Blog > Komentarze do wpisu
DOMOWE MASŁO KOKOSOWE

Domowym sposobem można ukręcić nie tylko pyszne masła orzechowe (np. migdałowe klik czy z nerkowców klik), ale również możliwe jest uzyskanie masła kokosowego, mając do dyspozycji wiórki kokosowe i blender.

domowe masło kokosowe

Myślę, że jeśli mój blender sobie z tym poradził, to każdy inny też da radę- kluczem jest stopniowe dosypywanie wiórków i użycie odpowiedniej ich  ilości w stosunku do wielkości blendera, a właściwie średnicy misy /czy też miseczki, jak w moim przypadku ;)/. Mam blender o objętości 500 ml, zużyłam 2 szklanki wiórków i uzyskałam ok 100 ml masełka... niewiele? Zaręczam, że warto, ale po kolei.

Do blendera wrzucam pierwszą partię kokosa, w tym przypadku- 1 szklankę,

domowe masło kokosowe

miksuję 10 minut robiąc przerwy by nie zagotować maszyny i ściągać nożem lub łyżką wiórki, które osiadają na ścianach; pierwsza faza trwa do momentu uzyskania pasty osiadłej pod ostrzami, blender jej nie łapie- wtedy dorzucam drugą partię wiórek (u mnie 2 szklankę);

domowe masło kokosowe

teraz miksuję całość dalej ok 20 minut (robiąc przerwy oczywiście) do uzyskania w miarę gładkiej masy.

domowe masło kokosowe

Oczywiście nie wyszło to super- gładkie masło, ale jednak masło, aromatyczne, pachnące kokosami i smarowne.

Takie masełko z czasem nabiera gęstszej konsystencji, aż wreszcie zastyga tak, że trzeba ostrym nożem i wprawną rękę wydobywać zawartość. Smak skojarzył mi się z chałwą kokosową (choć nigdy takiej nie jadłam), pyszną chałwą!

chałwa kokosowa

By rozluźnić konsystencję, wystarczy słoiczek z zawartością wstawić do miski czy garnka z gorącą wodą- znowu nabierze smarownej konsystencji.

To, do czego wykorzystacie masło- zależy tylko od Was, można z niego zrobić pasty do chleba, maczanki do warzyw, przyprawiać zupy, sosy, dania typu curry, używać do deserów: trufli, ciast, do produkcji domowych lodów czy czekolady; można go użyć jako lukru do zdobienia ciastek lub jako polewy do deserów, np do bananów w cieście :)

banany w cieście

piątek, 06 stycznia 2012, wegetarinka

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/01/06 19:00:30
Świetny pomysł! Na pewno sobie ukręcę.
-
2012/01/06 19:21:56
Jestem wielbicielką kremów na kanapki zamkniętych przeze mnie w małym słoiczku. Nie myślałam, że kokosowy może być taki prosty!
Kremy najlepiej trzymać w szafce niżeli w lodówce, tak jak nutellę czy masło orzechowe. A żeby nie zastygło to dobrze jest dodać masła :)

