Blog > Komentarze do wpisu
TARTA Z PORAMI

Rzadko wpadam w samozachwyt, ale z tej tarty jestem wyjątkowo dumna! :) Już dawno myślałam jak ją zrobić wegańsko z zadowalającym efektem smakowym, a że ostatnio kręcę sporo orzechów montując z nich domowe mleko, pomyślałam, że dodanie ugotowanych ziemniaków mogłoby odpowiednio zagęścić płyn i dać dobry- nieegzotyczny smak. Nie pomyliłam się!


tarta z porami


Bez większych nadziei- ale jednak- ozdobiłam swoje "dzieło" motylkami myśląc, że może chociaż zachęcę tym córkę do spróbowania wypieku, ale alternatywnie ugotowałam też pomidorówkę.

Jeśli zamysł autorki nie do końca jest widoczny, to możemy założyć umownie, że to SĄ motylki ;)


wegańska tarta z porami


Córka nie tylko zjadła cały kawałek, ale poprosiła też o dokładkę, nie sądziłam, że tarta z porami wygra z pomidorówką! :) Jestem więc bardziej niż przekonana, że znajdzie również amatorów wśród moich czytelników :)


wegańska tarta z porami

PRZEPIS WEGAŃSKI

Składniki

(na formę o średnicy 28 cm)

Ciasto

czubata szklanka mąki pszennej (używam 650 lub 550)

czubata szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej drobno mielonej (lub innej szlachetnej)

1 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich

1/2 szklanki zimnej wody

niepełna 1/2 szklanki oleju

można przyprawić solą (płaska łyżeczka), ja nie przyprawiałam

Farsz

3/4 szklanki nerkowców (lub migdałów, słonecznika itp. lub 1 i 1/4 szklanki dowolnego mleka roślinnego) + woda

2 średnie ziemniaki

4 większe pory

4 łyżki oliwy

garść posiekanej natki pietruszki (opcja)

2 łyżki soku z cytryny (opcja)

sól, gałka muszkatołowa, opcjonalnie pieprz

Wykonanie

Orzechy zalewam wodą i moczę przez noc. Następnego dnia płuczę je, zalewam 1 i 1/2 szklanki gorącej wody i blenduję przez kilka minut, przekładam na gazę wyłożoną na sitku ustawionym na misce i porządnie wyciskam (tak jak przy mleku- zrobiłam to na dwa razy- najpierw miksowałam z 3/4 szk wody, na sitko, wyciskanie, potem wytłoczyny znowu miksowane z 3/4 szk wody i wyciskanie). Tak sobie teraz myślę, że można było dodać i orzechy bez oddzielania od wywaru, ale wcześniej na to nie wpadłam ;). Miksuję wywar z obranymi, pokrojonymi w kostkę, ugotowanymi w niewielkiej ilości wody ziemniakami.

Mieszam mąki z przepłukanymi na sitku płatkami, dodaję olej, wodę i zagniatam ciasto. Wkładam je do zamrażarki na ok 20 minut lub do lodówki na minimum 30 minut, można je też przygotować tak jak orzechy- dzień/ noc wcześniej. Następnie wylepiam nim blaszkę, nakłuwam widelcem i piekę w ok 200 st C przez 15 minut.

W tym czasie przygotowuję pory. Odcinam końce, ściągam pierwsze liście, odcinam ciemnozieloną część (można schować ją do lodówki lub zamrozić i używać do zup), przecinam wzdłuż na pół- tak płuczę i kroję na dość cienkie paski.


latające pory


Smażę je na rozgrzanym oleju (jeśli chcecie tartę ozdobić- fajnie wyglądają rzucone paski na wierzch tarty, które się zabrązowią- odkładamy sobie powiedzmy garść przed smażeniem i mieszamy z niewielką ilością oliwy) przez ok 10 minut od czasu do czasu mieszając. Mieszam z przygotowanym sosem orzechowo- ziemniaczanym, dodaję sok z cytryny, sól (płaska łyżeczka lub więcej), startą gałkę (niepełna plaska łyżeczka), posiekaną natkę, można zaostrzyć pieprzem. Wykładam farsz na ciasto, no to ewentualnie ozdobniki i piekę jeszcze przez 20 minut lub kilka minut dłużej. Tarta najlepiej kroi się po przestudzeniu. Smakuje dobrze na ciepło i na zimno. Smacznego :)


wegańska tarta z porami

niedziela, 28 października 2012, wegetarinka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
margot11
2012/10/28 21:18:31
toć są motylki , ja je wodze :))) Jest bardzo dekoracyjna
Ja w środę tą, twoja Asiu, szarlotkę piekę i tak myślę coby przy okazji i tarty tej nie upiec , bo wszystko do niej na stanie mam
-
Gość: , *.srem.net
2012/10/28 21:50:55
z pewnością pyszna!
-
Gość: isa, *.myslenice.net.pl
2012/10/28 23:22:11

