Blog > Komentarze do wpisu
FLACZKI Z BOCZNIAKÓW

Kolejna boczniakowa propozycja ode mnie :) "Flaczki" to coś pośredniego między gęstą zupą a gulaszem, czyli to, czego nam potrzeba teraz, gdy zima za oknem, a żołądki dopominają się o konkretne wypełnienie. Pierwsze swoje "flaczki" robiłam dawno temu na podstawie przypisu z książki B. Cyran Żak "Odnowa na talerzu", potem były wariacje i do tego też Was zachęcam :) Podstawa to boczniaki i odpowiedni zbiór przypraw, który sprawi, że danie nabiera wyjątkowego smaku. Przyjemnie smakuje z dodatkiem suszonych grzybów, a dzisiaj wersja z odrobiną przecieru pomidorowego i płatków owsianych- jako zagęstnika. Jest to propozycja obiadowa, ale spokojnie można ją zaserwować jako rozgrzewający starter na imprezie :) Córka nie przepada za grzybami- za wyjątkiem suszonych- dostała więc sam wywar z dodatkiem zrobionych na szybko klusek jaglanych (klik), dzięki temu wszystkie brzuchy były syte, a apetyty zaspokojone :)


flaczki z boczniaków


PRZEPIS WEGAŃSKI

Składniki

(na 6 dużych porcji)

500g boczniaków

2 średnie marchewki

nieduża pietruszka

większa cebula

1/2 szklanki płatków owsianych górskich

6 łyżek oleju

3 liście laurowe

4 ziarenka ziela angielskiego

czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku (u mnie wędzona, ale może być zwykła)

czubata łyżeczka majeranku

niepełna płaska łyżeczka pieprzu ziołowego

płaska łyżeczka imbiru w proszku (nożna użyć startego świeżego- podwójna ilość)

szczypta gałki muszkatołowej

4 łyżki przecieru pomidorowego (passaty) lub soku z pomidorów

3 większe ząbki czosnku

czubata łyżeczka musztardy (u mnie Dijon)- opcja

zielona pietruszka do posypania


flaczki z boczniaka


Wykonanie

Płatki płuczę na sitku pod bieżącą wodą, zalewam szklanką gorącej wody, przykrywam i odstawiam (na pół godziny, godzinę, dwie- w zależności od tego ile macie czasu). Obrane i pokrojone marchewki i pietruszkę wrzucam na rozgrzane w garnku o grubym dnie 2 łyżki oleju, mieszając smażę na średnim ogniu przez niecałe 10 min- aż wydzielą sok i przyjemnie zapachną :), zalewam wodą (1 i 1/2 l), zagotowuję, zmniejszam płomień na mały, dodaję płaską łyżkę soli, kładę uchyloną pokrywkę i tak gotuję. W trakcie dodaję ziele angielskie, liście laurowe i resztę składników, ale po kolei :)

Obraną cebulę pokrojoną na ćwiartki przypalam z każdej strony na patelni (ceramicznej lub teflonowej), dorzucam do garnka.

Przepłukane i osuszone papierowymi ręcznikami boczniaki kroję na paseczki, wrzucam na patelnię z rozgrzanymi 4 łyżkami oleju i smażę od czasu do czasu mieszając aż puszczą sok, wchłoną go i nieco się zezłocą, dodaję paprykę w proszku i pieprz ziołowy i podgrzewam jeszcze przez chwilę mieszając tak by grzyby dokładnie pokryły się przyprawami, przerzucam do garnka.

Po ok 30 minutach gotowania dodaję roztarty w palcach majeranek oraz płatki zmiksowane na "kaszkę" w blenderze wraz z wodą, w której się moczyły oraz przecier pomidorowy. Wciskam przez praskę czosnek, mieszam i po chwili wyłączam gaz. Przyprawiam imbirem, gałką, musztardą, ewentualnie dodatkową porcją soli i pieprzu. Na wydaniu posypuję zieloną pietruszką (aktualnie mrożoną). Zjadamy solo lub z kromką dobrego chleba. Smacznego :)


