Blog > Komentarze do wpisu
GULASZ NIEPODLEGŁOŚCIOWY :)

Sezon dyniowy w pełni, więc i u mnie nie może zabraknąć kilku propozycji z królową jesieni w roli głównej :)

Na początek miałam wstawić galerię z uprawianymi przeze mnie odmianami, ale jest z tym trochę "dłubaniny", a społeczność na FB zagłosowała za gulaszem w pierwszej kolejności, więc będzie gulasz.


gulasz z dyni, fasolki i jarmużu


Fasolka, dynia, jarmuż. Solidna dawka wapnia i żelaza w jednym daniu wypełnionym smakami jesieni.


liście jarmużu


Tylko co to wszystko ma wspólnego z niepodległością? Oto fasolka z charakterystycznym bordowym znamieniem przypominającym orła, zwana fasolką niepodległości lub fasolką z orzełkiem, która została wpisana na listę produktów tradycyjnych i którą miałam przyjemność uprawiania w ogrodzie. O jej znaczeniu w naszej historii i kulturze możecie poczytać tu (klik) i chociaż po ugotowaniu ziarna tracą swoją dekoracyjność, po zjedzeniu potrawy z ich dodatkiem, można poczuć pierwiastek ducha patriotyzmu :)


fasolka z orzełkiem

PRZEPIS WEGAŃSKI

Składniki

(dla 3- 4 osób na 2 dni)

szklanka mniejszej fasoli (niekoniecznie z orzełkiem)

ok 10 dużych liści jarmużu

ok 1 l gęstego przecieru pomidorowego (passaty) lub soku

1 kg dyni (najlepiej o zwartym miąższu) obranej, pozbawionej włókien i pestek

średnia cebula

1 czubata łyżeczka łagodnej wędzonej papryki (opcjonalnie)

2 duże ząbki czosnku

2 liście laurowe

3 ziarenka ziela angielskiego

garść posiekanej natki pietruszki (opcja)

ok 8 łyżek oleju/ oliwy

sól

Wykonanie

Fasolę moczę przez noc, następnego dnia płuczę, zalewam 4 szklankami wody, zagotowuję, zbieram szum, zmniejszam ogień na mały i gotuję z uchyloną pokrywką do miękkości (w zależności od użytej odmiany od 30 min do ok godziny).

Pokrojoną dynię mieszam z 5 łyżkami oliwy, posypuję szczyptą soli i piekę w piekarniku nagrzanym do ok 200 st C przez ok 40 min (aż nieco się przypiecze), w połowie mieszam raz by kostki równomiernie się upiekły.

W szerokim garnku o grubym dnie rozgrzewam 3 łyżki oleju, wrzucam pokrojoną cebulę, smażę do zeszklenia. Dodaję wędzoną paprykę i oddzielone od łodyg cienko pokrojone liście jarmużu (zwijam po kilka sztuk w rulony i tak szatkuję). Przedtem trzeba je porządnie oczyścić, robię to tak: płuczę je najpierw pod silnym strumieniem wody, następnie moczę w dużej ilości zimnej wody przez kilkanaście minut, następnie znowu płuczę. Kładę pokrywkę i podgrzewam na wolnym ogniu przez kilka minut aż liście zmiękną. Dodaję dynię, fasolę wraz z wodą, w której się gotowała, przecier, zagotowuję, dorzucam czubatą łyżeczkę soli, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuję przez ok 15 minut. Czas jest właściwie uzależniony od przyswajalności jarmużu, niektórzy wolą gdy jest twardszy, inni bardziej miękki, więc czas można skrócić lub wydłużyć w zależności od gustu. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszam, wyłączam gaz, dorzucam posiekaną pietruszkę i trzymam pod pokrywką przez kilka minut- by ta zmiękła. Teraz decydujecie czy warto dosmaczyć potrawę solą, pieprzem, innymi przyprawami. Zjadamy z kaszą, ryżem, kromką chleba lub solo.

gulasz niepodległościowy

Z przepisem podłączam się do Festiwalu Dyni, organizowanego przez Beę :)

