Blog > Komentarze do wpisu
PIEROGI RUSKIE BEZ SERA, ALE Z KASZĄ JAGLANĄ

To już druga wersja wegańskich pierogów ruskich u mnie. Pierwsza była z moczonym słonecznikiem, dla przypomnienia- (klik), ta z kaszą jest równie smakowita i szybsza od poprzedniej, nie trzeba niczego moczyć :) W roli omasty wystąpił smażony seler z dodatkiem balsamico i mak. Córce pomysł chrupiących ziarenek na pierogach bardzo przypadł do gustu i pierwotnie miałam użyć tylko maku dorzuconego do podgrzanej oliwy, dosmaczyć szczyptą soli, ale seler wołał z lodówki o uwagę :)

Zamiast selera możecie użyć pietruszki czy cebuli lub w ogóle pominąć ten element i skupić się na maku :), w farszu niczego bym nie zmieniała, ewentualnie- jeśli macie- można dodać nieco zieleniny (pietruszka, koperek).


pierogi ruskie z kaszą jaglaną

PRZEPIS WEGAŃSKI

Składniki

(na ponad 40 szt)

Ciasto

3 szklanki mąki pszennej lub mieszanki (użyłam pszennej typ 650 z domieszką orkiszowej) + odrobina do podsypywania blatu

1 i 1/4 szklanki gorącej wody

łyżka oleju/ oliwy


Farsz

1/2 szklanki kaszy jaglanej

1/ 2 kg ziemniaków

sól, pieprz do smaku

łyżka soku z cytryny lub dwie

szczypta startej gałki muszkatołowej

3 duże ząbki czosnku

1 średnia cebula

4 łyżki oleju/ oliwy

Omasta

średni seler
łyżka octu balsamicznego
sól, pieprz

4 łyżki oleju/ oliwy

czubata łyżka maku

Wykonanie

Obrane, pokrojone ziemniaki gotuję do miękkości w osolonej wodzie, odparowuję, ubijam na pure. Przelaną wrzątkiem na drobnym sitku i przepłukaną kaszę przekładam do niewielkiego  garnka, zalewam szklanką wody, zagotowuję, sypię niewielką ilość soli, dodaję łyżeczkę oleju, kładę uchyloną pokrywkę i na niewielkim ogniu gotuję przez kilka minut aż woda się wygotuje, a zawartość zaskwierczy ;), zostawiam pod pokrywką na 10 min (przez ten czas kasza dojdzie pod parą). Następnie dodaję łyżkę oliwy i rozcieram ją tylną stroną drewnianej łyżki. Mieszam z ziemniakami. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę smażę do zeszklenia (a nawet lekkiego zezłocenia) na 3 łyżkach oleju, mieszam z masą, wciskam przez praskę czosnek, dosmaczam solą (łyżeczka lub więcej), świeżo zmielonym pieprzem, sokiem z cytryny i startą gałką.

Przesianą mąkę zalewam szklanką wrzątku, początkowo mieszam łyżką, a jak nieco przestygnie zaczynam wyrabiać rękoma, dolewam jeszcze odrobinę wody (ilość wody uzależniona jest od typu mąki, być może nie trzeba będzie dolewać wcale, musicie to wyczuć, ja dodałam ok 1/4 szklanki- gorącej oczywiście), wyrabiam aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne, dodaję oliwę i wyrabiam jeszcze chwilę, przykrywam ściereczką i daję ciastu odpocząć przez ok 15 minut.

Odrywam porcje ciasta, wałkuję na podsypanym mąką blacie, wykrajam koła "drinkową" /;)/ szklanką, kładę po czubatej łyżce farszu i zlepiam pierogi (ciasto, które czeka w kolejce ;) pozostaje nadal pod ściereczką i lepione odkładane pierogi również- zapobiega to wysuszeniu). Jeśli macie problem ze sklejaniem ciasta, warto po nałożeniu farszu przejechać przez połowę koła palcem zanurzonym w wodzie (warto mieć pod ręką miseczkę z przyszykowaną do tego celu wodą). Gotuję w osolonym wrzątku przez kilka minut od wypłynięcia (woda w garnku nie może buzować, ale lekko pyrkać ;), po wydobycie z garnka mieszam od razu z omastą, którą przygotowuję w trakcie gotowania pierogów.

Na patelni rozgrzewam olej/ oliwę, wrzucam pokrojone w niewielką kostkę warzywa, smażę na średnim ogniu mieszając aż się zabrązowią, dodaję łyżkę octu i podgrzewam jeszcze chwilę, wyłączam gaz, dodaję łyżkę maku i szczyptę soli. Jeśli chcecie użyć samego maku- podgrzejcie oliwę przez chwilę, aby była ciepła, wyłączcie gaz, dodajcie mak i posypcie solą. Smacznego :)

