Blog > Komentarze do wpisu
CURRY Z TOFU, JARMUŻEM I KISZONYMI OGÓRKAMI

Początek mroźnego tygodnia witam pyszną, rozgrzewającą, jednogarnkową (lub raczej- "jednopatelniową") potrawą w klimacie indyjsko- polskim :) Curry i kiszone ogórki? Czemu nie? :) Bardzo dobrze wypadły, chociaż- jeśli macie obiekcje lub nie macie ogórków- możecie przyprawić potrawę sokiem z limonki lub cytryny. Sezon na jarmuż w pełni- trzeba korzystać z tego wartościowego, a przy okazji smacznego warzywa. W masali obok jarmużu tym razem utopiłam tofu (tak, dawno nie było u mnie tofu) oraz niemałą ilość startej marchwi, która zalegała w lodówce i zagęściła sos, do tego lubiana kasza (u mnie jęczmienna), ryż lub kromka dobrego chleba. Jeśli nie lubicie (nie jadacie) tofu- możecie dodać ciecierzycę (namoczoną przez noc i ugotowaną bez soli następnego dnia w nowej wodzie) w momencie dodania jarmużu, ugotowaną fasolę lub inny bogaty w białko składnik.

 

curry z tofu jarmużem i kiszonymi ogórkami

PRZEPIS WEGAŃSKI

Składniki

(jeśli z dodatkiem kaszy, ryżu itp.- na 6 porcji, w innym przypadku na 4)

ok 300 g naturalnego tofu

ok 10 większych liści jarmużu

średnia cebula

3 średnie marchewki

czubata łyżeczka curry

po pół płaskiej łyżeczki zmielonego kuminu i kolendry

czubata łyżeczka sproszkowanej papryki w wersji łagodnej (zwykłej lub wędzonej)

2 szklanki przecieru pomidorowego (passaty) lub soku

szklanka mleka kokosowego

czubata łyżeczka startego na drobnej tarce korzenia imbiru

2 duże ząbki czosnku

6 średnich kiszonych ogórków

4 łyżki oleju

sól

opcjonalnie natka pietruszki do posypania na wydaniu

Wykonanie

Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam curry, paprykę, kumin i kolendrę, podgrzewam na niewielkim ogniu przez minutę, dodaję imbir, mieszam, dorzucam pokrojoną dość drobno cebulę i odciśnięte w papierowych ręcznikach z nadmiaru płynu, pokrojone w kostkę tofu, mieszam porządnie, dodaję startą na grubych (lub drobnych) oczkach tarki marchewkę, podgrzewam chwilę, wlewam przecier pomidorowy, kładę pokrywkę i podgrzewam na wolnym ogniu. Po 15 minutach dodaję porządnie wypłukany, pozbawiony środkowych łodyg i drobno posiekany jarmuż oraz mleko kokosowe oraz szczyptę soli (w wersji z ogórkami- symboliczną, gdyż one przyprawią odpowiednio potrawę) i podgrzewam... jak długo?- wszystko zależy od jarmużu- jeśli będzie drobno pokrojony i lubiany przez Was bardziej jędrny- 10 minut, w innym przypadku- 5- 10 minut dłużej. Na koniec wciskam przez praskę czosnek, dodaję drobno pokrojone ogórki kiszone, mieszam, po kilku minutach wyłączam gaz.

poniedziałek, 21 stycznia 2013, wegetarinka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
margot11
2013/01/21 21:16:34
Ale skład ,a jakby tak zamiast jarmużu( no lazę i lazę i nie ma ) dać włoskiej kapusty?
-
wegetarinka
2013/01/21 21:36:38
Ala, z kapustą nie będzie źle, ale bliżej mi na podmianę do szpinaku- nawet mrożonego
-
margot11
2013/01/21 22:32:16
a to lepszy szpinak , dzięki za podpowiedz
-
blenda2007
2013/01/22 07:39:35
PYSZNIE:)
-
2013/01/22 19:09:28
chcialam wlasnie cos z curry i nie musialam daleko szukac ;) dziekuje. wszystkie przepisy stad sa super. proste. szybkie i mega smaczne!
-
Gość: agatopis.blogspot.com, *.acn.waw.pl
2013/01/24 06:31:03
no właśnie, skąd brać jarmuż?
-
wegetarinka
2013/01/24 08:41:48
Agata, bywa w REALu, jeśli masz gdzieś nieopodal- warto zaglądać :)
-
2013/02/11 15:09:02
Podziwiam, że możecie się tak odżywiać, chociaż obawiam się, że niedługo zacznie wam już wystarczać energia solarna. Ja tam bez mięcha bym nie mógł :P
-
Gość: Michele, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/02/21 17:15:15
Zapowiada się bardzo interesująco, tylko problem z jarmużem (również nie mogę nigdzie dostać), ale wydaje mi się że szpinak będzie dobrym rozwiązaniem. Pozdrawiam.
-
2013/06/12 12:26:33
takie jedzonko to normalnie, jak dekoracje do domu!!!;)
-
Gość: piece gazowe, 178.218.232.*
2013/12/18 15:17:29
Wygląda naprawdę smakowicie:)
-
Gość: , *.res.pl
2014/01/25 20:49:30
oprocz reala'a w ktorym bywa dosyc czesto (przynajmniej w rzeszowie), pare razy kupilem tez w auchanie.
Jarmuz jest rewelka do wyciskania - wtedy to jest dopiero green power :)
-
2014/03/26 15:33:49
W kilku wpisach widziałem, twój dom, masz świetnie urządzony, bez przepychu i fajne detale jak doniczki w rogach.
-
burglin2
2014/08/21 13:32:57
Warty zrobienie na obiad.
-
2014/10/27 14:39:59
Nie jestem fanką toffu, ale może skuszę się na to curry :) Myślisz że dałoby się zrobić "american burger" z tofu? Jak działa z curry to może i z bułką i warzywami?
-
Gość: rozowawegetarianka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/10/27 17:51:42
yummmy, muszę wypróbować. uwielbiam wszelkiego rodzaju curry. przy okazji zapraszam do odwiedzenia mojego bloga rozowawegetarianka.blogspot.com :)
KONTAKT:przepisybajki@vp.pl
WAŻNE !!!!
Wszystkie zdjęcia oraz przepisy, w których nie podaję źródła inspiracji, są MOJĄ WŁASNOŚCIĄ i NIE ZGADZAM SIĘ NA ICH KOPIOWANIE BEZ MOJEJ ZGODY, zwłaszcza w celach komercyjnych! (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

ZABAWKI DLA DZIECI: Zabawki dla dzieci

EMPATIA DLA ZWIERZĄT I BLOGI WEGE: empatia, dla zwierząt i wege blogi

BLOGI KULINARNE: Durszlak.pl