wtorek, 30 czerwca 2009
DOMOWA HERBATA Z IMBIREM

Świeży imbir znany jest ze swych zbawiennych właściwości na organizm ludzki: poprawia krążenie krwi, trawienie, zalecany jest kobietom w ciąży jako środek przeciwdziałający wymiotom, pomaga przy przeziębianiach i bólach gardła.

Herbata, ktorą robię świetnie nadaje się na zimowe wieczory, wtedy znakomicie rozgrzewa; latem natomiast gasi pragnienie i pobudza ;-)

 

 

 


Składniki

ok. 70- 80 gram korzenia imbiru

1 cytryna

1 pomarańcza

ewentualnie cukier brązowy lub miód do słodzenia

 

 

 

 


Wykonanie

 


Korzeń obieram przy samej skórce lub porządnie myję, kroję na cienkie kawałki. Zagotowuję 1,5 litra wody w garnku, wrzucam imbir i gotuję go do miękkości: 15-20 min. Przecedzam płyn przez sito, przez nie też wyciskam sok z cytrusów. Gotowe :) Zimą pijemy ją na gorąco, latem przestudzoną z plasterkiem cytryny. Jest bardzo aromatyczna i piecze nieco w język ;-) ja to lubię, nie pijam herbat słodzonych, ale można ją posłodzić cukrem brązowym lub miodem. Świetnie nada się także do niej świeża mięta.


poniedziałek, 29 czerwca 2009
KLUSKI SZARE, PRZECIERAKI

Zależnie od regionu nazywane kluskami szarymi lub "przecierakami", wyglądają ponuro, smakują wyśmienicie, receptura babcina i banalna :)



 


Składniki

surowe ziemniaki

mąka pszenna

sól


Wykonanie

Ziemniaki trę na tarce o drobnych oczkach (lub wygodniej w maszynce ;) ), odstawiam, odlewam płyn który się wydzieli. Dodaję mąki tyle /uwaga, rada babci :-)/ by łyżka włożona pionowo do miski stała, dodaję trochę soli.

W garnku zagotowuję wodę, solę, nabieram łyżką masę i rzucam do wrzątku, gotuję parę minut.

Podaję okraszone cebulką, z usmażoną kiszoną kapustą lub kapuśniakiem.

 


 


PIECZARKI SMAŻONE W WAFLU

Bardzo lubię wszelkie innowacje kulinarne, coś znanego, lubianego podanego w inny, ciekawy sposób. Kiedy koleżanka powiedziała mi o kotletach mielonych w waflu, zaraz przerobiłam to na swoją modłę, wyszło znakomicie i smacznie :) Można je podac do obiadu lub na imprezkę jako "finger food".



 

Składniki

3 duże wafle

600 gr pieczarek

3 cebule

masło do smażenia pieczarek

sól

pieprz

dużo koperku

3 spore łyzki kwaśnej smietany

3 jajka

bułka tarta

olej do smażenia


Wykonanie

Pieczarki myję, kroję drobno, ale bez przesady. Cebulę kroję w kostkę. Rozgrzewam masło na patelni, gdy się rozpuści dodaję cebulę, smażę do zeszklenia, dodaję pieczarki, nastawiam najwyższy płomień i trzymam je tak, od czasu do czasu mieszając, aż woda powstała podczas smażenia odparuje i grzyby zaczną rzeczywiście się smażyć. Wtedy zmniejszam płomień, solę, pieprzę, dorzucam poszatkowany koperek. Zestawiam z ognia, dodaję śmietanę. Mieszam wszystko. To jest mój ulubiony sposob na pieczarki /oprócz drobnego krojenia ;)/.

 


Bierzemy się za wafle. Wykladam jeden z nich, rozsmarowuję połowę farszu pieczarkowego na całej powierzchni, przykrywam drugim waflem, dociskam; wykładam drugą porcję farszu, rozsmarowuję na całej powierzchni, kładę 3 wafel, dociskam. Kroję całość na kwadraty: 3 razy wzdłuż, 3 razy wszerz, a kwadraty na pół w trójkąty. Noż musi być ostry, a ciąć trzeba ostrzem od góry żeby całość trzymała formę, a farsz nie wyszedł bokami ;-)

 

 


Jajka roztrzepuję w misce, można je dodatkowo przyprawić w lubiany sposób. Rozgrzewam olej na patelni, trójkąty maczam najpierw w jajku, potem w bułce, wrzucam na patelnię i smażę na rumiano z obu stron.

 

 


 

Wyszło pysznie, polecam :) Farsz można użyć dowolny, wg upodobań, powinien być lekko mokry jedynie, z panierką też można eksperymentować, ja będę, bo pomysł przedni i smaczny :)



11:30, wegetarinka , POGRYZANKI
Link Komentarze (11) »
czwartek, 25 czerwca 2009
PASTA SŁONECZNIKOWA

Smaczna, szybka w przygotowaniu i zdrowa :)

 

 

 


Składniki
100 gr nasion słonecznika
5 łyżek oliwy
łyżeczka sosu sojowego

 

 

 

Wykonanie
Słonecznik uprażyć na suchej patelni do momentu, aż ziarna lekko zbrązowiejęą. Przesypać do blendera, dodać sos sojowy i oliwę, miksować do uzyskania pożądanego efektu.