dynie_banner2012

niedziela, 21 października 2012, wegetarinka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
diablica66
2012/10/21 21:38:19
Piękny ten jarmuż.
-
zawszepolka
2012/10/21 23:22:26
Ja Cię kręcę! I niech ktoś mi powie, że dania vege są nudne, mało smaczne i brzydko wyglądają! :))))))
-
blenda2007
2012/10/22 08:16:38
lubie takie przepisy :D
-
Gość: mimik3, *.dynamic.chello.pl
2012/10/22 09:42:08
Twoje wpisy mają jedną wspólną cechę: zachęcają do natychmiastowego wykonania. To nic, że mam dużą fasolę i nie namoczyłam jej (kupię drobną i namoczę na chwilę...), nie wiem,czy dostaną jarmuż (jak nie, będzie szpinak...), ale zrobię to DZISIAJ!!!! :))
-
wegetarinka
2012/10/22 09:52:10
diablico, piękny i smaczny :)
Polka :))
blenda, u mnie głównie TAKIE :)
ooo mimik, dziękuję za komplementy i życzę smacznego :) tak, szpinak to dobra zamiana, zapomniałam podpowiedzieć we wpisie, tylko trzeba go dodać na końcu
-
pinkcake
2012/10/22 12:06:09
A ja pierwszy raz słyszę o takiej fasoli. Też ze mnie patriotka:/
-
Gość: mimik3, *.dynamic.chello.pl
2012/10/22 14:34:01
To niepatriotycznie zajadać się nim prosto z garnka nie obdzieliwszy w pierwszej kolejności męża i dzieciaków, ale mam to na sumieniu... Nie mam jednak aż tak dużych wyrzutów sumienia, bo fasolę bez orzełka miałam;). Wspaniały przepis. Będzie u Ciebie może niedługo coś jeszcze z jarmużem? Jeszcze raz dziękuję!
-
wegetarinka
2012/10/22 16:15:19
pinkcake, ja też znam ją od niedawna :) a nasiona w mojej rodzinie nie były zbierane z dziada pradziada :)
mimik, ale zostawiłaś trochę dzieciom? :)
Co do jarmużu- na blogu są 2 przepisy na zupę, ta z tofu wędzonym lepsza :) Wstawię niebawem przepis na tartę porową, w której może być i jarmuż użyty, w dalszej przyszłości /;)/ planuję pizzę
-
Gość: mimik3, *.dynamic.chello.pl
2012/10/22 17:43:06
już robię sobie apetyt na jarmużowe szaleństwo. Co do fasolki: na szczęście opamiętałam się w porę:). Tak jak u Ciebie, będzie pycha obiad na 2 dni.
-
margot11
2012/10/22 17:53:09
ja fasolę znam ,ale zielonego pojęcia nie maiłam ,że tak się nazywa i taka jest jej Historia
a za gulasz Asiu szacunek i to wielki , upchałaś tam same fajne smaki i jeszcze zdjęcia takie , no takie mega apetyczne , nie gulaszowe:D
Oj tak Polka ma rację kuchnia wegę jest najlepsza na świecie:d no nie?
-
wegetarinka
2012/10/22 20:03:15
mimik, ale to fajnie, że go dostałaś u siebie, u mnie go nie ma :/
Ala, serio fotki Ci się podobają? Zastanawiałam się czy wstawiać, liczyłam, że lepiej to wyjdzie; kuchnia wege jest super! :)
-
2012/10/22 20:23:35
Jarmuż jeszcze u mnie nie zagościł, ale przymierzam się do niego. Może właśnie w tym gulaszu? Bo dynię kocham szalenie.
-
Gość: quinoamatorka, *.dynamic.chello.pl
2012/10/22 22:58:37
O rany, tej fasolki nie znam i nigdy o niej nawet nie słyszałam! Wygląda super! Wspaniale dobrałaś składniki :)
-
pinkcake
2012/10/23 14:07:02
Wiesz co właśnie przeglądałam moją książkę i zdecydowana większość przepisów jest wegańska. Przez przypadek, bo nie to było moim celem;) Mięsa i torty zdecydowanie wegańskie nie są, ale to przecież chodzi o kwiaty! Równie dobrze mogą być składnikiem wegańskich dań jak i nie wegańskich.
-
wegetarinka
2012/10/23 17:30:47
kabamaiga, z jarmużem koniecznie nadrób! Gulasz polecam, oczywiście :)
quino, człowiek uczy się przez cale życie :))
Gosiu, dziękuję, oczywiście, że chodzi o jedzenia kwiatów :)) pytałam z ciekawości
-
Gość: iga, *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
2012/10/24 09:58:56
Niestety mój jarmuż został w zeszłym roku wycięty:/
-
wegetarinka
2012/10/24 10:10:25
iga, nie zazdroszczę, ja już się cieszę na cudnie zielone liście wyciągane spod warstwy śniegu zimą :)
-
Gość: Princessa, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/11/09 16:26:39
Przepysznie ^^ Wprawdzie zamiast jarmużu dodałam konserwową cieciorkę, ale też wyszło cudownie :):) Mmm wyjadaliśmy prosto z garnka :P
KONTAKT:przepisybajki@vp.pl
WAŻNE !!!!
Wszystkie zdjęcia oraz przepisy, w których nie podaję źródła inspiracji, są MOJĄ WŁASNOŚCIĄ i NIE ZGADZAM SIĘ NA ICH KOPIOWANIE BEZ MOJEJ ZGODY, zwłaszcza w celach komercyjnych! (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

ZABAWKI DLA DZIECI: Zabawki dla dzieci

EMPATIA DLA ZWIERZĄT I BLOGI WEGE: empatia, dla zwierząt i wege blogi

BLOGI KULINARNE: Durszlak.pl