Blog > Komentarze do wpisu
CURRY Z KAPUSTĄ I SOCZEWICĄ

Kuchnia indyjska to kuchnia bardzo w moim guście, rozkosz dla podniebienia. Z dodatkiem kilku przypraw i łatwo dostępnych warzyw, możemy zdziałać cuda. Dzisiaj kapusta, nie wiem czy w kategorii cudu, ale na pewno w zakładce: baaaardzo aromatyczne i smakowite :) Przyznam, że przed dodaniem mleka kokosowego ręka mi nieco zadrżała, ale zapytałam google, które przeniosło mnie do blogowej koleżanki Quinoamatorki (klik), a jej mogłam zaufać. Curry można także zrobić bez mleka, jednak to właśnie z jego dodatkiem wychodzą te najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne. Bardzo, ale to bardzo polecam Wam tę kapustę w chłodne, deszczowe jesienne dni.

curry z kapustą i soczewicą

 

PRZEPIS WEGAŃSKI

 

Składniki

(dla 4 osób- jeśli jako dodatek do kaszy czy ryżu- na 2 dni, jeśli nie- na krócej)
ok 1,5 kg białej kapusty
ok 3/4 szklanki zielonej soczewicy
1 kg pomidorów lub 1 litr przecieru pomidorowego (passaty) ewentualnie duża puszka pomidorów w zalewie
4 łyżki oleju/ oliwy
1 płaska łyżka przyprawy curry
1 płaska łyżeczka zmielonych ziaren kolendry
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/2 płaskiej łyżeczki zmielonego kuminu
1 czubata łyżeczka startego na drobnej tarce korzenia imbiru
3 duże ząbki czosnku
1 szklanka mleka kokosowego
natka pietruszki do posypania
sól


Wykonanie
Soczewicę porządnie płuczę i moczę na czas przygotowania warzyw. Pomidory zalewam wrzątkiem, odstawiam na kilkanaście minut, odlewam, ściągam skórę i odrzucając drewniane środki kroję na mniejsze cząstki. Z kapusty ściągam wierzchnie liście, kroję na mniejsze kawałki, przepłukuję pod bieżącą wodą i szatkuję odrzucając głąb.
W szerokim garnku o grubym dnie rozgrzewam olej, wrzucam curry, paprykę, kolendrę i kmin, prażę na małym ogniu mieszając przez minutkę- dwie, dodaję imbir, mieszam, następnie stopniowo kapustę (po dużej garści), każdą partię porządnie mieszam z masalą /piękny kolor, to prawda :)/. Podgrzewam kapustę przez ok 10 minut, co jakiś czas mieszam drewnianą łyżką.
Teraz dorzucam pomidory, sypię płaską łyżkę soli, zwiększam ogień, gdy wkład zaczyna się gotować- wrzucam odsączoną soczewicę, mieszam i gotuję na małym ogniu pod przykryciem ok 40 minut lub więcej (sprawdzamy po soczewicy, czy miękka), co jakiś czas warto zamieszać. Teraz dolewam mleczko kokosowe, podgrzewam kilka minut już bez przykrycia, wciskam przez praskę czosnek, dorzucam posiekaną natkę, mieszam i wyłączam gaz. Na tym etapie można danie dodatkowo dosmaczyć, ja dodałam jeszcze łyżeczkę soli.
Zjadamy z ryżem, kaszą lub kromką chleba.

curry z kapustą i soczewicą

wtorek, 11 października 2011, wegetarinka

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/10/11 21:42:21
lubię takie szybkie rozgrzewające dania.
-
2011/10/12 09:08:18
Asiu , ja tez , ja tez takie lubię i wiesz ja tez lubię pchać mleko kokosowe do wszystkiego :D
-
2011/10/12 10:22:25
monami :)
Ala, mamy podobnie :)
-
2011/10/12 17:31:31
Podziwiam takie rozgrzewacze, lecz na razie nie mogę coś kapustki...sam zapach już mnie zniechęca.....Dobrze, że to minie :)
-
2011/10/12 21:49:39
A ja się cieszę że zaczął się sezon jesienno - zimowy, zacznę więcej gotować takich rozgrzewających potraw :-)
Chyba bym nie wpadła na połączenie kapusty z mlekiem kokosowym, ale musiało być pyszne :)
-
2011/10/12 23:21:35
wyszło wyśmienicie! dziękuję :)
-
2011/10/13 09:17:24
szarlotku, ja lubię zapach gotującej się kapusty :), a w tym daniu najbardziej roznosi się zapach masali :)
Edysiu, ja najbardziej lubię jesień, ze względu na dostęp do tych wszystkich 'łakoci', z którymi można poszaleć w kuchni :)
mamo Toli, cieszę się, że smakowało :) pozdrawiam!
-
2011/10/16 19:54:32
Przyznam intrygujący przepis-curry z kapusta jest do wypróbowania w niedługim czasie:)
-
2011/10/16 23:32:41
ankhastyl, mam nadzieję, że przypadnie Ci do gustu :)
-
2011/10/18 12:28:00
To również moja kuchnia :) bardzo smakowity przepis, wyobrażam sobie ten zapach :)
-
2011/10/24 22:36:08
Bardzo dobre :)) własnie ugotowałam sobie sporą porcję na jutro do pracy i próbuję jeszcze gorącego. Wielka pycha. :) dziekuję za przepis.
-
2011/10/25 19:29:23
mery, smacznego :) pozdrawiam!
-
Gość: , host-81-190-213-191.wroclaw.mm.pl
2011/12/06 17:00:16
a czy danie będzie równie smakowite, jeżeli przygotuje je z kapusty włoskiej, bo akurat taką mam w lodówce :)
-
2011/12/06 19:12:44
hej, osobiście wolę białą, ale z włoską też będzie ok :)
-
Gość: Hania, staticline-31-182-234-110.toya.net.pl
2013/02/18 12:32:12
Przyznaję, że połączenie naszej swojskiej kapusty z mlekiem kokosowym wzbudziło również moje najszczersze zdumienie, ale jeśli coś jest polecane przez Ciebie, to musi być dobre :D Popełniłam wczoraj i smak jest doskonały, z tą ilością curry i imbiru całość wyszła bardzo pikantna i sycąca. Dużo dobrego do tego dania wnoszą pomidory :) Poczęstowałam na próbę moją mięsożerną rodzinkę... i już nic dla mnie nie zostało ;)
KONTAKT:przepisybajki@vp.pl
WAŻNE !!!!
Wszystkie zdjęcia oraz przepisy, w których nie podaję źródła inspiracji, są MOJĄ WŁASNOŚCIĄ i NIE ZGADZAM SIĘ NA ICH KOPIOWANIE BEZ MOJEJ ZGODY, zwłaszcza w celach komercyjnych! (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

ZABAWKI DLA DZIECI: Zabawki dla dzieci

EMPATIA DLA ZWIERZĄT I BLOGI WEGE: empatia, dla zwierząt i wege blogi

BLOGI KULINARNE: Durszlak.pl