Blog > Komentarze do wpisu
DOMOWE MLEKO KOKOSOWE Z WIÓRKÓW

Ostatnio wkręciłam się bardzo w produkcję mleka roślinnego DIY: cały czas coś moczę, kręcę, odcedzam i przy każdym satysfakcjonującym efekcie myślę sobie "jak mogłam pić mleko pochodzące od innych zwierząt?", które dodatkowo bardziej szkodzi niż pomaga.

W temacie domowej produkcji naturalnego mleka polecam praktyczne informacje na stronie Wegan (tu i tu) oraz w książce Bożeny Żak- Cyran "Odżywiaj dziecko w zgodzie z naturą".

Mleka kokosowego używam w kuchni namiętnie, ale od kiedy okazało się, że lista składników na kupowanym przeze mnie do tej pory mleku A- Tip jest w rzeczywistości większa niż dwa (kokos i woda) zaczęłam kręcić mleko sama.

Jak zrobić mleko kokosowe z orzecha, wie chyba (prawie) każdy, ale co począć gdy mamy w domu tylko wiórki? Można, można :) Wychodzi aromatyczne, smaczne, idealnie nadające się do potraw curry, sosów czy zup.


domowe mleko kokosowe

Takie mleko można przygotować na dwa sposoby.

Sposób pierwszy

 

PRZEPIS WEGAŃSKI

podobny do tego, o którym pisali Weganie, jednak ze zmienionymi proporcjami

1 szklanka wiórków

2 szklanki gorącej wody

Wykonanie

Wiórki zalewam na początek jedną szklanką gorącej wody, zostawiam pod przykryciem na ok 2h, po tym czasie przerzucam do blendera, zalewam 1/2 szklanki wrzątku i mielę przez kilka minut. Przekładam zawartość na gazę ułożoną na sitku ustawionym nad garnkiem/ miską, jak chwilę przestygnie, wyciskam porządnie płyn, przekładam wytłoczyny z powrotem do blendera, zalewam znowu 1/2 szk wrzątku, blenduję i ponownie wyciskam przez gazę. Wiórki po namoczeniu można od razu zmiksować ze szklanką wrzątku, jednak dzięki podwójnemu blendowaniu uzyskacie bardziej pożywne i smaczniejsze mleko.


domowe mleko z wiórków kokosowych


Sposób drugi

 

PRZEPIS WEGAŃSKI

(szybszy- wiórek nie trzeba moczyć, jednak "trochę" zajmuje ich wstępne blendowanie i wymagają większego wkładu materiału głównego)

2 szklanki wiórków

2 szklanki gorącej wody

Wykonanie

Do blendera wrzucam szklankę wiórek, blenduję przez kilkanaście minut (robiąc krótkie przerwy by dać odpocząć maszynie i ściągać kokos ze ścianek), aż masa stanie się nieco oleista i wydobędzie piękny kokosowy aromat. Dorzucam kolejną szklankę i miksuję dalej do uzyskania efektu jak w pierwszym etapie. Optymalnym wynikiem będzie uzyskanie chlupoczącej masy czyli masła kokosowego (klik), ale jeśli nie macie cierpliwości- przerwijcie wcześniej. Teraz dodaję szklankę gorącej i mielę przez kilka minut. Przekładam zawartość na gazę ułożoną na sitku ustawionym nad garnkiem, jak chwilę przestygnie, wyciskam porządnie płyn, przekładam wytłoczyny z powrotem do blendera, zalewam znowu szklanką wrzątku, blenduję i ponownie wyciskam przez gazę. Tak jak w sposobie pierwszym- można od razu dodać 2 szklanki wrzątku, ale ja stosuję zasadę podwójnego blendowania.

Mleko robione zarówno pierwszym jak i drugim sposobem wychodzi smaczne, z drugiego minimalnie wygrywa, ale jest bardziej tłuste, wymaga większego wkładu pracy i materiału. Wytłoczyny właściwie spełniły swoją rolę, jednak możecie ich użyć jako posypki na kanapki, do sałatek, owsianki, zup, deserów itp.


wytłoczyny


Mleko przechowujemy w lodówce w zamkniętym pojemniku (słoiku) przez kilka dni. Po odstaniu kilku/ nastu godzin mleko dzieli się na grubszą i chudą część- podobnie jak w mleku puszkowym, im dłużej stoi tym bardziej się rozwarstwi (oczywiście do pewnych granic). Z grubej części można ubić śmietankę kokosową w blenderze. Jeśli używamy standardowo do curry np, przed użyciem należy porządnie wstrząsnąć zawartością.

