Blog > Komentarze do wpisu
KAPUŚNIAK Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI I MUSZTARDĄ

Ostrzegam, że w najbliższych dniach będzie dużo kiszonej kapusty ;) Wcześniejsze syberyjskie mrozy wykurzyły sprzedawców z bazaru, a teraz, jak się nieco ociepliło, pojawiła się nieliczna grupa i moja ulubiona sprzedawczyni z beką pełną pysznej kiszonki :) Muszę się teraz nią nasycić!

Nie odkrywam Ameryki, ale pewne rzeczy lubię podkreślić- kapustę kiszoną robimy sami lub kupujemy z beczki na bazarze, gdzie można jej spróbować, w żadnym wypadku nie kupujemy kapusty sklepowej w woreczkach uwalniającej aromat kilkutygodniowej mokrej ścierki. Kapusta ma być pyszna i takie będą też dania przygotowane na jej bazie :)

Dzisiaj kapuśniak- pyszny- a jakże! :) z całą pewnością jeden z lepszych wege, z jakimi miałam do czynienia, spróbujcie koniecznie, jestem ciekawa Waszych opinii.

 

kapuśniak z suszonymi śliwkami i musztardą

PRZEPIS WEGAŃSKI

Składniki

( dla 4 bardzo głodnych osób)

1/2 kg dobrej kiszonej kapusty

5 suszonych niesiarkowanych śliwek

1 duża cebula

6 średnich ziemniaków

2 średnie marchewki

1 średnia pietruszka

kawałek selera korzeniowego

1 duży suszony kapelusz grzybowy

1 łyżka lubianej musztardy

3 listki laurowe

4 ziarenka ziela angielskiego

2 duże ząbki czosnku

4 łyżki oleju/ oliwy

sól


Wykonanie

Grzybka zalewam niewielką ilością wrzątku (ok pół szklanki) i odstawiam. Cebulę kroję w kostkę, wrzucam na rozgrzany na patelni olej, smażę do zeszklenia, dodaję pokrojoną kapustę (jeśli uznacie, że jest za kwaśna, należy odcisnąć z niej nieco soku, ale jak pisałam we wstępie- należy wybrać taką, która nam smakuje), mieszając podsmażam ok 10 minut. Zalewam wodą (ok 2,5 szklanki), dodaję śliwki (przepłukane i drobno pokrojone, choć to właściwie rzecz gustu, możecie wrzucić nawet i w całości, ja wolę posiekać) oraz grzybka wraz z wodą, w której się moczył (wlewam ją przez gęste sito), jak zacznie wrzeć zmniejszam ogień na mały, kładę uchyloną pokrywkę i gotuję na małym ogniu ok 30 minut, w trakcie dodaję listki laurowe i ziele angielskie.

W tym czasie przygotowuję pozostałe warzywa: po obraniu kroję je w kostkę, jeśli macie chęć- marchew, seler i pietruszkę można zetrzeć na tarce. Do szerokiego garnka wrzucam marchewkę, pietruszkę i seler, zalewam wodą (ok 2 l), zagotowuję, dodaję ziemniaki, wrzucam płaską łyżkę soli, zmniejszam płomień na mały, kładę uchyloną pokrywkę i gotuję na wolnym ogniu ok 30 minut.

Po tym czasie przerzucam całą zawartość patelni do garnka, gotuję razem jeszcze ok 10 minut; odlewam kilka łyżek wywaru, mieszam z łyżką musztardy /proponuję na początek płaską łyżkę, potem można "dowabić" ;)/, dodaję do zupy, wciskam przez praskę czosnek, mieszam, minutka- dwie i wyłączam gaz, to wszystko :)

Przepis dodaję do "Ministerstwa Zupy" :) prowadzonego przez Jadłonomię :)

 


czwartek, 16 lutego 2012, wegetarinka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/02/16 23:56:12
Ja mam w lodówce całe wiaderko swojej kapusty i zastanawiam się ciagle co z niej zrobic a szczerze mówiąc ponad miesiąc nie jadlam kapusty kiszonej. A taka dobra nam wyszła.
Chyba Asiu zrobię kapusniak po Twojemu z musztardą bo nigdy tak nie robiłam i czekam na dalsze przepisy z kiszonką w roli głównej :-)
-
wegetarinka
2012/02/17 17:11:31
Edyta, swoja jest zawsze najlepsza :) też dawno nie jadłam, mniam! :)
KONTAKT:przepisybajki@vp.pl
WAŻNE !!!!
Wszystkie zdjęcia oraz przepisy, w których nie podaję źródła inspiracji, są MOJĄ WŁASNOŚCIĄ i NIE ZGADZAM SIĘ NA ICH KOPIOWANIE BEZ MOJEJ ZGODY, zwłaszcza w celach komercyjnych! (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

ZABAWKI DLA DZIECI: Zabawki dla dzieci

EMPATIA DLA ZWIERZĄT I BLOGI WEGE: empatia, dla zwierząt i wege blogi

BLOGI KULINARNE: Durszlak.pl