Blog > Komentarze do wpisu
JAGLANKA ŚNIADANIOWA ZE SŁONECZNIKIEM

Choruję raz w roku, ZAWSZE o tej samej porze- koniec stycznia, tak już mam. Wtedy najbardziej ciągnie mnie do jaglanki lub jaglanko- owsianki przygotowywanej na różne sposoby, zalanej mlekiem- koniecznie. Jest więc sposobność do wstawienia notki śniadaniowej, stanowczo za mało piszę tu o śniadaniach. Oczywiście jestem jak najbardziej za śniadaniami, choć rano przeważnie nie mam apetytu, ale motywuję się by wstać parę minut wcześniej i teraz- gdy mrozy za oknem- zjeść coś ciepłego, nakarmić ciało i duszę. Pożywne śniadanie daje pozytywny zastrzyk przynajmniej na pół dnia- sprawdzone :)


jaglanka śniadaniowa ze słonecznikiem

Dzisiaj kasza jaglana z moczonymi przez noc wyłuskanymi pestkami słonecznika, z dodatkiem suszonej żurawiny i rodzynek, po podgrzaniu wszystko zalane mlekiem, aktualnie ryżowym, ale możecie użyć każdego innego, które Wam pasuje. Pestki słonecznika możecie wymienić na dynię (moczone i podgrzane ziarna dyni mają swój zapaszek, który nie każdemu będzie odpowiadał, ale zalanie mlekiem niweluje ten mankament) lub orzechy (włoskie, laskowe, nerkowca, migdały itp.); suszone owoce dobieramy również wg własnych gustów, ja lubię żurawinę, bo jest trochę słodka i kwaśna zarazem, ale jak pisałam, mogą to być inne owoce- morele, śliwki itp., ważne by były niesiarkowane.

PRZEPIS WEGAŃSKI

Składniki

(dla 3- 4 osób)

1/2 szklanki łuskanego słonecznika

3/4 szklanki kaszy jaglanej

4 czubate łyżki bakalii (u mnie pół na pół żurawina i rodzynki) lub więcej

sól do smaku

łyżeczka oliwy/ oleju

dowolne lubiane mleko

cynamon do smaku

Wykonanie

Słonecznik płuczę, zalewam wodą i zostawiam na noc, następnego dnia zlewam to co wypłynęło na wierzch, ziarna płuczę, zalewam szklanką wody i blenduję na "kaszkę" (jeśli macie blender mało pojemny- jak ja, wodę dolewamy partiami- po pół szklanki).

Kaszę jaglaną wsypuję na drobne sitko, przelewam wrzątkiem, następnie płuczę pod bieżącą wodą. Wrzucam do garnka, zalewam wodą (1,5 szklanki), zagotowuję, wsypuję 1/2 płaskiej łyżeczki soli i łyżeczkę oliwy i gotuję na wolnym ogniu z uchyloną pokrywką do wyparowania wody (ok 6 minut), dodaję masę słonecznikową oraz wypłukane pokrojone lub nie suszki /jeśli są to większe sztuki typu morele czy śliwki- kroimy w paseczki- nie ma rady ;)/ i gotuję kolejnych kilka minut mieszając. Po wyłączeniu gazu warto przykryć na kilka minut masę by "doszła". Nakładam w talerze porcje jaglanki, zalewam mlekiem (w ilości odpowiedniej do chęci), posypuję cynamonem. Smacznego :)

poniedziałek, 30 stycznia 2012, wegetarinka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: mimik3, *.dynamic.chello.pl
2012/01/31 07:23:54
na zdrowie! życzę szybkiego powrotu do zdrowia! to także moje śniadanko, codziennie, oprócz weekendów. Zawsze byliśmy fanami wytrawnych śniadan, ale... do jaglanki łatwo się przyzwyczaić. W dodatku w zabieganym tygodniu to jest naprawdę 'ekspresowe' danie. Wieczorem pamiętam tylko o namoczeniu kaszy, a rano- sama się gotuje. Szkoda, że dzieci coś nie podzielają naszego entuzjazmu...Jeszcze raz pozdrawiam!
-
sowa_nie_sowa
2012/01/31 07:57:17
Ja w jaglance zakochałam się, co prawda nie od pierwszego wejrzenia, ale za to na zabój;)
I właśnie w wersji na słodko, tylko bez mleka, za to z dodatkiem płatków owsianych lub innych. Na razie nie odkryłam lepszego śniadania:)
Nawet ostatnio kulki jaglane z niej ulepiłam.
Zdrówka życzę!
-
2012/01/31 09:20:08
U nas w domu jaglankę jemy tylko z warzywami :)- tak nam najbardziej smakuje :) wypróbuje tego przepisu z płatkami owsianymi :). A przepisów na śniadanko nigdy za wiele, więc czekam na c.d.n.
pozdrawiam
cieplutko mimo że za oknem -20 bbbrrrrr
-
wegetarinka
2012/01/31 14:41:03
Dzięki dziewczyny za odwiedziny i komentarze :) już mi lepiej, kuruję się jaglanką :D
-
Gość: Kasia P, *.dynamic.chello.pl
2012/01/31 15:42:18
Nie masz pomysłu na obiad? Winiary "Pomysł na zapiekankę makaronową z serem" to świetna i szybka propozycja pysznego dania na obiad dla całej rodziny!
-
wegetarinka
2012/01/31 15:43:50
No właśnie chodzi o to, że mam, aż nadto ;)
KONTAKT:przepisybajki@vp.pl
WAŻNE !!!!
Wszystkie zdjęcia oraz przepisy, w których nie podaję źródła inspiracji, są MOJĄ WŁASNOŚCIĄ i NIE ZGADZAM SIĘ NA ICH KOPIOWANIE BEZ MOJEJ ZGODY, zwłaszcza w celach komercyjnych! (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

ZABAWKI DLA DZIECI: Zabawki dla dzieci

EMPATIA DLA ZWIERZĄT I BLOGI WEGE: empatia, dla zwierząt i wege blogi

BLOGI KULINARNE: Durszlak.pl