Blog > Komentarze do wpisu
SZARLOTKA BEZ CUKRU

Na początek ogłoszenie- osoba, która podpisuje się na blogu jako gretka, wygrała gratisowe zakupy w ekowarzywniaku i do tej pory się nie odezwała :( Poczekam jeszcze 2 tygodnie i przeprowadzę losowanie ponownie, jeśli zwyciężczyni przez ten czas się nie odezwie.

Co do szarlotki... mówiłam, że upiekę :) Piekłam ją już wielokrotnie i to nie tylko ze względu na to, że to ulubione ciasto mojego męża, ale również dlatego, że najzwyczajniej rozsmakowałam się w niej sama :)

Szarlotka jest oczywiście bezcukrowa, patentem na wsad owocowy jest przemacerowanie suszonych owoców w jabłkach przez noc, jak w batonikach (klik), dzięki temu zabiegowi powstaje słodko- kwaśna, wilgotna masa.

Ciasto kruche zrobiłam podobne do tego z przepisu na ciasto z rabarbarem (klik), pominęłam proszek do pieczenia i cukier- gdy masa jest tak słodka, ciasto może pozostać wytrawne, banał, ale czasami do małych spraw człowiek dochodzi małymi krokami.


szarlotka bez cukru

PRZEPIS WEGAŃSKI

Składniki

(na tortownicę o śr. 23 cm.)

ok 1,5 kg jabłek (u mnie pół na pół kwaśne i słodkie)

szklanka lubianych suszonych owoców (u mnie żurawina i rodzynki z przewagą żurawiny)

szklanka wyłuskanych połamanych na mniejsze kawałki orzechów włoskich

3 czubate łyżki kaszy jaglanej (może być manna lub inna drobna, ale polecam przemyt jaglanki)

1,5 szklanki mąki pszennej (650 lub 550)

1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej (lub innej dowolnej z tych szlachetniejszych)

czubata szklanka płatków owsianych górskich

2 czubate łyżeczki sproszkowanego cynamonu (lub więcej)

1/2 szklanki oleju + 2 łyżki

1/2 szklanki zimnej wody


szarlotka bez cukru

Wykonanie

Obrane jabłka ścieram na tarce o drobnych oczkach, dodaję przepłukane i (opcjonalnie) pokrojone suszki, przelaną na drobnym sitku wrzątkiem i przepłukaną jaglankę, orzechy oraz cynamon, mieszam i wstawiam do lodówki w zamkniętym naczyniu na noc. Następnego dnia próbujemy masę i decydujemy czy nie dodać nieco soku z cytryny.

Do miski wsypuję mąki, płatki, dodaję 1/2 szk oleju i wody, zagniatam szybko ciasto, dzielę na 2 nierówne części (powiedzmy 0,3 i 0,7), do mniejszego kawałka dodaję jeszcze 2 łyżki oleju i chwilę wyrabiam (dzięki temu wierzch nie będzie za twardy), zawijam w oddzielne folie i wkładam na 20 min do zamrażarki.

Po tym czasie wylepiam blaszkę kawałkami większej części ciasta (można ją wcześniej wysmarować lekko olejem, ja mam nieprzystającą), dociskam wyrównując powierzchnię, na nią wykładam masę owocową, wyrównuję, na koniec kruszę kawałki pozostałego ciasta.

Piekę w piekarniku nagrzanym do ok 200 st C przez ok 45- 50 min. Smacznego :)

