Blog > Komentarze do wpisu
WESOŁYCH ŚWIĄT !

Kochani, życzę wszystkim, którzy do mnie zaglądają lub wpadną przypadkowo, spokojnych i radosnych Świąt, wszystkiego co najlepsze !

Na moim stole pojawi się wegetariański bigos (klik), czysty barszczyk na zakwasie buraczanym, pasztet selerowo- orzechowy, drożdżowe pierożki z pieczarkami i orzechami włoskimi, litewska "kasza jedwabna", cebula w oleju lnianym i kilka innych drobiazgów.

Dłuższe przepisy umieszczę w wolnej chwili, a dzisiaj 2 proste propozycje.

Pierwsza potrawa zainspirowana przepisem znalezionym w książce Hanny Szymanderskiej "Kuchnia Polska. Potrawy regionalne". Prosta, niewymyślna i absolutnie przepyszna! Bije na głowę (IMO oczywiście) groch z kapustą.

litewska kasza jedwabna

 

PRZEPIS WEGAŃSKI

 

Składniki

ok 500 g łuskanego grochu

1 kg ziemniaków

sól, pieprz

łyżeczka cząbru

1 duża cebula

4 łyżki oleju/ oliwy

Wykonanie

Groch płuczę, moczę przez kilka godzin (można zostawić na noc), następnie przepłukany zalewam nową wodą- ok 1,5 litra, zagotowuję, zmniejszam ogień, zbieram pianę, przykrywam częściowo pokrywką i gotuję do miękkości (w zależności od czasu moczenia grochu: 40- 60 minut). W połowie czasu gotowania grochu, dodaję podsmażoną do zeszklenia pokrojoną w kostkę cebulę, a po kolejnych 10 minutach łyżeczkę cząbru. Gdy groch zaczyna się częściowo rozpadać dodaję płaską łyżkę soli oraz obrane i starte na drobnej tarce (jak do placków ziemniaczanych) ziemniaki i gotuję mieszając już bez pokrywki jeszcze 10 minut. Po wyłączeniu gazu dosmaczam potrawę jeszcze solą i pieprzem.

litewska kasza jedwabna

Propozycja książkowa to polanie gotowej "kaszy" skwarkami, możecie użyć pietruszkowych (klik), ja swoją polałam po prostu olejem lnianym, pycha!

Kolejny pomysł, który bardzo przypadł moim kubkom smakowym, pochodzi od szwagra. Cebula w oleju lnianym, genialna!

cebula w oleju lnianym

Obraną cebulę kroję w piórka lub kostkę, solę, ugniatam widelcem lub ręką aż się lekko zeszkli, polewam olejem lnianym (cebula ma w nim pływać) i dodaję odrobinę soku z cytryny, na 2 duże cebule powiedzmy łyżka soku cytrynowego; zjadać możemy od razu lub wstawić w zamkniętym naczyniu do lodówki na godzinę. Przy okazji oleju lnianego- pamiętajcie, by po otworzeniu szybko go zużyć, gdyż łatwo się psuje. Smacznego!

sobota, 24 grudnia 2011, wegetarinka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/12/24 15:15:34
i wzajemnie, dziekuje za powiekszanie mojego skromnego meniu :)
-
2011/12/24 16:35:56
A gdzie kapusta w grochu z kapustą?
Podałas przepis na groch z ziemniakami, albo ja cos przeoczyłem. :-(

Również życzę wesołych, smacznych i zdrowych świat dla Ciebie i wszystkich Twoich bliskich. :-)
-
2011/12/24 16:38:25
no właśnie - teraz dopiero doczytałem o tym grochu z kapista i już wiem skąd nieporozumienie. Ech ten świąteczny galimatias. :-)
Proszę zatem o skasowanie (lub odpowiednie wyedytowanie) mojego posta i przepraszam za zamieszanie.
-
margot11
2011/12/24 20:50:37
Wesołych Świąt Asieńska *
ale fajne te potrawy i autentycznie nie mogę się doczekać reszty przepisów , bo kto jak kto ale ty mnie inspirujesz z Maria najbardziej
-
Gość: mia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/12/25 09:55:34
no uwielbiam Twój blog..;) ja polecam pasztet z łuskanego grochu z zieloną pietruszką - wychodzi na prawdę świetny, ma wyrazisty smak (bije na głowę pieczarkowe pasztety z którymi próbowałam parę lat), bardzo ładnie się kroi, nie kruszy się, szybki do przygotowania i smakuje całej mięsożernej rodzince - jedna z niewielu potraw która się u mnie przyjęła na święta ;) najlepszego na święta ;)
-
Gość: Azzahar, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/12/26 16:12:21
Dziękuję bardzo za uczestnictwo w akcji "Wegańskie

