Blog > Komentarze do wpisu
PRAŻONE AWOKADO

Bardzo lubię podgrzane awokado, można je w tej formie zjeść na śniadanie, np. do kromki chleba(w kawałkach lub zgniecione na pastę z dodatkiem soku z cytryny, soli, przeciśniętego czosnku i ewentualnie odrobiny oliwy), jako dodatek do obiadu czy przegryzkę w miejsce frytek lub chipsów. Pokrojone kawałki prażę po prostu na suchej nieprzywierającej patelni, aż się nieco przypalą z obu stron, potem posypuję solą. Patelnię można lekko musnąć oliwą, jednak miejcie na uwadze fakt, że awokado samo w sobie ma sporo tłuszczu.

Podgrzanie podkreśla orzechowy posmak owoców, wg mojej córki mają smak "frytkowy" ;)

Pamiętajcie, że wybieramy lekko miękkie owoce, przy naciskaniu stawiają lekki opór, ale bez problemu dałoby się je rozgnieść widelcem; jeśli są twarde- odkładamy na kilka dni by dojrzały.

prażone awokado

PRZEPIS WEGAŃSKI

Składniki

(na 1 osobę)

po 1 awokado lub przynajmniej po połówce

sól

ewentualnie odrobina oliwy

Wykonanie

Awokado obieram, kroję na niezbyt grube plasterki (węższe są smaczniejsze, ale powinny zachować formę), wykładam partiami na rozgrzaną patelnię (tak jak pisałam wcześniej- można ją uprzednio lekko naoliwić) i prażę przez kilka minut z obu stron, aż się nieco przypalą. Gotowe posypujemy solą wg uznania (przed soleniem można je również polać odrobiną soku z cytryny), smacznego :)

czwartek, 29 grudnia 2011, wegetarinka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
margot11
2011/12/29 15:05:37
ja tez uwielbiam awokado na ciepło np takie jak te twoje czy takie duszone z cebulka , mniam

p.s Asiu nie mogę się doczekać tych twoich przepisów na potrawy co podałaś na Wigilie ,a i zamówiłam sobie w sklepie olej lniany do cebulki :D
-
wegetarinka
2011/12/29 16:41:53
Ala :) z przepisów będzie pewnie tylko pasztet, reszcie nie udało się fotek zrobić :/
-
margot11
2011/12/29 19:36:17
aaa to czekam na pasztet,a na inne uśmiecham się na @ nie muszą być takie precyzyjne ,a że tak szybko znikły to bardzo dobrze o nich świadczy :D
-
pinkcake
2011/12/30 20:24:33
Hmm, chyba jeszcze nie jadłam awokado na ciepło. Jakoś szkoda by mi było ;)
-
Gość: kaska, *.142.198.117.metrointernet.pl
2011/12/31 00:29:52
wszystkiego dobrego w Nowym Roku, uwielbiam Twój blog, zaglądam codziennie, by sprawdzić czy jest coś nowego :) wiele przepisów sprawdziłam, wprowadzam Twoje pomysły do swojej kuchni, dzięki temu jest smacznie i ciekawie :) czekam na kolejne pomysły w Nowym Roku! pozdrawiam!
-
margot11
2011/12/31 09:29:56
Asiu wszystkiego naj na Nowy Rok
-
Gość: mimik3, *.dynamic.chello.pl
2012/01/01 15:33:53
Dołączam się do najserdeczniejszych życzeń- wszystkiego naj w Nowym Roku. Jesteś Kopalnią Pomysłów i Iskierką budzącą inwencję twórczą w kuchni:). Pozdrawiam cieplutko. P.S. Awokado na ciepło to kolejny dowód potwierdzający moje słowa.
-
Gość: Zuza, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/01/01 21:10:05
lubię awokado w paście na kanapki. Na ciepło jeszcze nie jadłam. Chyba czas spróbować ;)
-
wegetarinka
2012/01/02 14:22:38
dziękuję Wam wszystkim za wizytę i cudowne życzenia :)
-
sowa_nie_sowa
2012/01/03 17:05:41
Prażonego nie jadłam, a ja teraz testuję Kuchnię 5 Przemian, a tam ciepłe się jada, zwłaszcza w zimie, więc takie danko pasuje:)
Pozdrawiam!
-
wegetarinka
2012/01/03 17:34:16
Sowa, polecam, może przypadnie Ci do gustu? :)
KONTAKT:przepisybajki@vp.pl
WAŻNE !!!!
Wszystkie zdjęcia oraz przepisy, w których nie podaję źródła inspiracji, są MOJĄ WŁASNOŚCIĄ i NIE ZGADZAM SIĘ NA ICH KOPIOWANIE BEZ MOJEJ ZGODY, zwłaszcza w celach komercyjnych! (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

ZABAWKI DLA DZIECI: Zabawki dla dzieci

EMPATIA DLA ZWIERZĄT I BLOGI WEGE: empatia, dla zwierząt i wege blogi

BLOGI KULINARNE: Durszlak.pl