Blog > Komentarze do wpisu
ROSÓŁ WEGETARIAŃSKI

Zupy "rosołowe" gotuję w porze jesienno- zimowej dość często w różnych kombinacjach, czasami z dodatkiem suszonego grzyba, kilku liści kapusty, z dodatkiem curry, kawałka korzenia imbiru, świeżego lubczyku czy soku z cytryny... dzisiaj wersja podstawowa, z którą dowolnie możecie kombinować w kierunku własnego gustu.

rosół wegetariański

PRZEPIS WEGAŃSKI

Składniki

(dla 4 osób na 2 dni)

3 średnie marchewki

2 średnie pietruszki

kawałek selera korzeniowego

2 średnie cebule

szczypta startej gałki muszkatołowej

szczypta kurkumy (dla kolorku)

5 łyżek oleju, oliwy

6 ziarenek pieprzu całego + mielony do dosmaczania

sól

po 2 czubate łyżki posiekanej, świeżej lub mrożonej zieleniny: koperku i natki pietruszki (z przewagą tej drugiej)

pożądanym dodatkiem jest świeży lubczyk (powiedzmy 2 gałązki) lub spora szczypta suszonego; jeśli macie pod ręką liście selera korzeniowego- również warto dodać ze 2 sztuki

Wykonanie

W szerokim garnku o grubym dnie rozgrzewam olej/ oliwę, wrzucam obrane i pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę i seler) i smażę na średnim ogniu ok 10 minut, zalewam wodą (ok 2,5 l), zagotowuję, sypię czubatą łyżkę soli, zmniejszam płomień na jak najmniejszy i gotuję przez ok 40 minut (jeśli stracicie rachubę- nic nie szkodzi- dłużej gotowany rosół zyskuje na smaku).

W tym czasie przygotowuję cebulę: obieram ją, kroję na 4 części i kładę na rozgrzaną, suchą teflonową patelnię przecięciem do dołu i podgrzewam, aż zbrązowieje, przekręcam kawałki aż przypalą się z każdej strony (cebulę można też osmalić nad palnikiem, ale z "czwórkami" długo to trwa, można połówki, ale miło jest, gdy cebula rozpadnie się w zupie i ją nieco zagęści).

Po kilku min gotowania warzyw dodaję kawałki cebuli, listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, jeśli mam- dorzucam również lubczyk i gałązki selera, na kilka chwil przed końcem gotowania dodaję zieleninę, dosmaczam gałką muszkatołową, pieprzem i solą (w miejsce kolejnej dawki soli można użyć sosu sojowego). Do tego makaron, najlepiej drobny, najchętniej "nitki", choć nie tym razem :) Przyznam się w tym miejscu, że ja do rosołu makaron gotuję w zupie :), dorzucam dużą garść prosto do garnka i gotuję przez ok 10 min dłużej, tym sposobem zupa wychodzi smaczniejsza.

