Blog > Komentarze do wpisu
KLUSKI JAGLANE

Moja młodzież uwielbia wszystkie możliwe kasze, wszystkie!- za wyjątkiem jaglanej. Dania z jagłami w roli głównej raczej odpadają, muszę bawić się więc w przemytnika i dodawać je w niewielkiej ilości do innych kaszowych dań, krupników itp. Jako ciekawostkę dodam, że małżonek z wszelkich możliwych kasz toleruje głównie jaglaną..... :) Także TAK TO! ;) Na szczęście ja sama jestem raczej wszystkożerna ;) jeśli chodzi o produkty niemięsne i nie muszę gotować trzech obiadów ;)

Kluski jaglane zrobiłam po raz pierwszy do kremu z dyni, wrzuciłam młodej niewielką ilość- "no risk, no fun" ;) spodziewając się kolejnego wyziewu negatywnych komentarzy typu: "ołesuuuuu, znowu TA kaszaaaaa!" i jakież było moje zdziwienie gdy zamiast tego usłyszałam: mamo, dorzuć więcej TYCH klusek! :))) YES, YES, YES!!!! Skoro więc przypadły do gustu jaglanemu niejadkowi, to z pewnością znajdą również amatorów wśród czytelników mojego bloga :)


kluski jaglane

Dzisiaj wersja śniadaniowa na słodko- z polewką cynamonowo- makową (ZAPAMIĘTAJ! :) mak, to mistrz wśród roślinnych źródeł wapnia), ale możecie śmiało zalać je mlekiem, bulionem, dodać do kremowej zupy, sosu, gulaszu itp. Porada dnia zatem brzmi: kupcie kaszę jaglaną, koniecznie w dużej ilości! :)

PRZEPIS WEGAŃSKI

Składniki

(dla 3- 4 osób)

KLUSKI

3/4 szklanki kaszy jaglanej

sól

2 łyżki oleju/ oliwy

woda

/TAK! Tylko to! :))))))))/

POLEWKA

3 łyżki słodu ryżowego (lub innego)

3 łyżki wody lub nieco więcej

płaska łyżeczka sproszkowanego cynamonu
(lub nieco więcej)

łyżka maku

opcjonalnie szczypta soli dla przełamania słodyczy


kluski jaglane

Wykonanie

Kaszę przelewam wrzątkiem na drobnym sitku i płuczę pod bieżącą wodą, przekładam do garnka, zalewam wodą (1 i 1/2 szklanki), zagotowuję, dodaję pełną łyżeczkę soli, kładę pokrywkę i gotuję do wygotowania się wody- ok 7-8 minut. Zostawiam pod przykrywką ok 10 minut. Dodaję 2 łyżki oleju i rozcieram kaszę tylną stroną łyżki- to jest kluczowa czynność w całym procesie: roztarcie kaszy sprawia, że nabiera ona zupełnie innego wymiaru: odpowiednią kluskową konsystencję, smak! i zapach, który mi osobiście przywodzi na myśl kluski leniwe :)) ale być może to subiektywne. Nie musi być ekstra- gładko :) Masę można dosmaczyć dodatkową szczyptą soli, lubianymi przyprawami czy ziarnami, ale w tej prostej formie też wypadają bardzo OK.

Ja swoje kluski "formowałam" 2 małymi łyżkami zanurzanymi co jakiś czas w zimnej wodzie, możecie robić to zwilżonymi dłońmi lub pobawić się w wycinanki, tak jak przy polencie (klik). Wykładam je od razu na talerze, jeśli chcecie je dodać do zupy, sosu itp.- wrzucamy je do garnka z potrawą. Jeśli w trakcie masa zrobi się zbyt krucha- trzeba ją wyrobić ręką.

Sos. Słód wlewam do małego garnka, mieszam z solą i wodą, podgrzewam tylko tyle żeby był ciepły, wyłączam gaz, dodaję cynamon i mak, polewam miksturą kluski. Smacznego :)

