Blog > Komentarze do wpisu
SZPINAK. CIECIERZYCA. PASTA DO CHLEBA. SOS DO MAKARONU

Dzisiaj promocja, dwa przepisy :) Dwa z jednego! Szpinak i ciecierzyca, duet idealny, kiedyś pisałam o quinoa, ciecierzycy i szpinaku (klik), tym razem zmiksowałam je do postaci pysznej pasty do chleba (może to być równie dobrze farsz do pierogów czy naleśników) i równie pysznego sosu do makaronu (kaszy, ryżu itp.). Pierwotnie robiłam to mazidło z pokrzywą, więc jeśli nie macie oporów przed jej jedzeniem i macie dostęp do czystej, oddalonej od ulic- zachęcam- też wychodzi mega!


pasta z ciecierzycy i szpinaku

PRZEPIS WEGAŃSKI

Składniki

1 szklanka ciecierzycy

ok 500 g liści szpinaku (lub 200- 300 g mrożonego)

sól, pieprz do smaku

2 większe ząbki czosnku

1 cebula

3 łyżki oleju/ oliwy

szczypta startej gałki muszkatołowej

Wykonanie

Ciecierzycę zalewam wodą i moczę przez noc, następnego dnia płuczę, wrzucam do garnka, zalewam 6 szklankami świeżej wody, zagotowuję, zbieram szum, zmniejszam ogień na mały i gotuję z uchyloną pokrywką godzinę lub nieco dłużej.

Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę, smażę do zeszklenia, dodaję wypłukany i wytrząśnięty z nadmiaru wody szpinak (jeśli używacie mrożonego, trzeba go na noc włożyć w miseczce do lodówki, następnie przed użyciem odcisnąć nadmiar wody), mieszając podgrzewam przez kilka minut, aż liście zmiękną. Wrzucam do blendera ciecierzycę, szpinak z cebulą, wciskam przez praskę czosnek i miksuję do uzyskania smarownej pasty. Teraz dosmaczamy pastę solą (niepełna płaska łyżeczka), odrobiną pieprzu i szczyptą startej gałki muszkatołowej.


pasta z ciecierzycy i szpinaku

 

Pasty wychodzi dużoooo, ale robię tyle celowo by z części zmontować sos do makaronu.

 

makaron z sosem z ciecierzycy i szpinaku

Odmierzam połowę mazidła, dodaję szklankę mleka kokosowego, dosmaczam szczyptą soli i gałką, mieszam, podgrzewam tylko tyle by było ciepłe, koniec przepisu :) Zamiast mleka koko możecie użyć innego, bulionu lub ostatecznie wody, jednak z kokosem smakuje chyba najlepiej. Sosu powinno wystarczyć dla 3- 4 osób, enyoj!

mamaron z sosem cieciorkowo- szpinakowym

niedziela, 03 czerwca 2012, wegetarinka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/06/03 21:59:09
Pysznie :-)
-
Gość: Princessa, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/06/03 22:15:46
Zielono :)
Czy z ciecierzycą z puszki ( akurat takowa posiadam w lodówce) będzie podobny smak?
Pozdrawiam:)
-
wegetarinka
2012/06/03 23:17:44
edysqua :)
Princesso, może być puszkowa, tylko ilość nieco zwiększ
-
Gość: Krysia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/06/04 11:52:57
Wspaniały, zdrowy pomysł na pastę. Można taką spokojnie przełożyć do słoiczka, oblać z wierzchu oliwą i tak jak pisałaś zajadać z różnymi dodatkami. Pycha!
-
Gość: Doro, *.metrolink.pl
2012/06/04 11:58:18
Witam
Ile taka pasta może poleżeć?
-
wegetarinka
2012/06/04 19:36:37
Krysiu, słuszna racja :)
Doro, kilka dni, warto wierzch polać oliwą jak pesto i trzymać w zamykanym pojemniku
-
Gość: mimik3, *.dynamic.chello.pl
2012/06/04 19:49:04
Mniam! Super, że wróciłaś do blogowania. Smutno było bez Ciebie:)! Pozdrawiam!!
-
Gość: Princessa, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/06/04 21:38:55
Z ciecierzycą z puszki również wyszło pyszne!
Połowę zostawiłam do kanapek, połowa do makaronu.
Od siebie dołożyłam prażone ziarna słonecznika;)
Pozdrawiam :)
-
2012/06/05 12:17:50
właśnie poczułam jaka jestem głodna...
pysznie:)
-
klaudi23a
2012/06/06 00:38:20
Zdecydowanie muszę spróbować, tym bardziej, że planowałam jakąś zieloną pastę :D
-
sowa_nie_sowa
2012/06/07 08:15:15
A ja właśnie zajadam (a raczej zapijam się) szejkami ze szpinakiem, a tu taki fajny pomysł na coś innego szpinakowego:)
Na pewno skorzystam:)
-
Gość: thiessa, *.internetia.net.pl
2012/06/07 11:24:36
Genialne! Podoba mi sie dalsze wykorzystanie po dodaniu mleka kokosowego
-
Gość: aga1981, *.warszawa.vectranet.pl
2013/02/27 20:43:58
Zrobiłam, przepyszna pasta i bardzo wiele zastosowań. Dzięki za przepis, uwielbiam Twego bloga:)
-
Gość: zycnietrwac, *.dip0.t-ipconnect.de
2014/05/28 18:29:39
na zdjęciu widzę białą ciecierzycę, czy wyjdzie również z czerwoną? jest ona mniejsza, więc powinnam dać więcej?
pozdrawiam :)
-
Gość: greenadam0212, *.bb.sky.com
2014/06/04 07:14:58
Paskudztwo! Zielona breja zupełnie niezjadliwa.
KONTAKT:przepisybajki@vp.pl
WAŻNE !!!!
Wszystkie zdjęcia oraz przepisy, w których nie podaję źródła inspiracji, są MOJĄ WŁASNOŚCIĄ i NIE ZGADZAM SIĘ NA ICH KOPIOWANIE BEZ MOJEJ ZGODY, zwłaszcza w celach komercyjnych! (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

ZABAWKI DLA DZIECI: Zabawki dla dzieci

EMPATIA DLA ZWIERZĄT I BLOGI WEGE: empatia, dla zwierząt i wege blogi

BLOGI KULINARNE: Durszlak.pl