąty maczam najpierw w jajku, potem w bułce, wrzucam na patelnię i smażę na rumiano z obu stron.
Wyszło pysznie, polecam :) Farsz można użyć dowolny, wg upodobań, powinien być lekko mokry jedynie, z panierką też można eksperymentować, ja będę, bo pomysł przedni i smaczny :)
czwartek, 25 czerwca 2009
PASTA SŁONECZNIKOWA
Smaczna, szybka w przygotowaniu i zdrowa :)
Składniki
Wykonanie
Ja wolę jak ziarna nie sa zmielone całkowicie na papkę, gotowe. Smarowane nią pieczywo z pewnością trafi w gusta tych, którzy lubią smarowidła typu orzechowego
REWELACYJNE PLACKI- ŚLIMACZKI ZE SZCZYPIOREM
Wspaniały i niesamowicie inspirujący blog Gattiny zachęcił mnie do zrobienia tych placków, którymi ona nazywa szanghajskim chlebkiem z dymką :-)
Składniki
Wykonanie
Szczypiorek (dymkę) drobno siekam. Dzielę ciasto na 12- 13 części i formuję kulki.
Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkowuję kulę na cienki prostokąt, wysypuję szczypiorek, sypię szczyptę soli i zwijam w rulon. Zwijam wałeczek w ślimaka i spłaszczam w dłoniach na cieńszy placek :)
Smażę na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
Świetne, polecam, nastepnym razem zrobię więcej, ekstrta dodatek do zimnego piwa :-)
środa, 24 czerwca 2009
"PAPRYKARZ" WARZYWNY
Smaczne smarowidło na kanapki, najlepiej zrobić wieczorem i wstawić do lodówki by smaki się "przegryzły".
Składniki
Po ok 15 minutach warzywa powinny zmięknąć. Obieram pomidory, kroję w kostkę, wrzucam do warzyw. Przyprawiam solą, pieprzem, sypię majeranek (łyżka), paprykę w proszku i mieszając duszę wszystko parę minut, dodaję wyciśnięty przez praskę czosnek i masło. Masa powinna być wilgotna, ale nie lejąca się. Zbyt długie gotowanie pozbawia warzyw witamin, więc jesli dodaliście za dużo wody na początku, która nie wyparowała lub pomidory puściły za dużo soku, nie przejmujcie się, zaradzimy platkami kukurydzianymi :-)
Tak przygotowaną masę wkladam do pojemniczka, wykorzystuję jako smarowidło do kanapek w domu lub w pracy :-) Tym samym przyłączam się do akcji "Lunch Box"
wtorek, 23 czerwca 2009
PRAŻONE PESTKI DO CHRUPANIA
Nic wielkiego, prażone pestki słonecznika i dyni; małe, a cieszy ;-) Ulubiona chrupanka przy oglądaniu telewizji czy pogaduchach z przyjaciółką.
Tym samym dołączam się do akcji:
Składniki 100 g łuskanego słonecznika 100 g łusknych pestek dyni 1,5 łyżki sosu sojowego lub soli dla mocniejszych wrażen papryka ostra w proszku, ew. inne ulubione przyprawy Wykonanie Rozgrzewam suchą patelnię, wrzucam dynię, trzymam na ogniu 2 min, mieszając. Dorzucam słonecznik i stale mieszając trzymam parę minut, aż nasionka zaczną łapać kolor, wtedy trzeba przypilnować by ich nie spalić.
Jak są już przyrumienione wyrzucam je do miski (w żadnym wypadku nie należy zostawiać do przestygnięcia na patelni, gdyż te które sa na spodzie przypalą się). Dolewam sos sojowy, zasyczenie ziarenek, przemieszanie i właściwie gotowe :-)
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. CHRUPIĄCA SAŁATKA Z KALAFIORA
Znakomita sałatka /surówka/: smaczna, zdrowa i szybka w przygotowaniu :)
Składniki 1 surowy kalafior 2-3 ząbki czosnku świeży koperek, duuuużo pieprz odrobina soli 3 łyżki jogurtu naturalnego + łyżka majonezu Wykonanie Kalafior myję, drobno kroję różyczki i białe części, do miski.
Dorzucam czosnek przepuszczony przez praskę i poszatkowany koperek. Lekko solę, pieprzę. Jogurt mieszam z majonezem, wlewam do miski, mieszam wszystko i odstawiam na chwilę by smaki się połączyły. Uwielbiam ją ze względu na kolor złamany jedynie zielenią koperku, zapach jogurtowo- czosnkowy, smak i chrupanie podczas jedzenia ;-)
niedziela, 21 czerwca 2009
CHIPSY NORI
Bardzo smaczna i fajna przekąska z papieru ryżowego i listków alg morskich. Hit imprezowy!
Składniki 3 opakowania papieru ryżowego (po ok 10 szt.) 2 opakowanie nori (po 5 listków) 2 jajka sól cayenne Wykonanie Jajka roztrzepuję, przyprawiam solą i ostrym pieprzem. Moczę placek papieru ryżowego chwilę w letniej wodzie, kładę na talerz, smaruję jajkiem i wykładam porwane kawałki nori (to jakiej wielkości czy kształtu są kawałki nie ma żadnego znaczenia), zwijam dość ściśle w rulon i odkladam.
Kiedy już wszystkie rulony gotowe, kroję każdy na 3 części, smażę na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano. Wykładam na papierowe ręczniki kuchenne by odsączyć od nadmiaru tłuszczu.
PIEPRZNE TRUSKAWKI W AMARETTO
Weekendowo lubimy się zrelaksować przy czymś procentowym, tym razem padło szlachetnie- na Amaretto, a jako, że sezon truskawkowy w pełni, wykorzystaliśmy truskawki.
Przepis przygotowany w ramach akcji: SEZON TRUSKAWKOWY
Składniki likier amaretto świeże truskawki świeżo mielony pieprz czarny, ew. zielony dla łagodniejszego efektu ;) lód Wykonanie Truskawki myję i kroję w kawałki, wrzucam do kieliszków. Pieprzę 3 przekręceniami młynka (jak pieprznie to pieprznie!), wlewam Amaretto do 3/4 poziomu owoców i odstawiam na ok pół godziny.
W tym czasie truskawki puszczą sok, dopełnią poziom i smak trunku. Przed samym podaniem posypuję wierzch kruszonym lodem.
Truskawki wyjadamy łyżeczką ;) Na zdrowie! :-) |
Archiwum
O autorze
Ostatnie wpisy
Zakładki:
INNE BLOGI BEZMIĘSNE PL
NIEKONIECZNIE WEGE, ALE RÓWNIEŻ INSPIRUJĄCO
POMÓŻMY DZIECIOM
TUTAJ TEŻ ZAGLĄDAM
WARTO ZAJRZEĆ
WEGETARIAŃSKO ZA GRANICĄ
ZAGRANICZNE
Tagi
|