Mleko nadaje się również do kawy. Smacznego :)



czwartek, 04 października 2012, wegetarinka

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/10/04 20:34:26
Asiula, ja chyba przetestuje oba :D, ale to drugie bardziej mnie kreci:)))
Asia ja tez uwielbiam te mleczka różne i też ciągle jakieś robię , no prawie ciągle:D

p.s śliczne zdjecia Asiu
-
Gość: mimik3, 89-68-161-205.dynamic.chello.pl
2012/10/04 20:36:32
wiórki kupiłam po tym, jak napisałaś, że zamieścisz przepis. Nie znając ostatecznych proporcji kupiłam 2 paczki po 200g. Czuję, że będzie z tego ładnych kilka litrów :). Dzięki!!!
-
2012/10/04 20:39:12
Nie przepadam za wiórkami, ale takie mleko mi pasuje, więc w najbliższym czasie kupuję wiórki i blenderuję!
-
Gość: Princessa, abgo84.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/10/04 21:23:24
O kurczę, brzmi super, niestety doba jest za krótka, więc może w przyszłym tygodniu znajdę chwilę aby zrobić to cudo ;)
-
2012/10/04 21:32:33
Ja dotąd kupowałam mleczko tej samej firmy co Ty i dałabym głowę, że w wykazie składników były tylko dwa. A ostatnio pojawiło (?) się ich zdecydowanie więcej i takich mało ciekawych. Aż nie chciało mi się wierzyć i zastanawiam się czy ja się tak myliłam i nie doczytałam wcześniej, czy co jest grane...?
Ten przepis na mleko z wiórków spotkałam właśnie dopiero co na innym blogu i jeszcze nie zdążyłam zakupić dobrych wiórek, żeby zrobić:)
Czyli Ty też potwierdzasz, że takie mleko jest ok:)
-
2012/10/04 21:35:17
Dobrze wiedzieć, nie zawsze gotowe mleko mam pod ręką. Ja kupuję tylko BIO i wtedy się nie martwię o listę składników. Twoje wyjdzie taniej:)
-
2012/10/04 21:47:37
dziewczyny, przepis polecam oczywiście
sowa, ja myślę, że one tam cały czas były, tylko na etykietach nie :/
-
2012/10/04 22:33:08
dzięki! :) aż mi się curry zachciało :)
-
2012/10/05 10:09:59
Lubię mleko kokosowe, bardzo :))
Popraw proszę WIÓRKÓW nie wiórek :)
pozdrawiam
Mania
-
2012/10/05 11:47:19
6mania53, dziękuję, poprawione :)
-
Gość: ziebra, r.escom.net.pl
2012/10/05 12:20:53
o, super, dzieny za przepis, ja też z ostrożnością do kupnych podchodzę. natomiast sojowe własnej roboty mi nie smakuje (może jednak nie wychodzi) :/
-
2012/10/05 20:50:37
Na maśle kokosowym omal nie zajechałam blendera;) Mleka popróbujem tradycyjnie.
-
2012/10/06 18:08:27
ziebra, sojowe jest dość "specyficzne", fakt :)
pinkcake, ja prawie zajechałam mrożonymi bananami ;)
-
Gość: mimik3, 89-68-161-205.dynamic.chello.pl
2012/10/06 19:40:22
Pycha wyszło, idealne. Czuję, że i ja połknęłam bakcyla robienia domowego mleka. Już planuję owsiane. Ciekawe, czy wychodzi tak smaczne, jak to z kartonika.
-
2012/10/12 13:51:05
O rety, i Ty to sama robisz, niesamowita jesteś! Twoje mleko wygląda jak z fabryki (w pozytywnym tego słowa znaczeniu)
-
Gość: Arnika, host-109-107-16-195.ip.media3.com.pl
2012/10/17 14:45:17
O rety! Super! Kocham mleko kokosowe, zawsze mam je w domu. Nie wiedziałam nawet, że nie jestem skazana na puszki i mogę zrobić sama. Dzięki za ten przepis!
-
Gość: ziebra, r.escom.net.pl
2012/10/24 14:52:27
dla mnie mleko ideał /a wybredna jestem i z puszkowych smakowały mi może tylko dwa/. a w dodatku supertanio wychodzi!! rewelacja
-
2012/10/24 22:48:40
Super, że odnosicie sukcesy w kręceniu :))
Kręcimy dalej! Moim wyzwaniem jest mleko jaglane :)
-
Gość: rossia, 89-74-153-158.dynamic.chello.pl
2012/10/25 13:18:21
o, wow - nie spodziewałam się aż tak rewelacyjnego efektu! zrobiłam mleczko drugim sposobem, ale tylko z połowy porcji i z braku gazy za pomocą sitka - coś niesamowitego :) o niebo lepsze niż sklepowe - pycha!!! dziękuję za przepis
-
Gość: kofi, ahg226.internetdsl.tpnet.pl
2012/11/12 09:43:06
Przepyszne jest to mleko, robiłam na oba sposoby, mało nie zarżnęłam blendera, na swoją zgubę spróbowałam...
-
Gość: OnaK, 91.232.175.2*
2012/11/12 14:40:05
A czy na takim mleku można robić kakao? Jak później z gotowaniem? Czy można je ugotowac do n. kawy zbożowej?
-
2012/11/12 23:52:02
rossia, proszę uprzejmie, smacznego :)
kofi, nie próbuj zatem z mrożonymi bananami, mój "nieśmiertelny" blender prawie ducha wyzionął :/
OnaK, tak, można je podgrzewać, do kakałka i kawy też się nada :)
-
2012/11/20 08:41:56
Zrobiłam z drugiego przepisu. Nie za bardzo miałam siłę mocno wyciskać wiórki, ale mimo to wyszło bardzo tłuste. Tak że do zastosowań kakałkowych czy owsiankowych zdecydowanie rozcieńczyłabym szklanką wody, natomiast do curry, kremów, zup - będzie super.
-
Gość: OnaK, 91.232.175.2*
2012/11/20 09:02:16
Zrobiłam i już 2 razy nawet... ale ale ale... W następnym dniu rozdziela mi się na wodę i takie coś twarde... i koniec. Nie można wtedy tego połączyć przez potrząśnięcie butelką... Co to jest? Czemu tak sie robi?
-
2012/11/20 09:51:25
Mi też się tak zrobiło, wystarczyło podgrzać. To to masełko kokosowe się w lodówce chyba oddziela i ścina...
-
Gość: OnaK, 91.232.175.2*
2012/11/20 11:28:57
Dziękuję.

