Blog > Komentarze do wpisu
GULASZ ZIEMNIACZANY Z SOCZEWICĄ

Dzisiaj konkretnie, jednogarnkowo, sycąco, pożywnie i smacznie! :)

Inspiracja pochodzi z "Puszki", oryginał znajdziecie tutaj (klik klik), ja dodałam zieloną soczewicę (z czerwoną też będzie ok, tylko trzeba będzie skrócić czas gotowania) i wprowadziłam drobne zmiany. Przepis podaję z modyfikacjami.

gulasz ziemniaczany z soczewicą

PRZEPIS WEGAŃSKI

Składniki

(dla 3- 4 osób na 2 dni)



3 duże cebule

1 kg ziemniaków + 1 większy dodatkowy

1/2 szklanki zielonej soczewicy

1 duży pomidor lub kilka łyżek przecieru pomidorowego

3 łyżki oleju/ oliwy

3 listki laurowe

3 ziarenka ziela angielskiego

garść natki pietruszki

sól, pieprz

3 ząbki czosnku

łyżeczka majeranku

płaska łyżka słodkiej papryki w proszku

1,5 litra wody, 1 średnia marchewka, 1 nieduża pietruszka, kawałek selera korzeniowego (lub zamiast tej wyliczanki- litr bulionu warzywnego)

Wykonanie

Soczewicę porządnie płuczę, zalewam wodą i moczę na czas przygotowania (obrania, mycia, krojenia) warzyw. W szerokim garnku o grubym dnie rozgrzewam olej, wrzucam pokrojoną grubo cebulę, jak się zeszkli posypuję ją papryką w proszku, mieszam, dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki (1 kg), po kilku chwilach dorzucam pozostałe pokrojone warzywa i wlewam wodę, zagotowuję, dodaję soczewicę i płaską łyżkę soli, zmniejszam płomień i gotuję ok 40 minut (sprawdzamy soczewicę, czy jest miękka). W trakcie gotowania dodaję pomidora (sparzonego wrzątkiem, z obraną skórką, odrzuconym drewnianym środkiem i pokrojonego), liście laurowe, ziele angielskie i roztarty w palcach majeranek. Jak soczewica jest już miękka, wrzucam obranego i startego na drobnej tarce ziemniaka i gotuję jeszcze 3- 4 minuty, teraz dorzucam przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną natkę, mieszam i wyłączam gaz. Jeszcze kwestia dosmaczenia, ja dodałam jeszcze łyżeczkę soli i kilka szczypt pieprzu, zjedliśmy z kromką chleba. Smacznego!

czwartek, 01 września 2011, wegetarinka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: monami, 77.236.26.*
2011/09/01 22:12:30
idealne na jesień :)
-
e_d_y_s_q_a
2011/09/01 22:14:39
To będzie danie w sam raz na jesień :-)
-
wegetarinka
2011/09/02 23:18:41
dziewczyny, tak, jak najbardziej, serdecznie polecam jako jesienne danie :-)
-
Gość: Ola, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/01/07 16:08:58
Bardzo smaczne! Właśnie zrobiłam i jem. Dziękuję :)
-
Gość: rydzol, *.internetdsl.tpnet.pl
2013/03/30 19:20:34
mniammmm.......muszę zrobić, taką mi zrobiłaś ochotkę :-) .... na zupkę oczywiście.....i takie ładne zdjęcie apetyczne!
-
Gość: Marian, *.satfilm.net.pl
2014/01/18 14:49:15
zajebiste
-
Gość: metzli, *.192-245-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be
2015/02/10 21:40:53
Zrobiłam go dzisiaj. Dorzuciłam ekstra łyżeczkę wędzonej papryki. Matko, jakie to było pyszne!
KONTAKT:przepisybajki@vp.pl
WAŻNE !!!!
Wszystkie zdjęcia oraz przepisy, w których nie podaję źródła inspiracji, są MOJĄ WŁASNOŚCIĄ i NIE ZGADZAM SIĘ NA ICH KOPIOWANIE BEZ MOJEJ ZGODY, zwłaszcza w celach komercyjnych! (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

ZABAWKI DLA DZIECI: Zabawki dla dzieci

EMPATIA DLA ZWIERZĄT I BLOGI WEGE: empatia, dla zwierząt i wege blogi

BLOGI KULINARNE: Durszlak.pl