Blog > Komentarze do wpisu
PIEROGI RUSKIE ZE SŁONECZNIKIEM W OMAŚCIE Z KASZY GRYCZANEJ

Poza Świętami tym razem, chociaż nie do końca, bo pastą, którą wypełniłam pierogi można smarować też chleb, choćby przy świątecznym śniadaniu :)

Pierogi wyszły znakomite- polecam tym, którzy lubią "ruskie", a z tych czy innych względów nie używają nabiału. Zamiast sera użyłam namoczonego zmiksowanego słonecznika, w roli omasty wystąpiła ugotowana i podsmażona kasza gryczana- również polecam, do dzieła! :)

 

pierogi ruskie ze słonecznikiem

 

PRZEPIS WEGAŃSKI

Składniki

(na ok 40 szt)

Ciasto

3 szklanki mąki pszennej (użyłam typ 650) + odrobina do podsypywania blatu

1 i 1/4 szklanki gorącej wody

łyżka oleju/ oliwy

płaska łyżeczka soli

Farsz

1/2 szklanki łuskanego słonecznika

1/ 2 kg ziemniaków

sól, pieprz do smaku

łyżka soku z cytryny

szczypta startej gałki muszkatołowej

3 duże ząbki czosnku

1 średnia cebula

3 łyżki oleju/ oliwy

Omasta

1/2 szklanki kaszy gryczanej

sól, pieprz

4 łyżki oleju/ oliwy


Wykonanie

Słonecznik zalewam dużą ilością wody, zostawiam na noc. Następnego dnia płuczę i blenduję przez kilka minut ze szklanką gorącej wody, przekładam do garnka i podgrzewam na niedużym ogniu przez ok 10 minut.

Przesianą mąkę mieszam z solą, zalewam szklanką wrzątku, początkowo mieszam łyżką, a jak nieco przestygnie zaczynam wyrabiać rękoma, dolewam jeszcze odrobinę wody (ilość wody uzależniona jest od typu mąki, być może nie trzeba będzie dolewać wcale, musicie to wyczuć, ja dodałam ok 1/4 szklanki- gorącej oczywiście), wyrabiam aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne, dodaję oliwę i wyrabiam jeszcze chwilę, przykrywam ściereczką i daję ciastu odpocząć ok 15 minut.

Obrane, pokrojone ziemniaki gotuję do miękkości w osolonej wodzie, odparowuję, ubijam na puree. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę smażę do zeszklenia (a nawet lekkiego zezłocenia) na 3 łyżkach oleju. Mieszam ziemniaki ze słonecznikiem, cebulą, wciskam przez praskę czosnek, dosmaczam solą (łyżeczka lub więcej), świeżo zmielonym pieprzem, sokiem z cytryny i startą gałką.

 

pasta do ruskich

 

Odrywam porcje ciasta, wałkuję na podsypanym mąką blacie, wykrajam koła "drinkową" /;)/ szklanką, kładę po czubatej łyżeczce farszu i zlepiam pierogi (ciasto, które czeka w kolejce ;) pozostaje nadal pod ściereczką i lepione odkładane pierogi również- zapobiega to wysuszeniu). Gotuję w osolonym wrzątku przez kilka minut od wypłynięcia (woda w garnku nie może buzować, ale lekko pyrkać ;), po wydobycie z garnka mieszam od razu z omastą, którą przygotowuję w trakcie gotowania pierogów.

 

pierogi

 

Kaszę płuczę kilkakrotnie pozbywając się nieczystości, wrzucam do garnka, zalewam szklanką wody, zagotowuję, dodaję niepełną płaską łyżeczkę soli i olej, zmniejszam płomień, kładę pokrywkę, gotuję do odparowania wody (ok 8 minut +/-), wyłączam gaz, zamykam pokrywką i zostawiam na ok 10 minut, następnie przyprawiam pieprzem, ewentualnie jeszcze szczyptą soli i podsmażam przez kilka minut na rozgrzanym na patelni oleju. Smacznego :)

 

pierogi ruskie ze słonecznikiem

sobota, 31 marca 2012, wegetarinka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Małgosia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/03/31 20:40:21
Genialne! Bardzo lubię ruskie, ale dawno nie jadłam, odkąd zrezygnowałam z sera (nie jem też tofu).
-
margot11
2012/03/31 21:14:18
Królowo chylę czoła :))) jesteś genialna i te pierogi tez -skład wykonanie , cudo!
-
2012/03/31 23:00:41
Wspaniały pomysł Asiu :-) chyba czytasz mi w myślach, bo zastanawiałam się z czym pierogi zrobić :-)
Asiu, bardzo się cieszę że się spotkamy niedługo :-)
-
Gość: longredthread, *.dynamic.chello.pl
2012/04/01 10:38:08
a jakiego blendera uzywasz? bo chyba nie kazdy sprzet da rade zmielic slonecznik?
-
wegetarinka
2012/04/01 11:15:14
dziewczyny, polecam, warto! :)
longredthread, bardzo prostego i małego, z namoczonym słonecznikiem każdy sobie poradzi; poza tym nie mielimy go na pastę, a na taką "kaszkę" :) pozdrawiam!
-
Gość: ziebra, *.escom.net.pl
2012/04/02 08:53:16
matko, uwielbiam ruskie. nigdy sama nie robiłam pierogów - zacznę od nadzienia :)))
-
wegetarinka
2012/04/02 19:40:16
Ziebra, polecam, bardzo fajnie wyszło :)
-
osa_76
2012/04/13 10:30:11
Muszę spróbować - kocham ruskie, a karmiąc małego alergika od pół roku nie jem nabiału:( więc i ruskie odpadają
-
osa_76
2012/04/26 21:45:47
Królowo, jesteś genialna! Zrobiłam i smakowały jak ruskie! Dla mnie rewelacja.
-
wegetarinka
2012/04/27 22:17:34
osa, jak miło :) pierwszy pozytywny komentarz, dzięki!
-
osa_76
2012/05/10 22:26:40
W dowód na to, że zrobiłam: pysznadieta.blogspot.com/2012/05/weganskie-pierogi-ruskie-dla-alergikow.html
Niestety, nie takie ładne jak Twoje.
-
Gość: Iw, *.free.aero2.net.pl
2012/07/19 17:35:52
Ja też zrobiłam dziś. Przepyszne. Robiłam kiedyś podobne, ale z tofu i te wg mnie lepsze. Dzięki za pomysł.
KONTAKT:przepisybajki@vp.pl
WAŻNE !!!!
Wszystkie zdjęcia oraz przepisy, w których nie podaję źródła inspiracji, są MOJĄ WŁASNOŚCIĄ i NIE ZGADZAM SIĘ NA ICH KOPIOWANIE BEZ MOJEJ ZGODY, zwłaszcza w celach komercyjnych! (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

ZABAWKI DLA DZIECI: Zabawki dla dzieci

EMPATIA DLA ZWIERZĄT I BLOGI WEGE: empatia, dla zwierząt i wege blogi

BLOGI KULINARNE: Durszlak.pl