Blog > Komentarze do wpisu
ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z CZERWONĄ SOCZEWICĄ

Cześć! :) Ostatnio mało mnie na blogu i tak już pozostanie do końca roku :( Listopad i grudzień to takie miesiące w moim życiu, kiedy wracam do domu wieczorami, marzę o ciepłych skarpetach, kocu i herbacie z cytryną. I o zupie :) Gęstej, aromatycznej, odżywczej i pysznej. Taka właśnie jest dzisiejsza "soczewicówka". Inspiracją był przepis Patrycji na "grochówkę" z soczewicy (klik). Od siebie dodałam ziemniaki /dla mojej latorośli takie zupy bez ziemniaków się nie liczą ;)/, wędzoną paprykę /raczej! ;)/, przecier pomidorowy /idealnie zaokrągla smak- polecam/ i natkę /teraz już z prywatnej mrożonki/. Taką zupę możecie przygotować z dowolnych innych suszonych strączków: ciecierzycy, grochu, fasoli, bobu itp. Zupa wychodzi prze-py-szna, idealna na tę porę roku, nawet małżonek nazywający często moje obiady "sałatkami" wydusił z siebie kilka słów pochwały :))

 

rozgrzewająca zupa z czerwoną soczewicą

 

PRZEPIS WEGAŃSKI

Składniki

(dla 3- 4 osób na 2 dni)

szklanka czerwonej soczewicy

większa marchewka

średnia pietruszka

duża cebula

5 średnich ziemniaków

ok 1 i 1/2 szklanki przecieru pomidorowego (passaty) lub soku

3 łyżki oleju/ oliwy

czubata łyżeczka suszonego majeranku

czubata łyżeczka wędzonej papryki w proszku (wersja łagodna)

3 liście laurowe

4 ziarenka ziela angielskiego

2 duże ząbki czosnku

sól, ewentualnie pieprz


majeranek i papryka


Wykonanie

Soczewicę moczę przez noc lub w ciągu dnia przez kilka godzin. W szerokim garnku o grubym dnie rozgrzewam olej/ oliwę, wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę, smażę przez kilka minut do zeszklenia, dodaję wędzoną paprykę i startą na tarce o grubych oczkach marchew i pietruszkę. Podgrzewam przez chwilę mieszając, by warzywa dobrze połączyły się z przyprawą. Dolewam wodę (1 i 1/2 l lub nieco więcej), zagotowuję, dodaję obrane i pokrojone ziemniaki, wypłukaną soczewicę, płaską łyżkę soli, liście laurowe i ziele i gotuję na wolnym ogniu z uchyloną pokrywką przez ok 25 minut. Na 5 minut przed końcem dodaję roztarty w palcach majeranek. Dolewam przecier pomidorowy, wciskam przez praskę czosnek, mieszam i wyłączam gaz. Dorzucam natkę, kładę pokrywkę i trzymam tak przez kilka minut. Teraz sprawdzamy czy warto zupę dosmaczyć solą, ewentualnie pieprzem, zjadamy solo lub z kromką chleba, smacznego :)


rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy

niedziela, 11 listopada 2012, wegetarinka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/11/11 20:15:04
Kochana ja własnie taka sama wczoraj ugotowałam:) pychotka! pozdrawiam Cię serdecznie :)
-
2012/11/11 20:18:40
Też takie lubię :-) Dzisiaj się rozgrzewałam cebulową :-D
-
wegetarinka
2012/11/11 20:21:14
paula, ale się zgrałyśmy :)) żółwik!
edysqua, tak tak, cebulowa też niebawem będzie u mnie
-
Gość: iga, *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
2012/11/11 20:38:22
Bardzo lubię połączenie soczewicy z pomidorem więc jak tylko zakupię to zrobię
-
Gość: ziemolina, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/11/11 20:48:21
Uwialbiam soczewice w kazdej postaci, takze zupy. Moje zupy są obowiazkowo z curry, z wedzona papryka jeszcze nie probowalam, choc ostatnio wszystkie prawie moje potrawy maja nute wedzonej papryki:)
W jakim celu moczy sie soczewice, bo szczerze mowiac nigdy tego nie robie?
-
Gość: Katarzyna, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/11/12 07:02:22
Tego mi było trzeba! Jakoś tak nie mogłam wpaść na pomysł czego mi brakuje! Cudowne są Twoje przepisy. Tak trafiają w nasz gust, że stają się domowymi przepisami. Np. kapuśniaczek z wędzoną papryką, i nie tylko... Ta zupka też będzie u nas hiciorem! Już to czuję!~Pozdrawiam.
-
blenda2007
2012/11/12 08:11:18
uwielbiam soczewicę:)
-
Gość: kofi, *.internetdsl.tpnet.pl
2012/11/12 09:44:47
Uwielbiam takie zupy, teraz robię z dynią, zamiast ziemniaków.
-
Gość: monika, 212.180.197.*
2012/11/12 10:40:00
Ja czekam kiedy wydasz książkę ze swoimi przepisami. Ciągle gotuję coś "Twojego".
Pozdrawiam.
-
Gość: Arnika, *.ip.media3.com.pl
2012/11/12 12:33:55
Uwielbiam takie zupy! Nie znam wędzonej papryki, daje pewnie fajny aromat.
-
margot11
2012/11/12 16:48:17
zupy jesienią bezcenne
-
Gość: zielenina, *.xdsl.centertel.pl
2012/11/12 19:20:02
mmm, nie ma to jak dobra zupa! :)
-
Gość: archiwistka, *.play-internet.pl
2012/11/12 19:26:54
Ha, a ja dziś właśnie kupiłam czerwoną soczewicę! Ale ja nigdy nie moczę soczewicy, tylko gotuję na żywca.
-
Gość: Magda, *.dynamic.gprs.plus.pl
2012/11/13 22:27:28
Witaj, zapraszam CIę do udzialu w zabawie blogowej :)
pamietnikwegetarianki.wordpress.com/2012/11/13/liebster-blog-award/
-
Gość: ziebra, *.escom.net.pl
2012/11/14 11:40:07
/ja też czerwonej nie moczę. natomiast w połączeniu z pomidorami mi już zawsze będzie się rymowała z mlekiem kokosowym i moim ukochanym przepisem na dal/
-
Gość: ziebra, *.escom.net.pl
2012/11/14 11:40:58
ale, ale, zapomniałam zapytać, czy ma ktoś z was może fajny przepis na wegełazanki z kapustą?
-
ew.na.poczytaniu
2012/11/17 00:40:07
Pyszna! Dla zmarzluchów jak ja - idealna zupa jesienna. Po raz kolejny już Twój przepis okazał się niezawodny :). Zupa w moim wykonaniu: wegankitezjedza.blogspot.com/2012/11/eintopf-kontratakuje.html

