Blog > Komentarze do wpisu
WEGAŃSKI SERNIK Z JAGODAMI, BEZ CUKRU

Można, można, efekt bardzo przyzwoity i wartościowy, tylko trzeba pamiętać o porządnym umyciu jagód (bąblownica!). "Sernik" zrobiłam z silken tofu, dodatek agaru sprawił, że powstał delikatny deser na pograniczu jagodowego musu i sernika. Jeśli ktoś pragnie ciasta bardziej sernikowego powinien użyć tofu naturalnego twardego. Zabrakło mi weny i czasu na wierzch, gdybym robiła ciasto jeszcze raz upiekłabym na papierze kruszonkę wykonaną z połowy składników podanych niżej na spód z pominięciem proszku do pieczenia, posypałaym nią zastygającą w blaszce masę i być może polała kilkoma łyżkami zmiksowanych przetartych przez sito jagód. Efekt byłby jeszcze lepszy.


weganski sernik jagodowy z silken tofu

PRZEPIS WEGAŃSKI

Składniki

spód

szklanka mąki pszennej zwykłej

szklanka mąki pszennej 1850

1/2 szklanki oleju rzepakowego

1/2 szklanki płatków owsianych górskich

1 łyżka melasy (opcja, spód nie musi być słodki)

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

2-3 łyżki zimnej wody

kilka szczypt soli

masa "serowa"

ok 600 g tofu silken

2 szklanki obranych migdałów moczonych całą noc w wodzie lub przynajmniej przez 4 godziny

1 szklanka wody

ok 150 g jagód (bardzo czubata szklanka)

ok 20 łyżek syropu z agawy lub cukru /tutaj proponuję dozować łyżki i sprawdzać poziom słodkości, ja dodałabym mniej, ale w przeciwieństwie do mnie rodzinka jest ardzo słodka i wtedy musiałabym pewnie sama konsumować ciacho ;)/

1 łyżeczka aromatu migdałowego

5 płaskich łyżeczek agaru

6 łyżek soku z cytryny

Wykonanie

Mieszam mąki z proszkiem do pieczenia i solą, dodaję płatki, olej, melasę i wodę, mieszam wszystko, zagniatam krótko kruche ciasto, formuję kulę i wkładam do lodówki na ok 30 minut.

Migdały miksuję w blenderze z 1 szklanką zimnej wody przez kilka minut, dodaję tofu, umyte porządnie jagody i miksuję dalej na gładką masę. Dodaję aromat migdałowy i syrop z agawy (tak jak pisałam wcześniej- u mnie poszło ok 20 łyżek), mieszam.

Ciastem wylepiam spód blaszki (można ją wysmarować lekko tłuszczem, w mojej nie ma potrzey) i piekę w piekarniku nagrzanym do ok 180 stopni ok 20 minut.

Masę jagodową przekładam do garnka i podgrzewam, agar rozpuszczam w niewielkiej ilości wody, dolewam mieszając do masy. Masę należy podgrzać, nie gotować, jak zawrze zdjąć z ognia. Odstawiam ją na ok 30 minut (jeśli zastygnie za szybko, wystarczy ją znowu trochę podgrzać). Wylewam na upieczony spód, wykładam kilka jagód dla ozdoy i wstawiam do schłodzenia do lodówki. Gotowe, smacznego!

