Blog > Komentarze do wpisu
BLOK OWSIANY

Nie wiem czy Wasze mamy robiły kiedyś coś takiego. Z tego co ja pamiętam w składzie było mleko, masło/ margaryna, cukier, kakao i płatki owsiane. Może mleko w proszku też tam było...? Gorącą masę powstałą z połączenia podgrzanych składników wylewało się do formy i kroiło po zastygnięciu. Mój blok- to nie do końca jest TO- ale przypomina smak dzieciństwa :)

Różne wersje tego bloku robię od czasu gdy dzięki Alicji odkryłam patent z daktylami rozgotowanymi w soku z pomarańczy, o którym pisałam przy okazji trufli (klik), daje wiele możliwości do przyrządzenia różnego rodzaju słodkości bez dodatku cukru stołowego.


blok owsiany


Do bloku- obok płatków możecie dodać lubiane połamane orzechy, migdały, podprażone pestki dyni, słonecznika, sezam itp. Dla rozluźnienia nieco zamulającej ;) konsystencji do masy dodaję w zależności od tego co mam pod ręką: ok 1/2 szklanki mleka roślinnego DIY, ok 3/4 szklanki pure dyniowego lub 1 większe zmiksowane awokado. Polecam jako słodki akcent imprezy (niekoniecznie) młodzieżowej czy deser na co dzień lub od Święta :)


blok owsiany

PRZEPIS WEGAŃSKI

Składniki

ok 150 g wypestkowanych suszonych niesiarkowanych miękkich daktyli (mogą być pół na pół z innymi suszkami jak figi, rodzynki, żurawina)

sok wyciśnięty z jednej niedużej pomarańczy (nie zaszkodzi, jeśli przy wyciskaniu do miseczki dostanie się trochę miąższu, byle pestek nie było)

3 czubate łyżki karobu lub kakao

3 szklanki płatków owsianych górskich (część płatków można zastąpić pokruszonymi orzechami, podprażonymi pestkami dyni, słonecznika itp)

spora szczypta soli

1/4 szklanki wrzątku

ok 1/2 szklanki mleka roślinnego lub 3/4 szklanki pure dyniowego lub zmiksowane duże awokado (dodatek "rozmulacza" ;) jest opcjonalny, ale polecany)

Wykonanie

Przepłukane daktyle wrzucam do małego garnka, zalewam wodą i sokiem z pomarańczy, zagotowuję, zmniejszam płomień na mały i podgrzewam co raz mieszając, aż płyn odparuje, a owoce zaczną się rozpadać (ok 10 min), miksuję na gładko z wybranym dodatkiem (mleko, awokado lub pure z dyni) i sporą szczyptą soli, przekładam do garnka i mieszam porządnie z przepłukanymi na sitku pod bieżącą wodą płatkami, dodaję karob i znowu szybko (ale dokładnie) mieszam. Macie teraz krótką chwilę na ewentualne doposażenie masy w dodatkowe przyprawy (chili, pieprz, chlust esencji waniliowej, dodatkowa szczypta soli, cynamon itp). Następnie przekładam masę do foremki wyłożonej folią spożywczą lub aluminiową (najlepiej dobrać taką, by boki bloku miały ok 2 cm wysokości), wyrównuję powierzchnię mocno dociskając tylną stroną łyżki lub zwilżonymi dłoniami, po przestudzeniu wkładam do lodówki na kilka godzin lub na całą noc, po wyjęciu kroję w niedużą kostkę. Smacznego :)

sobota, 29 grudnia 2012, wegetarinka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
margot11
2012/12/29 19:31:54
Ojej , jest blok* Wiedziałam ,że będzie fajny ,ale on nie jest fajny jest ,,przefajny ", no taki wręcz rewelacyjny , zrobię go dla mojej siostrzenicy na drogę

p.s wiesz ten pasztet z kasztanami co go przerobiłaś ( dałam więcej oleju tak jak sugerowałaś) to normalnie mercedes nie pasztet , wiesz jakie cudo stworzyłaś Asia?!
-
wegetarinka
2012/12/29 20:06:37
Ala, Ty najpierw go zrób, a potem pogadamy o jego "fajowskości" ;)
Pasztet, racja, tęskno mi za nim, a kasztanów brak, może dynię wstawię w miejsce kasztanów, mam jeszcze Hokkaido! :)
-
amaranthrose
2012/12/29 20:20:11
Pyszny i na pewno bardzo zdrowy:)
-
margot11
2012/12/29 20:30:37
Asia , jak czytam to już wiem co to będzie ,a będzie pychota
Asia ja kupiłam smaczne choć kraj pochodzenia chyba była Turcja ,małe mnie naszło i jeszcze przyjazd siostrzenicy , mnie zmobilizował na ten pasztet , Ada nim zachwycona też
Oj pieczona Hokkaido! da rade , zobaczysz będzie pyszny , choć ciut inny
-
wegetarinka
2012/12/29 21:24:54
Narobiłaś mi smaku na ten pasztet, mam wszystko!! Z podmianą na dynię, tylko użyję jakiejś lżejszej odmiany jednak, Wika Hokkaido nie trawi :/
-
Gość: Jadłonomia, *.dynamic.chello.pl
2012/12/30 03:57:48
Ja jestem za smarkata, żeby pamiętać blok czekoladowy z dzieciństwa ale tyle o nim słyszałam, że chyba czas najwyższy spróbować :) A lepiej wychodzi z awokado czy z puree z dyni?
-
margot11
2012/12/31 23:42:00
Asiu,Do Siego Nowego Roku
-
Gość: sowa_nie_sowa, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/01/01 10:41:54
Blok z dzieciństwa to bardziej pamiętam z dodatkiem herbatników albo resztek ciast i mleka w proszku. Z płatkami owsianymi jest zdecydowanie zdrowszy:)
Czy lepszy to pewnie też, jak ciasteczka owsiane, które każdy chyba lubi:)
Najlepszego Nowego Roku:)
-
dogsonx
2013/01/02 18:36:40
Moja mama nie, ale koleżanka owszem i lubię bardzo :))

Zapraszam do mnie :)
-
eclipse_90
2013/01/02 20:19:48
to wygląda obłędnie! Kiedyś w Indiach widziałam coś bardzo podobnego ale na pewno nie było tak zdrowe :)

A tymczasem zapraszam do akcji - na pewno ci się spodoba i przyda. :)
Gotuj sezonowo!
durszlak.pl/akcje-kulinarne/gotuj-sezonowo
-
2013/10/04 12:35:12
Ja lubie takie coś, ale robię na parzę, podgrzewacz wody i można pichcić na maxa ;)
-
Gość: pani, *.sin.nokia.net
2013/11/15 15:50:31
a te płatki to nie będą twarde?nie gotuje się ich?
-
Gość: ala, *.ostroleka.vectranet.pl
2016/03/16 22:30:20
w jakim celu płucze się płatki owsiane ?
KONTAKT:przepisybajki@vp.pl
WAŻNE !!!!
Wszystkie zdjęcia oraz przepisy, w których nie podaję źródła inspiracji, są MOJĄ WŁASNOŚCIĄ i NIE ZGADZAM SIĘ NA ICH KOPIOWANIE BEZ MOJEJ ZGODY, zwłaszcza w celach komercyjnych! (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

ZABAWKI DLA DZIECI: Zabawki dla dzieci

EMPATIA DLA ZWIERZĄT I BLOGI WEGE: empatia, dla zwierząt i wege blogi

BLOGI KULINARNE: Durszlak.pl