Blog > Komentarze do wpisu
PASTA Z FASOLI, NIBY "SMALEC"

Przepis znajduje się na moim nowym blogu Sojaturobię (klik)

sobota, 14 stycznia 2012, wegetarinka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
diablica66
2012/01/14 15:29:31
Wygląda smakowicie. O wiele bardziej miałabym chęć na taki fasolowy "smalec" niż na prawdziwy.
-
margot11
2012/01/14 16:12:50
Asia ,ale pomysł , prosty i genialny
Ty się bierz mi za ta książkę , bo ja ja na Gwiazdkę najpóźniej chce mieć :D
buziaki
-
Gość: , *.ssp.dialog.net.pl
2012/01/14 16:42:47
moze glupie pytanie, ale, czy mozna uzyc fasoli z puchy?:)
-
sowa_nie_sowa
2012/01/14 17:45:22
Pasta bardzo mi się podoba! Dopiero co robiłam hummus, więc odczekam chwilkę i zrobię Twoje smarowidło:)
-
2012/01/14 18:00:14
Mniam :-)
-
zielenina_blog
2012/01/14 18:37:32
obieranie fasoli, hehehe :) Dobre dobre! :) Ja jeszcze nie dotarłam do takiego etapu ;-)
-
Gość: isa, *.myslenice.net.pl
2012/01/14 19:33:31
A ja obieram ugotowaną fasolę już od dawna:) , jak obierałam kiedyś tam latem bób wpadłam na pomysł , że można by też tak fasolę obierać i przyjeło się - także również polecam , nie tylko do past jest dobra , rozgnieciona z odrobiną wody spod gotowania fajnie zageszcza różne gulasze warzywne itp.
Świetne zwłaszcza dla kobiet w ciąży i całkiem małych dzieci ( fasola generalnie nie jest polecana , ale taka bez skór krzywdy nie zrobi - ciężkość jest w skórkach , które ściagamy , w srodku mamy za to wartosciowe białko )
-
Gość: thiessa, *.internetia.net.pl
2012/01/14 19:59:47
Pysznie wyglada. Paste z fasoli jadam, ale na jablko nie wpadlam.
Lupki od dawna sciagam, nawet z ciecierzycy a to bardziej pracochlonne. Ale jaka boska kremowa konsystencja hummusu!
-
wegetarinka
2012/01/15 11:36:55
diablica, polecam :)
Ala, ja jeszcze nie zdecydowałam :P na razie są zachęty ;)
Gościu, nie ma głupich pytań- umówmy się :) myślę, że możesz spróbować; wyjdzie bankowo, ale smak będzie nieco słabszy; ja fasoli takiej puszkowej to nawet nie znam przyznam szczerze, ze świeżo ugotowanej będzie smaczniej;
sowa, mam nadzieję, że przypadnie Ci do gustu :)
Edyta, mniammniam!
Zielenina, dlatego możesz wpadać do mnie i doczytać 'co nieco' ;)
isa, ha, ja też nad bobem na to wpadłam, takiego skórkowego nie jadam, pozdrówki!
thiesso, no właśnie ta "kremowość"- jest obłędna!
-
margot11
2012/01/15 15:29:27
to ja też z tych co zachęcają :D
-
wegetarinka
2012/01/16 00:25:20
Alcia, ja wiem, ty jesteś ze mną od początku :*
-
pinkcake
2012/01/16 12:02:37
Bardzo mi się podoba:)
-
Gość: mimik3, *.dynamic.chello.pl
2012/01/18 17:25:15
Obierałam i nie żałuję. To znaczy nie żałuję tego "kroku":), ale żałuję teraz..... pasty, bo tak się napracowałam i nie chcę, aby znikała... Jest pyszna. Zielenino, to śmieszny zbieg okoliczności, ale właśnie planowałam ukręcić Twoją serowo-orzechową z gruszką, aby więcej było pyszności w lodówce i żeby tak szybko nie znikały. Pozdrawiam wszystkich!!