 

 

 

 

Ja wolę jak ziarna nie sa zmielone całkowicie na papkę, gotowe. Smarowane nią pieczywo z pewnością trafi w gusta tych, którzy lubią smarowidła typu orzechowego

 


REWELACYJNE PLACKI- ŚLIMACZKI ZE SZCZYPIOREM

Wspaniały i niesamowicie inspirujący blog Gattiny zachęcił mnie do zrobienia tych placków, którymi ona nazywa szanghajskim chlebkiem z dymką :-)
Zaciekawił mnie i sposób wykonania i smak, nie zawiodłam się, będę wracać do tego przepisu nie raz :-) Ponieważ moja mala królewna na zielone jest ostatnio na nie, użyłam oprócz szczypioru papryki, ale smakowo zdecydowanie wygrywają te ze szczypiorem.

 

 

 

 

Składniki
na 12-13 placków
1,5 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki solo
łyżka oleju
ok szklanki gorącej wody
szczypiorek, dymka

 

Wykonanie
Mieszam sypkie składniki ciasta: mąkę, proszek do pieczenia, sól. Zagotowuję wodę i wlewam do ciasta, najpierw pół szklanki, a potem podlewam by uformować elastyczną, gładką, lekko klejącą się masę dającą swobodnie formować się.
Woda musi być gorąca, można zacząć wyrabianie nożem by nie poparzyć paluchów.
Dodaję olej, formuje kulę i odstawiam na ok godzinę by ciasto odpoczęło.

 

 

 

Szczypiorek (dymkę) drobno siekam. Dzielę ciasto na 12- 13 części i formuję kulki.

 

 

Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkowuję kulę na cienki prostokąt, wysypuję szczypiorek, sypię szczyptę soli i zwijam w rulon. Zwijam wałeczek w ślimaka i spłaszczam w dłoniach na cieńszy placek :)

 

 

 

 

 

 

 

 

Smażę na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.

 

 

 

Świetne, polecam, nastepnym razem zrobię więcej, ekstrta dodatek do zimnego piwa :-)

 


14:11, wegetarinka , POGRYZANKI
Link Komentarze (6) »
środa, 24 czerwca 2009
"PAPRYKARZ" WARZYWNY

Smaczne smarowidło na kanapki, najlepiej zrobić wieczorem i wstawić do lodówki by smaki się "przegryzły".

 


 

Składniki
pół szklanki ryżu lub ulubionej grubej kaszy
3 marchewki
pietruszka
kawałek selera korzeniowego
mała papryka czerwona
2 duże mięsiste pomidory
cebula
liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
1-2 zabki czosnku
łyzka masła
sól
pieprz
majeranek
dużo papryki słodkiej w proszku
ewentualnie platki kukurydziane




Wykonanie
Ryz gotuję w osolonej wodzie, odstawiam. Marchewkę, pietruszkę, seler obieram i trę na tarce o małych oczkach. Paprykę i cebulę kroję w kostkę.
Pomidory sparzam. Marchew, pietrzuszkę, seler, cebule i paprykę wrzucam do garnka, wlewam 1/2 szklanki wody, wrzucam ziele angielskie i liść laurowy i gotuję na średnim ogniu.

 

Po ok 15 minutach warzywa powinny zmięknąć. Obieram pomidory, kroję w kostkę, wrzucam do warzyw. Przyprawiam solą, pieprzem, sypię majeranek (łyżka), paprykę w proszku i mieszając duszę wszystko parę minut, dodaję wyciśnięty przez praskę czosnek i masło. Masa powinna być wilgotna, ale nie lejąca się. Zbyt długie gotowanie pozbawia warzyw witamin, więc jesli dodaliście za dużo wody na początku, która nie wyparowała lub pomidory puściły za dużo soku, nie przejmujcie się, zaradzimy platkami kukurydzianymi :-)
Zdejmuję warzywa z ognia i mieszam z ryżem. Dla nadania mocniejszego koloru i bardziej skoncentrowanego smaku można dodać łyżkę koncentratu pomidorowego, choć dla mnie to zbędne. Jeśli masa wyszła za rzadka trzeba dodać garść płatków kukurydzianych.

 

Tak przygotowaną masę wkladam do pojemniczka, wykorzystuję jako smarowidło do kanapek w domu lub w pracy :-)

Tym samym przyłączam się do akcji "Lunch Box"


wtorek, 23 czerwca 2009
PRAŻONE PESTKI DO CHRUPANIA

Nic wielkiego, prażone pestki słonecznika i dyni; małe, a cieszy ;-) Ulubiona chrupanka przy oglądaniu telewizji czy pogaduchach z przyjaciółką.


