Blog > Komentarze do wpisu
ZUPA Z DYNI, SOCZEWICY I PORÓW

Ziebra, ta laurka jest dla Ciebie :) ale nie tylko! Dla wszystkich tych, którzy jeszcze dyni nie oswoili, jak i dla tych, którzy już się z nią lubią. Pyszna, krzepiąca, zawiesista zupa w cudownym słonecznym kolorze :) Trochę w klimacie grochówki w wersji słodszej.

 

zupa z dyni, porów i soczewicy


Zupę dyniową z porem jadłam pierwszy raz u mamy. Moja mama jest kulinarną czarodziejką i moją wielką inspiracją. Odtworzyłam podobną zupę u siebie- z dodatkiem czerwonej soczewicy- by podrasować jej wartość odżywczą i smakową. Odjęłam mleko kokosowe, bez niego jest również smakowita, ale jeśli ktoś ma pod ręką- nie zaszkodzi dodać. Moja córka chętnie ją jadła bez zaganiania, choć nie lubi cebuli /tej zielonej też ;)/. Zapraszam!

 zupa z dyni, porów i soczewicy

PRZEPIS WEGAŃSKI

Składniki

(4- 6 dużych porcji)

ok 1 kg dyni: obranej, z odrzuconymi pestkami i włóknami, pokrojonej w kostkę

2 duże pory

ok 3/4 szklanki czerwonej soczewicy /czyli pomarańczowej/

średnia marchewka

średnia pietruszka

czubata łyżeczka startego na drobnej tarce imbiru

sól, ewentualnie pieprz

3 listki laurowe

4 ziarenka ziela angielskiego

2 duże ząbki czosnku

szczypta startej gałki muszkatołowej

spora szczypta majeranku

garść posiekanej natki pietruszki

ok 10 łyżek oleju/ oliwy /dość sporo, ale na kilogram dyni, która idzie do pieczenia daję 5 łyżek, w sumie można byłoby dynię rozgotować w zupie, ale pieczona dynia to zupełnie inny wymiar- kto piekł- ten wie :)/

Wykonanie

Soczewicę moczę przez kilka godzin (można nastawić ją rano przed wyjściem do pracy lub w ciągu dnia przez godzinkę dwie), płuczę na sitku.

Dynię mieszam z 5 łyżkami oliwy, posypuję szczyptą soli i piekę w żaroodpornym piekarniku nagrzanym do ok 200 st C przez ok 40 minut- aż się lekko zezłoci- w połowie mieszam.

W szerokim garnku o grubym dnie rozgrzewam 2 łyżki oliwy, dodaję starte na grubej tarce warzywa (marchewka i pietruszka), smażę przez 5 minut, dodaję imbir, mieszając podgrzewam chwilkę, zalewam 1,5 l wody, zagotowuję, dodaję soczewicę, czubatą łyżeczkę soli, liście laurowe, ziele angielskie, kładę uchyloną pokrywkę i gotuję do miękkości soczewicy- ok 20 minut (+/- - czas gotowania zależy od czasu moczenia ziaren).

Teraz pory. Odcinam koniec korzenia i zdejmuję pierwsze liście, odrzucam ciemnozieloną część (można ją zachować do wykorzystania w innych zupach), kroję wzdłuż na pół- tak płuczę, wytrząsam nadmiar wody i kroję na cienkie paski.

Na patelni rozgrzewam 3 łyżki oleju/ oliwy, wrzucam pory i podgrzewam przez 10 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie blenduję w blenderze razem z dynią, jeśli jest za sucho i blendowanie nie idzie najlepiej- dolewamy trochę gotującego się bulionu. Dodaję do garnka z soczewicą, dorzucam roztarty w palcach majeranek, podgrzewam przez kilka minut by smaki się zaprzyjaźniły. Wciskam przez praskę czosnek, mieszam, wyłączam gaz. Dokładam posiekaną natkę i trzymam pod pokrywką przez kilka chwil. Teraz dosmaczamy zupę solą (płaska łyżeczka lub coś koło tego), ewentualnie zaostrzamy pieprzem. Smacznego!

Z przepisem podłączam się do Festiwalu Dyni, organizowanego przez Beę :)

dynie_banner2012

Na koniec prośba :) Niedługo ma się ukazać poradnik- starter dla początkujących wegan i weganek w wersji papierowej i elektronicznej (kolor, ok 20 stron). Mają się tam również znaleźć przepisy. Jeśli widzielibyście w tym projekcie również moje propozycje kulinarne- proszę o oddanie głosu przez kliknięcie "lubię to" pod screenem mojego bloga:

 

zagłosuj na mój blog 

 