Ja ostatnio robiłam łazanki, i nawet o tym napisałam na blogu, ale nie mam dość śmiałości, by podać mój przepis jako godny polecenia ;).
-
wegetarinka
2012/11/17 18:14:37
kochani, pięknie dziękuję za komentarze i zaproszenia do blogowej zabawy, na którą nie mam teraz czasu :(
co do strączków- ja moczę wszystkie, nawet te szybkie, dzięki temu są bardziej strawne :)
ziebra, na łazanki robisz ciasto pierogowe normalne lub np takie:
wegetarianka.blox.pl/2009/11/KLUSKI-Z-MAKIEM-I-ORZECHAMI.html
a kapustę robisz tak:
wegetarianka.blox.pl/2011/02/SMAZONA-KISZONA-KAPUSTA-Z-MAKARONEM.html
albo tak:
wegetarianka.blox.pl/2012/03/BIGOS-Z-KISZONEJ-KAPUSTY.html
-
Gość: Ajwen, *.kredka.ds.uni.wroc.pl
2012/11/18 11:37:56
uwielbiam Twoje przepisy:)
-
wegetarinka
2012/11/18 12:00:17
uwielbiam takie komentarze :)
-
Gość: ziebra, *.escom.net.pl
2012/11/19 10:58:42
ew.na.poczytaniu - zajrzałam na twojego bloga i znalazłam przepis, i dziękuję :)
wegetarianko - też dziękuję :)
to teraz tylko muszę poczekać na dzień bez wychodnego wieczorem, ażeby się nawpychać kapuścianego igliwia i móc bez skrupułów zapaść w zimowy sen :)))
-
Gość: asiathinksthings, *.adsl.inetia.pl
2012/11/19 14:36:49
uwielbiam zupę z czerwonej soczewicy! odkryłam w sumie niedawno i już u mnie została :)
-
Gość: ania112, *.11-2.cable.virginmedia.com
2012/11/26 16:33:04
wspanialy przepis zupa przepyszna i bardzo ciekawy blog juz wiem ze zostane na nim na duzej :)
-
Gość: docent, *.icpnet.pl
2013/02/03 18:31:14
Z tymi ziemniakami to chyba jednak nie jest dobry pomysł. Poza tym soczewica jest pyszna. :)
-
Gość: , *.opera-mini.net
2013/10/02 18:34:11
Zupa jest świetna i gości u nas już od dawna. Mąż zachwycony. Pozdrawiam
-
Gość: Obol, *.5-4.cable.virginm.net
2014/09/17 20:41:36
Moja pierwsza bezmięsna zupa z soczewicy :) świetny i prosty przepis na pyyyyszny obiad!
KONTAKT:przepisybajki@vp.pl
WAŻNE !!!!
Wszystkie zdjęcia oraz przepisy, w których nie podaję źródła inspiracji, są MOJĄ WŁASNOŚCIĄ i NIE ZGADZAM SIĘ NA ICH KOPIOWANIE BEZ MOJEJ ZGODY, zwłaszcza w celach komercyjnych! (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

ZABAWKI DLA DZIECI: Zabawki dla dzieci

EMPATIA DLA ZWIERZĄT I BLOGI WEGE: empatia, dla zwierząt i wege blogi

BLOGI KULINARNE: Durszlak.pl