-
wegetarinka
2012/01/18 19:25:32
mimik, cieszę się zatem i pozdrawiam ciepło! :)
-
osa_76
2012/01/18 21:23:06
Brzmi pysznie. Muszę wypróbować.
-
Gość: mimik3, *.dynamic.chello.pl
2012/01/19 09:42:34
jeszcze chiałabym dodać, że nazwa SMALEC z fasoli jest w 100% trafiona. Od razu po wyprodukowaniu, próbując jeszcze ciepłą pastę, nie ma się tego skojarzenia. Natomiast po 'odstaniu' godzinki w lodówce, pasta rzeczywiście przypominała smalec. Ale ten jest o niebo smaczniejszy od 'oryginału' (a o wartościach odżywczych nie wspominam nawet...) Pozdrawiam!!!
-
wegetarinka
2012/01/19 11:24:56
osa, spróbuj, jest smakowita :)
mimik, heh, no właśnie na temat tej nazwy rozgorzała dyskusja na Facebooku, nie sądziłam, że może kogoś zaboleć, ech...
-
sowa_nie_sowa
2012/01/20 08:18:56
Ta fasola to jasiek? Bo znalazłam 3 rodzaje białej: mała, średnia i właśnie jasiek. Kupiłam średnią, a teraz myślę, że może jasiek lepszy (nawet do obierania). Doradź:)
-
Gość: mimik3, *.dynamic.chello.pl
2012/01/20 10:52:23
dziwne, że ta nazwa powoduje kontrowersje. Moim zdaniem, niczym się nie różni od nazw typu 'kotlety z soczewicy',czy 'szpinakowy pasztet', czy nawet 'wegetariańska paella':). Wszystkie doskonale trafnie opisują charakter potrawy, formę i konsystencję,czy sposó przyrządzenia i nie wymagają dodatkowych opisów. Ja gotuję fasolę znowu:) na 'smalczyk'.
-
wegetarinka
2012/01/20 12:01:36
sowa, z dużego Jasia zrobisz najszybciej;
mimik, w sytuacji gdy do nazwy (już właściwie jakiejkolwiek) dodane jest "wegetariański" lub coś w tym stylu, nie pobudza to mojej wrażliwości i wyobraźni, ale każdy z nas jest inny, ma inny stopień wrażliwości; jeśli dostaliśmy już jako takie przyzwolenie na wege kotlety, pasztety, bigos, gulasz czy gołąbki, to nie widzę problemu ze "smalczykiem" czy np. "flaczkami" z boczniaka; ja też znowu fasolę namoczyłam :P
-
Gość: mimik3, *.dynamic.chello.pl
2012/01/20 12:32:16
jestem takiego samego zdania w kwestii czerpania z nazewnictwa opisującego potrawy mięsne. A co do 'głównego bohatera':)-u mnie się studzi :). I na stałe zagości w naszym menu. Napisałaś 'spróbujcie choć raz obrać':D; ja wpadłam jak śliwka w kompot.... będę obierać....:) Dziękuję Ci za przepis!
-
wegetarinka
2012/01/20 12:44:46
mimik, proszę uprzejmie :) smacznego!
-
Gość: iga, *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
2012/01/22 13:45:51
pasto-smalec rewelacja
-
Gość: AnKa, *.play-internet.pl
2012/01/22 22:29:11
Swietny pomysl Koniecznie musze sprobowac
-
wegetarinka
2012/01/22 23:02:16
iga, super- smacznego :) dzięki za opinię!
Anka, mam nadzieję, że i Tobie posmakuje :)
-
sowa_nie_sowa
2012/01/27 20:00:51
Zrobiłam! Bardzo dobry ten fasolowy smalec:)
Najbardziej mi smakuje na grzankach, taki lekko ocieplony od spodu, z dodatkiem papryki konserwowej i ogórka:)
Dzięki za przepis!
-
wegetarinka
2012/01/27 21:09:21
sowa, super- fajnie! :) smacznego!