Jest bardzo twarde... nie da rady go rozbić tylko potrząsając.. faktycznie trzeba podgrzać.
-
2013/01/13 13:06:42
zrobiłam dzisiaj mleczko kokosowe z Twojego przepisu , smak rewelacja , a kawa z tym mleczkiem przepyszna , tylko mam pytanie ile ono może mieć kalorii orientuje się ktoś?
Bo takie kupne to można znaleźć wyliczenia a takie robione?
-
Gość: jbb, afjo14.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/02/02 17:41:02
Niestety Mania, brakuje ci słownika ortograficznego.
Czy mówimy "ten wiór" czy - jak ty wolisz - "ta wióra"?
To teraz sprwdzamy zdrobnienia: ten wiórek czy - jak wolisz ty - "ta wiórka"?
A teraz liczba mnoga zdrobnienia w dopełniaczu (kogo? czego?): tych wiórków czy - jak ty uważasz - "tych wiórek"?
Wiór i jego zdrobnienie (wiórek) są rodzaju męskiego w języku polskim, zatem prawidłowa odmiana to WIÓRKÓW!
Na przyszłość:
nie jesz "torta" tylko tort i nie "używasz śmietanę" tylko stosujesz śmietanę, albo używasz śmietany.
Podstawy, Maniu, podstawy....
Zanim zaczniesz pouczać sprawdź w słowniku.
-
2013/04/29 14:35:23
Zabieram się do roboty :D uwielbiam mleko kokosowe, a te w puszkach nie do końca mnie przekonują :) Dziękuję :D
-
Gość: Gratiana, p5dd43c41.dip0.t-ipconnect.de
2013/05/07 08:13:11
Prosze Was bardzo, nie uzywajcie soi. Poczytajcie sobie na temat soi, to trucizna dla organizmu
-
Gość: Asia, user-164-127-192-204.play-internet.pl
2013/10/17 14:29:03
Witam,
zrobiłam mleko pierwszym sposobem...rewelacja ( tylko trzymałam pod przykryciem z 5 godz ...akurat wyszłam z domu). Robiłam wcześniej sposobem ze strony wegańskiej podanej w linku...jednak Twoje jest o wiele lepsze. Super przepis. Polecam i pozdrawiam :).
Asia
-
Gość: Agava, host-176-241-244-8.jmdi.pl
2014/02/27 12:57:56
A jak podawać je dzieciom?
-
Gość: , ip-223-52.ists.pl
2014/03/05 14:14:47
dożylnie :)
KONTAKT:przepisybajki@vp.pl
WAŻNE !!!!
Wszystkie zdjęcia oraz przepisy, w których nie podaję źródła inspiracji, są MOJĄ WŁASNOŚCIĄ i NIE ZGADZAM SIĘ NA ICH KOPIOWANIE BEZ MOJEJ ZGODY, zwłaszcza w celach komercyjnych! (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

ZABAWKI DLA DZIECI: Zabawki dla dzieci

EMPATIA DLA ZWIERZĄT I BLOGI WEGE: empatia, dla zwierząt i wege blogi

BLOGI KULINARNE: Durszlak.pl