pozdrawiam
-
2012/01/06 19:32:30
o jaaaaa, ale o jaaaa :) A mnie został duuuuuży zapas wiórków po świętach! :)
-
2012/01/06 20:57:57
Dziękuję dziękuję!!!!!!!!
:)
Cena kupnego powala mnie na kolana.
-
2012/01/06 22:02:37
diablico, polecam, warto :)
Weroniko, przepis jest wegański, więc masło odpada, poza tym IMO warto trzymać taki "koncentrat" właśnie, a potem wedle potrzeby rozluźniać dowolnymi dodatkami :) pozdrawiam
Zielenina, do dzieła ;)
Polka, mnie też, ech!
-
Gość: goszka, client-81-105-73-83.lds-bng-011.adsl.virginmedia.net
2012/01/06 22:31:04
Wow! Wygląda pięknie i już czuję ten niebiański zapach. Uwielbiam kokos w każdej postaci (robię curry, zupy kokosowe), ale takiego masełka jeszcze nie próbowałam. No i ostatnio rozkochałam się w napoju "Cocofina" www.cocofina.com/ to woda z kokosa, piłam kilka wód kokosowych z innych firm dostępnych w uk, ale ta jest niesamowita. Wiórki niestety zużyłam do ciasta marchewkowego, ale jutro polecę dokupić i już widzę mój biedny blender, jak się grzeje:) Póki co uraczę się zaraz szklaneczką malibu.
pozdrawiam Cię gorąco i czekam na Twoje kolejne wynalazki :)
-
2012/01/06 23:46:55
goszka, zatem mam nadzieję, że nie uśmiercisz maszyny ;), a skoro jesteś fanką kokosowych smaków, to masełko będzie bardzo w Twoim guście :) pozdrawiam!
-
2012/01/07 01:38:50
kiedyś tak miksowałam wiórki kokosowe do ciastek. i rzeczywiście.. zrobiło się z nich kremowe masełko, ale wylądowało w cieście i nawet mi nie przyszło na myśl, by było czymś do zjadania tak po prostu.. ;-) pyszny pomysł!
-
2012/01/07 08:55:55
Asiu wiesz co?Uwielbiam ciebie i takie przepisy
-
2012/01/07 15:34:28
ugotujmy, mega- pyszny :)
Ala, ja jak kręciłam masło, to oczami wyobraźni widziałam jak już zdobisz nim pierniczki :)
-
2012/01/07 18:23:46
Tak?Oj ale mnie wzruszyłaś*
-
2012/01/08 12:24:39
Brzmi pysznie. Muszę kiedyś spróbować i nie zabić mojego blendera przy tym ;)
-
2012/01/08 17:15:54
Wow! Skoro mówisz, że Twój wytrzymał, to mój tez powinien dać radę :)
-
Gość: marialeksandra, 89-70-77-41.dynamic.chello.pl
2012/07/26 10:38:52
Oj, ale jak dodałam ciut karobu i syropu z agawy, to mi się znowu zrobiło sypkie... dlaczego? Miał ktoś tak? A było smarowne, wręcz rzadkie już...
-
2012/07/26 16:44:50
marialeksandra, wstaw pojemnik z masą do naczynia z gorącą wodą, powinno pomóc
-
Gość: Zonk, 87-206-58-94.dynamic.chello.pl
2013/01/01 19:17:31
ueee jak ja nie lubie kuchni wegetariańskiej
-
Gość: Ola, 37.30.7.155.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2013/01/23 19:16:18
czy można takie masełko potraktowac jak margaryne tradycyjna i upiec ciasto?
-
2013/01/23 20:06:03
Ola, ja je dodawałam do kruchej tarty- zamiast oleju i wyszło bardzo OK, do takiego klasycznego ciasta- jeśli podgrzejesz do płynnej postaci- też powinno się sprawdzić :)
-
2014/01/31 18:58:32
Chyba prostszego przepisu nie ma na takie pyszności jak to masełko ;) Mi najbardziej smakuje z dżemem :)
-
2014/04/08 12:21:04
haha, nie miałam pojęcia, że masło powstaje tylko ze zmiksowania wiorków kokosowych... :-) super, muszę wypróbować!
KONTAKT:przepisybajki@vp.pl
WAŻNE !!!!
Wszystkie zdjęcia oraz przepisy, w których nie podaję źródła inspiracji, są MOJĄ WŁASNOŚCIĄ i NIE ZGADZAM SIĘ NA ICH KOPIOWANIE BEZ MOJEJ ZGODY, zwłaszcza w celach komercyjnych! (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

ZABAWKI DLA DZIECI: Zabawki dla dzieci

EMPATIA DLA ZWIERZĄT I BLOGI WEGE: empatia, dla zwierząt i wege blogi

BLOGI KULINARNE: Durszlak.pl