Blog > Komentarze do wpisu
GULASZ DYNIOWY Z KISZONYMI OGÓRKAMI

Połączenie dyni z ogórkami kiszonymi to odkrycie tego sezonu, przypadkowe, ale bardzo, bardzo trafione :) Dzisiaj w formie pysznego gulaszu, ale warzywa te możecie połączyć w zupie, sałatce, sosie czy w farszu do tarty, polecam :)

gulasz dyniowy z kiszonymi ogórkami

PRZEPIS WEGAŃSKI

Składniki

/dla 4 osób /

ok 350 g małych pieczarek

1 kg dyni (obranej, pozbawionej środka z włóknami i pestkami)

8 małych kiszonych ogórków dobrej jakości + kilka łyżek wody z ich kiszenia

7 łyżki oliwy/ oleju

2 łyżki octu balsamicznego

sól, ewentualnie pieprz

2 duże ząbki czosnku

ok 2 szklanek bulionu warzywnego lub wody

Wykonanie

Dynię kroję w niezbyt dużą kostkę, mieszam z 4 łyżkami oliwy, posypuję sporą szczyptą soli, wysypuję na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę w piekarniku nagrzanym do ok 200 st C  przez ok 40 minut, aż się lekko zapiecze, w połowie mieszam.

Pieczarki płuczę, czyszczę, odcinam końcówki trzonków, jeśli wolicie lub macie większe sztuki, można je pokroić na plasterki, ja nie kroiłam. Na patelni rozgrzewam 3 łyżki oleju/ oliwy, wrzucam pieczarki, smażę pod przykryciem ok 6- 8 minut, w połowie mieszam, dolewam ocet balsamiczny, podgrzewam jeszcze 2-3 minutki, zdejmuję pokrywkę, po zredukowaniu znacznej części sosu wciskam czosnek, mieszam. Po wyjęciu dyni z piekarnika część miksuję na gładko z dodatkiem szklanki bulionu, dodaję do pieczarek, jak również pozostałe kawałki dyni i 1/2-1 szklankę pozostałego bulionu (w zależności od konsystencji jaką lubicie), mieszam, podgrzewam chwilę, dorzucam pokrojone w drobną kostkę ogórki i po chwili wyłączam gaz. Całość dosmaczam kilkoma łyżkami wody z kiszenia ogórków i szczyptą soli. Zjadamy z makaronem, kaszą, ziemniakami lub chlebem. Smacznego :)

Przepis dopisuję do "Festiwalu Dyni"  Bei :)




wtorek, 25 października 2011, wegetarinka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
e_d_y_s_q_a
2011/10/25 23:02:50
Lubię takie polaczenia :-)
-
wegetarinka
2011/10/26 19:21:57
ja też :)
-
Gość: OSa, *.dynamic.chello.pl
2011/10/27 18:31:11
Znowu testujesz moją wrodzoną ciekawość;)
-
wegetarinka
2011/10/27 20:45:28
OSa, myślę, że jeśli ją zaspokoisz, to się nie zawiedziesz :)
-
Gość: Marcia, *.warszawa.vectranet.pl
2011/11/01 12:13:12
Pysznośći! Dziękuję za te wszystkie dyniowe i nie tylko dyniowe pomysły! Jesteś wielka :)
-
wegetarinka
2011/11/01 21:39:13
Marcia, cieszę się, że Ci smakował :) i dziękuję za przemiłe słowa :)
-
Gość: focca, *.dynamic.chello.pl
2011/12/04 00:56:40
PRZE- PY- SZNE!!! Bardzo dziękuję za kolejny smakowity przepis :)
-
Gość: Asia, 194.181.94.*
2012/07/31 14:26:34
Wspaniałe pomysły i przepisy!!!! Dopiero zaczynam kucharzyć i urozmaicać sobie swoją dotychczasową dietę, a te przepisy są bardzo inspirujące. Dziękuję!
KONTAKT:przepisybajki@vp.pl
WAŻNE !!!!
Wszystkie zdjęcia oraz przepisy, w których nie podaję źródła inspiracji, są MOJĄ WŁASNOŚCIĄ i NIE ZGADZAM SIĘ NA ICH KOPIOWANIE BEZ MOJEJ ZGODY, zwłaszcza w celach komercyjnych! (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

ZABAWKI DLA DZIECI: Zabawki dla dzieci

EMPATIA DLA ZWIERZĄT I BLOGI WEGE: empatia, dla zwierząt i wege blogi

BLOGI KULINARNE: Durszlak.pl