Blog > Komentarze do wpisu
SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ

Ostatnio zdałam sobie sprawę z tego jak rzadko pojawiają się tu surówki, a jemy ich całkiem sporo. Dbam o to, by każdy dostał solidną porcję surówki z dokładkami /chcianymi bądź nie ;)/ i chociaż niektóre są bardzo zwyczajne, postanowiłam i tu częściej o nich pisać.

Dzisiaj propozycja z kapustą pekińską, jest to jedna z wariacji- bardzo lubiana w moim domu- czasami zamiast kukurydzy dorzucam startą marchewkę i słodkie jabłko, dodaję czerwoną paprykę. Dobra surówka to dla mnie połączenie smaków słodkich, słonych, kwaśnych i ostrych; dodatkowo musi być wilgotna i smaczna oczywiście :) oto wersja, która łączy w sobie wymienione cechy.

surówka z kapustą pekińską, kukurydzą i ogórkiem

PRZEPIS WEGAŃSKI

Składniki

kapusta pekińska (ok 500g)

kawałek zielonego ogórka

puszka kukurydzy

1 średnia czerwona cebula

ok 6 łyżek oliwy z oliwek

2 średnie ząbki czosnku

3 łyżki soku z cytryny

czubata łyżka lubianej musztardy (u mnie przeważnie mieszanka z dodatkiem francuskiej)

po 3 czubate łyżki natki pietruszki i koperku (z mrożonki aktualnie)

sól i pieprz ziołowy/ lub inny/ do smaku

Wykonanie

Kapustę kroję na pół, myję, wytrząsam wodę i kroję w dość cienkie paseczki, końce odrzucam. Dodaję obrany, pokrojony w półplasterki ogórek, cebulę pokrojoną w kostkę i odsączoną na sitku kukurydzę.

W miseczce rozcieram czosnek z oliwą, dodaję sok z cytryny i musztardę, mieszam z posiekaną zieleniną. Polewam dressingiem sałatkę, mieszam, posypuję kilkoma szczyptami soli i pieprzu ziołowego. Surówka przed konsumpcję powinna postać ok 20 min, wtedy smaki się przegryzają, ogórek puszcza sok, dzięki temu jest bardziej wilgotna, rześka.

To wszystko, smacznego! :)

poniedziałek, 31 stycznia 2011, wegetarinka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/01/31 20:56:12
wiosnę czuć .....
-
Gość: Marta, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/01/31 22:44:22
Może i zwyczajna ale ja mam sentyment do takiej właśnie surówki z kapusty pekińskiej, bo moja mama robi taką od kiedy pamiętam. I chociaż tyle razy ją jadłam to dalej mi smakuje, czasami inne są tylko dodatki: raz pojawiaja się zioła, innym razem czosnek, na wiosnę jakieś świeże warzywo. Fajnie, że dodałaś ten przepis :)
-
Gość: krystyna, *.hsd1.il.comcast.net
2011/02/01 00:05:44
Ja też ma sentyment ogólnie do sałatek. Twoja dzisiejsza kusi pięknem. Dawno nie robiłam z kapusty pekińskiej, zrobię wkrótce.

Dzięki!!!
-
Gość: OSa, *.dynamic.chello.pl
2011/02/01 09:47:03
Nowych przepisów na surówki nigdy dość, a w tym podoba mi się, że nie ma dressingu ze śmietaną czy majonezem, bo ostatnio takie mniej mi smakują.
-
wegetarinka
2011/02/01 10:25:55
Ala, już niedługo ! :)
Marta, prawda? Dla mnie to też sentyment :)
Krystyno, daj znać koniecznie jak Ci poszło :)
Osa, od kiedy nie używam śmietan i majonezów w sałatkach odkrywam ich nową wartość
-
Gość: isa, 83.1.101.*
2011/02/01 10:47:56
Jadacie ogórki o tej porze roku???????? ;0

Jestem zdziwiona ,gdyż według mnie osoby odżywiające się świadomie raczej nie kupują zimą ogórków , pomidorów , rzodkiewek , sałat itd. itp.

Ja bym się nawet zastanawiała nad kapusta pekińską czy warto , bo to taka trochę zimowa sałata, najlepsze o tej porze roku warzywa kapustne to te, które się przechowuje bez strat dla wartości odżywczych , czyli kapusta biała, czerwona i brukselka.

Polecam zapoznać się z tym artykułem:
www.beawkuchni.com/2010/01/warzywa-sezonowe-zima.html
-
justmydelicious
2011/02/01 11:04:06
surówki z tej kapusty mogę jeść non stop :)
-
wegetarinka
2011/02/01 15:02:40
Isa, ogórek jest dodatkiem, naprawdę ani dominującym ani głównym ani niezbędnym, można go spokojnie pominąć.
Kapusty jemy różne, to jest akurat wersja z pekińską.
Wiesz, tak jak wiele osób, próbuję wypracować jakiś kompromis pomiędzy różnymi preferencjami jedzeniowymi w domu, tym co mam w piwnicy i tym co mogę kupić. Cały czas się uczymy, ale nie ma co popadać w skrajności, tak samo wątpliwe jest używanie cukru do przetworów i wypieków czy mąki i kupowanie warzyw (jakichkolwiek), owoców, mięsa, przypraw i bakalii ogólnie dostępnych w sklepach o nieznanych nam warunkach uprawy i przechowywania.
Ogórki zimą czasami kupujemy, czasami też paprykę, a blog Bei znam i czytam, z ogromnym zainteresowaniem zresztą :)
pozdrawiam
-
Gość: krystyna, *.hsd1.il.comcast.net
2011/02/02 00:04:57
Ja również sezonowe stawiam na pierwszym miejscu, ale nie znaczy to, że nie można niesezonowe zjesć. Ogórki w zimie też zjem, nie tylko kiszone, a sałatkę pekińską wolę zimą niż niektóre wegetariańskie dania jak np. pierogi. Chociaż lubię pierogi, ale to tylko potrawa o wartosciach smakowych, a nie odżywczych.
-
Gość: mona, *.89-161.tel.tkb.net.pl
2011/02/05 20:49:45
witaj! może i prosta, ale jest to jedna z lepszych sałatek pekińskich jakie jadłam ! i składniki i sos, wszystko dobrane perfekcyjnie, dziękuję!
KONTAKT:przepisybajki@vp.pl
WAŻNE !!!!
Wszystkie zdjęcia oraz przepisy, w których nie podaję źródła inspiracji, są MOJĄ WŁASNOŚCIĄ i NIE ZGADZAM SIĘ NA ICH KOPIOWANIE BEZ MOJEJ ZGODY, zwłaszcza w celach komercyjnych! (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

ZABAWKI DLA DZIECI: Zabawki dla dzieci

EMPATIA DLA ZWIERZĄT I BLOGI WEGE: empatia, dla zwierząt i wege blogi

BLOGI KULINARNE: Durszlak.pl