wegańskie pierogi ruskie z kaszą jaglaną

poniedziałek, 07 stycznia 2013, wegetarinka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: DominikaD, *.217.146.194.generacja.pl
2013/01/07 21:25:09
Jako fanka pierogów, z chęcią skusiłabym się na Twoje alternatywne Ruskie :) Muszą być pyszne!
-
Gość: Hania, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/01/07 21:31:18
Bardzo smakowicie wyglądają. Dopiero raczkuję w wegańskim świecie i na pewno ten pomysł mi się przyda :)
Pozdrawiam serdecznie!
-
zawszepolka
2013/01/07 21:42:45
Ruskie bez sera?? TO jakaś magia :))))))
Wyglądają pięknie. Po prostu pięknie :)
-
Gość: hebiichigo, *.ssp.dialog.net.pl
2013/01/07 21:54:32
Ach nie wpadlabym na to zeby twarog czy tofu zastapic jaglanka! Genialne, genialne ;)
-
Gość: quinoamatorka, *.dynamic.chello.pl
2013/01/07 23:00:25
Robię niemal identyczne pierogi z jaglanki i ziemniaków. "Skwarki" z selera mnie powaliły. Całość jest tak zgrana smakowo, koncepcyjnie i wizualnie, że mogłoby to być moje ostatnie danie przed śmiercią ;D
-
Gość: Mama Alergika, *.dynamic.chello.pl
2013/01/07 23:15:06
Mam ochotę spróbować. Moja mama robi po prostu z ziemniakami i cebulką podsamażoną, bardzo przypominają ruskie:)
-
Gość: karramba, *.gdynia.mm.pl
2013/01/07 23:34:59
Jesteśmy dziś z moim małym Robalem - synkiem:) po obiedzie z pierogów ruskich ze słonecznikiem według twojego przepisu i wyszły cudowne !!! - jedynie Robal uparł się, aby dodać do cebulki także trochę świeżej czerwonej papryki, której jest wielkim fanem, więc dodałam i jak już napisałam wyszły rewelacyjne. Tych również spróbujemy, bo zapowiadają się fantastycznie:)
-
wegetarinka
2013/01/07 23:58:57
Dziękuję za wizytę i komentarze :)
quino, tak myślałam, że ktoś siedzi pod stołem w mojej kuchni ;)
karramba, o jak miło :) najbardziej cieszy gdy dzieci jedzą; tych też spróbujcie, moja córa jadła :)
-
2013/01/08 12:08:22
Dzień dobry, trafiłam do kuchni szukając informacji na temat edamame. Chciałam się dowiedzieć w jaki sposób wysiewałaś soję, z jakich ziaren dokładniej.
Dodałam do ulubionych - świetne przepisy.
Pozdrawiam
-
2013/01/08 15:31:45
Chociaż nie lubię ruskich pierogow, chetnie bym sprobowala :-) no i fajne w nich jest to ze kasze jaglana mozna przemycić :-)
-
margot11
2013/01/08 16:52:24
Ja tez takie robię tzn bardzo podobne , robię te twoje z słonecznikiem i takie z tofu też , wszystkie bardzo lubimy ,ale ta omasta to mis ie widzi , ojej jak się widzi
-
2013/01/09 15:23:43
Takich jeszcze nie próbowałam. Robiłam to, co wydało mi się najprostszym zamiennikiem, czyli zamiast sera dawałam tofu z Polsoi. Było pyszne. Spróbuję tych ruskich bo przepis fascynujący:) Pozdrawiam.
-
pinkcake
2013/01/10 13:59:46
Zrobię i to zaraz! :) Do tej pory robiłam tylko z ziemniakami, czyli jak je nazywamy pierogi po ukraińsku, ale z jaglanką zapowiadają się świetnie!
-
wegetarinka
2013/01/12 22:58:31
barakuda, witaj :) Ja nasiona sprowadzałam, były oznaczone jako non- GMO, to było przy okazji kupowania innych nasion; proponuję kupić soję spożywczą eko u nas nie GMO i tą wysiać :)
-
Gość: Schudnij szybko, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/01/15 18:55:37
Pragniesz szybko i zdrowo zrzucić kilka kilogramów?
Sprawdź www.sklepdietetyczny.pl/ !
-
Gość: Nina, *.dynamic.chello.pl
2013/01/17 16:47:20
Witam
pomysł na pierogi super, farsz bomba! tylko ciasto mi nie wyszło, taki surowy gniot. Robiłam z mąki orkiszowej razowej, mojej mamie wychodzi, tylko ona wlewa nie wrzątek, tylko gorącą wodę, i daje 1 surowe żółtko.
Farsz zjadłam sama, a cisto poszło do kosza, szkoda...

pozdrawiam
-
2013/07/15 14:33:07
Jak oglądam takie potrawy to mam mega apetyt i zaraz chyba uruchamiam piece gazowe i zaczynam gotować pyszny obiad ;) dzięki za inspiracje kulinarne ;)
-
2013/07/22 14:19:43
Takie coś z chęcią się je na wakacjach, biorę przepis, pakuję kurtki zimowe damskie i w góry na śnieg! Będzie swietnie, przy okazji jedząc takie smakołyki ;)
-
Gość: Ronia LeS, *.sinusnet.pl
2015/02/15 17:40:30
Świetne są pierożki i mogła bym jeść je codziennie. Tylko nie zawsze chce się je robić. Polecam także do spróbowania z skwarkami <a href="www.open-youweb.com/jak-zrobic-pierogi-ruskie-ze-skwarkami/>http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-pierogi-ruskie-ze-skwarkami/</a>

Pozdrawiam i czekam na kolejne przepisy
-
Gość: Gosia, *.icpnet.pl
2015/12/11 15:40:56
Bardzo ciekawe, nie wpadłabym na taki eksperyment. Kiedyś spróbuję, chociaż parę zrobić na próbę.
KONTAKT:przepisybajki@vp.pl
WAŻNE !!!!
Wszystkie zdjęcia oraz przepisy, w których nie podaję źródła inspiracji, są MOJĄ WŁASNOŚCIĄ i NIE ZGADZAM SIĘ NA ICH KOPIOWANIE BEZ MOJEJ ZGODY, zwłaszcza w celach komercyjnych! (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

ZABAWKI DLA DZIECI: Zabawki dla dzieci

EMPATIA DLA ZWIERZĄT I BLOGI WEGE: empatia, dla zwierząt i wege blogi

BLOGI KULINARNE: Durszlak.pl