flaczki z boczniaków

piątek, 11 stycznia 2013, wegetarinka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/01/11 22:39:02
Super pomysł- muszę wypróbować!
-
Gość: iga, *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
2013/01/11 22:40:08
Już je uwielbiam:)
-
Gość: Katarzyna, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/01/12 10:13:12
Szukałam na dzisiaj inspiracji. Nie zawiodłam się na Tobie!!! :)))
-
margot11
2013/01/12 13:22:41
ooooo flaczki boczniakowe , mniam , ja ostatnio te ?Marysi uwielbiam( daje tylko jeszcze duszoną cebulkę i nie daje śmietany),ale jak znam życie Asiowe są też boskie , sprawdzę
Asiu aktualnie w lodówce mam twoje ( tzn . moje ale twój przepis) boczniaki tatarskie, dojrzewają ,ale już wiem ,że będzie to hit
-
Gość: mimik3, *.dynamic.chello.pl
2013/01/14 19:02:40
moja intuicja podpowiada,że będzie to kolejne danie, w którym się zakocham i które zagości na stałe w naszym menu. przykłąd: tydzień-dwa bez Twojej ciecierzycy z dynią, jarmużem i pomidorami pelati to dla mnie czas stracony:)
-
wegetarinka
2013/01/14 21:10:46
Dziewczyny, polecam :) Bardzo dobrze wyszły
mimik, bardzo mi miło, "flaczki" też Wam posmakują :)
-
Gość: Hania, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/01/16 09:53:47
Świetnie się składa, bo akurat wczoraj kupiłam sporą ilość boczniaków właśnie z myślą o flaczkach. Bardzo fajny przepis :)
-
Gość: mimik3, *.dynamic.chello.pl
2013/01/22 12:00:16
Nie mam słów. ONA JEST PYSZNA!!! Uwielbiam Twoje przepisy gdyż: ;D
1)Na pierwszy rzut oka w trakcie lektury przepisu widać super patenty i pyszne połączenia smaków
2)W trakcie gotowania oraz konsumpcji;) zdaję sobie sprawę, jak niesamowicie dopracowane są Twoje przepisy
PYCHA!
-
Gość: mimik3, *.dynamic.chello.pl
2013/01/22 12:01:34
raczej ONE są pyszne, bo to flaczki:)
-
Gość: Edyta, *.red-2-136-28.dynamicip.rima-tde.net
2013/01/23 01:21:50
Witam, trafilam tu z innego bloga wege, gdzie znalazlam ten przepis i dzis wreszcie zabralam sie za wykonanie. Flaczki sa rewelacyjne! Nie spodziawalam sie takiego mocnego i niesamowitego smaku (nie potrafie dobierac przypraw, do niedawna moim podstawowym przyprawiaczem byla vegeta :( )!
Bede z pewnoscia zagladala tu czesciej, bo juz znalazlam kilka przepisow, ktore mnie kusza :)
Pozdrawiam
-
wegetarinka
2013/01/23 19:07:21
mimik, dzięki! Obiecywałam, że posmakują :)
Edyta, bardzo mi miło, rozgość się- zapraszam :)
-
Gość: nina, *.dynamic.chello.pl
2013/01/28 23:46:12
pewnie to głupie pytanie, ale gdzie kupujecie Dziewczyny boczniaki, jakoś nie rzuciły mi się w oczy w bazarkowych sklepikach?
-
wegetarinka
2013/01/29 11:15:13
nina, jeśli nie trafiasz na nie w małych sklepikach, to w większych są na bank: Biedronka, Carrefour, Tesco itp
-
Gość: iga, *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
2013/02/13 14:16:17
Nie myliłam się są obłędne:)))mniam
-
Gość: slowo, *.vivaldiego.wroclaw.pl
2013/04/27 19:24:47

To właśnie przez takie żarcie pewnie będę zmuszony stosować dietę białkową Dukana (dokładnie tak jak Adam Hofman). Boskie i jedzonko i przepis do wypróbowania :)
-
Gość: , *.play-internet.pl
2013/04/27 22:40:00
Dziś ugotowałam tę zupę i muszę przyznać, że jest PRZEPYSZNA!! Dziękuję za przepis i czekam na kolejne.
-
Gość: Iwonka, *.play-internet.pl
2013/08/21 13:03:23
Pyszne - gotowałam kilka dni temu i nawet mojemu M. smakowało!
-
Gość: , *.play-internet.pl
2014/04/29 18:20:37
zamiast boczniakow "flaczki" robimy z nalesnikow;))) troche grubsze smazymy i dodajemy do zupy...pychha;)
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/10/29 19:47:40
gotuję je już 2,5godz. i nie chcą zmięknąć, są twarde zaraz zupę wygotuję ;/ co robię źle? ;(((
KONTAKT:przepisybajki@vp.pl
WAŻNE !!!!
Wszystkie zdjęcia oraz przepisy, w których nie podaję źródła inspiracji, są MOJĄ WŁASNOŚCIĄ i NIE ZGADZAM SIĘ NA ICH KOPIOWANIE BEZ MOJEJ ZGODY, zwłaszcza w celach komercyjnych! (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

ZABAWKI DLA DZIECI: Zabawki dla dzieci

EMPATIA DLA ZWIERZĄT I BLOGI WEGE: empatia, dla zwierząt i wege blogi

BLOGI KULINARNE: Durszlak.pl