niedziela, 25 listopada 2012, wegetarinka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Szybkie gotowanie, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/11/25 15:22:18
Lubię kaszę jaglaną, wymyślam z niej różne rzeczy, staram się przemycać mężowi:) klusek jeszcze nie robiłam, pewnie niebawem spróbuję;)
-
Gość: Carunia, *.pulman.pl
2012/11/25 15:23:59
Świetny pomysł! :) Trzeba będzie kiedyś wypróbować te smakowite kluseczki. Wyglądają wspaniale :)
-
pinkcake
2012/11/25 15:49:56
Musze spróbować, choć u nas jaglanka wchodzi gładko:)
-
Gość: iga, *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
2012/11/25 17:07:04
Jutro zrobię na śniadanie:)
-
ugotujmy
2012/11/25 17:54:20
ja chcę tych klusków!
-
2012/11/25 18:23:00
pamietam ulubione pierogi z nadzieniem z tej kaszy, sama nigdy nie robilam i nawet nie szukam jej tutaj w sklepach; szkoda, ze nie moge sie na takie kluski wprosic :)
-
zielenina_blog
2012/11/25 20:20:35
od dawna chodzą za mną kluseczki z kaszy w wersji śniadaniowej, muszę wreszcie zrobić! :)
-
Gość: Meksykanka, *.play-internet.pl
2012/11/25 23:42:56
super przepis! :) mam tylko pytanie: ten mak to tak prosto z torebki? Twardy, sypki? :)
I czym można zastąpić słód?
-
wegetarinka
2012/11/26 11:31:18
dziewczyny, dzięki za komentarze :))
artdeco, pierogi są w planie weekendowym :))
Meksykanko, mak- tak ;) prosto z opakowania; Czym zastąpić słód? Syropem z agawy, cukrem z wodą ;) jeśli stosujesz, ale polecam używanie słodów
-
2012/11/26 18:22:19
wygladaja super, tez chetnie takie zrobie:)
-
margot11
2012/11/26 18:45:25
Coś niezwykłego i aż się nie chce wierzyć ,ze trzy składniki i już
Asiu, a jakie apetyczne fotki
-
wegetarinka
2012/11/26 18:47:49
jak zrobisz i Ci posmakują, to wtedy pogadamy ;)
-
Gość: mimik3, *.dynamic.chello.pl
2012/11/27 23:49:03
A można kaszę leciutko 'zblendować'?efekt będzie ten sam,co przy rozcieraniu łyżką?
-
wegetarinka
2012/11/29 22:30:50
mimik, moim zdaniem roztarcie jest kluczowe :) dawaj, dawaj, za bardzo się nie spocisz ;)
-
Gość: lu, *.dynamic.chello.pl
2012/12/22 17:33:25
Jesteś jedną z najbardziej kulinarnie kreatywnych osób, jakie znam! :)
Uwielbiam Twoje przepisy nie tylko za prostotę i spektakularny efekt, ale też możliwość modyfikacji - polecam zastąpienie słodu miodem - i przede wszystkim za to, że są cruelty free. Bardzo chciałabym na kolejną gwiazdkę móc kupić komuś bliskiemu oraz sobie Twoją książkę z przepisami!
-
wegetarinka
2012/12/22 23:02:16
Dziękuję :))))))))))))))) Najpiękniej jak potrafię :)
Tak ciśniecie z tą książką, że w końcu się za nią wezmę... kiedyś :)
-
Gość: lovejarmuż, *.play-internet.pl
2012/12/30 03:18:06
Polecam dodanie wraz z makiem płatków migdałowych do dania. I ja dziękuję za tyle inspiracji i nowych pomysłów na podróż przez życie z cruelty free. Dla mnie przydatne również informacje co smakuje a co nie latorośli, można przewidywać jak zareaguje moja i szykować albo nie ;)
-
Gość: ziemolina, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/01/22 21:45:21
Moj mezczyzna lubi wszelkiego rodzaju kluski, kluchy, kluseczki- taki ma kod z dziecinstwa, rozpieszczany przez babki. Ja kluski lubie srednio a juz w ogole to nie lubie ich robic:)
Ale taki kluski jaglane to jest pomysl! Szybciutko, bez wysilku i prawie jak leniwe. Huuura! Biegne jutro po kasze jaglana- dziekuje kochana:)
-
Gość: aga, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/04/23 13:45:57
Ja i moja rodzina jesteśmy fanami wszelkich klusek, więc ja po prostu kluski wymyslam i robię je zdaniem wielu osób niesamowicie dziwne ( w sensie wyjątkowości), ale prawie zawsze są pyszne. Ciasto robię z tego, co mi "podejdzie", co zostało z wczorajszego dnia, albo śniadania ( tak powstał u mnie pomysł dodania reszty kaszy jaglanej do kluskowego ciasta). Ja ugotowaną kaszę jaglaną przeciskam przez praskę do ziemniaków ( ja mam, bo jak miłośniczka klusek robiłaby kopytka?)- to bardzo prosty i szybki sposób! Do takiej kaszy dodaję jajka ( z reguły 2- to zalezy od ilości klusek), trochę mąki razowej orkiszowej, moga być przeciśnięte ziemniaki, zwykła mąka, przyprawy, wyrabiam w misce łyżką i zawsze robię je w postaci klusek kładzionych ( mało sprzątania, a miskę myje mi zmywarka). W porównaniu z zabawą w kopytka, te kluchy robi się ekspresowo, a są zdrowsze!
-
Gość: kala, 91.241.40.*
2014/06/02 08:51:58
I jak juz uformuję to nie gotuje w wodzie?... :)
KONTAKT:przepisybajki@vp.pl
WAŻNE !!!!
Wszystkie zdjęcia oraz przepisy, w których nie podaję źródła inspiracji, są MOJĄ WŁASNOŚCIĄ i NIE ZGADZAM SIĘ NA ICH KOPIOWANIE BEZ MOJEJ ZGODY, zwłaszcza w celach komercyjnych! (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

ZABAWKI DLA DZIECI: Zabawki dla dzieci

EMPATIA DLA ZWIERZĄT I BLOGI WEGE: empatia, dla zwierząt i wege blogi

BLOGI KULINARNE: Durszlak.pl