piątek, 12 listopada 2010
ZUPA- KREM Z DYNI Z CIECIERZYCĄ

Istny prywatny festiwal zup! :) Taka pora roku... dzisiaj zupa z dyńki zaprawiona masalą, dodatek ciecierzycy jest konieczny by bez czarowania zjadła ją córka, a mi ten dodatek bardzo odpowiada. Poniżej przedstawiam bazę, masalą można się zabawić dodając zestaw przypraw, który Wam najbardziej odpowiada, dodatkowo, dodanie mleka kokosowego (nawet małej puszki) lub czubatej łyżki masła orzechowego będzie ciekawym urozmaiceniem zupy.

zupa krem z dyni z ciecierzycą

PRZEPIS WEGAŃSKI

Składniki

1 kg dyni lub trochę więcej (u mnie mieszanka 2 odmian- prowansalskiej i hokkaido)

2 marchewki

średnia pietruszka

kawałek selera

3 łyżki oleju

łyżeczka zmielonego kuminu

czubata łyżka przyprawy curry

łyżka startego na drobnej tarce korzenia imbiru

3 listki laurowe

3 ziarenka ziela angielskiego

sól pieprz

3 ząbki czosnku

ok 2 szklanek ciecierzycy

1,5- 2 l wody (w zależności od tego jakiej konsystencji zapragniecie)

garść natki pietruszki

opcjonalnie olej z pestek dyni do polania

Wykonanie

Ciecierzycę moczę na noc, następnego dnia gotuję bez dodatku soli ok godziny- aż zmięknie.

W szerokim garnku o grubym dnie rozgrzewam olej, sypię zmielony kumin i curry, smażę minutę, wrzucam imbir, a po chwili dynię (obraną, mpokrojoną w kostkę z usuniętymi pestkami i włóknami, jeśli używamy hokkaido- nie trzeba jej obierać). Smążę kilka minut, dolewam wodę, proponuję na początek dodać litr, półtora, potem dolewać do uzyskania pasującej nam konsystencji i smaku. Po ok 20 minutach dodaję startce na tarce o grubych oczkach: marchew, seler i pietruszkę, wrzucam, listki, ziele angielskie i łyżkę soli, gotuję kolejne 20 minut. Wyciągam przyprawy, wciskam przez praskę czosnek, miksuję zupę na krem, teraz trzeba skosztować i ocenić konsystencję, ewentualnie podlać wody, stawiam ponownie na gaz, dodaję ciecierzycę i podgrzewam kilka chwil, przyprawiam solą i pieprzem, dodaję posiekaną pietruszkę. Rozlane już porcje zupy można polać oleje z pestek dyni.

zupa krem z dyni z ciecierzycą

wtorek, 09 listopada 2010
ZUPA PIECZARKOWA, KREM

Pieczarki prosiły się o wyjęcie z lodówki, planowałam upiec babkę ziemniaczaną, a z pieczarek zrobić sos, jednak o tej porze roku mam wielki apetyt na zupy, różnej maści, czasami te zupełnie zwyczajne, jak pieczarkowa :) i ta myśl zwyciężyła. Miksowane zupy mają u mnie często lepsze wzięcie niż inne, bo nie ma czego wyskubywać skubaczom :)


zupa krem pieczarkowa

PRZEPIS WEGAŃSKI

Składniki

ok 1 kg pieczarek

2 średnie marchewki

1 pietruszka

kawałek selera

kawałek pora

4 średnie ziemniaki (zamiast ziemniaków można użyć kaszy manny)

1 większa cebula

sól, pieprz, sos sojowy (najlepiej grzybowy)

3 listki laurowe

3 listki ziela angielskiego

2 łyżki octu z czerwonego wina

2 ząbki czosnku

do tego ugotowany makaron: kolanka, świderki, muszelki lub np wstążki

3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy

pietruszka do posypania

Wykonanie

Marcchewkę, seler i pietruszkę ścieram na tarce o grubych oczkach, ziemniaki kroję w kostkę, wrzucam do garnka, zalewam 2 litrami wody (nawet trochę więcej + szklanka), zagotowuję, zmniejszam płomień i gotuję do zmięknięcia ziemniaków- 20 min, w trakcie gotowania wstępnie solę- powiedzmy pół łyżki, wrzucam listki, oczyszczony por i ziele angielskie.