Święta". Jak zapewne wiesz, przepisy zostaną złożone

w bezpłatny e-book do ściągnięcia na stronie

Stowarzyszenia Empatia; mamy nadzieję, że ta

publikacja pomoże początkującym i mniej kreatywnym

weganom zaplanować doskonałe święta. Na końcu znajdą

się informacje o uczestnikach akcji i właśnie w tej

sprawie piszę.

Podamy adres bloga oraz podpiszemy autora: jak

chcesz być podpisana? Swoim nickiem, imieniem i

nazwiskiem, samym imieniem... Czy chcesz, żebyśmy

zamieścili krótką informację o Tobie, taką, jak w

profilu? Jeżeli tak, napisz proszę gotową formułkę

(do 250 znaków) i prześlij mi ją. Przykładowe opisy:

Azzahar mieszka w Poznaniu z kotem i kozą, prowadzi

bloga Śmierć Kanapkom a w wolnych chwilach gra w

Simsy.

Anna Nowak z bloga WeganizmFTW jest 19-letnią

warszawianką, studiuje socjologię i pomaga w

schronisku dla bezdomnych rybek. Planuje osiąść na

Suwalszczyźnie i hodować lamy.


Tomasz G. jest weganinem od 5 lat i działa aktywnie

w Stowarzyszeniu Empatia. Bloga Nie Zabijaj! założył

3 lata temu.

Niezależnie od tego, na jaką formę się zdecydujesz -

czy mamy nic o Tobie nie pisać, czy tylko podpisać,

czy umieścić minibiografię napisz proszę do 30

grudnia na adres weganskieswieta@o2.pl na co się

decydujesz. Jeżeli tego nie zrobisz, zostaniesz

podpisana nickiem z bloga i podamy tylko jego adres.

pozdrawiam,
Azzahar
-
wegetarinka
2011/12/29 14:27:57
Bardzo dziękuję wszystkim za wizytę i życzenia i jeszcze raz życzę wszystkiego dobrego :)
mia, z pasztetami i kotletami grochowymi zaczynałam swoją wege- przygodę :) pozdrawiam!
-
pinkcake
2011/12/29 14:39:08
Ciekawe bardzo, szczególnie ta cebula:)
-
wegetarinka
2011/12/29 15:33:20
pinkcake, ta cebula jest dla mnie absolutnie hitowa, polecam :)
-
Gość: mia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/01/02 17:30:19
potwierdzam - cebula arcygenialna ;)
zrobiłam też wersję wzbogaconą - oprócz soli dałam tymianku, pieprzu i pokrojonego drobno ogórka kiszonego - REWELACJA, nie można się oderwać ;)
-
wegetarinka
2012/01/02 23:40:39
mia, cieszę się :) przyznam, że na Święta głównie cebulą się objadałam właśnie :D
-
Gość: mia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/01/27 19:24:49
w związku z uzależnieniem rodzinnym cebula trafiła do litrowego słoika i stale uzupełniana nie opuszcza już lodówki ;)
-
wegetarinka
2012/01/27 21:06:54
w związku z tym bardzo mi miło :D pozdrawiam :)
KONTAKT:przepisybajki@vp.pl
WAŻNE !!!!
Wszystkie zdjęcia oraz przepisy, w których nie podaję źródła inspiracji, są MOJĄ WŁASNOŚCIĄ i NIE ZGADZAM SIĘ NA ICH KOPIOWANIE BEZ MOJEJ ZGODY, zwłaszcza w celach komercyjnych! (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

ZABAWKI DLA DZIECI: Zabawki dla dzieci

EMPATIA DLA ZWIERZĄT I BLOGI WEGE: empatia, dla zwierząt i wege blogi

BLOGI KULINARNE: Durszlak.pl