Blog > Komentarze do wpisu
KOTLECIKI Z BOBU, ALE NIE TYLKO :)

Obiecane na Facebooku kotleciki z bobu: proste, smaczne- jak to u mnie /;)/- i bardzo sycące. Podprażone płatki migdałowe zagęszczają masę, dodają pożywności i smaku, reszta- jeśli chodzi o bób przyrządzany u mnie- bez zmian: koperek, czosnek, sól, dodatkowo kasza manna jako 'zlepiacz', zapraszam :)



kotlety z bobu

PRZEPIS WEGAŃSKI

Składniki

(na ok 10 sztuk)

2 szklanki ugotowanego, obranego i wypłukanego bobu
2 czubate łyżki posiekanego koperku
1/2 szklanki uprażonych przez chwilę na suchej patelni płatków migdałowych
sól, pieprz
2 duże ząbki czosnku
3 czubate łyżki kaszy manny lub innej drobnej



Wykonanie

Drobna uwaga jeśli chodzi o sprawne obieranie bobu- zaraz po ugotowaniu- wyrzucamy ziarna na sito i przelewamy zimną wodą, obieramy od razu, dzięki temu fasolki właściwie same będą wyskakiwać ze skórek :)
Bób i płatki migdałowe wrzucam do blendera i miksuję na pastę lub po prostu drobno (jeśli nie macie blendera- ziarna można utłuc tłuczkiem do ziemniaków lub pałką, a płatki pokruszyć), wciskam przez praskę czosnek, dodaję koperek, przyprawiam solą (niepełna plaska łyżeczka) i odrobiną pieprzu. Dodaję kaszę i porządnie mieszam. Wstawiam do lodówki na godzinę, ale masę można też przygotować wieczór wcześniej i smażyć następnego dnia. Z masy formuję małe kotleciki i smażę na rozgrzanym na patelni oleju z obu stron do zrumienienia. Wykładam na papierowe ręczniki by pozbyć się nadmiaru tłuszczu

kotleciki z bobu

 

W towarzystwie kotlecików młode ziemniaki: z koperkiem i podsmażoną cebulą przyprawioną wędzoną papryką /no tak, kupiłam to szpanuję ;)/ i solą, pyszne!

Młode ziemniaki z koperkiem, smażoną cebulą i wędzoną papryką

 

młode ziemniaki z koperkiem, smażoną cebulą i wędzoną papryką

PRZEPIS WEGAŃSKI

Składniki

ok 1kg małych młodych ziemniaków

sól

3- 4 łyżki posiekanego koperku

2 średnie cebule

5 łyżek oleju/ oliwy

płaska łyżeczka wędzonej papryki w proszku (łagodnej)

Wykonanie

Ziemniaki myję i skrobię (można w sumie tylko wyszorować porządnie skórkę lub cienko obrać, jednak jak dla mnie młode ziemniaki do gotowania skrobane smakują najlepiej), zalewam wodą- tyle by przykryła ziemniaki, zagotowuję, dodaję sól- w zależności od ilości wody- pełna łyżka powinna wystarczyć, kładę uchyloną pokrywkę i gotuję na wolnym ogniu do miękkości- sprawdzamy nożem. W tym czasie przygotowuję cebulę: wrzucam drobno pokrojoną na rozgrzany na patelni tłuszcz, smażę mieszając na niedużym ogniu, aż się zeszkli, a następnie miejscami zabrązowi, sypię paprykę, mieszam by cała cebula porządnie się nią pokryła, podgrzewam chwilę, wyłączam gaz, przyprawiam sporą szczyptą soli lub dwiema (smakujemy i decydujemy).

