Blog > Komentarze do wpisu
DOMOWE MLEKO MIGDAŁOWE

Jak zrobić mleko migdałowe domowym sposobem ładnie pokazali Weganie (klik), ja na szklankę migdałów dodaję 3 szklanki wody. Wodę dodaję stopniowo: szklanka po szklance- każdorazowo wyciskając (prawie) wszystkie soki z migdałów i na nowo miksując wytłoczyny z wodą, tak jak w mleku kokosowym (klik). Tak przygotowany wywar właśnie w tych proporcjach mi osobiście odpowiada, ale córce nie, więc trzeba było chwilę pogłówkować co zmienić: co odjąć, co dodać. Na początek zmniejszyłam ilość wody do 2 szklanek, nie pomogło. Poszłam więc w drugim kierunku i do proporcji pierwotnych dodałam daktyle, które miksowałam razem z migdałami i problem rozwiązany :) Mleko wychodzi lekko słodkie, daktyle nie zagłuszają migdałowego aromatu i przyznam, że ja sama również z przyjemnością dodaję je do porannej owsianki. Jeśli mleko ma być użyte do sosu, zupy, ciasta- możecie je wyprodukować bez dodatku daktyli.


domowe mleko migdałowe

 

PRZEPIS WEGAŃSKI

szklanka migdałów

woda :)

5 większych miękkich niesiarkowanych daktyli

Wykonanie

Migdały zalewam wrzątkiem, po kilkunastu minutach przelewam na sitku zimną wodą i obieram; gdy łapiemy je za skórkę, która się nieco poluzuje i przyciśniemy- migdały same będą z niej wyskakiwały :) Jeśli chodzi o obieranie migdałów, są różne wersje: jedne twierdzą, że należy je obierać ze względu na toksyny zawarte w skórkach, inne, że skórki i tak będą odrzucane i nie ma konieczności ich wstępnego odrzucania. Ja obieram, bo pod skórką widać, z których sztuk należy zrezygnować, tak więc odrzucamy wszelkie przebarwione, podziurawione i inne podejrzane. Obrane migdały zalewam wodą i zostawiam do namoczenia przez noc.

Następnego dnia przekładam je do blendera razem z przepłukanymi daktylami, zalewam szklanką gorącej wody i miksuję przez kilka minut. Przekładam zawartość na gazę ułożoną na sitku ustawionym nad garnkiem/ miską, jak chwilę przestygnie, wyciskam porządnie płyn. Wytłoczyny wrzucam ponownie do blendera, zalewam kolejną szklanką gorącej wody, blenduję, wyciskam i powtarzam wszystko jeszcze raz. Migdały po namoczeniu można od razu zmiksować z 3 szklankami wrzątku, jednak dzięki potrójnemu blendowaniu uzyskacie bardziej pożywne i smaczniejsze mleko, będzie go też nieco więcej :)

domowe mleko migdałowe

Miłym dodatkiem do mleka będą wydłubane z jednej laski ziarenka wanilii lub dorzucona laska, z której ziarenka zostały użyte do innego dania. Jeśli chcecie wyprodukować mleko wzbogacone wapniem- dosypcie garstkę maku lub sezamu.

Mleko przechowujemy w zakręconym słoiku/ zamykanym pojemniku w lodówce, powinno być zużyte w ciągu 48 godzin. Mleko z czasem rozwarstwia się na grubą i chudą część, jeśli potrzebujecie namiastki "śmietanki"- zbieracie tłustą warstwę z wierzchu, jeśli mleka- przed użyciem należy je wstrząsnąć. Mleko nie nadaje się do kawy.

Tym sposobem możecie wyprodukować mleko z dowolnych orzechów: nerkowce, laskowe, włoskie, brazylijskie, piniowe, pistacjowe itp lub mieszane. Smacznego!

środa, 17 października 2012, wegetarinka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
margot11
2012/10/18 16:20:47
mleko znam i robię ,ale takie foty to już wyższa szkoła jazdy :)))
-
wegetarinka
2012/10/18 18:59:59
dzięki Ala :)
próbuję rozgryźć jaglane...
-
margot11
2012/10/18 21:49:14
mleko? Ja kiedyś jakieś robiłam ,ale chyba wiórkowo jaglane czy jakoś tak , było całkiem całkiem ,ale to bardzo dawno było, chyba nawet wiem z jakiej książki
-
wegetarinka
2012/10/18 22:24:45
tak :)
-
Gość: Jadłonomia, *.dynamic.chello.pl
2012/10/20 21:42:03
Ja wyprodukowałam mleko roślinne chyba ze wszystkiego już, ale migdałowe to nadal moje ulubione :)
-
zawszepolka
2012/11/21 16:03:34
DZIĘkUJĘ!!!!!
-
Gość: Ania, *.icpnet.pl
2012/12/02 10:56:28
Zrobiłam to mleko, z tym że tak jak pisali Weganie zalewałam migdały do blendowania chłodną wodą zamiast wrzątkiem. Były moczone przez noc, bez skórki. Nie wiem dlaczego, mają dla mnie posmak czegoś sfermentowanego :( Utrzymuje się on nawet po dodaniu dużej ilości gorzkiego kakao i cukru do mleka. Czy to mleczko po prostu tak smakuje, czy coś było nie tak z tymi migdałami? Użyłam migdałów firmy SunGrown
-
wegetarinka
2012/12/02 11:10:32
Aniu, w takim razie migdały musiały być złej jakości :( Mleko migdałowe jest IMO jedne z lepszych, z tych produkowanych DIY, z nerkowców jest też pycha! :)
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2012/12/03 08:25:46
witam
kurcze zrobiłam wczoraj mleko, zalewałam wrzątkiem do miksowania, dodalam daktyli i po przestudzeniu schowałam do lodówki.dziś rano (nawet nie minęły 24h) mleko jest sfermentowane.Migdały były dobrej jakości.Duże, ładne :-(
-
Gość: kociara, *.internetia.net.pl
2012/12/21 14:37:47
Jaakie zdjęcia! Aż ślinka cieknie. Dobrze, że mam w domu migdały! Jeszcze dzisiaj zrobię!
-
Gość: littleladypunk, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/03/15 19:43:32
Nie mam w domu blendera ani robota kuchennego, i nie zanosi się żebym szybko miała... Można użyć czegoś innego? Np podusić te migdały tak jak ziemniaki? Czy będą za twarde?
-
wegetarinka
2013/03/16 18:50:45
do tego jest niezbędny blender
-
Gość: gagatek13, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/04/28 09:32:26
A ja mam pytanko, dlaczego to mleko nie nadaje się do kawy? Bo jakoś migdały i kawa mi pasują do siebie :)
-
Gość: Asia, *.lublin.mm.pl
2013/11/09 10:59:10
Mleko niby wyszło ale pachnie dziwnie, tak kwaśnie. Jak powinno pachnac?
-
Gość: poszewka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/07/13 14:47:27
rewelacja! mleko roślinne bardzo przydaje się wszystkim paniom, które ze względów zdrowotnych unikają nabiału
KONTAKT:przepisybajki@vp.pl
WAŻNE !!!!
Wszystkie zdjęcia oraz przepisy, w których nie podaję źródła inspiracji, są MOJĄ WŁASNOŚCIĄ i NIE ZGADZAM SIĘ NA ICH KOPIOWANIE BEZ MOJEJ ZGODY, zwłaszcza w celach komercyjnych! (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

ZABAWKI DLA DZIECI: Zabawki dla dzieci

EMPATIA DLA ZWIERZĄT I BLOGI WEGE: empatia, dla zwierząt i wege blogi

BLOGI KULINARNE: Durszlak.pl