Ależ chciałabym mieć taką mamę !!!!!!!!
-
Gość: quinoamatorka, *.dynamic.chello.pl
2012/10/29 06:41:32
Tarta jest boska, a motylki BARDZO widoczne ;D i dekoracyjne.
Zrobię na pewno - świetny pomysł z zagęszczeniem farszu ziemniakami!
Asiu, zdaje się, że ziemniaki wyparowały z listy składników i opisu wykonania (Albo to ja jestem ślepa. Czytałam kilka razy i ziemniaków nie widzę, choć w opisie wykonania widać nawet miejsce, w którym powinny być :).
-
blenda2007
2012/10/29 07:55:57
interesujace chetnie wyprobuje:D
-
wegetarinka
2012/10/29 08:45:24
poprawione :) dziękuję!
-
Gość: ziebra, *.escom.net.pl
2012/10/29 11:13:59
mmm, brzmi bosko. czy trzylatkowi można takie coś podać? czy może lepszy inny tutejszy hit? poradźcie, proszę, albowiem gdyż będę gościć na obiedzie trzyletniego Francuza :)
-
Gość: mimik3, *.dynamic.chello.pl
2012/10/29 15:26:09
Pozwolę sobie odpowiedzieć Ziebrze, że trzylatkowi można to podać spokojnie, powinien zjeść ;) (a jak motylki wyrzeźbisz, to na 100%). A jako Francuz, tarty jadał pewnie nie raz:). Ja moim latoroślom też na pewno upiekę :). Dzięki za kolejny super przepis.
-
wegetarinka
2012/10/29 19:19:46
ziebra, dla 3- latka? Nie wiem, motylki to dobra "zanęta" ;) ale musiałabyś wywiad u rodziców malucha przeprowadzić :)
mimik, dzięki za wsparcie :) i smacznego!
isa :))))
Ala, czekam na relację!
-
Gość: ziebra, *.escom.net.pl
2012/10/30 12:21:00
mimik, dzieny, tym też tropem szła moja myśl :)
co do rodziców, to i mięso-, i nabiałożercy, więc chcę jakąś drobną dywersję przeprowadzić :))) /ale i tak chyba zakupię na wszelkij pożarnyj ze dwa danonki/
-
wegetarinka
2012/11/01 19:49:27
ziebra, trzymam kciuki :))
-
Gość: shelovesnature, *.mobile.telia.dk
2012/11/04 11:54:46
Super przepis! Napewno spróbuje powtórzyć go w domku:) Zapraszam do mnie na bloga o ekologicznym, zgodnym z rytmem natury, vege zyciu:) bycwiernymnaturze.blogspot.dk/
-
Gość: Arnika, *.ip.media3.com.pl
2012/11/09 21:44:46
Cudowny blog! Zapraszam tutaj: arnikowakuchnia.blogspot.com/2012/11/liebster-blog.html
:)
-
Gość: Michał, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/11/10 10:39:24
Piękne zdjęcia, super potrawy, świetny blog. Jak się na to patrzy to czy można jeść padlinę?
Tarta wygląda przepięknie, jadłem ostatnio, tyle że brokułową, a por to jedno z moich ulubionych warzyw, koniecznie muszę poprosić żonę o taką, bo ona jest specjalistą od tarty.
Pozdrawiam serdecznie.
-
Gość: asia, *.free.aero2.net.pl
2012/11/11 13:20:11
mogą być orzechy włoskie?:)
-
wegetarinka
2012/11/11 15:55:25
hej, hej, dzięki za komentarze :)
asia, tak mogą być
-
Gość: ziebra, *.escom.net.pl
2012/11/14 11:37:27
no więc tarta niebo w gębie (choć przy pierwszej porcji zwaliłam ciasto, bo przetrzymałam w rękawie do pieczenia /skończyła się folia aluminiowa/ i tłuszcz mi się wydzielił, i wyszło za twarde; ale wystarczyło do drugiej porcji dodać oleju, żeby się zrobiło kruche :)). wszyscy wokół zakochani, łącznie z moją mamą i drugą - wyjątkowo wybredną - połówką. a mały francuz był zajęty zupełnie czymś innym, więc trudno stwierdzić czy mu smakowało :D
-
Gość: ziebra, *.escom.net.pl
2012/11/14 11:38:10
aha, i ja po prostu zmiksowałam orzechy z gorącą wodą. ziemniaków wtedy schodzi mniej ;)
-
Gość: blackcurrant, *.elk.mm.pl
2012/12/06 18:20:39
Wyszła idealna! Bardzo dziękuję za przepis.
-
Gość: Karol, *.icpnet.pl
2013/01/04 16:45:49
Nie sądziłem że dania bez mięsa mogą wyglądać tak ładnie ;) Świetny blog, świetne zdjęcia i przepisy! Na pewno sprawdzę tą tartę, wygląda pysznie!
Pozdrawiam :)
Zdrowa żywność
-
Gość: mm, *.olsztyn.mm.pl
2014/02/08 17:52:23
pyszna tarta! zamiast mleka dałasm owsiana smietane, bo akurat miałam w lodówce. polecam!
KONTAKT:przepisybajki@vp.pl
WAŻNE !!!!
Wszystkie zdjęcia oraz przepisy, w których nie podaję źródła inspiracji, są MOJĄ WŁASNOŚCIĄ i NIE ZGADZAM SIĘ NA ICH KOPIOWANIE BEZ MOJEJ ZGODY, zwłaszcza w celach komercyjnych! (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

ZABAWKI DLA DZIECI: Zabawki dla dzieci

EMPATIA DLA ZWIERZĄT I BLOGI WEGE: empatia, dla zwierząt i wege blogi

BLOGI KULINARNE: Durszlak.pl