szarlotka bez cukru

wtorek, 16 października 2012, wegetarinka

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/10/16 20:15:19
U mnie dzisiaj także było ciasto zamiast chleba:)niestety z cukrem:)
-
2012/10/16 20:51:21
Szarlotka to zdecydowanie mój faworyt jeśli idzie o ciasta, zbieram przepisy na kolejne jej wersje i właśnie mam kolejny do przetestowania :).
-
2012/10/16 22:20:42
Więcej jabłek niż ciasta - to lubię:)
-
2012/10/16 22:40:42
są takie przepisy które bardzo chcę zrobić ,ale są tez takie co muszę i to jest ten
No muszę !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
-
2012/10/17 11:09:24
Jak smakuje bez cukru? Tak całkiem się nie da, bo przecież w jabłkach też go troszkę jest. Byłaby fajna taka szarlotka z lekko kwaśnych jabłek :)
-
2012/10/17 11:32:24
iga, więc świętujemy podobnie :))
vegelicious, będzie mi niezmiernie miło, jeśli przetestujesz przepis :)
sowa, robiłam też z 2 kg na te proporcje :)))
Ala, wiem, że zrobisz i wiem, że się nie zawiedziesz :)
icy_joanne, chodziło oczywiście o cukier stołowy; w owocach świeżych i suszonych jest oczywiście cukier, ale przy okazji jest w nich również moc innych wartości odżywczych; osobiście nie znam smaku szarlotki cukrowanej standardowo, więc nie mam porównania, ale ta wychodzi słodka, ciastowa itp; trzeba spróbować, by zaspokoić ciekawość :)
-
2012/10/17 12:06:06
kocham takie przepisy:D
-
Gość: ziebra, r.escom.net.pl
2012/10/17 14:29:09
wygląda pysznie - też uwielbiam szarlotkę! oraz sernik /znalazłam fantastyczny przepis na puszce - trochę przypomina twoją paschę, wegetarianko :)/ puszka.pl/przepis/7338-raw_sernik_orzechowy.html#addCommentForm
-
2012/10/17 22:15:15
ziebra, myślałam o czymś podobnym na spodzie orzechowym własnie :) trzeba pokombinować
-
2012/10/18 19:57:55
a jaglanka ma byś ugotowana?
-
2012/10/18 20:00:02
nieeee, jedynie przelana wrzątkiem i przepłukana (dla pozbycia się saponin), ona dojdzie podczas pieczenia :)
-
2012/10/18 21:08:45
to jako antytalent ciastowy podejmę się zrobienia tej oto szarlotki :)
-
2012/10/18 21:13:48
ja też nie jestem ciastowa, ale tu nie ma niczego skomplikowanego :) no i mam nadzieję, że Ci posmakuje! :)
-
Gość: ziebra, r.escom.net.pl
2012/11/06 17:47:28
a jakie orzechy? włoskie?
-
Gość: ziebra, r.escom.net.pl
2012/11/06 17:48:50
aj, sorki, pomidory na oczach dziś mam. już zobaczyłam :)
-
2012/11/06 23:12:11
zakochana? ;)))
-
2012/11/11 20:16:23
przepyszna !!!!!!
-
2012/11/11 20:28:00
:))))
-
Gość: bububub, 5-57-177-70.intergeo.pl
2012/11/21 10:56:50
mam pytanie, czy zamiast tortownicy moge uzyc formy do tarty o podobnej srednicy? jest pewnie nizsza i boje sie czy mi nic z tego nie wyleci
-
2012/11/21 12:18:54
bububub, jaka jest wysokość Twojej formy? Nie masz kwadratowej albo prostokątnej?
-
2013/08/08 12:56:50
Jakie to kolorowe, taka praca jest świetna nie to co ubezpieczenia komunikacyjne i stres :) ale nie ma co kocham takie zycie!
KONTAKT:przepisybajki@vp.pl
WAŻNE !!!!
Wszystkie zdjęcia oraz przepisy, w których nie podaję źródła inspiracji, są MOJĄ WŁASNOŚCIĄ i NIE ZGADZAM SIĘ NA ICH KOPIOWANIE BEZ MOJEJ ZGODY, zwłaszcza w celach komercyjnych! (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

ZABAWKI DLA DZIECI: Zabawki dla dzieci

EMPATIA DLA ZWIERZĄT I BLOGI WEGE: empatia, dla zwierząt i wege blogi

BLOGI KULINARNE: Durszlak.pl