Blog > Komentarze do wpisu
BIGOS Z KISZONEJ KAPUSTY

Coś czuję, że mnie pogonicie z tym bigosem na Wielkanoc ;) ale dla mnie jest to potrawa jak najbardziej wielkanocna. Kiedy odwiedzałam moich teściów w trakcie wiosennych Świąt, zawsze stał naszykowany gar tego właśnie bigosu- poniekąd ze względu na mnie, jedyną wegetariankę w okolicy ;)

Zawsze znałam bigos, jaki gotowała moja mama, z obu rodzajów kapusty, mocno grzybowy, gotowany przez kilka dni (klik), ten z kiszonej był dla mnie czymś nowym i smacznym również, zajadałam się nim jak trzeba ;) Spróbujcie go koniecznie, jeśli nie na Święta, to w innym czasie. Warto ugotować większą ilość i zrobić to dzień wcześniej, gdyż z każdym kolejnym dniem, zyskuje na smaku.

Mój dodatek to suszone śliwki, bardzo dobrze wpływają na smak potrawy, teściowa dodawała niewielką ilość cukru, jednak śliwki są lepszym rozwiązaniem :)

 

bigos z kiszonej kapusty

 

PRZEPIS WEGAŃSKI

 

Składniki

(na dużą świąteczną porcję, jeśli dla 4 osób- podzielcie składniki na pół )

2 kg kiszonej kapusty, najlepiej z marchewką

1 kg małych pieczarek

3 średnie cebule

6 dużych liści laurowych

8 ziarenek ziela angielskiego

8 suszonych śliwek

6 łyżki oleju

pieprz do smaku

łyżka lubianej musztardy (ważna)

Wykonanie

 Kapustę kroję na mniejsze kawałki i wrzucam do zagotowanej w garnku wody (ok 1,5 litra) razem z przepłukanymi i drobno pokrojonymi śliwkami i 2 łyżkami oleju, gotuję przez około godzinę na wolnym ogniu z uchyloną pokrywką, dorzucając w trakcie listki laurowe i ziele angielskie. Pieczarki płuczę, czyszczę, odcinam końce trzonków i kroję na pół, jeśli są nieco większe- na 4. Na patelni rozgrzewam 4 łyżki oleju, wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę i smażę do zeszklenia, dorzucam pieczarki, mieszam, kładę pokrywkę, podgrzewam 10 minut na średnim ogniu, w połowie mieszam. Zawartość patelni dodaję do kapusty po ok 40 min jej gotowania. Na chwilę przed wyłączeniem dodaję musztardę, mieszam. Po wyłączeniu gazu, przyprawiam świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!

poniedziałek, 26 marca 2012, wegetarinka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: rozmaryna, *.wlantech.pl
2012/03/26 21:17:13
Do jedzenia bigosu to ja jestem pierwsza!! :) Zawsze, ale to zawsze się nim przejadam i nigdy nie żałuję :D Pozdrawiam!
-
Gość: WiolaMi, *.trzebinia.mm.pl
2012/03/26 21:28:51
Ja też gotuję bigos wg podobnego przepisu, ale bez musztardy. Na takie "doprawienie" potrawy nie wpadłam ;). Może niedługo przeprowadzę eksperyment naukowy? ;) Pozdrawiam serdecznie :).
-
margot11
2012/03/27 08:22:58
ja takim bigosem/farszem(tylko nie wpadłam ,żeby dodać musztardy) nadziewam pierogi i krokiety naleśnikowe , są boskie
-
wegetarinka
2012/03/27 09:59:28
dziewczyny, spróbujcie z musztardą, to taka wisienka na torcie ;)
-
2012/03/27 14:26:39
Ja gotowałam bigos w wolnowarze 2 dni temu też z pieczarkami :-)
-
mama.di
2012/04/01 02:13:10
Dziś gotowałam bigos i za Twoim przepisem dodałam musztardę - REWELACJA:)
-
wegetarinka
2012/04/01 12:17:23
super! :)
-
Gość: Patyczak, *.warszawa.vectranet.pl
2012/04/20 20:25:26
Biogosik całkiem niezły! Ja go trochę zmodyfikowałam i dorzuciłam przecier pomidorowy i sos sojowy grzybowy....
-
myprettyeats
2012/05/07 21:43:49
I taki wlasnie bigosik dzisiaj zrobie. Fajny przepis
-
Gość: dede, *.multi-play.net.pl
2012/11/25 16:58:48
Właśnie się robi :) A tak na przyszłość, myślisz że jak by się sprawdził w takim bigosie dodatek majeranku i kminu lub kminku? Pasują mi generalnie do kapustowatych ale nie potrafiłem wyczuć jak to się zgra ze śliwkami i musztardą i nie chcąc przedobrzyć powstrzymałem się :P
-
wegetarinka
2012/11/26 15:42:55
Jeśli lubisz te przyprawy, to się sprawdzą :) będą pasowały
KONTAKT:przepisybajki@vp.pl
WAŻNE !!!!
Wszystkie zdjęcia oraz przepisy, w których nie podaję źródła inspiracji, są MOJĄ WŁASNOŚCIĄ i NIE ZGADZAM SIĘ NA ICH KOPIOWANIE BEZ MOJEJ ZGODY, zwłaszcza w celach komercyjnych! (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

ZABAWKI DLA DZIECI: Zabawki dla dzieci

EMPATIA DLA ZWIERZĄT I BLOGI WEGE: empatia, dla zwierząt i wege blogi

BLOGI KULINARNE: Durszlak.pl