środa, 09 listopada 2011, wegetarinka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/11/09 22:17:34
Przepraszam, ale jak możesz podsmażać seler, jesli nie dodajesz go do zupy (w składnikach go nie ma)? ;-)
Poza tym taka mała rada: rosołu nie solimy, bo może zmętnieć - najlepiej solic na sam koniec.
-
e_d_y_s_q_a
2011/11/09 22:41:03
Uwielbiam rosoły wegetariańskie. Ostatnio dodaję do gotowania goździka i powiem Ci Asiu że bardzo fajny smak dzięki niemu jest :-)
-
Gość: elzusia, *.chomiczowka.waw.pl
2011/11/10 11:27:21
Ja też zimą gotuję czasem wege rosół,dla koloru i smaku dodaję mocno przyrumienioną /nad palnikiem /,cebulkę.Nie zgadzam się z Obrazoburcom -mój rosół posolony w trakcie gotowania nigdy nie zmętniał .Może tak dzieje sie z rosołej mięsnym?
Pozdrawiam.
-
wegetarinka
2011/11/10 13:58:59
obrazoburco, dzięki za uwagę ad selera, zaraz poprawię; gdy gotuję wywar bez strączków, zawsze wstępnie solę na początku, nic nie mętnieje
Edyta, z goździkami też kiedyś robiłam, naszpikowałam nimi cebulę w całości :D
Ela, też mi się wydaje, że z tym mętnieniem chodzi o rosół kurzęcy, u mnie nic nie mętnieje :)
-
Gość: dieta_pasja, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/11/19 01:01:35
Czytam was nałogowo....
zapraszam www.prozdrowie.pl/Spolecznosc/Blog/JESTEs-TYM-CO-JESZ--/Wpis/Wyroznienie-
-
wegetarinka
2011/11/21 23:45:58
pięknie dziękuję :-)))))))))
-
Gość: promyk79, 195.205.154.*
2012/02/24 13:24:21
Rosół mętnieje gdy się go gotuje pod przykryciem.
Gdy jest gotowany na za dużym ogniu też zmętnieje.
Sól nie ma na to żadnego wpływu.
Myślę że na zdjęciu jest inna zupa, nie widać tartych warzyw , lub nie napisałaś o przecedzeniu całości. PS z takimi kluskami nie zjadłbym najlepszego rosołu.
Osobiście toleruję tylko makaron rosołowy nitki i to też dobrej jakości bo niektóre nitki nawet mój pies nie zje.
-
wegetarinka
2012/02/24 14:01:24
promyk, to jest rosół wegetariański, on nie mętnieje (mi nigdy nie zmętniał), gotuję na małym ogniu i z uchyloną pokrywką, chyba, że jest to "rosół" curry- "zamuli się" od przyprawy; nigdzie nie napisałam o tarciu warzyw, a o krojeniu i na zdjęciu są warzywa krojone; a makaron to rzez gustu :)
pozdrawiam
-
wegetarinka
2012/02/24 14:09:48
*rzecz
-
Gość: promyk79, 195.205.154.*
2012/02/24 16:28:04
Tak jeśli chodzi o mętnienie to pisałem do Gościa który twierdził że od soli mętnieje.
Wiem, wiem bez kury nie zmętnieje :)
Jeśli chodzi o tarcie warzyw to miałem otworzone 2 strony z przepisem na rosół bez kury i pomyliłem się bo w Twoim opisie nie ma nic o przecieraniu marchwi na dużych łezkach tarki. Robiłem już podobny rosół do twojego z tym że nie przysmażałem warzyw zaraz na początku a jedynie cebulkę w złotku przypalałem na kuchni elektrycznej.I olej rzepakowy dodawałem 15 min przed końcem gotowania , ale Twój przepis jest profesjonalny i na pewno go wypróbuję.Zdaje mi się że przysmażone warzywa puszczą lepsze soki .
-
Gość: promyk79, 195.205.154.*
2012/02/24 16:41:07
a widzisz ty podsmażasz cebulę na patelni teflonowej też takową posiadam sprawdzę czy jest różnica bo może nie potrzebnie zawijam w te sreberka :) . Po zawinięciu mięknie bo w sreberku dochodzi wtedy do duszenia .
-
wegetarinka
2012/02/24 16:50:26
Tak, smażone warzywa i przypalona cebula nadają zupie TEN smak, nad palnikiem IMO lepiej (smakowo), ale na patelni wygodniej ;)
-
Gość: G., *.cable-modem.tkk.net.pl
2012/04/01 20:20:56
Pyszny rosołek :) 15 lat rosołu nie jadłam - dziś zrobiłam, zjadłam i jestem bardzo z przepisu zadowolona :)
-
Gość: aga_studentka_vege, *.adsl.inetia.pl
2012/04/17 15:11:26
Przepyszna zupka, nawet takiemu beztalenciu kulinarnemu jak mnie to wyszło :D Także polecam, mniam mniam ;)
-
2012/06/12 18:59:24
Nieprawda, że nie mętnieje - mnie mętnieje i nie potrafię znaleźć na to reguły :(:(
Gotowanie z sola, bez soli, pod przykryciem, bez przykrycia, w szybkowarze....
Nie umiem znaleźć reguły - pewnie to kwestia warzyw, a raczej nawozów, jakimi chłop je podsypał. :-(
-
Gość: promyk79, *.dynamic.chello.pl
2012/09/16 16:07:01
cyt.:"Nie umiem znaleźć reguły - pewnie to kwestia warzyw, a raczej nawozów, jakimi chłop je podsypał. :-("

A świstak siedzi i zawija w te sreberka. :*
-
acia1065
2013/09/29 02:30:01
Bardzo dużo soli używasz!
-
2013/09/29 13:35:02
@promyk79, 84-10-115-88.dynamic.chello.pl
Skoro stać Cię na tak wyszukana złośliwość, to pewnie wiesz czemu mętnieje?
Mętnieje Obrazoburcy, mętnie mnie, pewnie wielu jeszcze ludziom.
Ja zauważyłem, że sól faktycznie nie ma wpływu, podobnie jak rodzaj pieprzu (mielony czy w ziarnach), czas jego dodania, tempo gotowania, stopień przykrycia, etc., nawet rodzaj garnka brałem pod uwagę i nie umiem znaleźć żadnej prawidłowości - czasem robi się biały jak mleko prawie. Jedynym (chyba) niekontrolowanym czynnikiem jest pochodzenie warzyw, bo latanie po ekologicznych sklepach przestało mnie kręcić już wiele lat temu i kupuję surowce i półprodukty (też czasem ich używam) w marketach i warzywniakach najczęściej.
-
Gość: E, *.free.aero2.net.pl
2016/04/12 08:42:07
Kochani! Czytam komentarze i widzę problem mętnienia. Różne rzeczy jak np. herbata dawniej potrafiły zrobić mi się jak błoto albo brudne mleko.
Wiecie co u mnie było przyczyną? Woda.
Nie wiem od czego to zależy, że kranowa woda raz jest cudownie czysta i nie śmierdzi chemią a raz jest pełna syfu.
Używam teraz dzbanka filtrującego wodę i problemy się skończyły :)
Koszt to był ok. 40zł i co jakiś czas trzeba zmienić filtr, ale dla zdrowia i smaku (i przezroczystej herbaty) warto :)
KONTAKT:przepisybajki@vp.pl
WAŻNE !!!!
Wszystkie zdjęcia oraz przepisy, w których nie podaję źródła inspiracji, są MOJĄ WŁASNOŚCIĄ i NIE ZGADZAM SIĘ NA ICH KOPIOWANIE BEZ MOJEJ ZGODY, zwłaszcza w celach komercyjnych! (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

ZABAWKI DLA DZIECI: Zabawki dla dzieci

EMPATIA DLA ZWIERZĄT I BLOGI WEGE: empatia, dla zwierząt i wege blogi

BLOGI KULINARNE: Durszlak.pl