Blog > Komentarze do wpisu
KLUSKI ŚLĄSKIE Z PIETRUSZKOWYMI SKWARKAMI

Dzisiaj klasyka :) Proste w wykonaniu, mięciutkie kluski, po które sięgam gdy nie mam weny ani ochoty na 'modzenie', no i jest gwarant, że zostaną zjedzone bez nagonki. Warto zrobić ich nieco więcej i podsmażyć na złoto następnego dnia. Pomysł na 'skwarki' z pietruszki przyszedł przypadkowo, miałam smażyć cebulę, ale nawinęły się pietruszki :) polecam ten patent również Wam.

kluski śląskie z pietruszkowymi skwarkami

PRZEPIS WEGAŃSKI

KLUSKI

Składniki

/dla 4 osób z rezerwą na odsmażenie :)/

2 kg ziemniaków

mąka ziemniaczana (ok 1,5 szklanki)

2 łyżki oleju/ oliwy

sól

SKWARKI

Składniki

(dla 4 osób)

4 średnie pietruszki

8 łyżek oleju/ oliwy

spora szczypta soli

Wykonanie

Ziemniaki obieram, gotuję pokrojone do miękkości z dodatkiem 2 czubatych łyżeczek soli. Odparowuję, pozwalam trochę przestygnąć i przeciskam przez praskę do ziemniaków gdy jeszcze są ciepłe (można też ubić je pałką, utłuc lub zmielić przez maszynkę), czekam aż wystygną. Wykładam je do miski (lub garnka), przyduszam dłońmi i dzielę na 4 równe części, wykładam jedną ziemniaczaną ćwiartkę (wykładam ją na pozostałe ziemniaki) i wypełniam lukę mąką ziemniaczaną (ok 1,5 szklanki), łączę wszystkie ziemniaki z mąką (łącznie z odłożoną ćwiartką) i zagniatam ciasto. Gdy masa jest już jednolita dodaję olej i jeszcze chwilę wyrabiam.

Następnie odrywam kawałki ciasta, toczę w dłoniach kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, lekko spłaszczam, kciukiem robię na środku dziurki. Gotowe kluski wykładam na deskę, potem partiami gotuję przez kilka minut od wypłynięcia w szerokim garnku wypełnionym osoloną wodą /wodę na początku zagotować na dużym ogniu, potem zmniejszyć gaz, przy gotowaniu klusek woda nie może szaleć :)/. W międzyczasie przygotowuję skwarki.

Pietruszki obieram i kroję w dość drobną kostkę, wrzucam na rozgrzany na patelni olej i smażę często mieszając, aż się solidnie zezłocą. Gotowe posypuję szczyptą soli, mieszam z kluskami. Gotowe, smacznego :)

kluski śląskie z pietruszkowymi skwarkami

piątek, 21 października 2011, wegetarinka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Angie, *.netpoint.pl
2011/10/21 20:26:31
Prześliczne te Twoje kluseczki!
-
Gość: est-ouest, *.fbx.proxad.net
2011/10/21 20:31:34
pychota, kluski slaskie, wspaniala klasyka!
-
2011/10/21 21:35:09
wow, kluski jak mojej mamy, ktore nigdy nie wyszly mi takie zolte i ksztaltne. Tutaj zamiast pietruszki wszedzie pasternak, dodaje do gotowania wywarow, ale nigdy nic wiecej z niego nie robilam, na puree uzywam selera, ciekawe co lepsze na takie skwarki? :)
-
wegetarinka
2011/10/21 22:11:55
Angie, dziękuję :)
est- ouest :) pychota, to prawda :)
artdeco, na skwarki nada się również seler, ale pasternak również lub marchewka czy topinambur, zastanawiam się też nad burakiem ;)
-
e_d_y_s_q_a
2011/10/21 22:16:18
Mniam :-)
Jutro chyba zrobię kluski śląskie, dawno nie robiłam. A pietruszkę uwielbiam więc takie "skwarki" na pewno by mi smakowały :-)
-
spaceage
2011/10/22 11:39:10
wow! jakie piękne! super kształtne! :) zazdroszczę zdolności manualnych! a i pysznego obiadu też :)
-
margot11
2011/10/22 18:33:10
śląskie uwielbiam ,a twoje Asiu wyglądają na wyjątkowo pyszne
-
Gość: zielenina, *.xdsl.centertel.pl
2011/10/22 22:59:18
Ty chyba masz jakieś śląskie korzenie, przyznaj się ;-)
-
wegetarinka
2011/10/22 23:48:52
Edyta ja do śląskich mam sentyment i chętnie, choć niezbyt często wracam do nich :)
Olga, te konkretnie kluchy lepiłam z moją siedmioletnią chrześniaczką, ciasto jest tak sympatyczne, że formowanie jest bezproblemowe :)
Alcia, oj, ja też je lubię :)
Zielenina, ni mom ;) ale lubię kuchnię śląską :)
-
Gość: A., *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/10/23 21:29:13
a co z ta 1/4 porcji ziemniaków, którą 'usuwamy'? bo nie doczytałam...
-
Gość: magda, *.85-237-183.tkchopin.pl
2011/10/24 09:46:29
Ja też właśnie chciałam zapytać co z tymi ćwiartkami. Mąkę dodaję do 3 ćwiartek, wyrabiam i ... :)
-
wegetarinka
2011/10/24 10:35:19
zaraz uzupełnię :) te ziemniaki też mieszamy z mąką :) nie trzeba ich wyrzucać z miski, tylko wyłożyć na pozostałe ziemniaki, po dodaniu mąki mieszamy wszystko razem
KONTAKT:przepisybajki@vp.pl
WAŻNE !!!!
Wszystkie zdjęcia oraz przepisy, w których nie podaję źródła inspiracji, są MOJĄ WŁASNOŚCIĄ i NIE ZGADZAM SIĘ NA ICH KOPIOWANIE BEZ MOJEJ ZGODY, zwłaszcza w celach komercyjnych! (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

ZABAWKI DLA DZIECI: Zabawki dla dzieci

EMPATIA DLA ZWIERZĄT I BLOGI WEGE: empatia, dla zwierząt i wege blogi

BLOGI KULINARNE: Durszlak.pl