Blog > Komentarze do wpisu
WANILIOWO- KOKOSOWA JAGLANKA ŚNIADANIOWA

Śniadaniowo :) Na słodko- bez cukru i waniliowo i pysznie. Jaglanka w królewskim wydaniu! Rozgotowane daktyle z dodatkiem świeżo startego imbiru (opcja) zmiksowane z mlekiem kokosowym (możecie użyć innego, ale kokosowe IMO pasuje najlepiej) i laską wanilii, następnie wymieszane z ugotowaną jaglanką. Kolejne dodatki dowolne- u mnie garść połamanych orzechów włoskich (bardzo pasują) i świeżo zmielone siemię lniane (Omega 3), reszta zależy od Waszych gustów i zawartości szafek: mogą być dowolne ziarna, inne orzechy, przyprawy, np cynamon- ale niewiele- by nie zdominował smaku. Mus waniliowy możecie przygotować wieczór wcześniej- rano wystarczy ugotować kaszę i wymieszać.


waniliowo- kokosowa jaglanka śniadaniowa

PRZEPIS WEGAŃSKI

Składniki

(dla 3 osób)*

garść miękkich wypestkowanych daktyli (powiedzmy 1/2 szklanki)

1 i 1/2 szklanki mleka kokosowego (lub innego niesłodzonego)

płaska łyżeczka startego na drobnej tarce korzenia imbiru (opcja)

laska wanilii

3/4 szklanki kaszy jaglanej

łyżeczka oleju

sól

garść połamanych orzechów włoskich

świeżo mielone siemię lniane

* jeśli chcecie przygotować śniadanie dla 4 osób- zwiększcie ilość kaszy do pełnej szklanki ) gotujemy ją później w wodzie w proporcji 1:2 (gdzie 1 to kasza) i mleka o ok 1/2 szklanki

waniliowo- kokosowa jaglanka śniadaniowa

Wykonanie

Daktyle płuczę, kroję na mniejsze kawałki, wrzucam do garnka razem z imbirem, zalewam 1/2 szklanki wrzątku, zagotowuję i gotuję przez kilka minut na wolnym ogniu mieszając aż woda wyparuje, a daktyle rozpadną się na "dżem" :)

Mleko przelewam do blendera, wanilię przecinam wzdłuż nożem, wyskrobuję ziarenka i wrzucam do mleka (laskę odkładam, dodam ją do gotowania kaszy, by wzmocnić waniliowy smak) i miksuję przez chwilę, dodaję daktyle, blenduję przez kilka minut.

Kaszę przelewam wrzątkiem na gęstym sitku i płuczę pod bieżącą wodą, przekładam do garnka, dodaję laskę, zalewam wodą (1 i 1/2 szklanki), zagotowuję, zmniejszam płomień na mały, dodaję sporą szczyptę soli i łyżeczkę oleju, gotuję z uchyloną pokrywką aż woda się wygotuje, a zawartość zaskwierczy (6-7 minut), kładę pokrywkę i daję kaszy dojść w objęciach pary (ok 10 minut). Teraz mieszam ją z przygotowanym musem i orzechami. Na wydaniu posypuję zmielonym siemieniem i dodatkową porcją orzechów. Smacznego :)

środa, 16 stycznia 2013, wegetarinka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/01/16 14:50:58
wyglada bardzo apetycznie:)
-
Gość: Crispy Biscuits, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/01/16 16:00:52
Mleko kokosowe chętnie przygotuję sama i wypróbuję Twój przepis :)
-
2013/01/16 23:26:13
Pycha!
-
margot11
2013/01/17 17:24:32
To , taka wypasiona , luksusowa wersja jaglanki , wręcz świąteczna
-
zielenina_blog
2013/01/17 17:42:36
wygląda pysznie :) Ja też czasem moczę suszone owoce na noc w wodzie, rano całość miksuję i na takim musie gotuję kaszki albo płatki, też pyszne :) Muszę zrobić te "flaczki" z Twojego przepisu,tak przy okazji :)
-
Gość: Joanna, *.ntlworld.ie
2013/01/19 10:38:05
Wysmienite, ja jeszcze dodalam szczyte cynamonu. Wspaniale sniadanie na zimne poranki, dodatek imbiru bardzo mi sie podoba w tym przepisie.
-
Gość: korek, *.dynamic.chello.pl
2013/01/20 17:18:31
Przepyszne! Najlepsza wersja kaszy jaglanej jaką jedliśmy, dziękujemy!
-
may_bi
2013/01/25 16:02:59
Wypróbowałam:-) Bardzo nam smakowała, dzięki!
-
icy_joanne
2013/02/20 16:37:08
Testuje różne wersje śniadaniowych wariacji. Ta też mi się podoba. Pozdrawiam
-
Gość: eatyourdream, 81.219.50.*
2013/03/30 13:54:01
jaglanka, mniam ! zapraszam do nas po wege inspiracje : eatyourdream.blogspot.com
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2015/02/07 05:18:52
Jak przeczytałam, to aż mi ślinka ciec zaczęła... To musi być przepyszne!
-
Gość: Iga Dietmap.pl, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2016/01/01 18:07:48
Jak mogłam zapomnieć o pysznych jaglankach! Chyba już wiem co jutro na śniadanie.
KONTAKT:przepisybajki@vp.pl
WAŻNE !!!!
Wszystkie zdjęcia oraz przepisy, w których nie podaję źródła inspiracji, są MOJĄ WŁASNOŚCIĄ i NIE ZGADZAM SIĘ NA ICH KOPIOWANIE BEZ MOJEJ ZGODY, zwłaszcza w celach komercyjnych! (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

ZABAWKI DLA DZIECI: Zabawki dla dzieci

EMPATIA DLA ZWIERZĄT I BLOGI WEGE: empatia, dla zwierząt i wege blogi

BLOGI KULINARNE: Durszlak.pl