Blog > Komentarze do wpisu
CHAŁWA Z MARCHEWKI

Stęskniłam się za blogiem i za Wami! Za bardzo :) Ostatnie dni nabrały takiego tempa, że nie miałam zbyt wiele czasu na sen, o blogowaniu nie było mowy. Ale już wracam do żywych, do kuchni i do Was  :)

Jakiś czas temu robiłam imprezę dla młodzieży i postaram się w najbliższym czasie pokazać kilka ciekawych propozycji, którymi uraczyłam koleżeństwo mojej latorośli. Na początek chałwa z marchewki. Tak, z marchewki! Gotowanej :)))

CHAŁWA Z MARCHEWKI

Inspiracja pochodzi z "Kaszaprodżekt", jednego z tych wege- blogów, na które zaglądam z przyjemnością :) U mnie chałwa w wersji wegańskiej z zamianą masła na olej w zmniejszonej ilości, z mlekiem migdałowym DIY (klik), niewielkim dodatkiem słodu ryżowego zamiast cukru oraz dla wzmocnienia TEGO smaku- z dodatkiem zmielonego sezamu- wspaniałego źródła wapnia- zwłaszcza, jeśli użyjecie tego mniej urodziwego- nieoczyszczonego. Masa w postaci krojonych kostek nie do końca przemawiała do mojej córki, utoczyłam więc niewielkie kulki, które dodatkowo obtoczyłam podprażonymi, grubo zmielonymi pistacjami. Efekt smakowy i wizualny bardzo satysfakcjonujący. W miejsce mleka migdałowego możecie użyć każdego innego, a do obtoczenia kulek czy też kostek- innych orzechów, wiórków koko itp. Sezam również może być :) Pominęłam egzotyczne przyprawy ze względu na dzieci, ale jeśli lubicie kardamon czy kumin- nie bójcie się ich użyć :)

chałwa z marchewki

 

PRZEPIS WEGAŃSKI

 

Składniki

(na 20 kulek)

1 kg marchewki

4 łyżki oleju/ oliwy

3 szklanki dowolnego mleka roślinnego

2 łyżki słodu ryżowego (lub innego) lub nieco więcej

4 czubate łyżki sezamu lub więcej

szczypta soli (opcja, ale polecana- dla przełamania smaku)

dowolne orzechy lub wiórki do obtoczenia

Wykonanie

Obrane marchewki ścieram na tarce o drobnych (skośnych) oczkach, wrzucam na szeroką patelnię z rozgrzanym tłuszczem, podgrzewam mieszając przez kilka minut. Dolewam mleko, zagotowuję, zmniejszam płomień i podgrzewam co jakiś czas mieszając do momentu, aż mleko odparuje, a gęsta masa zacznie odstawać od patelni. Trwa to ok godziny lub dłużej. Zestawiam patelnię z ognia- dosmaczam słodem (jego ilość będzie zależna od tego- jakiego mleka użyliście i indywidualnego gustu oraz solą), mieszam, dodaję zmielony w młynku do kawy sezam, ale zanim dodacie sezam- koniecznie powąchajcie masę marchewkową :)- "czary- mary". Jak masa nieco przestygnie formuję z niej kulki wielkości orzechów włoskich i obtaczam w grubo mielonych orzechach /dwukrotnie, pierwsza warstwa szybko topiła się w masie ;)/. Trzymam w lodówce przed podaniem. Jeśli masa wyda się Wam zbyt luźna na formowanie- wstawcie ją do lodówki i dowolnie formujcie po zgęstnieniu. Jeśli preferujecie formę kostkową- włóżcie masę do niewielkiego pojemnika wyłożonego np folią spożywczą, wstawcie do lodówki i pokrójcie po stężeniu.

Jestem ciekawa czy przepis zaintryguje również kogoś z Was, nadchodzące Święta wydają się być dobrą okazją :)

sobota, 22 grudnia 2012, wegetarinka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Arnika, *.ip.media3.com.pl
2012/12/23 10:11:11
Wspaniały pomysł! REWELACJA!
-
2012/12/23 21:44:13
Robilam taką kiedyś, oczywiscie nie w formie kuleczek :-) super Asiu :-)
-
Gość: sowa_nie_sowa, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/12/24 09:43:36
Kuleczki super, tylko dlaczego "chałwa"? Chałwa to z roślin oleistych:)
-
margot11
2012/12/24 10:48:49
Prawdziwe cudeńka ,a ten kolor ,ach Asiu jesteś geniusz
Asiu naj naj życzę
-
pinkcake
2012/12/24 11:43:34
Wszystkiego dobrego na Święta!

Też mi się marzyły takie kuleczki, ale z innego przepisu.
-
dorotka_kas
2012/12/27 10:21:45
Wygląda bajecznie :)
-
margot11
2012/12/28 19:39:32
Asia a będzie reszta czyli
- blok owsiany
- wyczesane pingwiny z oliwek i marchewek nadziewane serkiem z kiszonych nerkowców
-"grzybki" z pieczonych ziemniaków
- trufle daktylowo- orzechowe
- wafle ryżowe z pastą śmiatanowo- waniliowo- daktylową
- koreczki z owoców wszelkich ;)
- mieszanki bakaliowe
- suszone figi?
Szczególnie ten blok owsiany i ta pasta śmietankowa z daktylami i wanilia co? Asia plisssssssssssssssss***
-
wegetarinka
2012/12/29 11:46:03
Pięknie dziękuję za komentarze i życzenia :)
sowa, bo ma posmak chałwy :) serio! Dodanie sezamu dodatkowo go wzmacnia.
Alcia, tak, postaram się :)
-
Gość: quinoamatorka, *.dynamic.chello.pl
2012/12/29 14:56:41
Asiu, bardzo dziękuję za pamięć i życzenia :) Życzę Ci mnóstwa dobrych chwil w 2013 roku :-*
A Twój pomysł, by z gajar halvy utoczyć kuleczki i obsypać pistacjami jest świetny. Uwielbiam zestawienie pomarańczu z zielenią :D
-
wegetarinka
2012/12/29 16:46:18
Marysiu :)) dziękuję za życzenia i smaczną inspirację! Przymierzam się teraz do chałwy buraczanej :D
-
Gość: Karol, *.icpnet.pl
2013/01/04 16:43:26
Świetna sprawa, robiłem coś podobnego z fasoli i kakao + obtoczenie w wiórkach kokosowych. Wyszło coś podobnego do rafaello albo ferrero roche :) Jakby co to mam przepis u siebie na blogu: LINK
-
osa_76
2013/02/22 14:44:16
To coś dla mojego małego alergika!
-
Gość: ortopedyczna poduszka _, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/08/27 00:26:10
Ale że można z marchewki zrobić chałwę to się nie spodziewałam.
KONTAKT:przepisybajki@vp.pl
WAŻNE !!!!
Wszystkie zdjęcia oraz przepisy, w których nie podaję źródła inspiracji, są MOJĄ WŁASNOŚCIĄ i NIE ZGADZAM SIĘ NA ICH KOPIOWANIE BEZ MOJEJ ZGODY, zwłaszcza w celach komercyjnych! (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

ZABAWKI DLA DZIECI: Zabawki dla dzieci

EMPATIA DLA ZWIERZĄT I BLOGI WEGE: empatia, dla zwierząt i wege blogi

BLOGI KULINARNE: Durszlak.pl