Blog > Komentarze do wpisu
WIOSENNY SEREK Z NERKOWCÓW

Czas na wiosenne wydanie "serka" z nerkowców, pozytywnie przyjęte u mnie, może i Wasze kubki smakowe je zaakceptują? Podobny serek robiłam również ze słonecznika i choć jest jadalny, to uważam że z bazą nerkowcową wypada o niebo lepiej i ją właśnie serdecznie polecam. Dodatki są dowolne, u mnie to co lubię i jest na czasie: rzodkiewka, koperek, szczypiorek, można dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki- najlepiej zmiksowaną z odrobiną oliwy- lubiane zioła, drobno pokrojoną cebulę, ogórki- gdy będą już dostępne te nasze czy pomidory.

wiosenny serek z nerkowców

PRZEPIS WEGAŃSKI

Składniki

szklanka nerkowców

sól do smaku

2 łyżeczki octu jabłkowego lub (nieco więcej) soku z cytryny

3 łyżki posiekanego koperku (u mnie czubate)

3 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku

kilka średnich rzodkiewek- ok 10

wiosenny serek z nerkowców

Wykonanie

Nerkowce zalewam wodą i odstawiam na noc, następnego dnia płuczę, wrzucam do blendera, zalewam 1/2 szklanki gorącej wody i blenduję przez kilka minut, dosmaczam solą (niepełna płaska łyżeczka), dodaję ocet i wiosenne smaki: koperek, szczypior i cienko pokrojone rzodkiewki. Serek warto wstawić do lodówki dla przegryzienia smaków, używamy jako pasty do chleba, trzymamy przez kilka dni w lodówce w zamykanym pojemniku. Smacznego!

wiosenny serek z nerkowców

środa, 13 czerwca 2012, wegetarinka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Princessa, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/06/13 19:17:51
Super wygląda ! Mam teraz dni zawalone pracą, ale jak wszystko ustanie zaraz wypróbuję.
Nie jadłam nigdy innych nerkowców oprócz "chrupania przed TV" więc będzie nowość:) Pozdrawiam:)
-
Gość: matylda, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/06/13 20:29:24
ale ładne tło! z warzywek, tak kolorowo;)

nie jestem pewna ale w przepisie "składniki" chyba wkradł się mały błąd, został powtórzony koperek a domyślam się, że miał być szczypiorek
:)
-
margot11
2012/06/13 20:37:26
ojej jakie zdjęcia czarodziejskie wręcz , cudo
-
karmel-itka
2012/06/13 22:39:33
niesamowite.
jestem nim.. zauroczona!
-
wegetarinka
2012/06/13 22:53:06
Princesso, nadrabiaj, warto! :)
Matyldo, dziękuję podwójnie: za miły komplement i spostrzegawczość- już poprawiam :)
Alcia :*
karmel-itko :)
-
dr_ewa999
2012/06/14 17:38:07
Z nerkowcem jeszcze twarożku nie jadłam, spróbuje -skoro polecasz :)
-
2012/06/15 20:13:25
Zaciekawiły mnie te nerkowce, ale przyznaję że serek wygląda pysznie, na pewno zrobię, ja często kupuję twarożek z orzechami Pilos z lidla, jest bardzo dobry.
-
Gość: Justyna, *.acn.waw.pl
2012/06/18 11:25:37
Serek wygląda magicznie, aż trudno uwierzyć że to z samych orzechów taka ładna biel wychodzi (jeszcze nie robiłam i niestety się nie zanosi :( )
-
2012/06/18 23:12:03
muszę spróbować:) jadłam raz nerkowce i wydawały mi sie takie mdłe:(
czy nasiona, orzechy kupujesz eko? czy takie na wagę też są ok?
-
wegetarinka
2012/06/21 10:09:18
paula, spróbuj koniecznie, nerkowce to świetna baza na różne serki, sosy, "śmietanki", polecam :) staram się kupować eko
-
pinkcake
2012/06/22 11:04:24
Świetnie wygląda! Absolutnie super:)
-
wegetarinka
2012/06/22 22:29:01
Gosiu i dobrze smakuje :)
KONTAKT:przepisybajki@vp.pl
WAŻNE !!!!
Wszystkie zdjęcia oraz przepisy, w których nie podaję źródła inspiracji, są MOJĄ WŁASNOŚCIĄ i NIE ZGADZAM SIĘ NA ICH KOPIOWANIE BEZ MOJEJ ZGODY, zwłaszcza w celach komercyjnych! (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

ZABAWKI DLA DZIECI: Zabawki dla dzieci

EMPATIA DLA ZWIERZĄT I BLOGI WEGE: empatia, dla zwierząt i wege blogi

BLOGI KULINARNE: Durszlak.pl