Blog > Komentarze do wpisu
NUTELLA Z AWOKADO

Nutella, to za dużo powiedziane- stwierdził małżonek- ale niezłe, a ja się pod tym podpisuję. Takie niby czekoladowe smarowidło, które można wykorzystać do chleba, jako nadzienie np. rogalików czy przekładankę do ciast lub ciastek. Podstawą jest dobrej jakości awokado. Powinno być lekko miękkie, takie, które bez oporu da się rozgnieść widelcem. Jeśli kupicie twardsze sztuki, dajcie im szansę i pozwólcie dojrzeć przez kilka dni. Dojrzałe awokado ma maślano- orzechowy smak i jest pyszne!


nutella z awokado

PRZEPIS WEGAŃSKI

Składniki

1 duże awokado

4 łyżki syropu z agawy (lub więcej), ewentualnie cukier

2 czubate łyżki masła orzechowego

3 łyżki kakao (lub więcej)

szczypta soli

mile widziany dodatek startego cynamonu i innych lubianych dodatków (kawałki orzechów, wiórki kokosowe, bakalie, w wersji dla dorosłych ekstrakt z wanilii)

Wykonanie

Obrane awokado kroję i blenduję na gładką masę, dodaję posostałe składniki i mieszam. Dosłodzić należy wg własnego uznania, ja dodałam 4 łyżki syropu, po dodaniu kakao masa była mniej słodka, mnie odpowiadało, mąż 'kazał' ;) dosłodzić. Istotne jest również masło orzechowe, najlepsze jest domowe oczywiście lub kupione w Evergreenie, z dostępnych w sklepach stacjonarnych, najrozsądniejsze ma chyba Primavika (czytajcie skład!). Gotową miksturę przechowuję w zakręconym słoiku.

poniedziałek, 21 lutego 2011, wegetarinka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
karmel-itka
2011/02/21 14:15:34
wariacja na temat domowej nutelli?
bardzo ciekawa! to awokado... ciekawe.
-
Gość: kamaria, *.ssp.dialog.net.pl
2011/02/21 14:26:49
Uwielbiam awokado pod każdą postacią, chociaż w taki sposób go jeszcze nie jadłam. Teraz mam szansę, żeby spróbować :)
-
2011/02/21 14:40:04
Asiu, taką domowa nutellę to ja mogę jeść , wiesz ostatnio widziałam kilka przepisów ale ten zdecydowanie najfajniejszy i najbardziej mi się podoba
-
zawszepolka
2011/02/21 16:21:08
Mi też zwłaszcza że muszę zużyć masło orzechowe przed końcem marca :))))
Rewelacja jak dla mnie!
:)
Uściski Asiu!
-
Gość: Isadora, *.sanetja.pl
2011/02/21 16:53:16
A ja właśnie coś podobnego wstawiłam u mnie na blogu :) Spotkałyśmy się kulinarnie, Wegetarinko :)
-
czcicielka_soi
2011/02/21 16:55:13
skoro rozsmakowałam się w kremie czekoladowym z cieciorki to zapewne i ten przypadłby mi do gustu!
-
pinkcake
2011/02/21 17:04:53
Superaśny przepis! Kiedyś widziałam podobny miszung jako bazę pod lody. Kiedyś na pewno wypróbuję, o ile jakiemuś awokado uda się dotrwać :P
-
e_d_y_s_q_a
2011/02/21 17:19:29
Bardzo podobne do kremu czekoladowego które robię conajmniej raz w tygodniu, różni się tylko brakiem masła orzechowego.
Muszę spróbować bo bardzo lubię masło orzechowe :-)
-
ugotujmy
2011/02/22 18:20:21
muszę się poznac z takim awokado na słodko.
-
justmydelicious
2011/02/22 19:12:49
z awokado jest pewnie cudownie kremowa :)
-
wegetarinka
2011/02/23 15:59:33
dziewczyny polecam, fajna baza, którą można dowolnie doposażyć lubianymi dodatkami :)
-
Gość: OSa, *.dynamic.chello.pl
2011/02/26 18:54:48
Robiłam w lecie na Pysznej Diecie coś bardzo podobnego, tylko na kształt lodów. O dziwo, całkiem to było smaczne:)
-
Gość: kasia-w-kuchni.blogspot.com, *.toya.net.pl
2011/03/14 21:15:11
jestem wielką miłośniczką czekoladowych i kakaowych smaków, ale z awokado jeszcze nie próbowałam :) koniecznie muszę sobie zrobić coś takiego .
-
Gość: Magda, *.korbank.pl
2011/04/08 00:24:48
zastanawiam sie czy zamiast syropu z agawy mozna uzyc syropu klonowego albo miodu?
-
wegetarinka
2011/04/08 00:36:21
można można, tylko ilość smakowo sobie dostosuj, podobnie jak kakao zresztą :) pozdrawiam
KONTAKT:przepisybajki@vp.pl
WAŻNE !!!!
Wszystkie zdjęcia oraz przepisy, w których nie podaję źródła inspiracji, są MOJĄ WŁASNOŚCIĄ i NIE ZGADZAM SIĘ NA ICH KOPIOWANIE BEZ MOJEJ ZGODY, zwłaszcza w celach komercyjnych! (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

ZABAWKI DLA DZIECI: Zabawki dla dzieci

EMPATIA DLA ZWIERZĄT I BLOGI WEGE: empatia, dla zwierząt i wege blogi

BLOGI KULINARNE: Durszlak.pl