Blog > Komentarze do wpisu
CHIPSY Z DYNI

Kolejny przepis dyniowy. Tym razem w postaci chrupiącej przekąski- chipsów! :) Od kiedy zrobiłam je pierwszy raz- córka nie daje mi spokoju: zrób chipsy, zrób CHIPSY, ZRÓB chipsy... ZRÓB CHIPSY ;)

 

chipsy z dyni

 

Jeśli ktoś spodziewał się jakichś cudownych technik cienkiego krojenia dyni nożem, będzie rozczarowany, mam mandolinę, a właściwie szatkownicę z różnymi wkładami, z których używam głównie tego do chipsów :) O ile buraki, marchew, ziemniaki czy pietruszkę da się pokroić cienko (jakieś 2 mm) nożem z zachowaniem wszystkich palców, to z dynią jest już gorzej.

 

mandolina

 

Do mandoliny załączony jest uchwyt, do którego wbija się kawałki warzyw, szatkuje się szybko i bezpiecznie.


będą chipsy


Jakie odmiany dyń będą najlepsze do chipsów? Takie, z którymi nie wiadomo co począć lub resztkami pod tytułem: zrobiłam/- em już zupę, risotto, curry, gulasz, kluski i co dalej z tą dynią? Uważałabym z odmianami ze skórą bardzo twardą- "drewnianą", w którą ciężko wbić nóż i w którą ma się chęć wjechać piłą ;) Chociaż robiłam chipsy i z takich odmian- jeśli się dobrze upieką- skóra nie przeszkadza bardzo. Dodam że chipsy z Hokkaido nie były najsmaczniejsze, chociaż zachowały ładny kolor :)

Do szatkowania za pomocą mandoliny- średnie dynie myjemy porządnie, kroimy na 4 części (lub więcej), pozbywamy się pestek i włókien, wbijamy w uchwyt i trzemy mocno dociskając do tarki.

 

atak dyni


Chipsy piekę w dużym wkładzie do piekarnika (ok 40cm x 33 cm), miło jest mieć kilka takich blach, ja nie mam. Smaruję ją oliwą/ olejem (na taką dużą blachę- powiedzmy 1 niepełna łyżka) , wykładam pojedyncze poszatkowane kawałki jedną warstwą i piekę w temperaturze 120- 130 st C. Po ok 30 minutach wybieram pierwsze kawałki, ciężko o równomierne upieczenie wszystkich skrawków w jednym czasie, te które są już całe suche i chrupkie są gotowe. Resztę piekę do skutku.


chipsy z dyńki

 

Warzywa bardzo kurczą się podczas pieczenia, z jednej dużej blachy wyjdzie zaledwie garstka. Po upieczeniu można chipsy przyprawić: sól, pieprz, chili, zioła, wędzona papryka, można też wymieszać oliwę z przyprawami przed pieczeniem i tak piec. Mojemu dziecku smakują bez przypraw, więc się nie wysilam :) Po kilku turach na nowo smaruję blachę oliwą. Najlepiej smakują zaraz po wyjęciu z piekarnika. Można też nimi posypywać kremowe zupy (niekoniecznie dyniowe), a gdyby u kogoś wyszła nadprodukcja chipsów, których nie da się zjeść od razu, można je zmielić w blenderze i używać jako przyprawy.

chipsy z dyni

 

Przepis dodaję do kolekcji przepisów Bei z dynią w roli głównej

dynie_banner2012



sobota, 27 października 2012, wegetarinka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: whiness, *.superkabel.de
2012/10/27 22:18:50
Łał, nie wpadłabym na takie wykorzystanie resztek dyni. Ekstra!
-
blenda2007
2012/10/27 23:04:41
zdrowo to lubimy:D
-
piotras1011
2012/10/27 23:52:11
Świetny pomysł, zrobię żonie, która lubi chipsy i ją zaskoczę :)
-
margot11
2012/10/28 09:06:04
oooo to takie proste te słynne chipsy Asi :)))
-
2012/10/28 12:35:25
Ale gdzie taką fajną maszynę kupić?
-
wegetarinka
2012/10/28 12:52:24
koldunia, jeśli czegoś nie ma na Allegro, to znaczy, że to nie istnieje ;))
-
Gość: iga, *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
2012/11/08 19:40:21
Można piec na termoobiegu?czy góra dół?
-
wegetarinka
2012/11/08 23:11:09
iga, ja piekę mając włączoną górę i dół
KONTAKT:przepisybajki@vp.pl
WAŻNE !!!!
Wszystkie zdjęcia oraz przepisy, w których nie podaję źródła inspiracji, są MOJĄ WŁASNOŚCIĄ i NIE ZGADZAM SIĘ NA ICH KOPIOWANIE BEZ MOJEJ ZGODY, zwłaszcza w celach komercyjnych! (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

ZABAWKI DLA DZIECI: Zabawki dla dzieci

EMPATIA DLA ZWIERZĄT I BLOGI WEGE: empatia, dla zwierząt i wege blogi

BLOGI KULINARNE: Durszlak.pl