-
Gość: Ola, *.internetia.net.pl
2012/02/09 17:37:01
a wiec kupiłam fasole i zabieram sie do produkcji "smalcu";);)
-
wegetarinka
2012/02/09 20:31:02
Ola, coś tak czuję w kościach, że Ci posmakuje :)
-
Gość: zorkaj, *.dynamic.chello.pl
2012/02/19 13:31:31
Właśnie zrobiłam drugi raz:) Tym razem obieranie poszło migiem, kwestia metody. Polecam wszystkim:D Zastanawiam się jeszcze nad dodaniem odrobiny czosnku, ale to może następnym razem. Przepis wyśmienity co skłoniło mnie do przeglądnięcia kilku jeszcze:D Pozdrawiam serdecznie.
-
Gość: Hania, *.toya.net.pl
2012/02/19 13:32:50
Ta pasta jest rewelacyjna! Tyle tylko mogę powiedzieć. A nazwa "smalec" w ogóle mi nie przeszkadza :) Pozdrawiam.
-
Gość: Iza_Singh, 195.117.255.*
2012/02/21 14:16:56
"Smalczyk" po prostu rewelacyjny, najpierw zrobiłą z połwy porcji i zamiast majeranku dodałam garam masala i odrobinę zmielonej ostrej czerwonej papryki, wyszło tak wspaniałe, że nastepnego dnia zrobiła z drugiej połowy:), mój mąż (Indus) powiedział, ze w smalu przypomina mu nadzienie do bułek, które wcinał cały czas jak był młodszy i mieszkał jeszcze w Indiach, poradził mi tylko, żeby zamiast czerwonej papryki dodać zieloną, wg niego daje lepszy efekt. Suma sumarum pasta z fasoli zagości u nas na stałe:)
-
wegetarinka
2012/02/21 15:33:00
cieszę się, że "smalczyk" stał się tak popularny :) dzięki za opinie i propozycje wariacji; pozdrawiam :)
-
Gość: kasias, 176.101.87.*
2012/02/21 19:50:48
heej, to jest pyszne!nie spodziewałam się, szczerze mówiąc:)
-
Gość: Princessa, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/03/02 16:09:44
Właśnie zrobiłam fasolkowy smalec i nie mogłam sie oprzeć aby go spróbować na ciepło... mmm... chyba się zakochałam ^^ rewelacja!!! :)
-
Gość: Anok, *.net.stream.pl
2012/05/05 13:52:54
proponuje do tej fasoli dodać 4 ząbki czosnku drobno posiekanego i podsmażonego na maśle lub wege na oliwie z oliwek. czosnek powinien się zarumienić. podsmażony traci intensywność, to tak jeśli kogoś przeraża ilość. wyjdzie naprawdę smalec ;-)
-
fantazjemagdyk
2012/05/10 20:31:59
zrobiłam i wyszło bardzo smacznie, dzięki za super przepis :)
-
Gość: Namiko, *.dynamic.chello.pl
2012/05/24 15:24:32
a ja od siebie proponuję dodać oprócz czosnku, o którym ktoś już wspomniał - drobniutką proteinę sojową (można podsmażyć z cebulką) uzyskamy wówczas coś na kształt wege "skwarek" :))
-
Gość: ola, *.vbynqu2.dynamic.dsl.tele.dk
2012/08/13 21:29:49
genialny jest! i podaję dalej :)
-
Gość: Lilidu, *.dynamic.gprs.plus.pl
2012/08/29 12:22:21
A po co ta oliwa na wierzch po włożeniu do słoika? Żeby się nie zepsuło?
-
wegetarinka
2012/08/29 15:21:46
tak i trzymało wilgoć
-
Gość: Lilidu, *.dynamic.gprs.plus.pl
2012/08/30 10:11:40
Wczoraj zrobiłam, wyszło super! Obrałam fasolę i pasta wyszła rzeczywiście niesamowicie gładka. Dzięki za przepis!
-
Gość: nimlien, *.as13285.net
2012/11/27 22:05:08
A ja ugotowalam fasole i zaczelam obierac, ale jakos srednio mi to wychodzi, wciagnelam polowe fasoli w lupinkach..... chyba namocze na noc kolejna porcje, albo zrobie paste z calosci w lupinkach.....
