Blog > Komentarze do wpisu
KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY Z WĘDZONĄ PAPRYKĄ

Nieskromnie przyznam, że to jeden z najlepszych kapuśniaków jakie jadłam ever! :)


kapuśniak z młodej kapusty z wędzoną papryką

Tajemniczym składnikiem jest wędzona papryka w proszku. Z reguły staram się wykorzystywać podstawowe składniki w kuchni, jednak zachęcona opiniami na innych blogach, w tym największej kusicielki Zawszepolki (klik klik), zakupiłam i ja magiczny proszek na popularnym portalu aukcyjnym (kupiłam dwie wersje: łagodną i pikantną, ale wykorzystuję głównie łagodną) i przyznaję, że to był strzał w dziesiątkę!

wędzona papryka


Zapach jaki roznosi się po kuchni, kiedy doda się ją np. do smażącej się cebuli i aromat jaki nadaje potrawom, jest tak obłędny, wręcz uzależniający, że nie sposób to opisać :) Wciągnęłam się na maksa! Przyprawy nie dodajemy wiele, zwykle łyżeczka, w kapuśniaku, o którym za chwilę wylądowała wyjątkowo łyżka- moim zdaniem to optymalna ilość, można nawet ją zwiększyć, ale np do grochówki (klik), fasolki po bretońsku (klik) czy babki ziemniaczanej (klik) wystarczy dodanie łyżeczki by podrasować smak tych dań, polecam, nie pożałujecie! W wolnej chwili napiszę Wam o minimalistycznej ciecierzycy z dodatkiem wędzonej papryki, która okazała się naszą ulubioną ciecierzycą :)

Tymczasem kapuśniak


kapuśniak z młodej kapusty z wędzoną papryką


PRZEPIS WEGAŃSKI

Składniki

(dla 3- 4 osób na 2 dni)

1 kg młodej kapusty

2 średnie marchewki

1 średnia pietruszka

1 średnia cebula

6 średnich ziemniaków

3 łyżki oleju/ oliwy

4 ziarenka ziela angielskiego

6- 8 łyżek przecieru pomidorowego (passaty) lub soku lub 2-3 większe świeże pomidory

płaska łyżka wędzonej papryki w proszku łagodnej

6 czubatych łyżek posiekanego koperku (lub więcej)

2 większe ząbki czosnku

sól, pieprz do smaku

Wykonanie

Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam pokrojoną cebulę, smażę aż zacznie się szklić, dorzucam pokrojone marchewki i pietruszkę, podgrzewam przez ok 5 minut mieszając, dodaję paprykę w proszku i podgrzewam kolejnych kilka minut mieszając tak, by wszystkie warzywa pokryły się przyprawą, wlewam ok 2 litry wody, zagotowuję, dorzucam ziemniaki i płaską łyżkę soli, po 5 minutach od ponownego zagotowania wrzucam poszatkowaną kapustę, gotuję 20 minut lub nieco dłużej (w zależności od tego jaką kapustę lubicie) na wolnym ogniu z uchyloną pokrywką dorzucając w trakcie liście laurowe i ziele angielskie, przyprawiam zupę przecierem pomidorowym (jeśli użyjecie świeżych pomidorów, trzeba je sparzyć, obrać ze skórki, pokroić i dodać nieco wcześniej, w trakcie gotowania zupy), przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodaję koperek, mieszam i wyłączam gaz. Doprawiam kolejną porcją soli (płaska lub czubata łyżeczka- wg gustu) oraz pieprzem. Smacznego :)

piątek, 13 lipca 2012, wegetarinka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
margot11
2012/07/13 18:13:01
ja tam bez tych papryk nie potrafię już gotować:D mam po 3 rodzaje ostrości:D
A kapuśniak prezentuje się wspaniale
-
2012/07/16 10:54:33
A mój Mąż nie przepada za nią, więc tylko trochę dodaje.
A kapuśniak super, czekam na ciecierzycę :-)
-
Gość: ziebra, *.escom.net.pl
2012/07/16 21:41:52
bardzo wporzo, rzeczywiście papryka sprawdza się wyśmienicie. dla mnie trochę za mało kwaśny ten kapuśniaczek - dodałabym cytryny. a ponieważ nie mam, przyprawiłam lekuchno (żeby nie zdominował smaku) octem balsamicznym. ale cytryna byłaby lepsza :)
-
osa_76
2012/07/19 22:31:52
A gdzie dokładnie nabyłaś tą paprykę? Sprawdzałam na Allegro, ale nie ma.
-
wegetarinka
2012/07/20 14:04:00
osa, ja tam widzę kilka ;) choć tej mojej nie ma, ale zajrzyj na corrida.pl, kupowałam hiszpańską, właśnie od nich;
nick z Allegro: allegro.pl/show_user.php?uid=19438895
-
osa_76
2012/07/20 21:58:11
Dzięki
-
Gość: Katarzyna, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/08/26 19:53:40
Wspaniała! Od południa wszyscy przepychamy się przy garnku! Paprykę kupiłam: allegro.pl/papryka-wedzona-50g-od-skworcu-sa-i2576582707.html
KONTAKT:przepisybajki@vp.pl
WAŻNE !!!!
Wszystkie zdjęcia oraz przepisy, w których nie podaję źródła inspiracji, są MOJĄ WŁASNOŚCIĄ i NIE ZGADZAM SIĘ NA ICH KOPIOWANIE BEZ MOJEJ ZGODY, zwłaszcza w celach komercyjnych! (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

ZABAWKI DLA DZIECI: Zabawki dla dzieci

EMPATIA DLA ZWIERZĄT I BLOGI WEGE: empatia, dla zwierząt i wege blogi

BLOGI KULINARNE: Durszlak.pl