środa, 04 sierpnia 2010, wegetarinka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
tehuana
2010/08/04 19:35:38
Nie wiem czy slyszalas, ze syrop z agawy wcale nie jest zdrowszy od cukru.
www.living-foods.com/articles/agave.html
-
panna_malwinna
2010/08/04 19:57:54
miło jestem zaskoczona że można na słodko, że wegańsko;)
-
Gość: Zielenina, *.xdsl.centertel.pl
2010/08/04 20:05:04
chętnie bym spróbowała sernika z tofu, bo nigdy nie jadłam.
-
wegetarinka
2010/08/04 20:26:50
owszem tehuano, słyszałam tą i kilka innych opinii; jednak bycie wegetarianką nauczyło mnie dystansu do jednostronnych opinii, a już na pewno nie przekona mnie ta, która jest wypowiadana przez specjalistę od surowego pożywienia, dla którego wszystko co nie jest raw jest złe; zauważ też kiedy był pisany ten artykuł (można łatwo wywnioskować po rocznikach opracowań na jakie się powołuje) i odnosił się do produktu dostępnego w tamtym czasie; nie twierdzę, że syrop jakiego używam to ideał, ale proszę nie porównuj go do cukru, bo to bzdura...
malwino, można można, napisane we wstępie ;)
zielenina, daje radę, serio!
-
pinkcake
2010/08/04 20:39:20
Hmm, odnośnie powyższej dyskusji to syrop z agawy to syrop o dużej zawartości fruktozy, ma bardzo dużą siłę słodzącą, niski indeks glikemiczny, ale bardzo obciąża wątrobę. Czy jest zdrowy czy nie, zależy od tego, kto go je. Dla cukrzyka zdrowy, dla chorego na wątrobę na pewno nie. Ale w końcu jak się zje dużą ilość śliwek to bebechy bolą jak diabli, a nikt nie mówi, że śliwki są niezdrowe;)
A propos sernika to w końcu muszę spróbować sernika z tofu, którego samego nie cierpię. Zainspirowałaś mnie tymi migdałami, w końcu można z nich zrobić "śmietanę", to i deser jakiś porządniejszy by się nadał:)
-
wegetarinka
2010/08/04 23:19:24
pinkcake, w nadmiarze wszystko szkodzi wiadomo, natomiast w czasach tego typu publikacji jeszcze 80% lekarzy stawiało nade mną krzyżyk, bo jestem wege... jeśli ktoś ma problemy z wątrobą, to wie co mu szkodzi i czego powinien unikać; a tofu można zaczarować, wiem coś o tym :D
-
2010/08/05 11:00:32
super się prezentuje , dla mnie nie ma wad w wyglądzie :PPPP
Cudo
p.s ja wyszłam założenia ,ze wszytko jest zdrowe jeśli nie przesadza się z ilością
więc w mojej kuchni są przeróżne słodziki(agawa, stevia, różne rodzaje cukru-palmowy, klonowy , buraczany i trzcinowy, ksylitol,słody różne , owoce suszone, melasy, miody itc )
Kupnych słodyczy nie jadam ,a domowe to co innego , wiem co tam jest
-
wegetarinka
2010/08/05 14:44:57
i to jest zdrowe podejście, Ala :D Przeglądając te wszystkie cudowności jakie tworzysz w kuchni, wierzę, że masz szafki pełne rozmaitych alternatyw :)
-
e_d_y_s_q_a
2010/08/05 21:15:57
Mnie się bardzoooo podoba i też bym chciała kawałek.
Muszę się chyba zaopatrzyć w to tofu i też zrobic podobny, chociaż ostatnio mam wenę na ciastka :-)
-
zawszepolka
2010/08/07 00:44:14
Wege nie jestem (proszę nie bij:)), ale mięsa jem niewiele i bardzo lubię przepisy bez niego. Będę zaglądać od dzisiaj codziennie :)
A pokażesz jagodzianki? :)
-
wegetarinka
2010/08/09 15:25:44
edysquo, dzięki!
polka, je jestem z tych nieszkodliwych wegetarian, nie szkaluję mięsożerców ;) a jagodzianki będą jak poprawię proporcje :D
-
2010/08/11 17:39:54
Wygląda smakowicie :)
-
olciaky
2010/08/14 19:30:05
Piękny, no!:)
-
2010/08/21 22:35:16
Aż niemożliwe się wydaje! Taki piękny serik i wegański! Szacunek!
-
wegetarinka
2010/08/22 12:21:28
Dziękuję dziewczęta ;) można, można... :D
KONTAKT:przepisybajki@vp.pl
WAŻNE !!!!
Wszystkie zdjęcia oraz przepisy, w których nie podaję źródła inspiracji, są MOJĄ WŁASNOŚCIĄ i NIE ZGADZAM SIĘ NA ICH KOPIOWANIE BEZ MOJEJ ZGODY, zwłaszcza w celach komercyjnych! (USTAWA z dnia 4/02/1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

ZABAWKI DLA DZIECI: Zabawki dla dzieci

EMPATIA DLA ZWIERZĄT I BLOGI WEGE: empatia, dla zwierząt i wege blogi

BLOGI KULINARNE: Durszlak.pl