 

 

Tym samym dołączam się do akcji:

 

 

Składniki

100 g łuskanego słonecznika

100 g łusknych pestek dyni

1,5 łyżki sosu sojowego lub soli

dla mocniejszych wrażen papryka ostra w proszku, ew. inne ulubione przyprawy


Wykonanie

Rozgrzewam suchą patelnię, wrzucam dynię, trzymam na ogniu 2 min, mieszając. Dorzucam słonecznik i stale mieszając trzymam parę minut, aż nasionka zaczną łapać kolor, wtedy trzeba przypilnować by ich nie spalić.

 

Jak są już przyrumienione wyrzucam je do miski (w żadnym wypadku nie należy zostawiać do przestygnięcia na patelni, gdyż te które sa na spodzie przypalą się). Dolewam sos sojowy, zasyczenie ziarenek, przemieszanie i właściwie gotowe :-)

 

Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.


14:46, wegetarinka , POGRYZANKI
Link Komentarze (1) »
CHRUPIĄCA SAŁATKA Z KALAFIORA

Znakomita sałatka /surówka/: smaczna, zdrowa i szybka w przygotowaniu :)

 

 

Składniki

1 surowy kalafior

2-3 ząbki czosnku

świeży koperek, duuuużo

pieprz

odrobina soli

3 łyżki jogurtu naturalnego + łyżka majonezu


Wykonanie

Kalafior myję, drobno kroję różyczki i białe części, do miski.

 

Dorzucam czosnek przepuszczony przez praskę i poszatkowany koperek. Lekko solę, pieprzę. Jogurt mieszam z majonezem, wlewam do miski, mieszam wszystko i odstawiam na chwilę by smaki się połączyły.

Uwielbiam ją ze względu na kolor złamany jedynie zielenią koperku, zapach jogurtowo- czosnkowy, smak i chrupanie podczas jedzenia ;-)


11:44, wegetarinka , SAŁATKI
Link Komentarze (2) »
niedziela, 21 czerwca 2009
CHIPSY NORI

Bardzo smaczna i fajna przekąska z papieru ryżowego i listków alg morskich. Hit imprezowy!

 


Składniki

3 opakowania papieru ryżowego (po ok 10 szt.)

2 opakowanie nori (po 5 listków)

2 jajka

sól

cayenne


Wykonanie

Jajka roztrzepuję, przyprawiam solą i ostrym pieprzem. Moczę placek papieru ryżowego chwilę w letniej wodzie, kładę na talerz, smaruję jajkiem i wykładam porwane kawałki nori (to jakiej wielkości czy kształtu są kawałki nie ma żadnego znaczenia), zwijam dość ściśle w rulon i odkladam.

 


 

 

 

 

 

Kiedy już wszystkie rulony gotowe, kroję każdy na 3 części, smażę na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano. Wykładam na papierowe ręczniki kuchenne by odsączyć od nadmiaru tłuszczu.

 




17:04, wegetarinka , POGRYZANKI
Link Dodaj komentarz »
PIEPRZNE TRUSKAWKI W AMARETTO

 

Weekendowo lubimy się zrelaksować przy czymś procentowym, tym razem padło szlachetnie- na Amaretto, a jako, że sezon truskawkowy w pełni, wykorzystaliśmy truskawki.

 

 

Przepis przygotowany w ramach akcji:  SEZON TRUSKAWKOWY

 

 

Sezon Truskawkowy 2009

 

Składniki

likier amaretto

świeże truskawki

świeżo mielony pieprz czarny, ew. zielony dla łagodniejszego efektu ;)

lód


Wykonanie

Truskawki myję i kroję w kawałki, wrzucam do kieliszków. Pieprzę 3 przekręceniami młynka (jak pieprznie to pieprznie!), wlewam Amaretto do 3/4 poziomu owoców i odstawiam na ok pół godziny.


 

 

 

W tym czasie truskawki puszczą sok, dopełnią poziom i smak trunku. Przed samym podaniem posypuję wierzch kruszonym lodem.



 

Truskawki wyjadamy łyżeczką ;)  Na zdrowie! :-)

16:44, wegetarinka , ALKOHOLOWO
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2
O autorze
Zakładki:
INNE BLOGI BEZMIĘSNE PL
NIEKONIECZNIE WEGE, ALE RÓWNIEŻ INSPIRUJĄCO
POMÓŻMY DZIECIOM
TUTAJ TEŻ ZAGLĄDAM
WARTO ZAJRZEĆ
WEGETARIAŃSKO ZA GRANICĄ
ZAGRANICZNE
Tagi
KONTAKT:przepisybajki@vp.pl
WAŻNE !!!!
Wszystkie zdjęcia oraz przepisy, w których nie podaję źródła inspiracji, są MOJĄ WŁASNOŚCIĄ i NIE ZGADZAM SIĘ NA ICH KOPIOWANIE BEZ MOJEJ ZGODY, zwłaszcza w celach komercyjnych! (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

ZABAWKI DLA DZIECI: Zabawki dla dzieci

EMPATIA DLA ZWIERZĄT I BLOGI WEGE: empatia, dla zwierząt i wege blogi

BLOGI KULINARNE: Durszlak.pl