-
skoraczek
2013/01/30 18:04:55
Przepis zapisuję. Ciekawam strasznie smaku :-)
-
Gość: kachifoo, *.ssp.dialog.net.pl
2013/02/06 14:36:41
mega pyszne smarowidło na chlebek...
-
2013/02/19 19:47:38
zrobiłam, kapitalny ten "smalczyk" - dzięki za przepis :)
-
Gość: Horatka, *.hsd1.ma.comcast.net
2013/03/23 22:58:20
Pyszna! Naprawdę przeszła najśmielsze oczekiwania! Dałam się namówić na obieranie, poszło dość łatwo (michy na kolana i oglądanie filmu). Ten przepis jest też świetny ze wzgledu na dobre składniki (widziałm w sieci wege-smalce na bazie margaryny - bez komentarza.

To był drugi raz kiedy namawiałam mojego męża, Jankesa, na smalec. Wiele lat temu w Polsce, wtedy jeszcze jadłam mięso, to był zwyły smalec. Nie przypadł mu do gustu, choć jest otwarty na nowe smaki. Dziś ... po pierwszym kęsie chleba ze "smalcem":
- No, niezłe...
Po chwili:
- Wow!!!!
-
Gość: MP, *.play-internet.pl
2013/04/14 13:01:34
po co obierać...wystrczy przetrzeć przez sitko
-
Gość: LiviaSt75, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/06/10 23:30:50
No w szoku jestem rzeczywiscie na chlebie pod pomidorem smakuje jak smalec
gratuluje pomysłu!!! Bardzo mi ta strona się spodobała pomysły na dania są bardzo fajne.
Pozdrawiam,
LiviaSt75
-
Gość: dobbi, *.dynamic.chello.pl
2013/06/18 14:50:27
Bardzo dziękuję za przepis. Jest fenomenalny. Została mi smutna resztka w słoiczku, ale fasola już się gotuje. :)
Dodałam do niego troche cebulki prażonej; może nie bardzo zdrowej, bo z torebki, za to chrupkiej i imitującej skwareczki.
-
Gość: Tomasz, *.adsl.inetia.pl
2013/09/17 22:49:35
Obieranie fasoli naprawdę nie jest trudne - po ugotowaniu i naciśnięciu najczęściej sama wyskakuje ze skórki. :)
-
Gość: monikot, *.internetdsl.tpnet.pl
2014/02/21 15:13:28
Ale jaja !!! to smakuje jak smalec, w trakcie przygotowania mój mąż w głowę zachodził co to ja takiego robię, a jakie komentarze szły w moją stronę a że się fasoli nie obiera itp. normalnie Jamie Oliver w mojej kuchni :) uwielbia fasolę to wyjadł mi połowę i stwierdził (przed zrobieniem smalcu) że tyle fasoli zmarnowałam hehehe. No pyszne to i takie zdrowe, od dzisiaj więcej wega w mojej kuchni !!!! i basta !!!!
-
Gość: Ola, *.internetia.net.pl
2014/03/02 14:08:03
Właśnie zrobiłam i nie mogę się doczekać, aż wystygnie ;) Dodałam jeszcze kminek i lubczyk. Mam pytanie, jak długo można to przechowywać w lodówce?
-
Gość: , *.interplus.com.pl
2014/12/27 22:53:38
ja polecam dorzucic cieciorkę ;)
KONTAKT:przepisybajki@vp.pl
WAŻNE !!!!
Wszystkie zdjęcia oraz przepisy, w których nie podaję źródła inspiracji, są MOJĄ WŁASNOŚCIĄ i NIE ZGADZAM SIĘ NA ICH KOPIOWANIE BEZ MOJEJ ZGODY, zwłaszcza w celach komercyjnych! (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

ZABAWKI DLA DZIECI: Zabawki dla dzieci

EMPATIA DLA ZWIERZĄT I BLOGI WEGE: empatia, dla zwierząt i wege blogi

BLOGI KULINARNE: Durszlak.pl