Blog > Komentarze do wpisu
GROCH Z KAPUSTĄ

Lubicie? My bardzo lubimy, bez wyjątku. O tej porze roku mam nieustanne ciśnienie na kaszę, czerwoną soczewicę i jak słusznie napisała jedna z uprzejmych komentujących- na nasycenie się kapuścianym igliwiem :) i to konkretnym! Takim daniem właśnie jest groch z kapustą. Kluczowym elementem satysfakcjonującego dania jest oczywiście- kiszona kapusta, musi być dobra. Jeśli nie macie swojej kiszonki- kupujcie ją od "baby" na bazarze gdzie można spróbować czy kapusta ma odpowiedni smak, którego nie trzeba będzie wypłukiwać- ja nigdy tego nie robię.


groch z kapustą

PRZEPIS WEGAŃSKI

Składniki

(dla 4 osób na 2 dni)

ok 1/2 kg kiszonej kapusty

2 szklanki grochu w połówkach

1 duża cebula

ok 6 łyżek oleju/ oliwy lub więcej

czubata łyżeczka wędzonej łagodnej papryki w proszku /kto zna i używa- zrozumie, musiałam ją dodać ;)/

3 liście laurowe

4 ziarenka ziela angielskiego

sól

groch z kapustą


Wykonanie

Groch moczę przez noc lub tego samego dnia przynajmniej na godzinę- dwie. Tak, ja moczę wszystkie strączki bez wyjątku- te szybkie też. Następnego dnia płuczę, wrzucam do garnka, zalewam 4 szklankami wody, zagotowuję, zbieram szum i gotuję na wolnym ogniu z uchyloną pokrywką przez 40 minut lub dłużej- aż zacznie się rozpadać.

W tym czasie siekam kapustę i wrzucam do szerokiego garnka z gotującą się wodą (3 szklanki), po zagotowaniu zmniejszam płomień na mały, dodaję 2 łyżki oleju i gotuję z uchyloną pokrywką, w trakcie dorzucam liście laurowe i ziele angielskie.

Na patelni rozgrzewam 4 łyżki oleju, oliwy, wrzucam pokrojoną cebulę, smażę do zeszklenia, dodaję paprykę, podgrzewam chwilę mieszając by cebula dobrze połączyła się z przyprawą. Dorzucam ją do grochu po 30 minutach gotowania, dodaję również wtedy pełną łyżeczkę soli. Kiedy groch jest już odpowiednio ugotowany- ugniatam go- ale nie na pure- miło jeśli ziarna częściowo pozostaną w całości. Przekładam do kapusty, porządnie mieszam, podgrzewam przez kilka minut. Jeśli potrawa wyda Wam się za sucha- można kapnąć nieco wody lub/ i oleju. Na wydaniu posypuję natką pietruszki, mam całą zamrażarkę wypchaną dobroczynnym zielem, więc sypię do wszystkiego :)

Groch z kapustą w wersji obiadowej dobrze współgra z ziemniaczanym pure, ale można zjeść również z pajdą dobrego chleba. Jest to również danie, które można przygotować na Święta. Jak każda potrawa z kapustą- również i ta z grochem- z czasem dojrzewa w smaku, warto więc ugotować solidny gar i raczyć się jego zawartością przez kilka kolejnych dni :)

niedziela, 02 grudnia 2012, wegetarinka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/12/02 19:38:40
Jak groch z kapusta brzmi swietnie, tradycyjna opcja. Takie potrawy wy[pada juz pokazywac w antykwariacie i muzeum, a szkoda ludzie zapominaja o trydycyjnej polskiej kuchni nie chciałbym tego zamykac w czyms takim jak skup złota. Gdańsk skąd jestem co roku na wigilie rboimy wlasnie groch z kapusta, I jest swietny na stole wigilijnym :)
-
Gość: Aleksandra, *.dynamic.chello.pl
2012/12/02 19:55:34
Też ostatnio robiłam groch z kapustą. Ja jeszcze na końcu dodaję obsmażone wędzone tofu.
-
Gość: Zuza, *.ssp.dialog.net.pl
2012/12/04 09:53:28
pewnie, że lubimy!
-
2012/12/10 15:11:24
Moja przyjaciółka od dawna jest wegetarianką więc postanowiłam przeszukać Twojego bloga w poszukiwaniu czegoś nowego. Masz fajne pomysły:)

Zapraszam do mnie- takie babskie różności (moda, kosmetyki, ksiażki, gotowanie)
Dzisiaj przepis na moja ulubioną aromatyczną zimową herbatę:)

moojekoolry.blox.pl/2012/12/Zima-szczegolnie-po-dlugim-spacerze-dobrze-jest.html
-
aleksandra_dl
2012/12/12 10:27:40
Pyszności, a jakie sprzężenie zwrotne po tym :D
-
meble-gama
2012/12/12 14:18:18
Zapewne pyszne, jak widać na samym zdjęciu! I choć nie nazwałabym się wegetarianką, to to danie z pewnością by mi m\smakowało. Szczególnie że kapusta kiszona jest ponoć bardzo zdrowa ;)
-
Gość: Aleksandra, *.gostynin.vectranet.pl
2012/12/13 22:20:21
Uwielbiam groch z kapustą. Mogłabym to jesć codziennie. Niestety najczęściej jemy to tylko w wigilię.
-
janina_de
2012/12/14 12:21:20
Przepyszne danie. Polecam wszystkim.
-
Gość: ziamolina, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/12/16 15:48:28
No ładny groch z kapusta na tym blogu:)
-
magda_msm
2012/12/20 13:36:52
Palce lizać :)
-
Gość: zoolka, *.warszawa.mm.pl
2013/01/16 16:58:41
ale skąd wędzoną łagodną paprykę :( ? nie spotkałam się nigdy... ale i też nie szukałam...
-
wegetarinka
2013/01/16 18:27:11
zoolka, poszukaj na allegro
-
Gość: Poliglocia, *.warszawa.vectranet.pl
2016/01/10 13:14:26
wefwefwefwe
-
Gość: eee, *.warszawa.vectranet.pl
2016/01/11 14:59:25
wefwef
-
Gość: eeesss, *.warszawa.vectranet.pl
2016/01/11 15:00:44
glociaaaa
-
Gość: dupa, *.warszawa.vectranet.pl
2016/01/11 15:09:24
dupa
-
Gość: gucio, *.warszawa.vectranet.pl
2016/01/11 15:11:55
dwa
-
Gość: huj, *.warszawa.vectranet.pl
2016/01/11 15:22:31
dupa
-
Gość: huj, *.warszawa.vectranet.pl
2016/01/11 15:22:57
a wiesz co?
-
Gość: Wysyal, *.warszawa.vectranet.pl
2016/01/11 15:23:35
WIADOMOSC
KONTAKT:przepisybajki@vp.pl
WAŻNE !!!!
Wszystkie zdjęcia oraz przepisy, w których nie podaję źródła inspiracji, są MOJĄ WŁASNOŚCIĄ i NIE ZGADZAM SIĘ NA ICH KOPIOWANIE BEZ MOJEJ ZGODY, zwłaszcza w celach komercyjnych! (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

ZABAWKI DLA DZIECI: Zabawki dla dzieci

EMPATIA DLA ZWIERZĄT I BLOGI WEGE: empatia, dla zwierząt i wege blogi

BLOGI KULINARNE: Durszlak.pl