Gdy ziemniaki są już gotowe- odlewam wodę i chwilę je odparowuję, dorzucam posiekany koperek, wstrząsam, przekładam ziemniaki do cebuli, mieszam. Przy konsumpcji- przekrajane ziemniaki miziamy koniecznie w cebulce, niebo! :)

Przy okazji napiszę jeszcze o koperkowych ziemniakach :) Bardzo lubię młode ziemniaki wymieszane z podsmażonym koperkiem z dodatkiem czosnku, przyprawionym solą, bez fotki tym razem, ale wierzcie, że również pycha :) Minimum składników, maksimum smaku, niby szczegół, ale "robi" wiele! Taki koperek robię również do makaronu, spróbujcie koniecznie :)

Młode ziemniaki ze smażonym koperkiem i czosnkiem

 

PRZEPIS WEGAŃSKI

 

Składniki

Oprócz ziemniaków gotowanych w osolonej wodzie- jak wyżej potrzebne będą:

5 łyżek oleju

4 czubate łyżki posiekanego koperku

2 duże ząbki czosnku

sól do smaku

Wykonanie

Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam koperek, smażę na niedużym ogniu przez kilka minut- powiedzmy 3- 4- dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszam, wyłączam gaz, przyprawiam szczyptą soli. Ugotowane ziemniaki przekładam na patelnię i mieszam porządnie z koperkiem, zjadamy podobnie ;)- koniecznie przekrajane ziemniaki smarujemy w koperkowej omaście!

Do kotletów i ziemniaków jedliśmy ogórki z pieprzem ziołowym (klik), smacznego :)

poniedziałek, 16 lipca 2012, wegetarinka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Shutoku, *.dynamic.chello.pl
2012/07/17 01:19:05
Krótkie pytanie, czy wrzucasz do tych kotletów surową kaszę mannę czy ugotowaną? Czy ona mięknie w kotletach przy smażeniu?
-
margot11
2012/07/17 08:26:47
Asiu , jak dla mnie bomba te kotlety
Oczywiście kasza surowa?bo mnie poprzedni komentarz ciut zmylił?
-
wegetarinka
2012/07/17 10:54:10
dziewczyn, kasza surowa oczywiście :)
-
zielenina_blog
2012/07/17 10:59:11
ja zamieniam kaszę manną na grysik orkiszowy żeby było zdrowo do obrzygania ;-) Kotleciki z bobu są pyszne, a ziemniaczki mogę zawsze :D Dobre kombo!
-
chantel111
2012/07/17 20:19:55
u mnie bób je się zazwyczaj jako dodatek :) takie kotleciki to świetna sprawa :)
-
margot11
2012/07/17 22:21:09
Asia , dzięki za odpowiedz
-
Gość: Zuza, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/07/18 14:11:15
Kocham bób, więc z pewnością mi posmakują :)
-
Gość: ziebra, *.escom.net.pl
2012/07/20 15:15:36
no dobra, spapugowałam cały obiad - posmakował nawet mięsnej połowie :) tylko że fantastyczna zasmażka do ziemniaków przygasiła nieco subtelniejszy smak kotletów. nieważne. i tak je pokochałam. i już wiem, co za problem mam z bobem - nie lubię zbytnio jego zapachu
-
margot11
2012/07/21 20:43:04
kilka dni temu robiłam dokładnie wg przepisu kotlety , pycha!!!!!!!!!!!!! Jutro będą ciut wzbogacone(bo cudem wyparowało trochę bobu już ugotowanego:D) tzn duszoną cukinią i pieczarkami(coby proporcje zachować, warzywa starte )
-
Gość: , *.ronus.pl
2014/07/04 10:04:58
Swietnie-wreszcie znalazlam blog "z zielonym gotowaniem"-dziekuje,swietne przepisy
KONTAKT:przepisybajki@vp.pl
WAŻNE !!!!
Wszystkie zdjęcia oraz przepisy, w których nie podaję źródła inspiracji, są MOJĄ WŁASNOŚCIĄ i NIE ZGADZAM SIĘ NA ICH KOPIOWANIE BEZ MOJEJ ZGODY, zwłaszcza w celach komercyjnych! (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

ZABAWKI DLA DZIECI: Zabawki dla dzieci

EMPATIA DLA ZWIERZĄT I BLOGI WEGE: empatia, dla zwierząt i wege blogi

BLOGI KULINARNE: Durszlak.pl