Blog > Komentarze do wpisu
KAPUSTA PEKIŃSKA DUSZONA Z POREM

Jeśli kapustę pekińską znacie tylko w formie surówki, zachęcam do poznania jej smaku na ciepło, np. w postaci "jarzynki" do obiadu. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, no i smaczna oczywiście :) w mojej subiektywnej opinii rzecz jasna, może i Wam przypadnie do gustu?

Dobrze komponuje się z daniami z dodatkiem ryżu czy kaszy różnego rodzaju, polecam.

kapusta pekińska duszona z porem

PRZEPIS WEGAŃSKI

Składniki

(dla 3- 4 osób)

1 kapusta pekińska (kilogram lub nieco więcej) z zielonymi (nie żółtymi) liśćmi

1 duży por

4 łyżki oleju/ oliwy

sól, pieprz, odrobina sosu sojowego

1/4 szklanki wody

2 duże ząbki czosnku

Wykonanie

Z pora odrywam pierwsze liście, z reszty wybieram białą i jasnozieloną część, odcinam pozostałość korzenia, kroję wzdłuż na pół i płuczę porządnie pod bieżącą wodą, wytrząsam jej nadmiar  i kroję na cienkie półplasterki.

Z kapustą postępuję podobnie (odrzucam pierwsze listki, odcinam pozostałość korzenia, kroję wzdłuż na pół, płuczę i wytrząsam wodę), oddzielam listki od grubych łodyg- krojąc połówki ukośnie raz (łodygi szybciej "dojdą" przy obróbce, dlatego warto najpierw je wrzucić na patelnię, a potem liście). Teraz kroję moje połówki jeszcze raz na pół, a potem w poprzek na mniejsze kawałki, liście oddzielnie siekam dość drobno.

Na patelni rozgrzewam 4 łyżki oleju, wrzucam por, mieszając smażę chwilę, następnie dorzucam pokrojone łodygi kapusty i mieszając podgrzewam na średnim ogniu przez kilka minut, aż staną się szkliste, teraz dolewam wodę, sypię sporą szczyptę soli, dorzucam pokrojone listki, kładę pokrywkę i duszę ok 5 minut. Dodaję łyżkę sosu sojowego (lub więcej- wg upodobań), wciskam przez praskę czosnek, mieszam i podgrzewam jeszcze chwilkę, wyłączam gaz, przyprawiam w razie potrzeby pieprzem, ewentualnie dodatkową porcją sosu sojowego i kładę pokrywkę- dobrze jeśli kapusta postoi przez kilka minut przed konsumpcją.

poniedziałek, 02 stycznia 2012, wegetarinka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/01/02 18:51:25
Uwielbiam kapustę pekinską i pora również :-) więc to propozycja w sam raz dla mnie :-)
-
wegetarinka
2012/01/02 23:39:29
Edyta, spróbuj, warto :)
-
agattekh
2012/01/03 18:00:31
Jadłam pekińską, ale tylko na surowo, chyba się skuszę i spróbuję Twojej propozycji :-)
-
wegetarinka
2012/01/03 19:01:36
agattekh, mam nadzieję, że Ci posmakuje :) pozdrawiam!
-
pinkcake
2012/01/05 01:06:36
A ja robię z niej zupę :)
-
wegetarinka
2012/01/05 16:49:39
o, z zupą też fajny pomysł :)
-
2012/01/08 19:04:18
Zrobiłam, zjadłam i się w niej zakochałam :) super do pieczonych kartofelków :)
-
wegetarinka
2012/01/08 23:37:33
Paula, super! Cieszę się ogromnie :)
-
Gość: misia, *.dynamic.mm.pl
2014/02/12 13:43:37
zachęciłaś mnie, aż polecę do sklepu po pora i kapustę :)) później zdam relację
KONTAKT:przepisybajki@vp.pl
WAŻNE !!!!
Wszystkie zdjęcia oraz przepisy, w których nie podaję źródła inspiracji, są MOJĄ WŁASNOŚCIĄ i NIE ZGADZAM SIĘ NA ICH KOPIOWANIE BEZ MOJEJ ZGODY, zwłaszcza w celach komercyjnych! (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

ZABAWKI DLA DZIECI: Zabawki dla dzieci

EMPATIA DLA ZWIERZĄT I BLOGI WEGE: empatia, dla zwierząt i wege blogi

BLOGI KULINARNE: Durszlak.pl