W konkursie bierze udział w sumie 50 blogów, jestem pod wrażeniem ilości. Gdy zaczynałam blogowanie- było ich może 4 :) W każdym razie- będzie mi miło uczestniczyć w projekcie, zobaczyć swoje propozycje na papierze i przez to może też zdobyć większą liczbę czytelników. Z góry dziękuję za każdy głos :)

wtorek, 23 października 2012, wegetarinka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: ziebra, *.escom.net.pl
2012/10/23 19:31:03
o bogini, to ja jutro biegnę po dynię :))
-
margot11
2012/10/23 21:22:21
Świetna , Asiu kochana ta zupa krzyczy rób!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A dynie czekają *
-
2012/10/23 22:45:42
a jaka dynia sprawdzi się w tej zupie najbardziej :) wiesz mam kilka odmian i nie wiem którą wykorzystać :)

u mnie dyniowy zawrót głowy: dynie na stole na parapecie w kuchni i pokoju :)
-
wegetarinka
2012/10/24 09:27:50
ziebra :))))))))) jestem ciekawa Twojej opinii! :)
Ala buźka, wiesz za co ;)
paula, witaj w klubie :) W sumie każda, ale jeśli masz butternut- to będzie idealna :)
-
Gość: Ola, *.internetdsl.tpnet.pl
2012/10/24 09:29:23
Ja wprawdzie nie jestem wegetarianką, ale chętnie tu wpadam (lub raczej Twoje nowe posty wpadają przez RSS na mój czytnik) i zachwycam się smakowitymi przepisami :)
A na zbiór przepisów w formie e-booka nie mogę się doczekać! Mam nadzieję, że Twoje też tam trafią, bo na prawdę są tego warte.
-
Gość: iga, *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
2012/10/24 10:00:29
Na ostro zupę z dyni jadłam tylko raz i jakoś mi nie zasmakowała,nie pamiętam przepisu ale do tej pory nie mogę się przekonać
-
wegetarinka
2012/10/24 10:09:09
Ola, dzięki :)) Miło mi, że nie tylko wegetarianie tu zaglądają :)
iga, a wiesz, że ja takiej na słodko nie jadłam, wiele osób mówi o takiej na mleku, z kluskami... pomyślę :)
-
blenda2007
2012/10/24 10:48:01
WYGLADA NA SMACZNĄ:D
-
Gość: vegan vain, *.ssp.dialog.net.pl
2012/10/24 11:41:07
Ach, wspaniała ta zupa :)))
-
Gość: ziebra, *.escom.net.pl
2012/10/24 14:48:42
tadam! zrobiłam. było co nieco zachodu, bo postanowiłam literalnie upiec dwie pieczenie przy jednym ogniu (tzn. dynię i marchewkę do pysznej pasty z jadłonomii), albowiem gdyż rachunki za elektrykę mocno wzrosły w zeszłym półroczu. i tak: zupa wyszła pyszna (gęsta! kremowa! taka, jaką tygrysy lubią najbardziej), tylko że, eee, chyba mało w niej dyni. tzn. dla mnie bomba, ale nie wiem jak dyniowi ortodoksi. cudnie smakuje z mlekiem kokosowym, które ukręciłam według twojego przepisu i nawet kot się na nie połasił :DD
-
Gość: quinoamatorka, *.dynamic.chello.pl
2012/10/24 21:07:47
Asiu, kolejna wspaniała jesienna propozycja! :)
Czy mogę Cię prosić, byś zerknęła do mnie i powiedziała, czy udało mi się rozwiązać problem tych kodów? Dziękuję! :)))
-
wegetarinka
2012/10/24 22:10:07
vegan vain, dziękuję :)
ziebra, czyli dynia oswojona? Wiedziałam, że Ci posmakuje, bo wiem, że lubisz takie konsystencje :) Za mało dyni? Moim zdaniem w sam raz, fakt, że nie dominuje, ale wiadomo, że z dyńką; IMO gdyby było więcej- zupa byłaby za słodka, chociaż to też zależy od użytej odmiany
Marysiu, odpisałam Ci na blogu :))
-
Gość: quinoamatorka, *.dynamic.chello.pl
2012/10/24 22:37:37
Dzięki :-*
-
Gość: ziemolina, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/10/28 00:12:08
kurcze, nie lubie zupy dyniowej, nie lubie i juz. Mialam kilka podejsc, ostatnio nawet zrobilam z wedzona papryka dla gosci- goscie talerze wylizali a ja swojej nie moglam zmeczyc...ale zupa dyniowa z soczewica i porami brzmi zupelnie inaczej- dam jej ostatnia szanse:)
Dziekuje za odwiedziny- moja guru na moim blogu- poczulam sie wyrozniona:)
-
wegetarinka
2012/10/28 21:12:11
ziemolina, będę zaglądać :))
Cóż ja dynię lubię, zwłaszcza w kremowych zupach :)
-
margot11
2012/10/28 21:25:54
Asieńka , jakla ta zupa jest pyszna , dowodów nie mam(zdjec), ale pełne brzuchy są :D
-
Gość: lu, *.home.aster.pl
2012/12/02 18:22:05
bomba! lekko zmodyfikowałam przepis, pory zamiast usmażyć przypaliłam na suchej patelni, do zupy dodałam kaszę jęczmienną, szklankę białego wina, przyprawiłam dodatkowo większą ilością gałki, imbiru, kolendrą, kuminem, kurkumą, kardamonem, cynamonem i polałam gęstym, dobrym jakościowo balsamico. zwykły krem z dyni wydaje się przy tej zupie nudny!
KONTAKT:przepisybajki@vp.pl
WAŻNE !!!!
Wszystkie zdjęcia oraz przepisy, w których nie podaję źródła inspiracji, są MOJĄ WŁASNOŚCIĄ i NIE ZGADZAM SIĘ NA ICH KOPIOWANIE BEZ MOJEJ ZGODY, zwłaszcza w celach komercyjnych! (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

ZABAWKI DLA DZIECI: Zabawki dla dzieci

EMPATIA DLA ZWIERZĄT I BLOGI WEGE: empatia, dla zwierząt i wege blogi

BLOGI KULINARNE: Durszlak.pl