Blog > Komentarze do wpisu
SEREK Z KISZONYCH MIGDAŁÓW

Dawno nie wstawiałam nic śniadaniowego, a ten "serek" bardzo nam zasmakował. Poza tym, to niezła dawka składników odżywczych. Sok z kiszenia ogórków możemy wykorzystać w kuchni dodając go do sałatek, ukisić w nim możemy orzechy, nasiona, o sałacie pisała Edyta (klik klik), ja kisiłam również kwiaty cukinii ;). Przepis na serek odnalazła Alicja na stronie Ani (klik klik). Ja go nieco zmieniłam, dodałam siemię lniane, pietruszkę i ogórek kiszony. Bardzo polecam, smakuje solo lub z kromką chleba.

Alicja polecała również serek z kiszonych nerkowców, za który wezmę się niebawem i nie kazała kisić słonecznika ;)

serek z kiszonych migdałów

Robiłam ten serek nie patrząc na uwagi Ani, ona najpierw moczyła migdały w wodzie, następnie obrała, zmiksowała i moczyła w soku z kiszonych ogórków. Ja miałam migdały /a właściwie płatki migdałowe/ bez skórki, wypłukałam je tylko i moczyłam od razu w kiszonce przez noc.

PRZEPIS WEGAŃSKI

Składniki

120 g płatków migdałowych

1 szklanka soku z kiszonych ogórków

garść natki pietruszki

1 mały kiszony ogórek

3 łyżki siemienia lnianego

opcjonalnie sól

Wykonanie

Migdały płuczę, zalewam kiszonką i zostawiam na noc. Następnie przekładam do blendera i miksuję podlewając tyle soku by uzyskać odpowiednią konsystencję (ja dodałam ok pół szklanki, jeśli masa będzie bez dodatków- dodajemy mniej). Następnie dodaję posiekaną natkę, podprażone ne suchej patelni siemię lniane i drobno pokrojony ogórek, mieszam. Na koniec można dosmaczyć solą. Smacznego :)

serek z kiszonych migdałów

czwartek, 17 lutego 2011, wegetarinka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/02/17 12:45:19
o to to taka ful-wypas wersja i to smakowy, i zdrowotnościowy :)
To tego apetyczne zdjęcia i hm , ogórki mam nawet przyniesione z piwnicy :)
a wiesz ja nie polecam z z słonecznika i dyni ,ale takich co się najpierw mieli i dodaje sok z kiszonki , jeśli zalejemy całe kiszonkowym sokiem z woda to będzie pyszne :D
A ten z nerkowców to wychodzi tez mniam , mniam ,albo lepiej :D
-
wegetarinka
2011/02/17 13:02:38
Ala, to jest w ogóle niezły patent, a nerkowcowy dzisiaj nastawiam :D
-
2011/02/17 17:37:59
oh dzieciol ze mnie, kupilam ostatnio polskie ogorki i wylalam sok, bo nie zostalo mi ogorkow na zupe, a innych pomyslow nie mialam :)
-
2011/02/17 18:16:34
Ale bajer! Wygląda niezwykle apetycznie!
-
e_d_y_s_q_a
2011/02/17 18:28:08
Już dawno temu miałam zrobić ser z migdałów ale za szybko u mnie znikają ;-)
Może teraz się poprawię bo Twój na kiszonce jest super :)
-
wegetarinka
2011/02/18 23:26:37
zróbcie zróbcie dziewczyny, warto! :)
-
justmydelicious
2011/02/20 11:52:55
zapowiada się intrygująco :)
KONTAKT:przepisybajki@vp.pl
WAŻNE !!!!
Wszystkie zdjęcia oraz przepisy, w których nie podaję źródła inspiracji, są MOJĄ WŁASNOŚCIĄ i NIE ZGADZAM SIĘ NA ICH KOPIOWANIE BEZ MOJEJ ZGODY, zwłaszcza w celach komercyjnych! (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

ZABAWKI DLA DZIECI: Zabawki dla dzieci

EMPATIA DLA ZWIERZĄT I BLOGI WEGE: empatia, dla zwierząt i wege blogi

BLOGI KULINARNE: Durszlak.pl