W tym czasie rozprawiam się z pieczarkami: czyszczę, odcinam końcówki trzonków i kroję w dość małą kostkę (można też zetrzeć na tarce). Na rozgrzany na patelni olej wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę, smażę do zeszklenia, dodaję pieczarki, przykrywam i duszę ok 5 minut, dodaję ocet i trzymam na ogniu jeszcze 5 minut. Oprószam kilkoma szczyptami soli, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszam, przekładam do wywaru, wyciągam listki, por (ziele niekoniecznie) i miksuję całość żyrafą. Teraz doprawiam zupę solą, sosem sojowym, pieprzem, posypuję posiekaną natką. U mnie taka zupa ma wzięcie z makaronem, ale można zjadać z lubianą kaszą lub kromką chleba. Smacznego!

środa, 03 listopada 2010
SURÓWKA SELEROWA Z SEZAMEM

To jedna z tych surówek, które dzieci też powinny zjeść, moje jadło chętnie, wystawiło matce szóstkę, mimo, że z sezamem, którego ona 'nie lubi' ;) Przyznam, że sezam nie jest tu jakoś szczególnie dominujący, ale zawsze to urozmaicenie i wizualnie milej, bez sezamu też będzie ok. Inspirację znalazłam u Beaty (klik klik), trochę pozmieniałam, dałam więcej jabłka, pominęłam cukier i majonez.


surówka selerowa z sezamem

PRZEPIS WEGAŃSKI

Składniki

(w sam raz na dobrą porcję dla czteroosobowej rodziny)

1 duży seler korzeniowy (600g)

2 średnie słodkie jabłka

3- 4 łyżki oliwy z oliwek

1 ząbek czosnku

2 czubate łyżeczki musztardy (jaką lubicie)

spora garść natki pietruszki

2 łyżki soku z cytryny

sól i pieprz do smaku

2 czubate łyżki podprażonego na suchej patelni sezamu (u mnie mieszany, jasny i ciemny)

Wykonanie

Seler i jabłka obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach. W miseczce rozcieram czosnek z oliwą, dodaję sok z cytryny i musztardę, mieszam. Do startych warzyw dodaję posiekaną natkę i sezam, zalewam dresssingiem, mieszam, przyprawiam kilkoma szczyptami soli i pieprzu. Gotowe.


wtorek, 02 listopada 2010
PIECZARKI FASZEROWANE TOFUCZNICĄ

Tofucznicą faszerowałam już kilka warzyw, tym razem pieczarki. Mogą stanowić dodatek do obiadu lub przystawkę na imprezkę.

pieczarki faszerowane tofucznica

PRZEPIS WEGAŃSKI

Składniki

ok 20 średnich pieczarek

180 g tofu naturalnego

sól

pieprz

czubata łyżka wiórek kokosowych

olej

czubata łyżeczka curry

ząbek czosnku

łyżka posiekanego koperku (może być też szczypiorek)

Wykonanie

Tofu rozdrabniam widelcem, dodaję kilka szczypt soli i pieprzu. Na 2 łyżkach oleju podgrzewam curry przez minutę, dodaję tofu i smażę kilka minut, odstawiam. Z oczyszczonych pieczarek odrywam ogonki, które drobno kroję i smażę na 3 łyżkach oleju do zezłocenia, dodaję do tofu z taką ilością oleju ze smażenia by masa była wilgotna, doprawiam ewentualnie solą, pieprzem, wciskam czosnek, dodaję wiórki i koperek, mieszam. Kapelusze pieczarek wykładam do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego i piekę ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st C. Wyjmuję, posypuję je odrobiną soli i wykładam farsz, dociskam łyżeczką i wkładam z powrotem do piekarnika na 10 minut (jeśli pieczarki są większe, będą potrzebowały nieco dłuższej obróbki). Gotowe posypałam pietruszką. Smacznego!

O autorze
Zakładki:
INNE BLOGI BEZMIĘSNE PL
NIEKONIECZNIE WEGE, ALE RÓWNIEŻ INSPIRUJĄCO
POMÓŻMY DZIECIOM
TUTAJ TEŻ ZAGLĄDAM
WARTO ZAJRZEĆ
WEGETARIAŃSKO ZA GRANICĄ
ZAGRANICZNE
Tagi
KONTAKT:przepisybajki@vp.pl
WAŻNE !!!!
Wszystkie zdjęcia oraz przepisy, w których nie podaję źródła inspiracji, są MOJĄ WŁASNOŚCIĄ i NIE ZGADZAM SIĘ NA ICH KOPIOWANIE BEZ MOJEJ ZGODY, zwłaszcza w celach komercyjnych! (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

ZABAWKI DLA DZIECI: Zabawki dla dzieci

EMPATIA DLA ZWIERZĄT I BLOGI WEGE: empatia, dla zwierząt i wege blogi

BLOGI KULINARNE: Durszlak.pl