Blog > Komentarze do wpisu
TOFU W PAPILOTKACH

Zamarynowane tofu, owinięte kawałkami papieru ryżowego, następnie podsmażone- bardzoooo lubimy :) W wersji świątecznej z dodatkiem kawałków nori, jeśli nie macie, nie lubicie, nie stosujecie alg- możecie je pominąć, ta wersja jest również popularna.

Tak przygotowane tofu możecie zjadać na ciepło, lub schłodzone- w tej wersji odpowiadają mi najbardziej, jako przystawka.


tofu w papilotkach



PRZEPIS WEGAŃSKI

Składniki

na tofu

200 g tofu naturalnego

+ ulubiona marynata, u mnie: łyżeczka startego korzenia imbiru, łyżka soku z cytryny, duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oliwy/ oleju

papilotki

po jednym arkuszu papieru ryżowego na 1 kostkę tofu (po pokrojeniu tofu na kostki- liczymy i przygotowujemy tyle arkuszy- ok 16 sztuk)  lub po pół, ja wolę owijać podwójną warstwą, są wtedy bardziej chrupiące

kawałek arkusza nori (mniej niż pół)

kilka łyżek oleju do smażenia


Wykonanie

Mieszam składniki marynaty, wrzucam do niej pokrojone w kostkę tofu, zamykam, wstrząsam, wkładam do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc, od czasu do czasu warto przemieszać cząstki, by równomiernie pokryły się marynatą.

Arkusze papieru ryżowego łamię na pół ( nie musi być super- równo i arkusze mogą być miejscami połamane), kładę jeden na drugi, smaruję lekko pędzelkiem zamoczonym w wodzie, posypuję pociętymi/ porwanymi kawałkami nori (nie za dużo), kładę kawałek tofu blisko krótszego boku i zwijam wzdłuż dłuższego. Wolne końce zanurzam na chwilę w wodzie, zwijam je pod spód "zawiniątka" i układam na blacie złożeniem do dołu.

 

tofu w papilotkach

 

tofu w papilotkach

 

tofu w papilotkach

 

tofu w papilotkach

 

Następnie smażę tofu na rozgrzanych na patelni kilku łyżkach oleju z obu stron- do zarumienienia. Wykładam na chwilę na papierowy ręcznik, przekładam na talerz. Tak jak pisałam wcześniej- mi najbardziej odpowiadały schłodzone.


tofu w papilotkach

środa, 28 marca 2012, wegetarinka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: abcmojejkuchni, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/03/28 21:56:56
Pięknie podane!:)
-
margot11
2012/03/28 22:08:50
o tak pięknie podane , moje smaki , Asiu czyli można je na obiad tak podać tak?
-
szana-banana
2012/03/28 22:25:46
wyglądają przepysznie, aż spróbuję !
Szana,
zapraszam do siebie,
www.gastronomygo.blogspot.com
-
2012/03/28 23:50:55
Piękne, tak piękne, że aż mam ochotę zrobić. Tylko skąd bierzesz prostokątny/kwadratowy papier ryżowy? Ja znałam dotychczas tylko okrągły i taki kupuję. A może od biedy w okrągły też da się te kostki zawinąć?
-
wegetarinka
2012/03/29 10:12:23
Ala, tak, można do obiadu, choć osobiście wolę jako "pogryzankę" ;)
hajduczku, swój kupiłam w sklepie z żywnością azjatycką, jest tego tyle, że kombinuję zużyć na różne sposoby, ale to nie muszą być kwadraty, okrągłe też jak najbardziej mogą być :)
-
2012/03/29 17:46:55
Bardzo fajny pomysl Asiu :-)
-
margot11
2012/03/29 17:52:53
Asiu , jak piszesz ,ze takie lepsze to ja zrobię na zimno
-
Gość: ziebra, *.escom.net.pl
2012/03/31 16:15:17
zrobiłam - pycha! /zamiast sosu sojowego do marynaty dałam - bo był otwarty - worcester :)/
-
wegetarinka
2012/03/31 21:32:36
super :) jadłaś na ciepło czy zimno?
-
Gość: ziebra, *.escom.net.pl
2012/03/31 23:04:29
na zimno! zgodnie z poradą :)
bardzo ęą, dobre na jakąś wykwintną okazję
-
wegetarinka
2012/04/01 15:22:25
hehe, np. na Święta :)
-
Gość: omnomnom-vegan, *.home.aster.pl
2012/04/12 17:16:45
dawno nie jadlam czegos tak pysznego i tłustego :D dzięki za pomysł!
-
Gość: jeanelle, *.dynamic.chello.pl
2012/04/18 16:04:23
Ja robię coś podobnego, tylko z ciasta filo. Tnę ciasto filo na 8 cm paski. Układam na sobie
3 posmarowane rozpuszczonym masłem paski, na nich zblanszowane liście pora, na nich kawałek tofu (z Polsoi marynowane, dodatkowo skrapiane sosem sojowym) i zwijam w "cygarko"- boczki należy podwijać w trakcie zwijania. Potem do piekarnika na 15-20 minut. Pycha :)
-
Gość: wesoil, *.dynamic.chello.pl
2012/05/28 15:47:36
Super przepis! I w dodatku wszystko jest tak estetycznie podane....
KONTAKT:przepisybajki@vp.pl
WAŻNE !!!!
Wszystkie zdjęcia oraz przepisy, w których nie podaję źródła inspiracji, są MOJĄ WŁASNOŚCIĄ i NIE ZGADZAM SIĘ NA ICH KOPIOWANIE BEZ MOJEJ ZGODY, zwłaszcza w celach komercyjnych! (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

ZABAWKI DLA DZIECI: Zabawki dla dzieci

EMPATIA DLA ZWIERZĄT I BLOGI WEGE: empatia, dla zwierząt i wege blogi

BLOGI KULINARNE: Durszlak.pl